Waarom snuffelt mijn kat ineens aan alles?

Het reukvermogen van een kat is gewoonweg verbazingwekkend. Het is veel beter dan dat van een mens. In feite hebben katten ongeveer 200 miljoen geurreceptoren in hun neusholte, terwijl mensen slechts 6 miljoen geurreceptoren hebben.

Snel overzicht

01

Katten vertrouwen meer op hun reukvermogen dan op hun andere zintuigen.

02

Katten gebruiken geur in bijna alles wat ze doen, van communicatie tot jagen tot verkennen.

03

Door dingen in hun omgeving te snuiven, kunnen katten belangrijke informatie verzamelen, zoals wie er is geweest, wat een object is, of voedsel veilig is om te eten of waar een object is geweest.

Dat betekent dat de neus van een kat bijna 40 keer gevoeliger is dan die van ons. Het is geen wonder dat katten sterk afhankelijk zijn van hun reukvermogen voor bijna alle aspecten van hun overleving, inclusief communicatie, jagen en het vinden van een partner. Het is normaal dat katten veel snuffelen, maar wat betekent het als je kat meer snuffelt dan normaal? Laten we het uitzoeken.

Een beetje over kattenneuzen

De neus van een kat is bijna 40 keer gevoeliger dan de neus van een mens.

Er is veel meer aan die schattige kleine knopneus dan je je misschien realiseert. We hebben al geleerd dat katten veel meer geurreceptoren in hun neus hebben dan wij, en als gevolg daarvan is het oppervlak van de neusholte van een kat veel groter dan de onze, ook al zijn hun neuzen veel kleiner.

De binnenbekleding van de neus van een kat (het olfactorische epitheel genoemd) wordt geschat op 20 centimeter in het kwadraat. Het reukepitheel van een mens is in vergelijking slechts 4 centimeter in het kwadraat.

Wanneer een kat een geur detecteert, sturen de geurreceptoren in de neusholte informatie via de bulbus in de neus. Dit signaleert vervolgens een deel van de hersenen dat de amygdala wordt genoemd en dat het vermogen verwerkt om bewust een geur te detecteren en te herkennen.

Niet alleen zijn de neuzen van katten extreem gevoelig voor het oppikken van geuren, maar ze hebben ook een veel beter vermogen om onderscheid te maken tussen verschillende geuren dan honden of mensen kunnen. De receptor in de neus die verantwoordelijk is voor het onderscheiden van geuren wordt de V1R-receptor genoemd.

Katten hebben 30 V1R-receptoren, terwijl honden er negen hebben en mensen er maar twee hebben. Hierdoor kunnen katten een veel grotere verscheidenheid aan geuren identificeren en onderscheiden. Katten kunnen zelfs feromonen ruiken, terwijl mensen dat niet kunnen.

Lees ook: Hebben katten een goed reukvermogen?

Het Vomeronasal Orgel

Katten hebben een extra geurmechanisme dat het vomeronasale orgaan of het orgaan van Jacobson wordt genoemd.

Katten hebben een cool dubbel geurmechanisme, waarbij ze niet alleen geuren detecteren met hun neus, maar ook met hun mond. Er is een klein orgaan op het dak van de mond van een kat net achter de voortanden, het vomeronasale orgaan (soms het Jacobson-orgel genoemd). Met dit verbazingwekkende orgaan kan een kat feromonen (chemische messenges) detecteren van andere katten, evenals andere dieren, waaronder u.

Dit is de reden waarom je soms kunt zien dat je kat pauzeert met zijn mond iets open. Katten doen dit wanneer ze hun vomeronasale orgaan gebruiken om feromonen in de lucht te detecteren. Een kat zal soms ook zijn bovenlip krullen in een poging om zoveel mogelijk geurdeeltjes over het vomeronasale orgaan door te geven. Dit krullen van de lippen wordt de flehmen-reactie genoemd.

Lees ook: Zwaar ademende kat – de 3 soorten zware ademhaling en wat ze betekenen

Wat betekent het als mijn kat alles besnuffelt?

Alles wat de snuffels van een kat hen essentiële informatie over hun omgeving geven.

Een kat vertrouwt meer op zijn reukvermogen dan op zijn andere zintuigen. Alles wat ze snuiven geeft hen allerlei essentiële informatie over hun omgeving en de andere dieren en mensen daarin.

Een kat die in een compleet nieuwe omgeving wordt geplaatst, zoals een nieuw huis, de dierenarts of een cattery, zal waarschijnlijk alles wat erin zit goed besnuffelen om zoveel mogelijk informatie te verkrijgen. Laten we eens kijken naar enkele van de redenen waarom katten dingen snuffelen.

1. Hun omgeving verkennen

Dingen ruiken is net zo belangrijk voor een kat als naar dingen kijken voor mensen.

Katten navigeren meestal door hun wereld met hun neus. Door dingen in hun omgeving te snuiven, kunnen ze belangrijke informatie verzamelen, zoals wie er is geweest (zoals andere katten, mensen of andere dieren), wat een object is, of voedsel veilig is om te eten of waar een object is geweest.

Je zult vaak merken dat je kat onmiddellijk alles opsnuift wat nieuw is in zijn omgeving, wat van alles kan zijn, van een nieuw speeltje tot een nieuw meubelstuk of zelfs een huishoudelijke gast.

Lees ook: Undde vijf zintuigen van uw kat erstaan

2. Jagen

Katten zijn sterk afhankelijk van hun neus bij het jagen op prooien.

Dat ongelooflijke reukvermogen komt erg van pas wanneer een kat op prooi jaagt. Hun fijn afgestemde neuzen kunnen de geur van een klein zoogdier of andere prooidieren oppikken met slechts een snelle snuif en kunnen hen helpen hun doelwit te lokaliseren.

Lees ook: Hoe jagen katten?

3. Een partner vinden

Katten ruiken aan elkaars feromonen om over elkaar te leren.

Katten kunnen de feromonen van potentiële partners detecteren en een kater kan een loopse poes ruiken van maximaal twee mijl afstand! Als er een potentiële partner in de buurt is, kan uw kat alles opsnuiven om te proberen meer informatie over die kat te verzamelen, zoals de locatie, welk geslacht het is, of het wil paren en of het in goede gezondheid verkeert. Dat is veel informatie van slechts een paar snuifjes van de omgeving.

Lees ook: Weten katten wanneer je ziek bent?

4. Een gebied controleren

Het snuiven van dingen is vaak gebonden aan een kat die zijn territorium onderzoekt.

Katten zullen meestal hun territorium markeren. Dit signaleert naar andere katten in het gebied en geeft informatie zoals wiens territorium het is, hoeveel katten er zijn geweest en of het een territorium is dat uw kat wil proberen te claimen. Je kat zal alles in een omgeving opsnuiven om te beslissen waar hij zijn eigen territorium moet markeren en of het veilig is om dit te doen.

Als uw kat al een gevestigd territorium heeft, maar plotseling is begonnen met het besnuffelen van alles wat erin zit, kan dit betekenen dat er een nieuwe kat in de buurt is en uw kat snuffelt om te detecteren of ze al dan niet een potentiële bedreiging vormen.

Hoe doen katten geurmerk?

Wanneer katten met hun wangen en kin over voorwerpen wrijven, wordt de afzetting feromonen via hun geurklieren.

Katten hebben geurklieren (ook wel talgklieren genoemd) over hun hele lichaam, waaronder:

  • Op hun wangen
  • Onder hun kin
  • Langs hun kant
  • Aan de staartbasis
  • Langs de staart

We hebben allemaal onze katten hun voorhoofd tegen ons laten stoten (soms gors of kopstoot genoemd), hun lichaam rond onze enkels winden of hun wangen langs de randen van meubels wrijven. Nou, elke keer dat katten dit doen, zijn ze geurmarkering.

Je kat wrijft feromonen op je, evenals hun territorium, die niet alleen wijzen op bezit, maar ook dat ze zich veilig voelen in hun omgeving en om je heen. Feromonen zijn chemische boodschappers die verschillende dingen kunnen communiceren, afhankelijk van de situatie en de emotionele toestand van uw kat.

Lees ook: Wat betekent het als een kat tegen je wrijft?

Katten kunnen geurmarkeringen ruiken met behulp van feromonen om zichzelf gerust te stellen, andere katten waarschuwen dat ze klaar zijn om te paren, een band opbouwen met andere dieren in het huishouden of hun territorium markeren en andere katten waarschuwen. Katten hebben ook geurklieren in hun poten en krabben soms verticale of horizontale oppervlakken om hun territorium te markeren.

Als een kat zich bijzonder bedreigd voelt, kan hij ook urine rond zijn territorium spuiten. Als uw kat urine door uw huishouden spuit, is dit meestal een teken van stress, dus neem contact op met uw dierenarts voor verder advies. Zij kunnen je indien nodig doorverwijzen naar een kattengedragsdeskundige.

Lees ook: Hebben katten geurklieren in hun poten?

Kunstmatige feromonen

Feliway MultiCat is een synthetisch feromoon dat de kalmerende signalen nabootst die door moeder worden verzonden om te voorkomen dat haar kittens vechten.

U kunt kunstmatige kattenferomonen genaamd Feliway kopen in de vorm van plug-in diffusers voor uw huis of sprays. Hoewel deze voor ons mensen geurloos zijn, kan uw kat ze ruiken en kunnen ze helpen uw kat gerust te stellen en te ontspannen, waardoor ze zich veilig voelen in hun omgeving. Feromonen kunnen worden gebruikt om te helpen in allerlei situaties, waaronder:

Feromonen kunnen ook worden gebruikt om stress te verlichten bij bijzonder angstige katten, of katten die probleemgedrag vertonen, zoals overmatig krabben, overbezorgen of urinesproeien.

In het kort

Als je kat ineens aan alles snuffelt, probeert hij gewoon zoveel mogelijk informatie over zijn omgeving te verzamelen.

Het reukvermogen van een kat is zeer gevoelig en is het belangrijkste van al zijn vijf zintuigen. Katten gebruiken geur in bijna alles wat ze doen, van communicatie tot jagen tot verkennen. De informatie die ze verzamelen met behulp van hun kleine maar buitengewone neuzen helpt hen om beslissingen te nemen over hun dagelijks leven en stelt hen in staat om te overleven.

Als je kat ineens aan alles snuffelt, probeert hij zoveel mogelijk informatie over zijn omgeving te krijgen.nment als ze kunnen, en is het oppikken van geuren die je niet kunt ruiken.

Lees ook: Hoe intelligent zijn katten? Wetenschap heeft een antwoord

Veelgestelde vragen

Waarom snuiven katten de lucht op?

Geuren en feromonen kunnen in de lucht worden gedetecteerd, soms van enkele kilometers afstand als de wind in de goede richting staat. Katten hebben een tweede geurorgaan genaamd het vomeronasale orgaan op het dak van hun mond, dus als uw kat de lucht opsnuift met hun mond open, detecteren ze subtiele feromonen die de neus niet kan detecteren.

Waarom besnuffelt mijn kat mij?

Je kat kan je geur herkennen, dus het kan zijn dat hij gewoon controleert of jij het bent! Katten zullen ook hun eigenaren ruiken door hun gezichten en lichamen tegen hen aan te wrijven, zodat ze je zullen besnuffelen om deze geur te controleren die mogelijk eerder is achtergelaten.

Waarom besnuffelt mijn kat mij meer dan normaal?

Katten krijgen veel informatie door te snuffelen, dus als je kat je meer besnuffelt dan normaal, kan het zijn dat je ergens anders bent geweest dat interessant ruikt, je hebt de geur van een ander dier op je, of dat je gewoon wat lekker voedsel op je hebt gemorst!

Waarom blijft mijn kat hard snuffelen?

Katten kunnen soms luid snuffelen om hun frustratie te uiten. Dit wordt huffing genoemd. Katten kunnen ook luid snuiven wanneer ze hun vomeronasale orgaan gebruiken om een interessante geur te detecteren. Als uw kat de hele tijd luid snuffelt, kan het zijn dat hij een infectie heeft, dus breng hem naar de dierenarts als u zich zorgen maakt dat hij mogelijk onwel is.

Waarom snuffelt mijn kat willekeurig aan het tapijt?

Hoewel het tapijt voor jou of mij misschien saai lijkt, kan het veel informatie geven aan je kat! Het kan zijn dat je kat snuffelt en probeert uit te zoeken waar je was voordat je op het tapijt liep, of dat hij de geur oppikt van een ander dier dat daar is geweest. De neuzen van katten zijn zo gevoelig dat ze misschien zelfs wat voedsel snuiven dat lang geleden is gemorst en opgeruimd.