Toyger kat

  • Temperament: Actief, aanhankelijk, speels, intelligent
  • Herkomst: Verenigde Staten
  • Andere namen: Californische Toyger
  • Groep: Middelgroot kortharig
  • Hoogte: 20 – 25 cm
  • Lichaamslengte: 30 – 40 cm
  • Gewicht: 5 en 7,5 kg
  • Levensverwachting: 12-15 jaar
  • Prijs: €1200 – €3000

Toyger

Over de Toyger Kat

Ondanks zijn wild klinkende naam en exotisch uiterlijk dat doet denken aan een speelgoed tijger, is de Toyger kat 100% huiselijk. Deze kitties houden van hun familie en kunnen zich gemakkelijk binden aan mensen van alle leeftijden. Ze houden niet alleen van mensen, ze sluiten ook gemakkelijk vriendschappen met andere dieren.
Toyger kat
Hoewel Toyger katten vriendelijk en extravert zijn, vinden ze het niet erg om alleen gelaten te worden, zolang hun mensen maar even weg zijn. Als u iemand bent die meer tijd weg doorbrengt dan u thuis kunt doorbrengen, is dit misschien niet het juiste ras voor u. Natuurlijk, als u openstaat voor het hebben van twee katten, zullen ze elkaar vermaken en u verwelkomen telkens als u terugkomt.

Verzorging

Toyger verzorging
Voeding

De Toyger kat heeft geen speciale voedingsbehoeften. Toch is een goede voeding uiterst belangrijk voor een goede gezondheid en een lang leven. Als u geen vers voer geeft, raden wij u aan een merk te kiezen dat echt vlees of vis als belangrijkste ingrediënt noemt.

Verzorging

De Toyger kat heeft een zeer korte vacht, maar de vacht is dik en pluizig. Deze kittens hebben baat bij een regelmatige borstelbeurt – minstens één of twee keer per week. Hoewel Toyger katten prima in staat zijn zichzelf te verzorgen, helpt borstelen het verharen te verminderen en vermindert het risico op haarballen.

Aangezien Toygers zeer actief zijn, kunt u ook hun teennagels laten knippen. Bovendien kunt u uw kat helpen gezonder te leven door minstens een paar keer per week hun tanden te poetsen. Al deze verzorgingsroutines zijn gemakkelijker als u uw kat leert ze op jonge leeftijd te accepteren.

Oefening

Speelgoeddieren zijn over het algemeen zeer actief. Naast het beklimmen van kattentorens, het springen van het ene meubelstuk naar het andere en het razendsnel door het huis rennen, spelen deze katjes graag met speelgoed, vooral als hun mensen erbij betrokken zijn.

Wanneer u speelgoed voor uw Toyger kiest, zoek dan naar opties die zowel hun geest als hun lichaam stimuleren. Tenslotte zijn deze ongelooflijke katachtigen zeer intelligent, met een voorliefde voor puzzels en interactief speelgoed.

De Toyger kat is zeer trainbaar, dus overweeg het aanleren van trucjes en het aanbieden van leibandtraining, waardoor u uw kat nog meer beweging kunt geven en tegelijkertijd veilig van de buitenlucht kunt genieten.

Gezondheid

Toyger katten hebben een reputatie van goede gezondheid, maar ze hebben een aantal bekende problemen geërfd van hun Bengaalse voorouders. Sommigen lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van cataract, en anderen kunnen hypertrofische cardiomyopathie of hartruisen ontwikkelen.

Geschiedenis

Toyger kat geschiedenis
Toyger katten zijn het resultaat van het fokken van Bengaalse katten met tamme korthaar rassen met tabby aftekeningen. Ontwikkeld door fokker Judy Sugden van de Californische EEYAA cattery in de late jaren 1980, is de Toyger kat bedoeld om tijgerachtige kenmerken te vertonen, waaronder een diep oranje tot roodbruine vacht met prominente strepen en een wild uitziend gezicht.

Het ras ontstond toen Sugden merkte dat haar kat Millwood Sharp Shooter cirkelvormige gezichtsmarkeringen had die leken op die van een tijger. Met de hulp van een tamme korthaar tabby kat genaamd Scrapmetal en een Bengaalse kat genaamd Millwood Rumpled Spotskin, ging het Toyger fokprogramma goed van start.

In 1993 werd nog een stichtend lid aan de line-up toegevoegd. Deze keer was het een straatkat uit Kashmir, India. De kat, Jammu Blu genaamd, had gevlekte aftekeningen tussen zijn oren in plaats van tabby strepen. Ongeveer 40 andere katten, waaronder veel raskatten met een gestreepte vacht, werden geselecteerd voor gebruik als foundationstock.

1993 was een topjaar voor de Toyger kat, toen nog twee fokkers, Alice McKee en Anthony Hutcherson zich bij hen aansloten in het streven naar officiële erkenning. Datzelfde jaar aanvaardde The International Cat Association (TICA) het Toyger kattenras alleen voor registratie. In 2007 verleende de TICA de Toyger de status van kampioenschap. Toch blijft het een van ’s werelds zeldzaamste kattenrassen.

Wist U dat?

Toyger katten vertonen gouden “glitter” over de bovenkant van hun vacht, wat hun gedurfde kleur en unieke tijgerstreeppatroon nog meer accentueert.

Judy Sugden, die de Toyger kat ontwikkelde, is de dochter van Jean Mill, die de Bengaalse kat ontwikkelde. Sugden fokte actief Bengaalse katten toen ze op het idee kwam om het Toyger kattenras te ontwikkelen.

De Toyger rasstandaarden zijn zeer gedetailleerd. Om door de TICA als Toyger te worden beschouwd, moet een kat 14 unieke kenmerken bezitten. Veel Toyger-katten van goede kwaliteit voldoen niet aan de rasstandaard, maar hebben alle prachtige persoonlijkheidskenmerken die deze katten zo begeerlijk maken. Vanaf 2020 zijn er wereldwijd minder dan 500 geregistreerde Toyger-katten.

De rasstandaard

Toyger kattenras

Lichaam

Het lichaam moet groter en langer zijn dan dat van een typische kat in verhouding tot de rest van de anatomie van de kat. De voorvoeten moeten voldoende kracht tonen, en de schouders mogen omhoog komen om de toplijn van de kat te onderbreken. De borstkas moet breed en diep zijn, wat de indruk van een sterke, robuuste kat versterkt. De vorm van de kat moet vloeiende contouren vertonen en mag niet blokkerig lijken. Vrouwtjes kunnen delicater en minder atletisch lijken dan katers.

Kop

De kop van de Toyger-kat moet middelgroot zijn en lang, breed en diep. Van opzij moet het er uitzien als een halve zeshoek, gedefinieerd door hoekveranderingspunten bij de kin, neus, voorhoofd en het achterste deel van de schedel. De kin moet sterk, breed en diep zijn, de snuit goed afgetekend en de neus gespierd, lang, afgerond en naar het einde toe verbreed tot een breedte die minstens even breed is als de ruimte tussen de ogen. Van voren gezien moet het gezicht een langgerekt omgekeerd hart vormen dat zich uitstrekt van het voorhoofd tot aan de goed afgeronde snorhaarkussentjes.

Oren

De oren moeten afgerond zijn en evenveel naar de zijkanten als naar de bovenkant van het hoofd staan. Lynx tipping wordt als ongewenst beschouwd.

Vacht

De vacht moet kort zijn, met aftekeningen misschien iets langer dan de grondkleur. Kaakkragen en gebieden met langere vacht bij de slapen zijn aanvaardbaar. De vacht van de Toyger moet dik en luxueus zijn, met een zacht, pluche gevoel.

Kleur

Bruin tabby is de enige toegestane kleur. De tabby aftekeningen moeten zeer donker zijn, tegen een rijkelijk gekleurde rufte ondergrond die roodachtig tot oranje kan lijken. De tabby aftekeningen moeten gewijzigd zijn en vertakte of gebroken verticale strepen vormen die een willekeurig patroon vormen. De gezichtskenmerken moeten een cirkelvormig patroon vertonen, en een strook gouden “glitter” moet de vacht bedekken.

Ogen

De ogen van de Toyger-kat moeten klein tot middelgroot zijn, en een ronde vorm vertonen met een zachte kap aan de binnenkant.

Poten

De poten moeten van gemiddelde lengte zijn, zodat de ruimte tussen de grond en het lichaam van de kat gelijk lijkt aan de diepte van de romp. De voeten moeten groot zijn, met lange tenen die prominente knokkels vertonen.

Staart

De staart van de Toyger moet zeer lang en touwachtig zijn, met een afgeronde punt.

Vaak gestelde vragen

Hoeveel kost een Toyger kat?

Toyger katten kosten tussen de €1200 – €3000.

Hoe groot worden Toyger katten?

Toyger katten worden meestal middelgroot. Een volgroeide Toyger kat kan tussen de 5 en 7,5 kg of meer wegen en varieert in hoogte van ongeveer 20 – 25 cm.

Hoe lang leven Toyger katten?

De gemiddelde levensduur voor Toyger is 12-15 jaar.

Verharen Toyger katten?

Toyger zijn kortharige katten. Daarom verharen ze niet zoveel als langharige kattenrassen.