Slechte adem bij katten: oorzaken, symptomen, &behandeling

Er gaat niets boven knuffelen met een warme, spinnende kat… totdat je kat dicht tegen elkaar aan leunt en je een vleugje slechte adem opegt!

Gezien het typische kattendieet is het niet ongebruikelijk dat kattenadem een enigszins onaangename geur heeft. In sommige gevallen kan een slechte adem echter wijzen op de aanwezigheid van significante onderliggende gezondheidsproblemen.

Snel overzicht: Slechte adem bij katten

klok
Urgentie: Mild tot Matig
jam-medisch
Vereist dierenartsbezoek: Als een plotselinge verandering, ja
kat
Gezien in Cats:Vaak
schakel-ketting
Kan worden gekoppeld aan: Parodontitis, coprofagie, vreemd voorwerp in de mond, tandheelkundig abces, luchtweginfectie, faryngitis, tonsilitis, gastro-intestinale obstructie, diabetische ketoacidose, nierfalen.
pil
Behandelingsopties: Anesthetische tandheelkundige procedure voor parodontitis, tandheelkundig abces, vreemd voorwerp in de mond, enz. Kan ook helpen om een faryngitis of tonsilitis beter te beoordelen. Chirurgie voor GI-obstructie. Diabetes en nierfalen zijn meestal ernstig als ze merkbaar slechte adem veroorzaken en vereisen ziekenhuiszorg.

Oorzaken van slechte adem bij katten

Oorzaken van slechte adem bij katten

Slechte adem bij katten wordt veroorzaakt door een aantal onderliggende factoren, met als meest voorkomende tandheelkundige aandoeningen.

Net als hun menselijke metgezellen kunnen katten om een aantal verschillende redenen een slechte adem (halitose) ontwikkelen. In veel gevallen kan een slechte adem simpelweg worden veroorzaakt door de geur van het voedsel van uw kat.

Als de slechte adem niet naar kattenvoer ruikt en het een hardnekkig probleem is, moet u mogelijk op zoek gaan naar een onderliggende oorzaak van de slechte adem van uw kat. Sommige van deze onderliggende oorzaken zijn gemakkelijk te behandelen, terwijl andere ingewikkelder zijn.

Tandheelkundige ziekte

De meest voorkomende oorzaak van een slechte adem bij katten is een tandziekte. Als je weken, maanden of zelfs jaren zonder tandheelkundige zorg zou gaan, zou je adem ook behoorlijk verschrikkelijk ruiken!

Wanneer de tanden van een kat niet regelmatig worden gepoetst, gebeuren er verschillende dingen.

Ten eerste begint zich tandplak te vormen op de tanden van uw kat. Plaque is een filmische combinatie van voedseldeeltjes en bacteriën, die een vieze geur heeft en bijdraagt aan een slechte adem.

Bovendien kunnen voedseldeeltjes vast komen te zitten tussen de tanden van uw kat en beginnen te rotten, wat leidt tot een nog ergere geur. Helaas is tandziekte niet alleen stinken! Tandziekte kan leiden tot ontsteking en infectie van het tandvlees, de botten in de kaak en andere weefsels in de mond.

Nierziekte

Slechte adem kan ook worden veroorzaakt door nierziekte. Wanneer de nieren van een kat niet goed functioneren, hopen bepaalde toxines (uremische toxines genoemd) zich op in de bloedbaan. Naarmate deze gifstoffen meer geconcentreerd raken in het bloed, kan de geur van deze gifstoffen worden opgemerkt op de adem van de kat.

Lees ook: Nierfalen bij katten: symptomen, diagnose, & Behandeling

Suikerziekte

Hoe vaak komt hypoglykemie voor

Hypoglykemie wordt gezien bij katten

Kattendiabetes kan ook leiden tot veranderingen in de adem van een kat. Bij vroege diabetes kunnen katten vatbaarder worden voor tandheelkundige infecties, wat de geur van hun adem kan veranderen.

In ernstige gevallen van diabetes kunnen katten echter een aandoening krijgen die bekend staat als diabetische ketoacidose (DKA). Bij deze katten kan de geur van ketonen soms worden gedetecteerd op de adem van de kat.

Niet iedereen is in staat om de geur van ketonen te detecteren, maar degenen die ketonen kunnen ruiken, beschrijven een geur die vergelijkbaar kan zijn met aceton of zelfs licht fruitig.

Luchtweginfecties

Cat Bovenste Luchtweg infectie Symptomen

De symptomen van een katachtige bovenste luchtweginfectie lijken op die van een menselijke verkoudheid of griep.

Luchtweginfecties, die neusdrainage en ontsteking van de bovenste luchtwegen veroorzaken, kunnen ook bijdragen aan een slechte adem bij katten.

Gastro-intestinale problemen, zoals een obstructie in het maagdarmkanaal van uw kat, kunnen ook leiden tot slechte geuren die ontsnappen uit het spijsverteringskanaal, die kunnen worden geroken op de adem van de kat.

Gezien de vele mogelijke oorzaken van een slechte adem bij katten, is vaak een veterinaire controle nodig om tot een antwoord te komen.

Hoe weet u of de adem van uw kat normaal is?

Is de adem van de kat normaal

De adem van een gezonde kat kan een beetje visachtig of vlezig ruiken, afhankelijk van wat ze eten. Dat gezegd hebbende, aanhoudende en ernstige slechte adem is een teken van ziekte.

Het kan moeilijk zijn om het verschil te zien tussen normale kattenademhaling en halitose. Veel kattenvoer is immers gebaseerd op zeevruchten en daarom ruiken ze niet erg goed!

Katten verzorgen zichzelf ook regelmatig, wat betekent dat hun adem geuren kan aannemen nadat ze uitwerpselen of ander stinkend materiaal uit hun vacht hebben verzorgd.

Als de adem van je kat plotseling abnormaal ruikt, trek dan geen overhaaste conclusies.

Stop eerst om te vragen of er een goede reden is waarom je kat een slechte adem kan hebben. Heeft uw kat bijvoorbeeld net klaar met het eten van wat stinkend kattenvoer in blik?

Als je een verklaring kunt bedenken voor de slechte adem, heb je je antwoord. Als u geen eenvoudige verklaring kunt bedenken voor de slechte adem van uw kat, moet u mogelijk verder onderzoek doen.

Controleer de adem van uw kat meerdere keren, in de loop van een dag of twee. Ruik de adem van uw kat op verschillende tijdstippen van de dag, om te zien of haar adem in de loop van de tijd verandert. Als u merkt dat een consistente slechte adem langer dan een paar dagen duurt, of als de adem van uw kat gepaard gaat met andere tekenen van ziekte, moet u waarschijnlijk verder onderzoeken.

Behandeling voor slechte adem bij katten

Behandeling voor slechte adem bij katten

Behandeling voor slechte adem pakt de onderliggende oorzaak van de geur aan, of dat nu een slechte tandheelkundige gezondheid of een ander probleem is.

De behandeling van uw kat hangt af van de onderliggende oorzaak van haar slechte adem.

Daarom is de eerste stap een lichamelijk onderzoek door een dierenarts.

Uw dierenarts zal de mondgezondheid van uw kat nauwlettend evalueren, op zoek naar tekenen van tandziekte, zoals tandplak, tandsteen, gingivitis en parodontitis.

Uw dierenarts kan ook bloedonderzoek of andere diagnostiek aanbevelen om te zoeken naar de aanwezigheid van onderliggende ziekten die kunnen bijdragen aan een slechte adem.

Als de slechte adem van uw kat wordt veroorzaakt door een slechte tandheelkundige gezondheid, is de volgende stap een grondig tandheelkundig onderzoek en gebitsreiniging.

De tanden van uw kat worden geschaald (tandsteen verwijderd) en gepolijst onder algemene anesthesie, zodat de dierenarts alle oppervlakken van de tanden grondig kan onderzoeken. De dierenarts zal ook de tanden van uw kat onderzoeken met een tandheelkundige sonde, op zoek naar defecten op het oppervlak van de tanden van uw kat.

Volledige mond tandheelkundige röntgenfoto’s (röntgenfoto’s) kunnen ook worden uitgevoerd, om detectie van afwijkingen onder de tandvleeslijn mogelijk te maken.

In sommige gevallen is een grondige gebitsreiniging alleen voldoende om de slechte adem van uw kat aan te pakken. Uw dierenarts kan ook een mondhygiëneroutine thuis aanbevelen om de herhaling van tandheelkundige aandoeningen te vertragen en de adem van uw kat fris te houden.

Huismiddeltjes

Er zijn geen magische katten slechte adem huismiddeltjes aanbevolen door dierenartsen. in plaats van thuis tandheelkundige zorg kan dagelijks tandenpoetsen, het gebruik van een kattentandenborstel en tandpasta of een dagelijks wateradditief omvatten.

Als uw dierenarts echter een zieke tand vindt, kunnen tandheelkundige extracties of andere behandelingen nodig zijn. Het verwijderen van zieke tanden zal niet alleen de bron van de slechte geur in de mond van uw kat verwijderen, het zal uw kat ook comfortabeler maken en verdere verergering van de tandziekte van uw kat voorkomen.

Wanneer een slechte adem wordt veroorzaakt door een andere onderliggende aandoening, zoals nierfalen, diabetes, luchtwegaandoeningen of gastro-intestinale aandoeningen, hangt de behandeling af van de specifieke onderliggende aandoening.

Uw dierenarts kan aanvullende tests aanbevelen om de toestand van uw huisdier beter te karakteriseren en vervolgens de onderliggende ziekte van uw kat aan te pakken met een combinatie van medicijnen, dieet en andere interventies.

Lees ook: De complete gids voor gebitsreiniging voor katten

Conclusie

Het is niet nodig om in paniek te raken over een enkele episode van slechte adem. Als een slechte adem echter een terugkerend of consistent probleem wordt, is het belangrijk om uw dierenarts erbij te betrekken.

Het vinden en behandelen van de bron van het probleem kan niet alleen helpen de adem van uw kat te verbeteren, maar kan ook de algehele gezondheid en kwaliteit van leven van uw kat verbeteren.

Veelgestelde vragen

Waarom ruikt de adem van mijn kat zo slecht?

Er zijn veel mogelijke oorzaken van slechte adem, of halitose, bij katten. Halitose wordt meestal veroorzaakt door tandheelkundige aandoeningen, maar onderliggende ziekten zoals nierziekte, diabetes, aandoeningen van de luchtwegen en gastro-intestinale aandoeningen kunnen ook een slechte adem veroorzaken.

Hoe kom ik van de slechte adem van mijn kat af?

Voordat u de slechte adem van uw kat thuis behandelt, is het belangrijk om uw dierenarts te raadplegen om medische oorzaken uit te sluiten. Als uw dierenarts geen bewijs ziet van een tandheelkundige ziekte of een andere ziekte, kan het dagelijks poetsen van de tanden van uw kat een slechte adem verlichten.

Wat is een normale kattenademgeur?

Het is normaal dat de adem van de kat aantaste een licht onaangename geur. In de meeste gevallen ruikt de adem van een kat naar het voedsel dat hij of zij eet.

Is een slechte adem een teken van ziekte?

Slechte adem bij katten kan een teken zijn van een aantal onderliggende aandoeningen. Hoewel de meest voorkomende oorzaak van een slechte adem bij katten tandziekte is, kunnen andere aandoeningen zoals nierziekte, luchtwegaandoeningen, gastro-intestinale aandoeningen en diabetes allemaal de geur van de adem van uw kat veranderen.