Plotseling gewichtsverlies bij katten – 8 mogelijke oorzaken en wat te doen

Plotseling gewichtsverlies bij katten kan eng zijn. Immers, zelfs als onze katten zich goed gedragen, is plotseling gewichtsverlies bijna altijd een teken dat er iets mis is. Katten zijn erg goed in het verbergen van hun ongemak, deels als gevolg van een evolutionaire aanpassing om geen tekenen van ziekte te vertonen, wat ertoe kan leiden dat ze gemakkelijker ten prooi vallen aan katten. Zelfs vandaag de dag kunnen onze huiskatten dit gedrag vertonen.

Als uw kat plotseling gewicht verliest, is het van vitaal belang om erachter te komen waarom om te bepalen hoe het beste kan worden ingegrepen. Hier is een lijst met redenen waarom uw kat plotseling kan afvallen, evenals mogelijke oplossingen. Velen van hen vereisen veterinaire aandacht.

3 katten gezichtsverdeler

De 8 redenen voor plotseling gewichtsverlies bij katten

1. Angst en stress

Ernstige stress en depressie kunnen gewichtsverlies veroorzaken. Immers, katten onder stress ervaren meestal een verlies van eetlust, wat hun eten negatief kan beïnvloeden. Daarom verliezen katten vaak gewicht wanneer ze gedurende een langere periode gestrest zijn.

Er zijn veel dingen die je kat kunnen stress bezorgen. Verschillende “normale” dingen kunnen uw kat bijvoorbeeld stress bezorgen, zoals veranderingen in routine. Het hoeft geen enorme levensveranderende gebeurtenis te zijn voor uw kat om gestrest te zijn.

Huiskat die op de schoot van de eigenaar ligt
Afbeelding Credit: evrymmnt, Shutterstock

Hoe het te repareren?


  • Als je de stressvolle situatie kunt minimaliseren, is dat de best mogelijke behandeling. Dit is echter niet altijd mogelijk. Als je net bent verhuisd, kun je niet echt terug verhuizen. In deze gevallen moet u het misschien gewoon afwachten. De meeste katten zullen zich met de tijd aanpassen. Ernstige stress die extreem gewichtsverlies veroorzaakt, kan echter gedragsverandering en medisch management vereisen.
thematische pauze

2. Suikerziekte

Diabetes kan ervoor zorgen dat een kat minder goed in staat is om de energie die hij eet te gebruiken. Daarom gebruiken ze, terwijl de kat eet, de energie niet echt, wat zal leiden tot gewichtsverlies. Diabetes kan vaak leiden tot ernstig en snel gewichtsverlies, hoewel het ook langzaam kan optreden over een lange periode van tijd.

Noorse boskat die kattenvoer uit een kom eet
Afbeelding Credit: Astrid Gast, Shutterstock

Hoe het te repareren?


  • Deze aandoening is te behandelen met insuline-injecties. U moet uw kat laten behandelen voor diabetes om hem te helpen weer aan te komen. Vaak, zodra een kat is behandeld, krijgen ze meestal het gewicht terug.
thematische pauze

3. Kanker

Kanker kan leiden tot gewichtsverlies als gevolg van de metabole effecten van de ziekte. Vaak lijken katten met kanker zich gewoon niet als zichzelf te gedragen, minder te eten en veel spiermassa te verliezen.

kat onderzocht door Dierenartsen
Afbeelding Credit: Kzenon, Shutterstock

Hoe het te repareren?


  • Sommige gevallen van kattenkanker zijn te behandelen met chirurgische excisie, chemotherapie en / of bestraling. Er zijn echter veel soorten kanker die, zelfs met een of een combinatie van de bovenstaande behandelingen, geen goede prognose met zich meebrengen. Vaak is de behandeling hoe dan ook duur en kan de kwaliteit van leven van uw kat verslechteren. De behandeling gebeurt heel erg van geval tot geval, specifiek voor elke individuele patiënt.
thematische pauze

4. Feline infectieuze peritonitis

Dit virus wordt meestal afgekort als FIP en komt veel voor bij katten die dicht bij elkaar worden gehouden. Het is buitengewoon besmettelijk. Meestal wordt deze aandoening gecategoriseerd als een verspillende ziekte, wat betekent dat de kat langzaam gewicht verliest totdat ze ondervoed zijn. Sommige vormen van FIP zijn in veel gevallen dodelijk en de behandeling is vaak moeilijk.

dierenarts die kittenvaccin geeft
Afbeelding Credit: Ilike, Shutterstock

Hoe het te repareren?


  • Helaas is FIP progressief en bijna altijd fataal. Er is een vaccinatie voor, die ten zeerste wordt aanbevolen voor alle katten. Zodra uw kat echter FIP krijgt, kunt u niet veel voor hem doen. Gelukkig zijn er enkele antivirale geneesmiddelen die nuttig kunnen zijn, maar deze medicijnen zijn nieuw en niet op grote schaal beschikbaar. De langetermijneffecten van deze medicijnen zijn ook niet goed bekend.
thematische pauze

5. Hyperthyreoïdie

Hyperthyreoïdie wordt gekenmerkt door een overactieve schildklier, die overtollig schildklierhormoon afscheidt, dat regelt hoe het lichaam energie gebruikt. Daarom zal een kat met te veel van dit hormoon meestal een aanzienlijke hoeveelheid gewicht verliezen.

Soms wordt hyperthyreoïdie veroorzaakt door een tumor op de schildklier. Deze tumor is echter niet altijd kankerachtig. Katten met hyperthyreoïdie zullen ook een aantal andere symptomen hebben, en het kan lead aan de dood in extreme gevallen.

kat wordt gecontroleerd door een dierenarts
Afbeelding Credit: Maria Sbytova, Shutterstock

Hoe het te repareren?


  • Hyperthyreoïdie wordt meestal behandeld met medicatie die de productie van schildklierhormoon remt. In andere gevallen wordt het beheerd met een jodiumarm dieet. Elders, en veel minder vaak, kiezen sommige eigenaren voor radioactief jodiumtherapie of chirurgische verwijdering van een deel van de schildklier.
thematische pauze

6. Intestinale Parasieten

Inwendige parasieten kunnen zich nestelen in de darmen van uw kat en het voedsel dat uw kat eet gedeeltelijk afbreken. Veel katten hebben parasieten die nooit worden ontdekt als de katachtige gastheer asymptomatisch is. In veel gevallen kan een kat met veel parasieten echter niet in staat zijn om te eten. Symptomen zijn niet altijd duidelijk bij parasieten, maar kunnen meestal diarree, bloederige ontlasting en inappetentie omvatten. De meeste kunnen echter worden gedetecteerd door een eenvoudig ontlastingsmonster, dat gelukkig vrij gemakkelijk uit de kattenbak van uw kat te halen is.

kat en dierenarts
Afbeelding Credit: Stock-Asso, Shutterstock

Hoe het te repareren?


  • Darmparasieten kunnen meestal gemakkelijk worden behandeld met antiparasitaire medicatie. U moet echter met uw dierenarts samenwerken om te bepalen welke specifieke medicatie is geïndiceerd.
thematische pauze

7. Orgaanfalen

Katten met orgaanfalen zullen vaak afvallen. Wanneer hun organen beginnen af te sluiten, kunnen katten hun voedsel vaak niet metaboliseren. Uiteindelijk leidt dit tot gewichtsverlies. Dit is echter meestal een symptoom in een later stadium. Daarom, als uw kat gewicht verliest vanwege orgaanfalen, hebben ze waarschijnlijk ook andere symptomen. Nierziekte bij oudere katten is het meest voorkomende geval van deze aandoening.

kat die een echo heeft in de dierenkliniek
Afbeelding Credit: Libre, Shutterstock

Hoe het te repareren?


  • Sommige gevallen van orgaanfalen kunnen worden behandeld. Omdat er echter zo’n verscheidenheid aan onderliggende oorzaken is, zal de exacte behandeling sterk variëren. Zoals je zou raden, is een diergeneeskundige behandeling absoluut vereist in deze omstandigheid.
thematische pauze

8. Tandproblemen

Als een kat tandproblemen heeft, eten ze misschien niet zo gemakkelijk als voorheen. Daarom moet u uw tanden laten controleren door een dierenarts. Vaak zijn er niet veel tekenen van kiespijn, omdat katten erg goed zijn in het verbergen van hun pijn. Visuele tekenen zijn niet altijd duidelijk totdat veel later – voorbij het punt waar uw kat moet worden gezien en behandeld.

dierenarts controleert tanden van de maine coon kat
Afbeelding Credit: Ermolaev Alexander, Shutterstock

Hoe het te repareren?


  • U moet het gebit van uw kat regelmatig laten controleren en kiespijn mag niet willekeurig optreden. Uw kat kan echter zijn tand beschadigen tijdens het kauwen en spelen, wat een behandeling door een dierenarts nodig heeft.

  • Als u denkt dat uw kat kiespijn heeft, is behandeling door een dierenarts noodzakelijk. Vaak heeft uw kat een tandextractie of kroonamputatie nodig om de tand te behandelen. Hoe de behandeling eruit ziet, hangt af van wat er mis is met de tand.

kattenpootverdeler

Conclusie

Er is Heel veel van mogelijke redenen dat uw kat mogelijk gewicht verliest. Daarom raden we u ten zeerste aan om uw dierenarts te bezoeken om te testen. Veel van deze aandoeningen zijn vrij ernstig en gecompliceerd. Daarom raden we niet aan om thuis zelf een diagnose te stellen. Behandeling door een dierenarts gauw kan het verschil betekenen tussen het vroegtijdig vangen van een ziekte en het te laat vangen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Poto69, Shutterstock