Kunnen katten amandelmelk drinken?

Wanneer een gezond voedingsproduct onder onze aandacht wordt gebracht, vragen we ons vaak af of het ook veilig is voor onze huisdieren. Melkalternatieven, zoals soja- en amandelmelk, bieden consumenten een nieuw en gezonder alternatief voor gewone koemelk.

Naarmate amandelmelk aan populariteit wint in huishoudens over de hele wereld, is het niet meer dan normaal om jezelf af te vragen: kunnen katten amandelmelk drinken?

Het antwoord is: Ja, katten kunnen amandelmelk hebben, maar alleen met mate.

Kort overzicht: Kunnen katten amandelmelk drinken?

Amandelmelk Nutrition Stats:

Amandelmelk is een plantaardig melkalternatief gemaakt van amandelen en water. Het is van nature zuivel- en lactosevrij, waardoor het een goede optie is voor katten die lactose-intolerant zijn of die lactosegevoeligheden hebben.

Een kopje amandelmelk biedt:

 • Calorieën: 39
 • Vet: 3 gram
 • Eiwit: 1 gram
 • Koolhydraten: 5 gram
 • Vezel:5 gram
 • Calcium: 24% van de dagelijkse waarde (DV)
 • Kalium: 4% van de DV
 • Vitamine D: 18% van de DV
 • Vitamine E: 110% van de DV

Is amandelmelk veilig voor katten?

amandelmelk voor kattenvoeding

Hoewel amandelmelk een goede bron van sommige vitamines en mineralen kan zijn, is het geen gunstige aanvulling op het dieet van uw kat.

Ondanks de mythe dat katten van melk houden, kunnen ze melk eigenlijk niet verteren zoals mensen dat doen. Katten produceren niet veel lactase-enzymen die nodig zijn om melk te verteren, wat resulteert in de symptomen van lactose-intolerantie, vaak braken of diarree.

Voor katten die van melk houden, maar lactose niet kunnen verteren, is amandelmelk een veelbelovend alternatief. Dat gezegd hebbende, kan deze melk op basis van noten irriterend zijn voor sommige gevoelige buiken. Katten mogen alleen amandelmelk met mate drinken.

Zorg er bovendien voor dat u het etiket controleert om er zeker van te zijn dat het amandelmelkmerk veilig is voor uw kat. Gearomatiseerde amandelmelk kan kunstmatige zoetstoffen, smaakstoffen en conserveermiddelen bevatten die uw kat maagklachten kunnen bezorgen. Als u ervoor kiest om uw kat amandelmelk als traktatie te geven, kies dan voor ongezoete amandelmelk zonder toegevoegde smaken.

De voordelen van amandelmelk voor katten

Voordelen van amandelmelk voor katten

Amandelmelk is geen ideale voedingsbron voor katten, maar het heeft wel enkele voordelen als een occasionele traktatie.

Amandelmelk is lactosevrij, waardoor het een redelijk alternatief is voor katten die moeite hebben met het verteren van melkenzymen.

Amandelmelk zit boordevol vitamine E, wat helpt om de vacht en huid van uw kat te voeden. Een ander voordeel van vitamine E is de ontstekingsremmende eigenschappen, die helpen bij huidaandoeningen zoals eczeem. Het kalium in amandelmelk helpt bij de cellulaire functie en magnesium helpt bij stoelgang en urinewegproblemen.

Lees ook: De 5 beste kattenvitaminen en -supplementen

Hoeveel amandelmelk kunnen katten hebben?

Wanneer u uw kat nieuw menselijk voedsel geeft, is het raadzaam om met een kleine hoeveelheid te beginnen en ze te controleren om te zien hoe ze reageren. Je kunt een paar theelepels amandelmelk aanbieden om te zien hoe je kat reageert. Als er geen reactie was, kunt u het bedrag verhogen.

Het kattenvoer dat u uw kat geeft, dekt zijn voedingsbehoeften, dus het geven van amandelmelk als voedingssupplement is onnodig. De bijdrage van onevenwichtig voedsel en traktaties moet worden beperkt tot <10% van de totale dagelijkse calorieën van uw kat.

Wat zijn de bijwerkingen van het drinken van amandelmelk?

Meestal zal amandelmelk alleen gezondheidsproblemen veroorzaken als het in grote hoeveelheden aan uw kat wordt gegeven. Te veel amandelmelk kan spijsverteringsstoornissen veroorzaken en leiden tot:

Als uw kat een van de symptomen ervaart na het innemen van amandelmelk, bezuinig dan op de hoeveelheid en frequentie of laat het volledig uit zijn dieet.

Extra soorten melk die katten kunnen drinken

Kitten drinkt melk uit een fles

Kittens hebben de unieke balans van voedingsstoffen nodig die aanwezig zijn in de melk van hun moeder. Alles behalve deze melk of een speciaal samengestelde kattenmelkvervanger zal leiden tot voedingstekorten.

Als je het gewoon niet kunt helpen om een drankje met je kat te delen, zorg er dan voor dat je hem melk geeft die het veiligst is en het minst waarschijnlijk problemen veroorzaakt.

 • Plantaardige dranken –Er zijn tegenwoordig veel niet-zuivelmelkopties beschikbaar. Amandelmelk of andere plantaardige melkopties zoals kokosnoot, soja, haver en rijst bevatten geen lactose en zijn meestal lager in vet en calorieën dan gewone koemelk. Zorg ervoor dat u het etiket leest en vermijd opties met zoetstoffen, kunstmatige smaakstoffen en conserveermiddelen.
 • Lactosevrije zuivelmelk- Lactosevrije melk is koemelk waarvan de lactose is verwijderd. Dit is een ideaal melkalternatief voor katten met lactose-intolerantie of allergieën.
 • Geiten-, schapen- en koemelk – Als u op zoek bent naar een lactosealternatief voor koemelk, overweeg dan geiten-, schapen- of andere dierlijke melk. Deze opties bevatten lactose (maar op lagere niveaus dan koemelk), dus ze kunnen nog steeds maagklachten veroorzaken. Als het belangrijk voor je is om melk te vinden die rijk is aan omega-3-vetzuren, kies dan voor biologische koemelk omdat deze 62% meer omega-3 bevat dan gewone melk.

Lees meer: Is melk goed voor katten?

Als je problemen hebt met het vinden van ongezoete amandelmelk in je lokale winkel, kun je het altijd bij je thuis maken. Het is vrij eenvoudig en vereist geen lange lijst met ingrediënten.

Wat heb je nodig om amandelmelk voor je kat te maken?

 • 1 kopje natuurlijke amandelen
 • 4 kopjes bronwater
 • Blender
 • Vergiet
 • Opslagcontainer

Voor het beste resultaat, week de amandelen een nacht en giet ze af en plaats ze in een blender. Voeg het water toe en mix gedurende een minuut, of tot het glad is. Giet vervolgens het mengsel in de zeef over de opslagcontainer om mogelijke brokken te verwijderen. Koel tot 5 dagen en geniet!

Soorten melk om te vermijden

Kunnen katten melk drinken functie

U moet twee keer nadenken over het geven van uw kattenmelkproducten, maar het volgende moet zelfs in kleine hoeveelheden worden vermeden.

 • Gecondenseerde melk – Dit type melk is rijk aan vet en suiker en kan buikklachten veroorzaken.
 • Room, inclusief slagroom – Volle melk is te rijk en zwaar voor het spijsverteringskanaal van een kat.

Conclusie

Kitten drinkt melk

Amandelmelk wordt als veilig beschouwd voor uw kat als een occasionele traktatie. Als u merkt dat uw kat bijwerkingen ontwikkelt en een negatieve reactie heeft op amandelmelk, kan dit zijn omdat ze te veel hebben gedronken of gewoon omdat het nieuw voor hem is.

Als u besluit om het aan te bieden, moet amandelmelk alleen als een occasionele traktatie worden gebruikt en mag er niet op worden vertrouwd voor voedingsvoordelen voor uw kat.