Thai kat / Siamese kat oude stijl

  • Temperament: Extravert, vocaal, aanhankelijk, nieuwsgierig
  • Herkomst: Thailand
  • Andere namen: Old-Style Siamese, Wichien Maat, Applehead, Traditionele Siamees, Klassieke Siamees
  • Groep: Groot langharig
  • Hoogte: 53 – 58 cm
  • Lichaamslengte: 30 – 45 cm
  • Gewicht: 2,5 – 5,5 kg
  • Levensverwachting: 12-16 jaar
  • Prijs: €600 – €1200

Thai kat

Over de Thaise / Oude Stijl Siamese Kat

Thaise Old-Style Siamese katten – soms gewoon aangeduid als Thaise katten – zijn charmante metgezellen met prachtige kenmerken en speelse, nieuwsgierige persoonlijkheden. Net als hun westerse Siamese neven, houden deze kittens van iedereen, inclusief kinderen, andere katten en kat-vriendelijke honden. In feite zijn ze zo aanhankelijk en sociaal, dat ze het haten om tijd alleen door te brengen.

Intelligent en nieuwsgierig, kunnen Thaise katten kunstjes leren, vooral als er een beloning tegenover staat. Of u nu wilt dat uw kat komt als u zijn naam roept of een ander signaal gebruikt, of als u wilt genieten van opzwepende apporteerspelletjes, de Thaise kat zal u graag van dienst zijn.

Als u een Thaise kat in uw gezin opneemt, zult u er alles aan willen doen om verveling te voorkomen. Deze katjes hebben gezelschap en aanvaardbare activiteiten nodig, of ze vinden hun eigen plezier, door in kasten te reiken, laden te openen en de inhoud te onderzoeken, en misschien te leren hoe ze deuren moeten openen en kranen moeten aanzetten. Dankzij hun vastberaden persoonlijkheid is er weinig dat een Thaise kat niet kan leren! Gebruik hun gedrag in puzzelspeelgoed en geef ze een andere kat als vriend, en u zult merken dat het leven wat minder kleurrijk is.
Thai - Siamese kat
Ondanks vlagen van ondeugend gedrag die zeker een glimlach op uw gezicht toveren, zelfs wanneer uw kat in uw bad spettert of u probeert te helpen opruimen na het eten, zijn Thaise Siamezen in staat tot diepe ontspanning. Wanneer u zich installeert voor een film of ’s avonds in bed kruipt, houden ze ervan om dicht tegen u aan te kruipen, de hele tijd spinnend.

Spraakzaam en echt vertederend, met grote persoonlijkheden die moeilijk te weerstaan zijn, zijn Thaise katten verbazingwekkende huisdieren voor gezinnen die tijd en aandacht willen delen.

Verzorging

Thai kat verzorging
Voeding

Thai Old Style Siamese katten hebben geen speciale voedingsbehoeften; deze katten gedijen echter goed op een eiwitrijk, koolhydraatarm dieet. Wij raden aan een merk te kiezen met echt vlees of vis als hoofdingrediënt, omdat een teveel aan koolhydraten kan bijdragen tot overgewicht, vooral op latere leeftijd. Zorg ervoor dat uw kat de juiste voeding krijgt voor zijn leeftijd.

Verzorging

Geef uw kat een paar keer per week een snelle beurt met een zachte borstel of een stevige wrijving met uw vingertoppen om dode haren te verwijderen die anders op uw kleding en meubels terecht zouden kunnen komen. U kunt de glans in de vacht van uw kat naar boven halen door daarna een snelle poetsbeurt uit te voeren met een zachte zijden sjaal of een zeem.

Omdat Thaise katten gevoelig zijn voor tandvleesaandoeningen, kunt u ze leren hoe ze hun tanden moeten poetsen met katachtige tandpasta in voor katten geschikte smaken.

Thaise katten zijn zeer energiek, en als de nagels niet regelmatig worden geknipt, vinden hun families ze slingerend aan de gordijnen, vastklampend aan de bank, en versnipperend aan verschillende voorwerpen die hun aandacht hebben getrokken. Het is niet moeilijk om de teennagels van een kat te knippen, maar dit is een routine waar je het beste op jonge leeftijd mee kunt beginnen.

Oefening

U hoeft uw Thaise kat niet aan te moedigen om te spelen! Deze katjes vinden het heerlijk om in en uit hun krabpaal te klimmen, en ze vinden het heerlijk om zich uit te rekken. In ramen springen en zich verstoppen in afwachting van een andere kat – en er dan uit springen in een verrassingsaanval – zijn twee andere bezigheden waar ze van genieten. Met veel interactie en veel speelgoed kunt u de behoefte van uw kat om energie kwijt te raken bevredigen en tegelijkertijd vermaakt worden door hun capriolen.

Thai Old Style Siamese katten kunnen gemakkelijk leren lopen aan de lijn; als u uw katachtige vriend wilt helpen veilig van de buitenlucht te genieten, zijn wandelingen een andere manier om actief te blijven en plezier te maken.

Gezondheid

Thaise katten zijn over het algemeen robuust en gezond, maar ze kunnen af en toe lijden aan hartkwalen, gangliosidose, hyperesthesie syndroom, psychogene alopecia, en infecties aan de luchtwegen.

Siamese katten van het oude type zijn minder tolerant voor verdovingsmiddelen dan de meeste andere rassen, een eigenschap die wordt gedeeld met Westerse Siamezen.

Sommige individuen worden geboren met gekruiste ogen, wat normaal geen andere problemen veroorzaakt dan problemen met het perifere zicht. Progressieve retinale atrofie (PRA) kan het gezichtsvermogen aantasten, vooral naarmate de katten ouder worden.

Geschiedenis

Thai kat geschiedenis
Thai Old Style Siamese katten worden gefokt met de bedoeling om de kenmerken van Thailand’s inheemse puntige katten, ook bekend als de “Wichien-maat” of maan diamant katten van het oude Siam, te behouden.

Een koppel Thaise katten – ook bekend als Royal Cats from Siam – werd in 1886 aan de Engelse koninklijke familie aangeboden. Na verloop van tijd werden meer Siamezen geïmporteerd en het ras won aan populariteit, niet alleen in Engeland, maar ook aan de andere kant van de oceaan, in Amerika.

Het onderscheid tussen de Siamees van de Oude Stijl en de moderne Siamees begon in de jaren 1950, toen sommige fokkers selecteerden op ouderwetse kenmerken en anderen streefden naar de langere, dunnere, meer hoekige kenmerken die te zien zijn in de hedendaagse show-Siamees.

Het behoud van de Old Style Siamese kat begon serieus in de jaren 1980, toen er in Europa en de Verenigde Staten rasverenigingen werden opgericht. In 2001 verhoogden sommige fokkers hun inspanningen, door inheemse spitskatten rechtstreeks uit Thailand te importeren. De geïmporteerde katten helpen twee doelen te bereiken: Ten eerste verbreden en verbeteren ze de Thaise rassenpool. Ten tweede helpen zij het inheemse kattenras van Zuidoost-Azië te behouden, door de inheemse oosterse katten te scheiden van hun westerse tegenhangers.

In 1990 verleende de World Cat Foundation (WFC) de Thaise kat de status van volledig kampioenschapskat als afzonderlijk ras. Aan de onafhankelijke kattenclub Prestwick-Beresford Old-Style Siamese Association (PREOSSIA) wordt de naam Old-Style Siamese in 1999 toegeschreven. De Old-Style Siamese Club (OSSC) nam dezelfde naam aan in 2000.

PREOSSIA zette de aanvraagprocedure voor het nieuwe ras in gang bij The International Cat Association (TICA). In 2007 besloot de TICA om Old Style Siamese geen aparte rasstatus toe te kennen, en fokkers besloten om de naam “Thai” te gebruiken in plaats van Old Style Siamese. In 2010 kreeg de Thaise kat de status van kampioenschap van de TICA.

De Federation Internationale Feline (FIFe) en de Feline Federation Europe erkennen de Thaise kat ook.

Tegenwoordig kun je gemakkelijk het verschil zien tussen een Thai Old-Style Siamees en een moderne Westerse Siamees; deze ouderwetse katten zijn groter, ronder, en over het algemeen robuuster van uiterlijk dan hun hedendaagse neven.

Wist u dat?

Thaise Siamese katten van de oude stempel zijn net zo vriendelijk en spraakzaam als hun moderne soortgenoten.

Thaise katten en westerse Siamese katten hebben dezelfde voorouders, maar komen uit foklijnen die na de Tweede Wereldoorlog zijn gesplitst. Ondanks de vele overeenkomsten, zijn het twee duidelijk verschillende Siamese kattenrassen.

Thaise Siamezen oude stijl behoren tot de oudste gedomesticeerde kattenrassen ter wereld. Ze kunnen in het koninkrijk Siam hebben gewoond vóór de jaren 1300, toen de oude manuscripten die deel uitmaken van The Cat-Book Poems (Tamra Maew) voor het eerst puntige katten als deze beschreven.

De rasstandaard

Thai kattenras

Lichaam

Het lichaam moet sierlijk en lenig zijn, maar niet buisvormig of te compact. Over het geheel genomen moet de kat middelgroot tot groot zijn, zonder extremen. De Old Style Siamees mag niet lijken op een inheems Westers kattenras, noch op een hedendaagse of moderne Siamees.

Kop

De kop van de Thaise Old Style Siamese kat is een aangepaste wig van gemiddelde breedte, langer dan breed, maar niet smal of extreem. De snuit moet wigvormig zijn, en het bovenste deel van de kop moet zijdelings afgerond zijn. De neus moet vrijwel recht zijn, met een lichte, bolle kromming boven de ogen en een geleidelijke, holle kromming onder de ogen wanneer men hem van voren bekijkt. De hals moet van gemiddelde lengte zijn en niet te smal.

Oren

De oren van de Thaise kat moeten middelgroot tot groot zijn, met een brede basis en ovale punten, dichter bij de bovenkant van de kop dan bij de zijkanten. De binnenste basis van het oor moet zich boven het midden van het bijbehorende oog bevinden. Een lichte inrichting is toegestaan.

Vacht

De vacht moet kort tot zeer kort van lengte zijn, met een zijdeachtige textuur en weinig tot geen ondervacht. De vacht moet zeer dicht tegen het lichaam liggen, maar hoeft niet “geverfd” te zijn.

Kleur

Thai Old Style Siamese katten moeten een bleek gebroken wit lichaam hebben. De points moeten dicht en gelijkmatig zijn en het masker, de oren, de voeten en de staart moeten bij elkaar passen. Seal, blauw, lila en chocolade kleuren zijn gebruikelijk en sommige standaarden accepteren ook rode, flame en lynx point kleuren.

Ogen

De Thai Old Style Siamese kat heeft blauwe ogen. Bij showkatten hebben diepere kleuren en een grotere glans de voorkeur.

Poten

De poten moeten van gemiddelde lengte zijn, met een sierlijke uitstraling. De voeten moeten van gemiddelde grootte zijn, in goede verhouding tot de totale grootte van de kat, en moeten ovaal van vorm zijn.

Staart

De staart moet lang en licht taps toelopend zijn, maar niet zweverig. Hij moet even lang zijn als de romp van de kat.

Vaak gestelde vragen

Hoeveel kost een Thai / Old Style Siamese kat?

Thai / Old Style Siamese katten kosten tussen de €600 – €1200.

Hoe groot worden Thai / Old Style Siamese katten?

Thai / Old Style Siamese katten hebben de neiging om groot te worden. Een volgroeide Thai / Old Style Siamese kat kan tussen de 2,5 – 5,5 kg of meer wegen en variëren in hoogte van ongeveer 30 – 45 cm.

Hoe lang leven Thai / Old Style Siamese katten?

De gemiddelde levensduur voor Thai / Old Style Siamese katten is 12-16 jaar.

Verharen Thai / Old Style Siamese katten?

Thai / Old Style Siamezen zijn langharige katten, dus u moet een zekere mate van verharing van dit ras verwachten, maar ze verharen niet zoveel als andere kattenrassen.