Katten bronchitis (kattenastma): Oorzaken, Symptomen & Behandeling

kat bronchitis uitgelichte afbeelding

Dit artikel is bedoeld om de details van bronchitis uit te leggen, een ademhalingsaandoening die om een aantal redenen bij katten kan optreden. Het doel van dit artikel is om een eenvoudige, duidelijke uitleg te geven van bronchitis voor katteneigenaren.

Snel overzicht: Katten bronchitis (Feline Astma)

tekstgrootte
Andere namen: Kattenastma en bronchitis, Chronische obstructieve longziekte (COPD)
zoeken
Veel voorkomende symptomen: Hoesten lijkt op kokhalzen of braken (vaak verward met haarballen); vaak steekt de toungue uit bij hoesten, snelle ademhaling, moeite met ademhalen, luide ademhaling.
medische dossiers
Diagnose: Geschiedenis van de karakteristieke hoest gezien met astma, een video genomen van een hoestspreuk die de hoest demonstreert, röntgenfoto’s, bronchoalveolaire lavage.
kat
Gediagnosticeerd bij katten:Vaak
pil
Vereist voortdurende medicatie:Ja
injectiespuit
Vaccin beschikbaar:Nee
jam-medisch
Behandelingsopties: Zeer zelden hoesten (2-3 keer per maand of minder) vereist mogelijk geen behandeling. Wekelijks of vaker hoesten: orale steroïde medicatie, bronchodilator medicatie, een steroïde inhalator, luchtreinigers om allergenen binnenshuis te verwijderen, verandering van omgeving.
thuis
Huismiddeltjes: Luchtreiniger om allergenen binnenshuis te verwijderen, andere trigger items zoals tabaksrook, spuitbussen, essentiële oliën in luchtverspreiders te verwijderen.

Wat is bronchitis?

Bronchitis wordt gedefinieerd als ontsteking van de bronchiën en bronchiolen, de kleinere buisvormige luchtwegen die zich vertakken in de longen vanaf de hoofdluchtweg, die de luchtpijp of luchtpijp wordt genoemd.

Dit is een luchtwegaandoening die hoesten en ademnood kan veroorzaken. Katachtige bronchitis beschrijft een groep veel voorkomende inflammatoire luchtwegaandoeningen van katten, waaronder kattenastma.

De ontsteking van de bronchiën zorgt ervoor dat de wanden van de luchtwegen verdikt en gezwollen worden, samen met overmatige slijmproductie, met afscheidingen die zich in de luchtwegen verzamelen. Het is een nuttige vergelijking om na te denken over hoe nasale afscheidingen zich verzamelen als je verkouden bent, en je kunt deze verwijderen door je neus te snuiten.

Wanneer soortgelijke afscheidingen zich verzamelen in de luchtwegen, diep in de longen, is het moeilijk om deze weg te ruimen, en daarom worden de tekenen van bronchitis gezien. Vernauwing (vernauwing) van de luchtwegen kan ook optreden als gevolg van een allergische reactie, en dit verergert de tekenen van bronchiale ziekte.

Hoe vaak komt bronchitis voor?

zwaar ademende kat uitgelichte afbeelding

Er wordt geschat dat ongeveer 1% van de katten wordt beïnvloed door bronchitis en er is een hogere prevalentie bij Siamese katten (rond 5%).

Hoe krijgen katten bronchitis?

Oorzaken van slechte adem bij katten

Slechte adem bij katten is

Bronchitis kan worden veroorzaakt door een aantal verschillende factoren, terwijl astma (soms bronchiale astma of allergische bronchitis genoemd) een specifieke allergische reactie is op deeltjes in de lucht.

Symptomen van bronchitis bij katten

Is de adem van de kat normaal

De adem van een gezonde kat kan

Klinische symptomen omvatten de volgende

 • Ademnood
 • Snelle ademhaling (tachypneu)
 • Ademhalingsmoeilijkheden (kortademigheid)
 • Ademhaling met open mond
 • Hoesten (sommige eigenaren geloven ten onrechte dat hun huisdier haarballen kan hebben)
 • Luidruchtige ademhaling, zoals piepende ademhaling of zelfs een ratelend geluid
 • Systemische tekenen zoals inappetentie, gewichtsverlies en saaiheid kunnen worden gezien

Oorzaken van bronchitis bij katten

Er zijn vier hoofdgroepen van oorzaken:

 • Allergische reactie (veroorzaakt zogenaamde kattenastma). Er zijn veel mogelijke allergenen, waaronder stof, huisstofmijt, schimmels of schimmelsporen en pollen.
 • Inademing van irriterende stoffen, zoals chemicaliën, huishoudelijke sprays (inclusief haarlak) en tabaksrook.
 • Infectieuze oorzaken, waaronder virussen, bacteriën en parasieten (longworm of hartwormziekte).
 • Immuungemedieerde ziekte.

Diagnose van bronchitis

Diagnose van katten bronchitis

Om te bepalen of uw kat lijdt aan bronchitis, kan uw dierenarts een reeks stappen volgen, waaronder het nemen van een geschiedenis, fysieke examination, en meer.

Als uw DVM-dierenarts vermoedt dat uw kat bronchitis kan hebben, kunnen de volgende stappen worden genomen.

1. Gedetailleerde geschiedenis

Uw dierenarts zal elk aspect van het leven en de gezondheidszorg van uw kat bespreken. Er zijn andere redenen waarom katten vergelijkbare symptomen kunnen ontwikkelen als bronchitis (zoals hartfalen en andere soorten longaandoeningen), en deze geschiedenis zal helpen om de verschillende mogelijke oorzaken te onderscheiden.

Dit omvat het stellen van vragen over mogelijke blootstelling aan luchtwegallergenen of irriterende stoffen (bijvoorbeeld het gebruik van spuitbussen in de buurt van de kat).

2. Lichamelijk onderzoek

Uw dierenarts zal uw kat zorgvuldig controleren, fysieke tekenen van ziekte opmerken en andere oorzaken van de symptomen die worden vertoond uitsluiten (bijv. Hartaandoeningen, vergiftiging, enz.). Uw dierenarts zal in het kader van dit onderzoek met een stethoscoop naar de borst van uw kat luisteren.

3. Routinematig bloedonderzoek

Uw dierenarts kan bloedonderzoek voorstellen, inclusief het gebruikelijke panel van diagnostische tests, zoals hematologie (bloedbeeld) en biochemische profielen, om te bevestigen dat er geen andere onderliggende oorzaak is die uw kat ziek maakt.

4. Diagnostische beeldvorming

Röntgenfoto’s (röntgenfoto’s van de borst) kunnen worden gemaakt om de interne structuren in de borst van uw kat te visualiseren, inclusief de luchtpijp, longen en het hart. Als bronchitis of astma aanwezig is, kan een bepaald patroon van veranderingen worden gezien, veroorzaakt door de verdikking van de wanden van kleine luchtwegen en de opeenhoping van afscheidingen. Maar belangrijk is dat tot 40% van de gevallen kan weinig of geen veranderingen op röntgenfoto’s hebben.

Lees ook: Hoeveel kost een kattenfoto?

5. Bronchoalveolaire lavage

Onder algemene anesthesie kan een monster van vloeistof en cellen uit de longen worden verzameld met behulp van een techniek die bekend staat als bronchoalveolaire lavage. Dit monster kan naar het laboratorium worden gestuurd voor cytologie (onderzoek van het type aanwezige cellen) en cultuur (het incuberen van het monster om te ontdekken welke bacteriën aanwezig zijn, evenals de meest effectieve antibiotica om te gebruiken om ze te behandelen).

Specifieke witte bloedcellen (eosinofielen) wijzen op een allergische reactie en longwormen of eieren kunnen worden geïdentificeerd als deze aanwezig zijn.

6. Andere tests

Andere diagnostische tests kunnen hartwormtests, fecale floatatie (om te controleren op longworm) en echocardiografie (echografie om de hartfunctie te controleren) omvatten.

Hoeveel kost het om een kat met bronchitis te behandelen?

Het is onmogelijk om deze kosten in te schatten, omdat er zoveel mogelijke factoren zijn die zich afspelen op de achtergrond van individuele gevallen.

U moet uw dierenarts om een gedetailleerde schatting vragen voordat u akkoord gaat met de behandeling. Een eerste work-up kan bijvoorbeeld kosten kosten $300 tot $1000 en lopende behandeling kan kosten $60 tot $150 per maand.

Behandeling voor bronchitis

Behandeling van bronchitis bij katten

Bronchitis bij katten kan worden behandeld met een verscheidenheid aan oplossingen, waaronder luchtwegverwijders, medicijnen en omgevingsmodificatie.

Er zijn drie belangrijke manieren waarop katten worden behandeld voor bronchitis:

1. Milieuwijziging

Als een primaire oorzaak van irriterende of allergische bronchitis kan worden geïdentificeerd, moet dit worden verwijderd, bijvoorbeeld tabaksrook, kookdampen in de keuken, specifieke reinigingsmiddelen of spuitbussen.

2. Luchtwegverwijders

Bronchodilatoren zijn geneesmiddelen die de kleine luchtwegen verbreden. Voorbeelden zijn terbutaline, dat oraal of via injectie kan worden toegediend, en albuterol, dat meestal via een inhalator via een mondkapje wordt toegediend. Deze medicijnen worden meestal gebruikt om episodes te behandelen, gebaseerd op klinische symptomen, in plaats van bronchitis te voorkomen

3. Ontstekingsremmende medicatie

Om luchtwegontsteking te voorkomen en onder controle te houden, is het logisch om ontstekingsremmende medicatie te gebruiken, en dit is meestal hoe de chronische ontsteking van deze aandoening onder controle wordt gehouden.

Corticosteroïden, en in het bijzonder orale prednisolon, is het meest voorkomende medicijn dat moet worden gebruikt, waarbij de laagste effectieve dosis wordt bepaald voor voortdurend gebruik. Injecteerbare langwerkende formuleringen van corticosteroïden (een injectie om de 4 – 8 weken) kunnen voor sommige situaties een praktisch antwoord zijn, maar bijwerkingen zijn waarschijnlijker als deze methode wordt gebruikt.

Lees meer: Buprenorfine voor katten: dosering, veiligheid, en bijwerkingen

Topische steroïden, geleverd via een spray en mondkapje, zijn een nuttige manier om bijwerkingen te verminderen, omdat de medicatie lokaal in de longen werkt in plaats van systemisch.  Fluticasonpropionaat.

Cyclosporine is een alternatief ontstekingsremmend medicijn dat in gevallen kan worden gebruikt waar corticosteroïden problematisch zijn (bijv. katten met diabetes mellitus).

Vet-afgeleide mesenchymale stamceltherapie is de nieuwste mogelijke therapie die moet worden onderzocht, maar het is nog niet op grote schaal beschikbaar.

Monitoring en prognose

Wat te doen als uw kat begint te hoesten

Een kat die hoest, vereist niet altijd een reis naar de dierenarts, maar in sommige gevallen kan een dierenartsbezoek essentieel zijn. Uw dierenarts kan u helpen om de onderliggende oorzaak van de hoest van uw kat te identificeren en op te lossen.

De luchtwegontsteking bij bronchitis is over het algemeen omkeerbaar en de meeste katten met bronchitis kunnen worden onderhouden door middel van reguliere medicatie met intermitterende veterinaire onderzoeken om ervoor te zorgen dat het probleem goed onder controle is. De prognose is goed voor de meeste getroffen katten, met een normale levensduur verwacht.

Conclusie

Hoestfunctie voor katten

Bronchitis, waaronder kattenastma, is een veel voorkomende luchtwegaandoening bij katten, wat leidt tot hoesten, ademhalingsmoeilijkheden en snelle ademhaling. Voortdurende behandeling is vaak nodig om ervoor te zorgen dat deze aandoening onder controle wordt gehouden bij getroffen personen.