Kunnen katten yoghurt eten?

Yoghurt is een erg populair voedsel dat verkrijgbaar is in verschillende soorten en smaken. Mensen genieten van gewone yoghurt, Griekse yoghurt, sojayoghurt en zelfs bevroren yoghurt, maar hoe zit het met je kat? Kunnen katten yoghurt eten? Is het een goede keuze voor een snack of een traktatie voor je katachtige vriend? Of kun je het het beste vermijden? Nou, het antwoord is niet eenvoudig.

Kort overzicht: Kunnen katten yoghurt eten?

Aan de ene kant zou een kleine hoeveelheid gewone, magere yoghurt je harige familielid geen kwaad moeten doen. Katten zijn echter lactose-intolerant, wat betekent dat alle zuivelproducten maagklachten, braken of diarree kunnen veroorzaken. Daarom moet u uw kat slechts af en toe yoghurt geven en in kleine hoeveelheden.

Yoghurt Nutritionele Statistieken

De voedingssamenstelling van yoghurt zal natuurlijk per merk verschillen. De informatie in de onderstaande tabel moet echter een idee geven van de voedingswaarde van 30 ml magere, gewone yoghurt.

Calorieën (kcal) 19.3
Eiwit (g) 1.60
Vet (g) 0.48
Koolhydraten (g) 2.16
Vezels (g) 0
Suiker (g) 2.16
Natrium (mg) 21.44
Calcium (mg) 56.04
Fosfor (mg) 44.10
Zink (mg) 0.27
Kalium (mg) 71.66
Magnesium (mg) 5.21

Yoghurt voedingswaarden voor katten

Zoals je kunt zien in de tabel met voedingsstatistieken, is yoghurt een uitstekende bron van calcium en fosfor, die de botten en tanden van je harige kat gezond houden. Het is ook rijk aan vitamine A en retinol, die essentiële functies hebben in hun immuunsysteem en gezichtsvermogen. En zolang u een vetarme versie kiest, zal het vetgehalte al deze voordelen niet tenietdoen!

Het belangrijkste voedingsaspect van yoghurt is het natriumgehalte, omdat uw kat niet te veel zout of natrium mag consumeren. Te veel natrium kan de bloeddruk nadelig beïnvloeden en hoge bloeddruk betekent een hoger risico op hartproblemen.

Lees ook: Hoge bloeddruk bij katten (hypertensie): oorzaken, symptomen, &behandeling

Voordelen van yoghurt voor katten

Afgezien van de hierboven genoemde voedingsvoordelen, kan yoghurt ook nuttig zijn voor het geven van medicatie aan uw kat. Als je een pittige katachtige katachtige hebt of een die gewoon geen tabletten neemt, kun je een kleine hoeveelheid magere, gewone yoghurt gebruiken om het te verbergen.

Lees ook: 9 veilige en gezonde menselijke voedingsmiddelen katten kunnen eten

Wees echter voorzichtig met langdurige medicatie, omdat te veel yoghurt de buik van uw kat kan verstoren, wat kan leiden tot braken of diarree. Het kan er ook voor zorgen dat ze aankomen, dus als je een pudgy puss hebt, wil je misschien een gezondere snack kiezen!

Hoeveel yoghurt kan een kat eten?

Hoeveel yoghurt kan een kat eten

Een goede vuistregel, als uw kat nog nooit yoghurt heeft geprobeerd, is om eerst een kleine hoeveelheid te geven, ter grootte van uw pinknagel. en controleer op mogelijke symptomen.

Katten moeten niet te veel yoghurt hebben omdat ze lactose-intolerant. Dit betekent dat ze het enzym lactase missen, dat de suiker in zuivelproducten afbreekt. Elke kat is anders, dus sommigen kunnen omgaan met een grotere hoeveelheid, terwijl anderen symptomen zoals braken of diarree kunnen krijgen na zelfs de kleinste hoeveelheid.

Een goede vuistregel, als uw kat nog nooit yoghurt heeft geprobeerd, is om eerst een kleine hoeveelheid te geven, ter grootte van uw pinknagel. Als uw kat geen symptomen krijgt, kunt u de volgende keer een iets grotere hoeveelheid proberen.

Een theelepel gewone, magere yoghurt is echter meer dan genoeg om een kat op elk moment te geven. Vergeet niet dat, hoewel we misschien genieten van kersenyoghurt, bosbessenyoghurt, perzikyoghurt of een andere smaak, je kat alleen yoghurt moet hebben.

Hoe vaak kan een kat yoghurt eten?

Als huisdierouder heb je waarschijnlijk gekeken naar welk kattenvoer het beste is om je harige vriend te voeren. Kwalitatief goed, qua voedingswaarde compleet kattenvoer bevat alle voedingsstoffen die uw kat nodig heeft in de juiste hoeveelheden en balans.

Als u uw kat te veel kleine extra’s geeft, loopt u niet alleen het risico dat hij aankomt; je kunt ook het risico lopen de fijn afgestemde balans van hun dieet te verstoren. Dus als je je afvraagt hoe vaak je je kat yoghurt moet geven, zou ongeveer één keer per week of minder redelijk zijn.

Wordt yoghurt gebruikt in commercieel kattenvoer?

Hoewel het niet wordt gebruikt in commercieel kattenvoer, bevatten bepaalde kattentraktaties yoghurt. Als de normale traktaties van uw kat yoghurt bevatten, hoeft u zich geen zorgen te maken – het is onwaarschijnlijk dat ze problemen veroorzaken. Echter, gelieve geef ze niet te vaak, want traktaties mogen niet meer dan tien procent van de dagelijkse calorie-inname van je kat uitmaken.

De risico’s van het eten van yoghurt voor katten

De risico's van het eten van yoghurt voor katten

Het is het beste om je kat yoghurt alleen te geven, in plaats van als onderdeel van een vooraf gemaakte maaltijd of dessert, zodat je zeker weet dat er geen extra ingrediënten zijn die je kat kunnen schaden.

Er zijn een paar risico’s bij het voeren van uw kat yoghurt, en afgezien van het risico op een verstoorde buik door zuivelintolerantie, kunnen de meeste worden vermeden. Ten eerste, om te voorkomen dat u uw kat per ongeluk een giftig ingrediënt geeft, moet u gewone, niet-gearomatiseerde yoghurtvariëteiten kiezen.

Het lijkt misschien saai, maar je kat moet gewone yoghurt hebben in plaats van vanilleyoghurt, aardbeienyoghurt of andere gearomatiseerde variëteiten. Je moet ook de ingrediënten controleren om ervoor te zorgen dat ze geen zoetstoffen bevatten, waaronder xylitol, dat ook giftig is.

Het is het beste om je kat yoghurt alleen te geven, in plaats van als onderdeel van een vooraf gemaakte maaltijd of dessert, zodat je zeker weet dat er geen extra ingrediënten zijn die je kat kunnen schaden. Het kiezen van een vetarme optie is ook verstandig omdat voedingsmiddelen met veel vet ervoor kunnen zorgen dat uw kat pancreatitis krijgt.

Houden katten van de smaak van yoghurt?

Veel katten houden van de smaak van yoghurt, wat een beetje jammer lijkt gezien het feit dat ze lactose-intolerant zijn. Je voelt je misschien een beetje gemeen om de hoeveelheid en het type yoghurt dat ze hebben te beperken, maar het is in hun belang.

Te veel yoghurt kan immers braken, een opgeblazen gevoel, diarree of gas veroorzaken, en ervoor zorgen dat ze zich opstapelen op de kilo’s. Aan de positieve kant, het feit dat katten de neiging hebben om van de smaak te genieten, betekent dat yoghurt de perfecte oplossing kan zijn voor een kat die zijn medicatie niet wil nemen!

Samenvatting

Hoewel katten lactose-intolerant zijn, kunnen ze over het algemeen kleine hoeveelheden gewone, magere yoghurt eten zonder nadelige effecten. Het is echter het beste om ze niet te veel te geven, ongeacht hoeveel ze het leuk vinden, omdat het hun buik van streek kan maken.

Veelgestelde vragen

Hoeveel yoghurt kan ik mijn kat voeren?

Het is meestal goed om je kat af en toe een kleine hoeveelheid yoghurt te geven als een traktatie. Het is echter belangrijk om het niet te vaak te geven. In een ideale wereld moet je je kat niet meer dan een theelepel yoghurt per week geven.

Waarom houdt mijn kat van yoghurt?

Zou het niet geweldig zijn als katten ons kunnen vertellen wat ze denken en waarom ze bepaalde dingen leuk vinden en andere niet? Helaas is de waarheid dat niemand echt kan weten waarom sommige katten van yoghurt, melk en andere zuivelproducten houden.

Wat gebeurt er als een kat yoghurt likt?

Als een kat gewone, magere yoghurt likt, zou dit geen problemen moeten veroorzaken. Het is echter de moeite waard om het in de toekomst buiten bereik te houden, zodat ze zichzelf niet regelmatig helpen. Als de yoghurt zoetstoffen zoals xylitol bevat, veel vet bevat of op smaak is gebracht, kan het uw kat onwel maken. Daarom moet u zo snel mogelijk met een dierenarts spreken.