5 redenen waarom katten zo van schoenen houden

Katten kunnen allerlei schijnbaar vreemd gedrag vertonen en het internet staat vol met grappige kattenvideo’s om het te bewijzen. Een gedrag dat veel voorkomt bij veel katten is een liefde voor schoenen.

Snel overzicht

01

Het is gebruikelijk dat katten zich aangetrokken voelen tot de schoenen van hun mensen.

02

Katten genieten van de geuren op schoenen en sommigen vinden het leuk om ermee te spelen of ze te parfumeren.

03

Als je kat je schoenen beschadigt, zet ze dan in een gesloten kast om ze veilig te houden.

Of het nu gaat om op ze liggen, ermee spelen of zelfs door het huis bewegen, veel katten lijken een voorliefde te hebben voor schoenen. Hoewel het ons misschien een vreemde obsessie lijkt, zijn er eigenlijk verschillende redenen waarom katten van schoenen houden.

1. Markering van het grondgebied

Katten vinden het leuk om schoenen te ruiken die blijven liggen.

Katten markeren hun territorium zowel binnen als buiten, om andere katten te laten weten dat dit hun domein is. De meest gebruikelijke manier om dit te doen is door hun gezichten en de lengtes van hun lichaam tegen objecten te wrijven. Geurklieren (talgklieren) bevinden zich over het hele lichaam van een kat, waaronder:

  • Op de wangen
  • Onder de kin
  • Langs de flanken
  • Rond de staartbasis
  • Langs de staart

Wanneer katten met hun hoofd of lichaam tegen voorwerpen wrijven (ook wel gorzen genoemd), laten ze los Feromonen (chemische berichten) die verschillende stukjes informatie kunnen signaleren, waarvan er één is om andere katten te laten weten dat dit het territorium van een andere kat is.

Deze feromonen kunnen ook aangeven dat katten ontspannen en veilig zijn in hun eigen omgeving – dit zijn het soort dat ze loslaten wanneer ze hun hoofd tegen je wrijven of je een zachte kopstoot geven.

Feromonen zijn volledig geurloos voor mensen, maar katten kunnen ze gemakkelijk detecteren dankzij hun ongelooflijke reukvermogen en een gespecialiseerd orgaan op het dak van hun mond, het vomeronasale orgaan (soms het Jacobson-orgaan genoemd). Als je je kat ooit ziet snuffelen en zijn mond enigszins openhoudt, gebruiken ze waarschijnlijk haar vomeronasale orgaan om een interessante geur te onderzoeken.

Schoenen worden vaak op verschillende locaties in het huishouden achtergelaten en wanneer uw kat er tegenaan wrijft, markeren ze waarschijnlijk hun territorium. Dit is een manier om andere katten te laten weten dat er een andere kat is geweest en het eigendom opeist.

Het kan zijn dat uw kat vaker zijn territorium markeert als u meerdere katten in uw huishouden heeft. Dit komt omdat ze elk zullen proberen elkaar te overtreffen en hun aandeel in het gebied op te eisen.

Lees ook: Wat zijn kattenferomonen en werken ze echt?

2. Comfort

Katten vinden de geur van hun favoriete mens troostend, dus ze voelen zich vaak aangetrokken tot je kleding en schoenen.

Je schoenen zullen waarschijnlijk sterk naar je ruiken en dit kan een troost zijn voor je kat. Als je kat zijn hoofd op je schoenen laat rusten of erop ligt, heeft hij waarschijnlijk gewoon een geruststellende plek gevonden om te rusten of een dutje te doen. Misschien merk je dat je kat je schoenen gebruikt als een bron van comfort wanneer je het huis uit bent, of als er een stressvolle situatie gebeurt, zoals luid vuurwerk.

Sommige katten dragen zelfs schoenen naar een andere plek in huis waar ze zich veiliger voelen. Als uw schoenen in huis blijven liggen, kunnen ze een handig comfortpunt voor uw kat zijn vanwege hun vertrouwde geuren. Katten die schoenen gebruiken voor comfort of om zichzelf te kalmeren, zijn vaak ook opgerold te vinden op een stapel wasgoed of je favoriete trui.

Jonge kittens kunnen er ook voor kiezen om in je schoenen te slapen als ze klein genoeg zijn, omdat het een gezellige plek is om een dutje te doen en ze zich veilig voelen.

Katten die kort na de geboorte van hun moeder worden gescheiden en op fles worden gefokt, ontwikkelen vaak de gewoonte om te zuigen op dingen die ruiken naar hun eigenaar. Soms knabbelen ze er ook aan, en dit kunnen je schoenen omvatten. Het lijkt misschien vreemd voor ons, maar het is een zelfverzachtend gedrag voor je kat.

Lees ook: Houden katten van hun baasjes?

3. Geur

De geuren op je schoenen kunnen je kat veel vertellen over waar je was toen je het huis verliet.

Het reukvermogen van een kat is het belangrijkste van alle vijf zintuigen. Snuffelen is wat een kat doet om haar in staat te stellen belangrijke informatie over haar omgeving te verkrijgen. Je schoenen zullen waarschijnlijk erg interessant ruiken vanwege alle plaatsen waar ze zijn geweest.

Een snelle snuif van je schoenen zal je kat vertellen waar je bent geweest, wat je hebt gedaan en of er een ander dier was. Elke keer dat je ergens anders naartoe gaat, zullen er nieuwe geuren zijn voor je kat om ruiken.

Niet alleen pikt de onderkant van je schoenen verschillende geuren op van waar je bent geweest, maar de binnenkant van je schoenen zal waarschijnlijk ook stinken.

Je kat kan dit aantrekkelijk vinden, simpelweg omdat hij sterk naar je ruikt, of het kan zijn dat je kat de geur heeft opgepikt van iets dat je op de bodem van je blote voeten had, dat je vervolgens naar de binnenkant van je schoenen hebt overgebracht.

Lees ook: De vijf zintuigen van je kat begrijpen

4. Aandacht

Sommige katten kunnen herhaaldelijk op schoenen kauwen als het een reactie van je krijgt.

Als je altijd voorover leunt om je kat een aai te geven wanneer ze tegen je schoenen wrijft, zullen ze snel leren dat dit een trefzekere manier is om je aandacht te trekken.

Katten zijn slimme dieren en het duurt niet lang voordat ze zich realiseren dat het wrijven van zichzelf tegen je schoenen waarschijnlijk zal resulteren in het geven van genegenheid.

Zelfs negatieve aandacht kan als positief voor uw kat worden gezien, bijvoorbeeld wanneer u uw kat berispt voor het spelen met uw schoenen en het achterlaten van krabsporen. Zodra uw kat leert dat dit uw aandacht trekt, kan hij ervoor kiezen om het steeds opnieuw te doen.

5. Verveling

Sommige katten, vooral kittens, kunnen je schoenen zien als een leuke speeltje, met name de veters.

Schoenen kunnen erg leuk zijn, vooral die met bungelende veters die kunnen worden geslagen en besprongen! Als uw kat zich verveelt en niet voldoende mentale stimulatie krijgt, kan hij besluiten om met uw schoenen of schoenveters te spelen, vooral als ze gewoon op hen in huis liggen.

Je kat realiseert zich niet dat het schoenen zijn, maar ziet ze in plaats daarvan als een leuk speeltje dat veel plezier kan bieden. Sommige schoenen hebben ook een goede textuur voor krabben en klauwen. Dit zal je misschien niet amuseren, maar het is zeker leuk voor je kat.

Lees ook: Waarom houden katten van dozen? 8 redenen waarom!

Hoe kan ik mijn schoenen terugvorderen?

Het is mogelijk om je schoenen veilig en uit de buurt van de nieuwsgierige poten van je kat te houden.

Sommige mensen denken misschien dat het grappig of schattig is om te zien hoe hun kat schoenen door het huis draagt of rond een schoenveter slaat, maar anderen vinden het misschien niet zo grappig, vooral als er schade is aan je favoriete paar schoenen, of je kunt een van je schoenen niet vinden net als je op het punt staat de deur uit te gaan! Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om te proberen je kat ervan te weerhouden met je schoenen te spelen.

1. Zet je schoenen in een gesloten kast

Een kat kan gemakkelijk schoenen uit een open plank of kast vegen zonder deur.

Dit om te voorkomen dat uw kat bij uw schoenen komt. Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar gewoon je schoenen op een hoge plank zetten is misschien niet genoeg afschrikwekkend. Houd er rekening mee dat veel katten graag op hoge oppervlakken klimmen en springen, dus dit kan je schoenen nog spannender maken.

2. Voorkom verveling

Hoe minder verveeld je kat is, hoe groter de kans dat je schoenen veilig zijn.

Zorg ervoor dat je kat genoeg eigen speelgoed heeft om mee te spelen. Dit zal haar hopelijk afleiden van andere minder spannende items zoals je schoenen. Tijd doorbrengen spelen met je kat zal helpen om ervoor te zorgen dat ze niet eenzaam of verveeld raakt.

3. Zorg voor alternatieve slaapplekken

Bied je kat een gezellig bed of deken aan als alternatieve slaapplaats.

Als uw kat ervoor kiest om in uw schoenen te slapen, kan het zijn dat ze liever ergens half ingesloten slaapt. U kunt afgesloten bedden, donutbedden of zelfs een deken in een kartonnen doos kopen die misschien voldoende is!

Lees ook: De 12 beste kattenbedden

4. Offer een schoen op

Je kunt één oud paar schoenen aanwijzen als het nieuwe speeltje van je kat en de rest veilig weggestopt houden.

Als je kat echt van schoenen houdt, is het misschien gemakkelijker om gewoon een paar oude schoenen op te offeren om ze gelukkig te houden! Als ze hun eigen schoen hebben om mee te spelen, zijn ze misschien meer geneigd om je andere schoenen met rust te laten.

Laatste gedachten

Spelen met of slapen op schoenen wordt pas problematisch als je kat ze beschadigt of wegstopt.

Zoals we hebben geleerd, is het niet ongebruikelijk dat een kat van schoenen houdt, en je kat is niet de enige in dit schijnbaar vreemde gedrag. De attractie kan van alles te maken hebben, van territoriummarkering, tot comfort zoeken, tot gewoon goed oud plezier.

Straf je kat nooit voor het spelen met of slapen op je schoenen, omdat ze niet zullen begrijpen wat ze verkeerd hebben gedaan.

Probeer in plaats daarvan enkele van de bovenstaande suggesties om ervoor te zorgen dat je kat je favoriete paar schoenen niet verpest. Als je kat van plan is om met schoenen te spelen, of als je het vermakelijk vindt, overweeg dan om hem een eigen schoen te geven. U kunt garanderen veel schattige foto’s en video’s in je filmrol.

Lees ook: Hoe katten hun favoriete persoon kiezen?

Veelgestelde vragen

Waarom houden katten van de geur van schoenen?

Je schoenen zijn waarschijnlijk allerlei spannende plekken voor je kat geweest. Van het buitenleven tot een ander huis met huisdieren, je schoenen hebben allerlei interessante geuren die ermee samenhangen. Vergeet niet dat het reukvermogen van je kat veel groter is dan dat van jou, en je schoenen zullen je kat informatie geven over waar je bent geweest en wat je hebt gedaan.

Waarom wrijven katten tegen schoenen?

Katten hebben geurklieren over hun hele lichaam en wanneer ze tegen items wrijven, markeren ze ze met hun geur. Dit geeft aan andere katten aan dat dit hun territorium is. Ze kunnen ook ruiken over waar een ander dier heeft geparfumeerd, om hun claim op je schoenen te zetten!

Waarom steelt mijn kat mijn schoenen?

Dit is waarschijnlijk een leuk spel voor je kat, vooral als het eerder je aandacht heeft getrokken. Het kan zijn dat uw kat troost zoekt bij de vertrouwde geur van uw schoenen en ze naar een andere ruimte in huis brengt waar hij zich veiliger voelt om te rusten of te slapen. Of het kan gewoon de manier van je kat zijn om je aandacht te trekken.

Waarom ruikt mijn kat aan mijn voeten?

Het reukvermogen van je kat is geweldig en ze kunnen allerlei geuren op je voeten oppikken. Het kan zijn dat je een interessante geur hebt gestampt, vooral als je op je sokken of blote voeten door het huis van een ander bent gelopen. Je kat ruikt aan je voeten om informatie te verzamelen over waar je eerder bent geweest.