Feline idiopathische cystitis: oorzaken, symptomen, &behandeling

Feline idiopathische cystitis Functie

Feline idiopathische cystitis (FIC) (ook bekend als Feline Interstitial Cystitis) is de meest voorkomende oorzaak van feline lower urinary tract disease (FLUTD). Dit artikel is bedoeld om een gedetailleerde uitleg van dit probleem te geven, katteneigenaren te helpen begrijpen wat er aan de hand is wanneer hun huisdieren lagere urinewegsymptomen van ziekte vertonen en suggereren wat kan worden gedaan om getroffen katten te helpen.

Snel overzicht: Feline Idiopathic Cystitis

tekstgrootte
Andere namen: Feline idiopathische cystitis, feline interstitiële cystitis, FIC
zoeken
Veel voorkomende symptomen: Overbelasting om te plassen, vaker plassen, bloed in de urine, urineren buiten de kattenbak, zeer vocaal tijdens het urineren, overmatig likken van het genitale gebied, lethargie.
medische dossiers
Diagnose: Andere ziekten (infectie, blaasstenen) zijn meestal uitgesloten: urineonderzoek, röntgenfoto, echografie, urinekweek, cystoscopie.
kat
Gediagnosticeerd bij katten:Vaak
pil
Vereist voortdurende medicatie: Sommige katten kunnen baat hebben bij langdurige angstverlichtende medicatie.
injectiespuit
Vaccin beschikbaar:Nee
jam-medisch
Behandelingsopties: Pijnmedicatie, medicatie om te ontspannen plassen, exclusieve ingeblikte voedseldiëten, voorgeschreven urinewegdiëten. Katten met een urinewegobstructie die niet kunnen plassen, hebben onmiddellijke spoedeisende hulp en ziekenhuisopname nodig.
thuis
Huismiddeltjes: Milieuverrijking, Feliway diffusers, toenemend aantal kattenbakken, identificeren en verminderen van belangrijke stressoren in huis. Sommige angstverlichtende supplementen, zoals L-theanine en alfa-casozepine, kunnen helpen.

Wat is Feline Cystitis?

Definities zijn belangrijk:

 • Katachtig = een kattenziekte
 • Cystitis =blaasontsteking.
 • Ontsteking = roodheid, zwelling, warmte, pijn en functieverlies, dus een ontstoken blaas zou een rood, gezwollen, verwarmd oppervlak hebben als je de binnenkant van de voering zou kunnen zien. Dit is ongemakkelijk voor de getroffen kat en de blaas werkt niet goed: aangetaste katten kunnen niet op de normale manier aan urine vasthouden, dus hebben ze de neiging om ongelukken in huis te hebben.

Soorten feline cystitis

Feline cystitis heeft verschillende varianten, zo gedefinieerd vanwege de onderliggende oorzaak.

 • Bacteriële cystitis: de cystitis wordt veroorzaakt door een urineweginfectie, waarbij bacteriën vanuit de buitenwereld via de urethra naar de blaas opstijgen. Dit is goed voor minder dan 3% van de totale gevallen van cystitis bij katten, hoewel het vaker voorkomt bij oudere katten in vergelijking met jongere katten, en vaker voorkomt bij vrouwelijke katten vanwege hun kortere, bredere urethra waardoor bacteriën gemakkelijker naar de blaas kunnen volgen dan bij mannelijke katten.
 • Schimmelcysteitis: de cystitis wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie. Dit is een zeer zeldzame aandoening, veroorzaakt door schimmels zoals candida, aspergillus, cryptococcus of een aantal anderen, en het kan primair zijn (d.w.z. de cystitis wordt gestart door de schimmel) of secundair (de schimmelinfectie begint wanneer de cystitis al is geïnitieerd door een andere oorzaak).
 • Idiopathische cystitis: de oorzaak blijft onbekend. Dit is het hoofdonderwerp van dit artikel.

Wat is Feline Idiopathic Cystitis?

Oorzaken van feline idiopathische cystitis

Feline idiopathische cystitis wordt per definitie veroorzaakt door een ontsteking zonder bekende oorsprong. Deze ontsteking leidt tot ongemak en moeite met urineren.

Idiopathische = de oorzaak van de aandoening blijft onbekend

Dus bij Feline Idiopathic Cystitis lijdt de kat aan een ontsteking van de blaas zonder aanwijsbare oorzaak, zelfs wanneer een volledige onderzoeksoperatie wordt uitgevoerd.

De technische definitie van Feline Idiopathic Cystitis is “een chronische, steriele, inflammatoire aandoening van de urineblaas als gevolg van complexe interacties tussen de urineblaas, het zenuwstelsel, de bijnieren en de omgeving”. De laatste drie componenten wijzen op het verband tussen deze aandoening en een soort stress.

Oorzaken van feline idiopathische cystitis

Per definitie kan een specifieke oorzaak van katachtige idiopathische cystitis niet worden geïdentificeerd. Er zijn echter bepaalde factoren die verband houden met de ontwikkeling van het probleem.

 • Blaaswand verandert. Studies hebben aangetoond dat katten met FIC een veranderde interne bekleding van de blaas, of veranderde glycosaminoglycaan (GAG) laag die bovenop deze interne voering ligt. Het resultaat is dat deze laag meer doorlaatbaar wordt, waardoor irriterende stoffen in de urine gemakkelijker deze voering kunnen binnendringen, waardoor irritatie ontstaat aan de zenuwrijke diepere lagen van de blaaswand. Deze irritatie leidt tot zenuwreflexen met het centrale zenuwstelsel van de kat, wat leidt tot verhoogde ontstekingen.
 • Stressrespons verandert. Getroffen katten hebben kleinere bijnieren en hebben een verminderd vermogen om met stress om te gaan in vergelijking met normale katten, waardoor ze minder cortison produceren dan normaal. Dit wordt beschouwd als een van de factoren die leidt tot de verhoogde permeabiliteit van het slijmvlies van de blaas en de resulterende verhoogde gevoeligheid van de blaaswand voor ontsteking na contact met urine. In het echte leven betekent dit dat dagelijkse stress (zoals verhuizen, de introductie van een nieuwe kat, binnenshuis leven in vergelijking met buiten) episodes van cystitis kan veroorzaken bij katten die vatbaar zijn voor dit probleem.
 • Zwaarlijvige en te zware katten hebben meer kans om FIC te ontwikkelen

Klinische symptomen van feline idiopathische cystitis

Feline Idiopathic Cystitis Symptomen

Symptomen van katachtige idiopathische cystitis zijn miauwen in de kattenbak, het likken van de geslachtsorganen en moeite met urineren.

Er zijn vier varianten van katachtige idiopathische cystitis die kunnen worden gezien.

 1. De meeste gevallen zijn plotseling begin afleveringen van FIC die vrij snel vanzelf oplossen.
 2. Ongeveer één op de tien gevallen is zoals hierboven, maar met frequente, terugkerende episodes.
 3. Ongeveer één op de tien gevallen heeft een permanente versie van (1), die nooit volledig lijkt op te lossen.
 4. Een serieuzere variant, bekend als obstructieve FIC, kan in ongeveer één op de tien gevallen worden gezien. Obstructieve FIC treft voornamelijk mannelijke katten (vanwege hun langere, smallere urethra die meer vatbaar is voor urethrale obstructie). Een urethrale obstructie voorkomt dat urine uit de blaas wordt geleegd en is een medisch noodgeval.

In elke variant zijn de meest voorkomende tekenen die door een kattenverzorger worden gezien:

 • Periuria, wat betekent urineren op ongepaste plaatsen in huis, in plaats van in de kattenbak.
 • Hematurie, wat bloed in de urine betekent.
 • Dysurie, wat betekent dat je moeite hebt met plassen, vaak met vocaliseren alsof je pijn hebt.
 • Pollakiuria, wat een verhoogde frequentie van urineren betekent.
 • Wurgerij, wat onvermogen betekent om te plassen (dit is zeer ernstig en wordt alleen gezien met de vierde versie: obstructieve FIC).
 • Naast deze specifieke symptomen die direct verband houden met ontsteking van de blaas, merken kattenverzorgers vaak op andere abnormale symptomen, inclusief inappetentie, saaiheid, gastro-intestinale verstoringen (zoals braken en diarree), zichtbare angst en verbergen.

Diagnose van feline idiopathische cystitis

Diagnose van feline idiopathische cystitis

Als u merkt dat uw kat symptomen van blaasontsteking vertoont, breng ze dan naar een dierenarts voor diagnose.

Als uw kat de bovenstaande tekenen vertoont, is het belangrijk dat u een bezoek plant aan uw lokale DVM-dierenarts, waar de volgende stappen kunnen worden genomen.

1. Gedetailleerde geschiedenis

Uw dierenarts zal u een reeks vragen stellen om de volledige achtergrond van het probleem van uw kat te achterhalen. U wordt gevraagd om de precieze details van alle urinewegaandoeningen te beschrijven, evenals al het andere dat u hebt opgemerkt dat ongebruikelijk of abnormaal is aan het recente gedrag van uw kat.

U wordt ook gevraagd naar mogelijke recente stress die uw kat treft, zoals nieuwe huisdieren of mensen in huis, verhuizing, veranderingen in meubels of iets anders dat ervoor kan zorgen dat uw kat zich op welke manier dan ook gestrest voelt.

2. Lichamelijk onderzoek

Uw dierenarts zal uw kat zorgvuldig controleren, op zoek naar tekenen van andere ziekten die soortgelijke symptomen kunnen veroorzaken. In het bijzonder, en heel belangrijk, zal zorgvuldige abdominale palpatie (het voelen van de buik) worden uitgevoerd, waarbij wordt gecontroleerd op de mogelijkheid van een geblokkeerde blaas.

3. Urinebemonstering en urineonderzoek

Een urinemonster kan worden verzameld (vaak via cystocentese, wanneer een spuit en naald worden gebruikt om urine rechtstreeks uit de blaas via de buikwand te verzamelen bij een bewuste kat tijdens het consult.

Het monster zal worden geanalyseerd om te controleren op abnormale bestanddelen, maar normaal gesproken is de enige bevinding de aanwezigheid van rode bloedcellen (bloed). Kristallen kunnen al dan niet worden gevonden, en dit is belangrijk om blaasstenen, urolithiasis of urethrale pluggen uit te sluiten als bijdragende oorzaken.
Urinekweek kan al dan niet worden aanbevolen om bacteriële cystitis uit te sluiten. Dit wordt eerder aanbevolen bij oudere katten, omdat het zeer zeldzaam is bij jongere katten.

4. Bloedafname

Routinematige biochemische en hematologische profielen kunnen worden uitgevoerd om onderliggende algemene medische problemen uit te sluiten, waaronder lever- en nieraandoeningen, hyperadrenocorticisme (ziekte van Cushing) en diabetes mellitus. Screening op virussen zoals Feline Leukemie Virus (FeLV) en Feline Immunodeficiency Virus (FIV) kan worden aanbevolen.

5. Diagnostische beeldvorming

Röntgenfoto’s van de buik kunnen worden uitgevoerd om te controleren op de aanwezigheid van radiodense-stenen in de urinewegen. Echografie kan worden gebruikt om de blaaswand te visualiseren en te controleren op zeldzamere mogelijkheden zoals blaaspoliepen of neoplasie. CT- of MRI-scans kunnen worden voorgesteld voor gecompliceerde of vaak terugkerende gevallen.

6. Chirurgische ingreep

Zeer zelden kan een verkennende operatie worden voorgesteld, waardoor directe inspectie en biopsieverzameling van de blaaswand mogelijk is.

Feline idiopathische cystitis behandeling

Feline idiopathische cystitis behandeling

Hoewel de meeste gevallen van idiopathische cystitis vanzelf zullen verdwijnen, zullen sommige katten behandeling nodig hebben. Met name katten met een urethrale obstructie hebben zo snel mogelijk een levensreddende noodbehandeling nodig.

De tekenen van feline idiopathische cystitis verdwijnen spontaan binnen een paar dagen bij ongeveer 85% van de katten, ongeacht of de behandeling wordt gegeven of niet.

Katten met obstructieve FIC (volledige urinewegobstructie) hebben echter een dringende, levensreddende, spoedbehandeling nodig, dus het is van cruciaal belang dat alle katten die tekenen van FIC vertonen, onmiddellijk door een dierenarts worden onderzocht.

Bovendien lijken veel katten met FIC van streek te zijn en pijn te hebben, vanwege de ontsteking van de blaas soms gecombineerd met urethrale spasmen, dus behandeling wordt meestal aanbevolen om te proberen dit te verlichten. Er is echter geen specifieke gelicentieerde behandeling voor FIC.

1. Pijnverlichting

Verschillende soorten pijnverlichting kunnen worden voorgesteld, waaronder gabapentine, butorphanol of buprenorfine. Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) kunnen door sommige clinici worden aanbevolen. U moet het specifieke advies van uw dierenarts nauwgezet opvolgen, omdat ongepast gebruik van dergelijke medicatie gevaarlijk kan zijn.

2. Anti-angst medicatie

Amitriptyline, een tricyclisch antidepressivum (TCA), of andere varianten van dit type medicatie kan worden aanbevolen. Als alternatief kan fluoxetine, of andere selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s), worden voorgeschreven. Nogmaals, u moet het advies van uw dierenarts opvolgen.

3. Antibiotica

FIC is een steriel probleem en bacterieculturen van de urine zijn negatief, dus antibiotica hebben geen invloed op het herstel van uw kat. Sommige clinici kunnen echter antibiotica aanbevelen als ze zich zorgen maken over de mogelijkheid van onderliggende of gelijktijdige bacteriële cystitis.

4. Andere medicatie

Maropitant (Cerenia) kan worden voorgesteld, anti-spasmodische medicatie kan worden gebruikt en pentosan polysulfaat is ook voorgesteld, maar deze zijn niet altijd gelicentieerd voor dit doel, dus het gebruik ervan is een beslissing voor uw dierenarts, afhankelijk van de details van een individueel geval. Het risico op bijwerkingen in vergelijking met de bewezen voordelen van medicatie moet in elk geval worden besproken.

Therapie voor langetermijnbeheer van FIC

Kat in groene kattenbak

Veel katten ervaren terugkerende episodes van katachtige idiopathische cystitis. Langetermijnbeheer kan helpen om deze herhaalde episodes te voorkomen. Stressmanagement, dieetaanpassing en goed kattenbakbeheer kunnen allemaal helpen om FIC te voorkomen.

1. Stressvermindering

De beste manier om FIC te beheren is om te proberen stress in het leven van uw kat te verminderen, omdat de timing van de ontwikkeling van de aandoening nauw samenhangt met stressvolle incidenten.

Het kan moeilijk zijn voor mensen om te begrijpen wat stressvol is in het leven van een kat, en het is de moeite waard om te proberen een “kattenogen” -kijk op de omgeving van uw kat aan te nemen, gericht op milieuverrijking. Dit is vooral belangrijk voor katten die alleen binnenshuis zijn.

Milieuverrijking

Ze moeten de mogelijkheid krijgen om te rennen, klimmen en springen, om hoog te zitten en zich laag naar beneden te verstoppen, en om verticale en horizontale krabpalen te gebruiken. Dit zijn natuurlijke gedragingen die katten in het wild doen, en als binnenkatten ze niet kunnen uitvoeren, hebben ze meer kans om zich gestrest te voelen. Kamerontwerp, met katvriendelijke meubels zoals kattenbomen of kattengymnastiek, is van cruciaal belang.

Sociale stressoren

U moet ook aandacht besteden aan sociale stress die uw kat nadelig kan beïnvloeden. Katten zijn erg gevoelig voor de aanwezigheid van andere katten die ze niet leuk vinden, en dit kan problemen veroorzaken in meerdere kattenhuizen waar een aantal katten in de buurt leven.

Je moet de woonruimtes van katten zorgvuldig plannen, zodat ze elkaar niet van streek maken, met veel voer- en waterlocaties, evenals meerdere kattenbakken (één per kat plus één extra, als vuistregel). Je moet je er ook van bewust zijn dat andere katten, buiten, katten kunnen pesten, zelfs door ze door ramen te staren.

Feromonen

Feromonen kunnen ook helpen om stress bij katten te verminderen: van kunstmatige analogen van natuurlijke kattenmuogramferomonen (bijv. Feliway) is aangetoond dat ze stress verlichten. Deze zijn verkrijgbaar als kamerverspreiders en sprays en kunnen vooral nuttig zijn op momenten dat stress wordt verwacht (bijv. Nieuwe huisdieren, reizen, nieuw huis, enz.) om opflakkeringen te voorkomen.

2. Nutritionele modificatie

Een van de belangrijkste factoren bij FIC lijkt de irriterende / inflammatoire aard van urine te zijn. Studies hebben aangetoond dat het helpt om vochtig voedsel (zakjes of ingeblikt voedsel) aan te bieden in plaats van droog voedsel. De theorie is dat dit zal leiden tot een verhoogd waterverbruik en daarom meer verdunde urine, die op zijn beurt waarschijnlijk minder irriterend is voor het slijmvlies van de blaas.

Dezelfde logica zou ook suggereren dat andere manieren om het waterverbruik te verhogen ook nuttig kunnen zijn, bijvoorbeeld een waterfontein (met bewegend water in plaats van statisch) en meerdere waterbakken op verschillende locaties.

Het kan ook gunstig zijn om een dieet te voeden dat rijk is aan antioxidanten en omega 3-vetzuren, omdat dit een algemeen ontstekingsremmend effect in het lichaam kan hebben.

Lees meer: Beste kattenvoer voor de gezondheid van de urinewegen

Conclusie

Feline Idiopathische Cystitis is de meest voorkomende urinewegaandoening bij katten. Een goed begrip van de aandoening, samen met aandacht voor het minimaliseren van stress in het leven van uw kat, is de beste manier om dit probleem te voorkomen en te beheersen.

Katten die de hele tijd binnen worden gehouden, zijn meer vatbaar voor stressgerelateerde ziekten zoals FIC, en de huidige Covid-19-crisis kan betekenen dat er nu meer katten binnen worden gehouden, dus deze aandoening kan breder worden gezien.

Veelgestelde vragen

Wat is het beste voedsel voor katachtige idiopathische cystitis?

Vochtig voedsel (blikken en zakjes) wordt verondersteld de voorkeur te hebben boven droge brokken, grotendeels vanwege de resulterende toename van het waterverbruik. De opname van antioxidanten en omega 3-vetzuren in een dieet is ook gunstig. Commerciële diëten ontworpen voor katten die gevoelig zijn voor FIC zijn beschikbaar.

Hoe lang duurt Feline Idiopathic Cystitis?

De meeste gevallen hebben episodes die een paar dagen duren, maar sommige katten lijden aan herhaalde episodes die kunnen resulteren in bijna voortdurende tekenen van cystitis.

Wat kan ik mijn kat geven voor blaasontsteking?

Het is belangrijk om dit met uw dierenarts te bespreken, omdat elk geval anders is en een individuele aanpak vereist. Over het algemeen kunt u uw kat helpen door stress te minimaliseren met behulp van omgevingsaanpassingen, vooral in huishoudens met meerdere katten en voor katten die alleen binnenshuis zijn. Het is ook belangrijk om de waterinname te maximaliseren (bijvoorbeeld het aanbieden van vochtig voedsel en het gebruik van een kattenfontein), evenals het voeden van een dieet dat rijk is aan antioxidanten en omega 3-vetzuren.

Kan blaasontsteking een kat doden?

Milde vormen van cystitis zullen waarschijnlijk niet fataal zijn, maar ongeveer één op de tien gevallen kan de obstructieve vorm van FIC ontwikkelen, die snel fataal kan zijn als deze niet snel wordt aangepakt. Om deze reden moet elk geval van cystitis serieus worden genomen, met snelle aandacht van uw dierenarts.

Hoe weet je of de blaas van je kat vol is?

Het is moeilijk voor een leek om deze afweging te maken. De buik moet worden gepalpeerd, waarbij wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van een solide, ballonvormig object aan de achterkant van de buik, en dit is een vaardigheid die dierenartsen leren tijdens de opleiding in de diergeneeskunde. Misschien wilt u uw dierenarts vragen om u te laten zien hoe u dit moet doen, omdat het geen vaardigheid is die gemakkelijk schriftelijk kan worden uitgelegd.