Chantilly / Tiffany Kat

  • Temperament: Zachtaardig, spraakzaam, gezellig, speels
  • Herkomst: Verenigde Staten
  • Andere namen: Buitenlandse Langhaar
  • Groep: Halflanghaar van gemiddelde grootte
  • Hoogte: 20 – 25 cm
  • Lichaamslengte: 30 – 40 cm
  • Gewicht: 8 – 12 kg
  • Levensverwachting: 11-15 jaar
  • Prijs: €300-€800

Chantilly -Tiffany Kat

Over de Chantilly / Tiffany kat

Dit unieke ras, ook wel de Tiffany kat genoemd, heeft een zachte, zijdeachtige, halflangharige vacht en een lieve, vriendelijke persoonlijkheid.
zwarte Tiffany Kat
Geregistreerde Chantilly Tiffany katten zijn vrij zeldzaam, maar veel halflangharige tot langharige huiskatten hebben vergelijkbare kenmerken qua persoonlijkheid en uiterlijk.

Mocht u het geluk hebben om een van deze kittens in uw gezin op te nemen, dan zullen ze u troostrijk gezelschap en heerlijke speelse capriolen bieden.

Verzorging

Tiffany Kat verzorging
Voeding

De Chantilly Tiffany kat heeft geen speciale voedingsbehoeften en gedijt goed op een dieet van hoogwaardig kattenvoer. Kies een merk met veel omega-3 vetzuren voor een gezonde huid en vacht.

Verzorging

Hoewel de Chantilly Tiffany kat geen zware ondervacht heeft, is het zijdeachtige haar van het ras gevoelig voor klitten. Dagelijks borstelen is een must.

U zult ook de klauwen van uw huisdier geschoren willen houden en regelmatig hun tanden willen poetsen. Zorg ervoor dat u de verzorgingsroutines op jonge leeftijd introduceert, zodat uw kat dit soort handelingen als een vast onderdeel van het leven beschouwt.

Oefening

Chantilly Tiffany katten zijn matig actief. Ze genieten van spelen en klimmen op hun eigen, maar waarderen interactief spel met haar favoriete mensen.

Een laserpointer en een selectie van teaser toys met linten, belletjes en veren voldoen aan het verlangen van deze kat om prooien op te jagen en te vangen. Een hoge kattenboom zal gewaardeerd worden!

Gezondheid

Chantilly Tiffany katten hebben een goede gezondheid. Er zijn geen genetische aandoeningen bekend.

Geschiedenis

witte Tiffany Kat geschiedenis
Chantilly Tiffany katten werden voor het eerst geïntroduceerd in 1969, toen een New Yorkse fokker genaamd Jennie Robinson een paar chocoladekleurige katten van onbekende afkomst met elkaar kruiste. Deze katten werden oorspronkelijk verondersteld halflangharige Birmezen te zijn. Hoewel hedendaagse fokkers kunnen uitkruisen met verschillende rassen, waaronder Europese Angora’s, Abessijnen en Havana Browns, in een poging om Chantilly Tiffany katten te produceren, is het hen verboden om uit te kruisen met Burmezen.

Toen het Chantilly kattenras voor het eerst werd geregistreerd, was de oorspronkelijke naam buitenlands langhaar. De fokkers besloten dat ze liever iets anders hadden, dus noemden ze het ras Tiffany. Dit veroorzaakte enige verwarring omdat het Britse kattenregister GCCF al een ras met de naam Tiffany kende, dat een kruising was tussen een Birmaan en een Chinchilla Pers. Het nieuwe ras kreeg de naam Chantilly. Het wordt gewoonlijk zo genoemd of als Chantilly/Tiffany.

Wist je dat?

Chantilly Tiffany katten miauwen niet in de traditionele zin. In plaats daarvan produceren ze eerder zachte tsjirpen en trillers.

Men dacht ooit dat Chantilly katten waren uitgestorven. Gelukkig is dat niet het geval. Toch zijn Chantilly Tiffany katten zeldzaam!

Chantilly Tiffany katten hebben hun mensen nodig. Deze katten zijn gevoelig voor depressie als ze te vaak alleen gelaten worden.

De rasstandaard

Tiffany Kattenras

Lichaam

Chantilly Tiffany katten zijn middelgroot, met een gemiddeld gewicht van 8 tot 12 pond. Het lichaam vertoont een matige bespiering.

Kop

De kop is breed en wigvormig. De contouren zijn zacht afgerond. De snuit is kort en breed, waardoor hij er enigszins vierkant uitziet. De kin is stevig en de jukbeenderen zijn hoog.

Oren

Chantilly Tiffany katten hebben middelgrote oren, vaak met prominente oorpluimen en langere slingers of versieringen. De oren zijn breder aan de basis en de punten zijn goed afgerond.

Vacht

De vacht is zacht, zijdeachtig en luxueus. Hij is middelmatig lang en heeft geen ondervacht. Het duurt ongeveer twee jaar voordat de vacht zijn volle lengte heeft bereikt.

Kleur

Terwijl de eerste Chantilly Tiffany katten altijd een diepe chocolade kleur hadden, zijn andere kleuren nu aanvaardbaar, waaronder blauw, fawn, kaneel, zwart en lila. Tabby patronen worden soms getoond.

Ogen

De ogen hebben een ovale vorm en een licht schuin profiel. De ogen zijn goudkleurig en kunnen dieper worden naarmate de kat ouder wordt.

Poten

De poten zijn lang en slank, met afgeronde poten.

Staart

Chantilly Tiffany katten hebben goed geproportioneerde staarten met luxueuze pluimen.

Vaak gestelde vragen

Hoeveel kost een Chantilly / Tiffany kat?

Chantilly / Tiffany katten kosten tussen de €300 en €800.

Hoe groot worden Chantilly / Tiffany katten?

Chantilly / Tiffany katten hebben de neiging om middelgroot te worden. Een volwassen Chantilly / Tiffany kat kan wegen tussen de 8 – 12 kg of meer en variëren in hoogte overal van ongeveer 20 – 25 cm lang.

Hoe lang leven Chantilly / Tiffany katten?

De gemiddelde levensduur voor Chantilly / Tiffany is 11-15 jaar.

Verharen Chantilly / Tiffany katten?

Chantilly / Tiffany zijn langharige katten, dus je moet een zekere mate van verharing verwachten van dit ras, maar ze verharen niet zoveel als andere kattenrassen.