Zijn katten bezitterig van hun baasjes?

zijn katten bezitterig

Het is niet alleen begrijpelijk dat dieren en mensen beschermend en bezitterig zijn van die dingen die belangrijk voor hen zijn, het is eigenlijk heel verstandig!

Het beschermen van belangrijke hulpbronnen helpt om het welzijn, geluk en zelfs overleving van een individu te beschermen. Wanneer we het hebben over de belangrijkste bronnen in de ogen van een kat, hebben we de neiging om te denken aan:

  • Voedsel en water
  • Onderdak: plaatsen om te rusten en te verbergen
  • Toegang tot een kattenbak/toiletruimte
  • Genegenheid

De kans is groot dat u als menselijk familielid van uw kat centraal staat bij het verstrekken van de meeste van deze dingen voor uw kat. Dit betekent dat het verstandig en heel normaal is voor je kat om je dichtbij te willen houden en een beetje bezitterig over je te zijn, en we weten allemaal dat katten bij uitstek verstandige wezens zijn!

Soms kan dit bezitterige gedrag echter extreem zijn en problemen veroorzaken binnen uw huishouden.

Lees ook: Hoeveel kost het om een kat te bezitten in 2022

Waarom worden katten bezitterig van één bepaalde persoon?

Hoewel er vaak ruimte is in het hart van onze katten om lief te hebben en aanhankelijk te zijn met meerdere mensen, is het gebruikelijk dat ze één speciaal persoon hebben.

Hoewel er vaak ruimte is in het hart van onze katten om lief te hebben en aanhankelijk te zijn met meerdere mensen, is het gebruikelijk dat ze één speciaal persoon hebben.

Deze persoon kan degene zijn met wie ze de meeste quality time doorbrengen of de persoon met wie ze het meest verbonden zijn tijdens een vroege levensfase. Bijgevolg is deze persoon misschien wel het meest intrinsiek verbonden met die uiterst belangrijke bronnen die we hebben genoemd.

Lees ook: 5 manieren om een sterkere band met je kat op te bouwen

Kattengedrag: Wat zorgt ervoor dat een kat bezitterig wordt van zijn eigenaren?

Er kunnen een hele reeks mogelijke triggers zijn voor overmatig bezitterig gedrag. Meestal zijn er echter drie hoofdoorzaken:

Andere katten

Als u een huisdierouder bent in een huishouden met meerdere katten, kunt u zich het object voelen van schijnbaar jaloers kattengedrag.

Als u een huisdierouder bent in een huishouden met meerdere katten, kunt u zich het object voelen van schijnbaar jaloers kattengedrag. Dit is een vrij algemeen scenario, ongeacht of die katten samen zijn opgegroeid of niet. De persoonlijkheden van katten zijn allemaal heel verschillend en het is geen gegeven dat ze allemaal harmonieus met elkaar zullen opschieten.

Een andere gedragstrigger kunnen katten van buiten het huishouden zijn, of dat nu een nieuwe kat is die u introduceert, of – in het ergste geval – een buurtkat die het “kerngebied” van uw kat kan binnendringen en hun weg naar uw huis kan vinden.

Lees ook: Hoe nieuwe katten in een huis te introduceren

Gasten en bezoekers

Hoewel er misschien geen negatieve ervaringen zijn geweest tussen een gast ten opzichte van uw kat, verdeelt die gast de aandacht van hun “speciale persoon”

Zelfs als al je vrienden en familie kattenliefhebbers zijn en je kat veel huisdieren en knuffels aanbieden, kan de komst van iemand nieuw voor sommige katten voldoende zijn om wat bezitterig gedrag uit te lokken. Hoewel er misschien geen negatieve ervaringen zijn geweest tussen een gast ten opzichte van uw kat, verdeelt die gast de aandacht van zijn “speciale persoon” en bedreigt hij de toegang van uw kat tot de persoon die hij het meest waardeert.

Lees ook: 10 tekenen dat je misschien een aanhankelijke kat hebt

Niet-katachtige nieuwkomers

Plotselinge veranderingen in het dagelijks leven van een kat, met name die welke van invloed zijn op de tijd die u met uw kat kunt doorbrengen, kunnen uw kat stress bezorgen om zich bezitterig te gedragen.

Over het algemeen hebben deze de neiging om de vorm aan te nemen van een nieuw huisdier zoals een puppy of een nieuwe baby. Beide kunnen een abrupte verandering in de routine van een eigenaar veroorzaken en als gevolg daarvan ook in hun kat.

Plotselinge veranderingen in het dagelijks leven van een kat, met name die welke van invloed zijn op de tijd die u met uw kat kunt doorbrengen, kunnen uw kat stress bezorgen om zich bezitterig te gedragen.

Lees ook: Worden katten jaloers op baby’s?

Tekenen dat een kat bezitterig is van zijn eigenaren

eigenaar van kattenverzorging

Bedenk hoe je kat is als je één op één met hem bent in een ruimte waar hij zich ontspannen voelt.

Deze kunnen nogal verschillen van kat tot kat. Kortom, elke merkbare afwijking van het normale, ontspannen kattengedrag van uw kat wanneer een andere persoon of huisdier in de buurt is, kan een teken zijn van bezitterig gedrag.

Bedenk hoe je kat is als je één op één met hem bent in een ruimte waar hij zich ontspannen voelt. Een verandering hierin, vooral als het ernstig of plotseling is, zou een waarschuwingssignaal moeten zijn om u aan het denken te zetten over wat van invloed kan zijn op het geluk van uw kat. Wijzigingen en tekenen die u mogelijk ziet, zijn onder meer:

Teruggetrokken, ongeïnteresseerde lichaamstaal

Als uw kat niet bereid is om normaal met u om te gaan of niet met een speeltje speelt of een traktatie accepteert waar hij normaal gesproken dol op zou zijn, kan hij zich bedreigd voelen door de situatie waarin hij zich bevindt. In dit scenario kan uw kat te ongemakkelijk zijn om zijn normale ontspannen karakter te vertonen.

Lees ook: Hoe te zien of een kat boos is

Agressie

Misschien wel het gemakkelijkste teken om te lezen, agressie kan sissen, grommen of zwaaien naar een andere persoon of huisdier zijn.

Misschien wel het gemakkelijkste teken om te lezen, agressie kan sissen, grommen of zwaaien naar een andere persoon of huisdier zijn. In ernstige gevallen kan het zelfs leiden tot een gevecht tussen katten.

Soms kan dit zich manifesteren als ruimtebewaking, waarbij uw kat op of naast u zit en uithaalt naar degene die uw persoonlijke ruimte binnenkomt. Als alternatief kan uw kat afstand nemen van de hele situatie en een barrière van agressie opwerpen. Dit komt alleen door hun ongemak met de procedure.

Lees ook: De 10 dingen die katten het meest haten

Aandacht zoeken

Soms miauwen ze indringend of zitten ze je opzettelijk in de weg om je aandacht op zichzelf te richten.

Hoewel de meesten van ons het leuk vinden om door onze katten te worden gekneed en met het hoofd geslagen als een teken van genegenheid, kunnen sommige katten een extreme vorm van dit gedrag vertonen als ze zich bezitterig voelen van hun eigenaar. Soms miauwen ze indringend of zitten ze je opzettelijk in de weg om je aandacht op zichzelf te richten.

Lees ook: Waarom is mijn kat niet aanhankelijk?

“Acteren”

Hoe u kunt voorkomen dat uw kat meubels krabt

Hoewel het misschien lijkt alsof uw kat zich gedraagt, is het belangrijk om te onthouden dat deze gedragsproblemen worden geboren uit stress en niet uit “slecht” gedrag.

Bezitterigheid kan worden getoond in de vorm van ongewenst kattengedrag, zoals krabben aan meubels of urineren of poepen op ongepaste plaatsen, vooral als dit dingen zijn die uw kat normaal niet doet.

Hoewel het misschien lijkt alsof uw kat zich gedraagt, is het belangrijk om te onthouden dat deze gedragsproblemen worden geboren uit stress en niet uit “slecht” gedrag. Katten hebben niet het vermogen om te rationaliseren en te handelen als vergelding, en mogen daarom nooit worden gestraft als deze problemen zich voordoen.

Lees ook: 4 stappen om kattenpoepvlekken te verwijderen – geuren uit de bank en tapijten

Wat kan ik doen om een bezitterige kat te helpen?

Gelukkig is er veel dat je kunt doen om te helpen!

Hoewel niemand van ons onze kat graag ongelukkig of onrustig ziet, kan een beetje tijd en moeite een lange weg gaan om hun welzijn te verbeteren. Enkele toptips zijn:

Goede vroege socialisatie

Reddingskatten of katten die beperkte socialisatie hadden toen ze jong waren, kunnen het stressvoller vinden om zich later aan te passen aan nieuwe ontmoetingen.

Zoals met de meeste dingen gedragsmatig, is het altijd beter om vroeg met goede gewoonten te beginnen dan te proberen gedragsproblemen verderop in het spoor te corrigeren. Elke nieuwe kat of nieuw kitten moet geleidelijk op een gecontroleerde en positieve manier kennis maken met een verscheidenheid aan verschillende ervaringen.

Reddingskatten of katten die beperkte socialisatie hadden toen ze jong waren, kunnen het stressvoller vinden om zich later aan te passen aan nieuwe ontmoetingen.

Lees ook: 10 tekenen dat je kat een andere kat wil

Geleidelijke introductie van nieuwe familieleden

Begin met het introduceren van een item dat ruikt naar uw nieuwe baby / puppy / kat in de omgeving van uw kat.

Of het nieuwe familielid nu een puppy, een nieuwe baby of een nieuwe kat is, een geleidelijke introductie zal helpen om jaloers gedrag af te weren. Begin met het introduceren van een item dat ruikt naar uw nieuwe baby / puppy / kat in de omgeving van uw kat.

Van daaruit kunt u beginnen met het introduceren van korte periodes waarin uw kat de nieuwkomer kan zien en ruiken, maar vanaf een veilige afstand en idealiter in een gescheiden ruimte. Het koppelen van een traktatie of een beloning aan elke interactie kan helpen om een positieve associatie in de geest van uw kat op te bouwen.

Na verloop van tijd kunt u de duur van elke interactie verlengen, terwijl u uw kat altijd een veilige plek geeft om zich terug te trekken als hij zich ongemakkelijk of overweldigd voelt.

Lees ook: Worden katten jaloers op honden?

Houd routines stabiel

In tijden van verandering hebben routines de neiging om up-end te worden, vooral als de verandering een nieuwe baby in je gezin is!

In tijden van verandering hebben routines de neiging om up-end te worden, vooral als de verandering een nieuwe baby in je gezin is!

Als je echter kunt, probeer dan vast te houden aan de bestaande routines van je kat, want het zal helpen om hem gerust te stellen. Probeer en plan voor de maaltijd- en speeltijd van uw kat om zo constant mogelijk te blijven en hun kattenbak op dezelfde plaats te houden, en onthoud in tijden van uitdaging dat het aaien van uw kat een bekende stressverlichter is!

Als je bijvoorbeeld weet dat iets als de voedingstijd zal moeten veranderen, probeer dit dan langzaam te doen over een bepaalde periode in plaats van het plotseling te veranderen op de dag dat de baby thuiskomt.

Lees ook: Top 10 tips om katten en baby’s te helpen met elkaar om te gaan

Breek negatieve cycli

Soms is het nodig om negatieve gedragscycli te stoppen voordat we verder kunnen gaan met meer positief gedrag.

Soms is het nodig om negatieve gedragscycli te stoppen voordat we verder kunnen gaan met meer positief gedrag. Twee kattenhuisgenoten die aan het vechten zijn, moeten bijvoorbeeld een tijdje aparte woonruimtes krijgen.

Dit kan hun eigenaar in staat stellen om hen te begroeten en veel liefde en knuffels afzonderlijk te bieden. Zodra hun eigenaarsband is bevestigd, kunnen korte periodes waarin beide katten samenkomen met hun eigenaar op een gecontroleerde manier worden geïntroduceerd met veel positieve bekrachtiging.

Lees ook: 10 tekenen dat je kat je echt vertrouwt

Stimuleer alternatief gedrag

Het inwinnen van het advies van een dierengedragsdeskundige kan u helpen de aandacht van uw kat positiever te richten.

Zoals eerder vermeld, komt ongewenst bezitterig gedrag voort uit een plaats van emotionele onzekerheid en mag het nooit worden bestraft of berispt. Het kan echter nuttig zijn om uw kat iets anders te geven om zich op te concentreren dat positief kan worden versterkt.

Een voorbeeld hiervan is het ’touch’-spel, waarbij de kat wordt geleerd dat in de buurt komen of een voorwerp aanraken tot een beloning leidt. In tijden van stress of conflict heeft de kat dan een positieve activiteit waar hij zich op kan richten. Het inwinnen van het advies van een dierengedragsdeskundige kan u helpen de aandacht van uw kat positiever te richten.

Lees ook: 5 redenen waarom puzzelvoeders goed zijn voor katten

Veelgestelde vragen

Beschermen katten hun baasjes?

Ja, sommige katten kunnen erg beschermend worden voor hun eigenaren. Dit kan gebeuren wanneer nieuwe mensen of dieren in de buurt komen en de kat zich ongemakkelijk voelen. Beschermende katten kunnen een reeks gedragingen vertonen, waaronder agressief of ongewoon behoeftig worden.

Waarom is mijn kat bezitterig over mij?

U bent een van de belangrijkste kenmerken in het leven van uw kat. Ze vertrouwen op je voor voedsel, troost, liefde en genegenheid. Het is niet meer dan normaal dat uw kat deze bronnen wil beschermen en bezitterig over u wil zijn.

Zijn katten territoriaal boven hun baasjes?

Het huis of “kerngebied” van een kat is erg belangrijk voor hen. Hun eigenaren zijn een groot deel van hun huis, dus ja, katten zijn van nature territoriaal over hun eigenaren.