Waarom wordt de waterbak van mijn kat slijmerig? 3 Waarschijnlijke redenen

De waterbak van de hond is misschien wel een van de smerigste items in huis, maar de waterbak van een kat kan ook behoorlijk walgelijk worden. Als je hebt gemerkt dat het drinkvat van je kat er tegenwoordig een beetje slijmerig uitziet, heb je je dan ooit afgevraagd waarom?

In dit artikel, we zullen drie waarschijnlijke redenen bespreken waarom de waterbak van uw kat slijmerig wordt, die gaan van oud water in de kom tot een gebrek aan reiniging. We laten je ook weten of het slijm gevaarlijk is voor jou of je kat en hoe je kunt voorkomen dat het zich ophoopt.

kattenpootverdeler

De 3 redenen waarom de waterbak van uw kat slijmerig wordt

1. Oud Water

bengaalse kat die water speelt in de kom
Afbeelding Credit: kalyanby, Shutterstock

Als het water in de kom van uw kat te lang onveranderd blijft, kan de kom slijmerig worden. Honden hebben de neiging om zoveel water te drinken dat je het vaak moet bijvullen. Idealiter zouden katten elke dag 3,5-4,5 gram water per 5 pond lichaamsgewicht moeten drinken.

Als uw kattenbak 8 ons water bevat, moet een kat van 10 pond deze zowat elke dag legen. Veel katten drinken echter niet genoeg water, vooral als ze ingeblikt voedsel eten dat veel van de vloeistof levert die ze nodig hebben. Onder die omstandigheden is het gemakkelijk voor het water om oud te worden omdat het lange tijd uitzit, wat de kans vergroot dat de kom slijmerig wordt.

Oplossing: Geef je kat dagelijks vers water, hoe leeg de kom ook is. Om uw kat aan te moedigen om te drinken, kunt u overwegen een kattenwaterfontein aan te schaffen. Veel katten genieten meer van het drinken van bewegend water dan van stilstaand water. Je kunt ook je dierenarts vragen of het goed is om bouillon of tonijnsap aan het water van je kat toe te voegen om het smaakvoller te laten smaken.

thematische pauze

2. Kom is niet gewassen

hepper nom nom kattenvoerbak spoelbak

Je zou toch niet verwachten dat je vaat schoon blijft als je ze nooit hebt gewassen? De waterbak van je kat is niet anders. Als je het niet wast, wordt het slijmerig. Als uw kat natvoer eet, wast u waarschijnlijk al regelmatig de voerbak van uw kat om korstige, stinkende restjes te verwijderen. Het is misschien niet zo gemakkelijk om te onthouden om de waterbak schoon te maken, maar het is net zo belangrijk. Vuile kommen kunnen de smaak van het water beïnvloeden, waardoor uw kat minder snel drinkt.

Oplossing: Was de waterbak van uw kat minstens één keer per week. Om uw leven gemakkelijker te maken, zoekt u naar vaatwasserbestendige kommen. Als u ervoor kiest om de kom met de hand te wassen, gebruik dan heet water en gewoon afwasmiddel, maar spoel het grondig af.

thematische pauze

3. Biofilm

grijze kat drinkwater uit kom
Afbeelding Credit: Prilutskiy, Shutterstock

Na verloop van tijd kan de combinatie van vuil water, gebrek aan reiniging en de speeksel van uw kat biofilm ontwikkelen, wat een slijmerige coating op de waterbak is. Een biofilm ontwikkelt zich uit meerdere soorten bacteriën die rond de kom van uw kat zweven. De organismen binden samen en vormen een slijm dat aan oppervlakken kleeft, in dit geval de waterbak. Bacteriën, zowel schadelijk als heilzaam, kunnen aanwezig zijn als onderdeel van de biofilm, dus de mogelijkheid van gevaarlijke organismen betekent dat je geen risico’s moet nemen met de slijmopbouw.

Oplossing: Regelmatig afvegen en wassen van de waterbakken zal helpen voorkomen dat biofilm aanslaat. We noemden al het minstens één keer per week wassen van de kom, maar zelfs een snel doekje met een papieren handdoek kan voorkomen dat biofilmslijm zich ontwikkelt. Roestvrijstalen waterbakken zijn beter bestand tegen biofilm.

Is het slijm in de waterbak gevaarlijk?

Helaas kan de biofilm in de waterbak van uw kat gevaarlijke bacteriën bevatten. E. coli, Listeria en andere dergelijke organismen kunnen ziekten veroorzaken bij mensen en katten.  Studies van biofilm hebben aangetoond dat plastic kommen de meeste bacteriën ontwikkelden, terwijl keramische kommen de gevaarlijkste bacteriestammen voortbrachten, waaronder antibioticaresistente stammen.

Hoe langer u dezelfde waterbak gebruikt, hoe groter de kans dat er gevaarlijk slijm kan ontstaan, vooral als u uw reinigingsregime verwaarloost.

divider-catclaw1

Conclusie

Slijmerige kattenwaterbakjes kunnen onaangenaam zijn, maar ze zijn ook gemakkelijk te vermijden. Nu je de drie waarschijnlijke redenen voor het slijm kent, kun je de waterbak van je kat glanzend en hygiënisch houden. Als je een waterfontein gebruikt in plaats van een kom, moet je extra ijverig zijn om te voorkomen dat slijm zich ontwikkelt, omdat het meer onderdelen bevat dan een eenvoudige kom. Slijm in de kom van je kat kan een bron van gevaarlijke bacteriën zijn, dus wees proactief in het terugvechten.

thematische pauze

Uitgelicht beeldkrediet: Impactfotografie, Shutterstock