Hoeveel kost kattentandenreiniging?

De meeste mensen hebben op een bepaald moment in hun leven een tandheelkundige ingreep ondergaan en velen hebben aanhoudende tandheelkundige problemen die behandeling vereisen. Maar hoe vaak denken we aan de tanden van ons huisdier? Tandheelkundige aandoeningen bij huisdieren komen vaak voor. Het is zelfs aangetoond dat het een van de meest voorkomende aandoeningen is bij katten die naar de dierenarts komen1. Gebitsproblemen kunnen pijnlijk zijn en mogelijk gezondheidsproblemen veroorzaken in andere delen van het lichaam, zoals het hart en de nieren.

Snel overzicht

01

Tandheelkundige aandoeningen, die vaak voorkomen bij katten, veroorzaken pijn en moeite met eten en kunnen leiden tot andere gezondheidsproblemen.

02

Tandenreiniging moet worden uitgevoerd door een dierenarts en kost meestal ongeveer $ 200 tot $ 400, maar kan meer zijn, afhankelijk van verschillende factoren.

03

Dagelijks poetsen thuis is het beste voor preventieve zorg, maar de meeste katten hebben ongeveer één keer per jaar een professionele gebitsreiniging nodig.

Regelmatig tandenpoetsen is belangrijk en er zijn tal van manieren om de mondgezondheid van uw kat te optimaliseren. Professionele gebitsreiniging kan tussen de $ 200 en $ 400 of meer kosten. Laten we eens kijken waarom dit een belangrijk onderdeel is van de verzorging van huisdieren en wat het reinigen van kattentanden precies inhoudt.

Hebben katten een gebitsreiniging nodig?

Gebitsreinigingen worden uitgevoerd door een dierenarts of veterinaire technicus terwijl uw kat onder algemene anesthesie is.

Ziekten die verband houden met de mond, tanden en het tandvlees van een kat komen veel voor, met studies die aantonen dat meer dan 50% van de katten ouder dan 4 jaar lijden aan een vorm van tandheelkundige ziekte. Problemen met de gezondheid van het gebit kunnen pijn en ongemak veroorzaken, wat leidt tot problemen bij het eten en een goede kwaliteit van leven beïnvloedt. Er kunnen ook gevolgen zijn voor de algehele gezondheid van uw kat, met het potentieel voor infectie om zich te verspreiden naar andere delen van het lichaam.

De ophoping van plaque is het eerste teken van tandheelkundige ziekte. Dit is de film van bacteriën die zich over het oppervlak van de tand vormt. Plaque-opbouw, indien niet weggeborsteld, kan uitharden tot tandsteen of calculus. Dit is duidelijker zichtbaar als een gele of bruine korst op het oppervlak van de tand. Het is hard, dus kan meestal niet worden verwijderd door simpelweg tandenpoetsen.

Tandsteenophoping trekt meer bacteriën aan, die zich ophopen rond de tandvleesrand en gingivitis veroorzaken, het proces waarbij het tandvlees ontstoken raakt en daarom rood, gezwollen en pijnlijk. Als gingivitis niet onder controle is, kan het zich ontwikkelen tot parodontitis, tandbederf en zelfs tandverlies.

Het potentieel voor een tandabces of een infectie die zich naar andere delen van het lichaam verspreidt, neemt toe met progressieve en aanhoudende tandvleesaandoeningen.

Lees ook: De complete gids voor gebitsreiniging voor katten

Symptomen van tandheelkundige ziekte bij katten

Katten laten misschien niet toe dat er iets mis is, zelfs als ze ernstige en pijnlijke tandheelkundige problemen hebben.

Katten zijn erg goed in het maskeren van tekenen van pijn en ziekte, een eigenschap die is overgebleven van hun wilde kattentijd toen ze zowel potentiële prooien als roofdieren waren. Door hun sterke overlevingsinstincten zullen katten vaak blijven eten, zelfs met ernstige gebitsproblemen. Vaak is een onderzoek van de mond, tanden en tandvlees onder anesthesie of sedatie vereist voor een volledige beoordeling van de mondgezondheid van een kat.

U kunt echter zoeken naar enkele tekenen dat er iets niet helemaal klopt, waaronder:

  • Poten aan de mond
  • Kaakgeklets
  • Hoofdschuddend
  • Slechte adem (halitose)
  • Kwijlen (speeksel kan roze zijn door bloed)
  • Voedsel uit de mond laten vallen
  • Kieskeuriger worden met voedsel, of verminderde eetlust

Als uw kat een van deze tekenen vertoont, wordt een controle bij een dierenarts aanbevolen.

Lees ook: De 10 beste kattenvoer voor kieskeurige katten

Basis mondhygiëne voor katten

Dagelijks tandenpoetsen is de beste manier om tandaandoeningen te voorkomen.

De beste methode om tandziekte bij katten te voorkomen, is om de opbouw van tandplak op de tanden te verminderen. Dit kan het beste door thuis regelmatig tandenpoetsen. Gebruik altijd een kattentandpasta en tandenborstel – menselijke tandpasta is niet veilig voor katten vanwege het hoge fluoridegehalte.

Begin langzaam, misschien door gewoon een beetje van de tandpasta op de tanden van je kat te wrijven om ze te laten wennen aan de smaak, en ga dan verder met korte sessies met een vingerborstel. Bouw geleidelijk op totdat je al hun tanden kunt poetsen.

Probeer routinereiniging een onderdeel van je dagelijkse schema te maken. Probeer nooit tandsteen van de tanden van uw kat te verwijderen met een instrument, omdat dit een hoog risico op letsel voor zowel de kat als u met zich meebrengt en kan verdoemene het oppervlak van de tand.

Als u de tanden van uw kat niet kunt poetsen, zijn er enkele meer praktische manieren om tandplak te verminderen, hoewel ze niet zo effectief zijn als poetsen. Het voeren van brokjes in plaats van nat kattenvoer wordt aanbevolen voor de mondgezondheid, en er zijn enkele tandheelkundige traktaties en tandheelkundige kauwen beschikbaar.

Er zijn ook gels en producten om toe te voegen aan het water van uw kat die gericht zijn op het verminderen van plaquevorming, hoewel ervoor moet worden gezorgd dat deze uw kat niet afschrikken van het drinken van hun water. Zoek naar producten met de VOHC (Veterinaire Mondgezondheidsraad) keurmerk.

Een enorm belangrijk onderdeel van preventieve zorg is om uw kat regelmatig bij de dierenarts te laten controleren. Uw dierenarts kan een gedetailleerd oraal onderzoek uitvoeren en zoeken naar tekenen van tandsteen, tandvleesaandoeningen en andere problemen zoals resorptieve laesies, die vaak voorkomen bij katten.

De meeste katten hebben ongeveer één keer per jaar een professionele gebitsreiniging voor katten nodig, misschien meer als ze uitgebreid tandheelkundig werk nodig hebben. Dierenartsen kunnen ook adviseren over thuis tandheelkundige zorg, dieet en andere factoren.

Lees ook: Basepaws Cat Dental Health Test Review: we hebben het geprobeerd

Wat gebeurt er als u uw kat meeneemt voor gebitsreiniging?

Een dierenarts zal tandsteen en tandplak boven en onder de tandvleesrand verwijderen.

De American Animal Hospital Association (AAHA) heeft een reeks richtlijnen voor tandheelkundig werk voor huisdieren, waaronder een 12-stappengids voor een professionele gebitsreiniging. Hier is een samenvatting:

De dierenarts zal een volledig oraal onderzoek van uw kat uitvoeren en hun geschiktheid voor algemene anesthesie beoordelen (dit kan laboratoriumtests zoals bloedonderzoek omvatten). Uw kat wordt dan verdoofd en er worden röntgenfoto’s van de mond gemaakt om naar de tandwortels te kijken en de uitlijning en eventuele tekenen van infectie te beoordelen.

Tandsteen en tandplak worden verwijderd van alle oppervlakken van de tanden, boven en onder de tandvleesrand, en de schone tanden worden individueel beoordeeld met behulp van een sonde om te controleren op zakken, laesies of fracturen. Elke therapie, zoals wortelkanalen of tandextracties, wordt uitgevoerd met toestemming van de eigenaren van het huisdier.

De tanden worden gepolijst, waardoor het glazuur gladder wordt om tandsteenvorming te voorkomen. Na een laatste controle wordt uw kat uit de narcose gewekt en gecontroleerd totdat hij veilig wakker is en klaar is om naar huis te gaan.

Lees ook: Beste tandheelkundige kattentraktaties

Cat kosten voor gebitsreiniging

De kosten van een professionele gebitsreiniging variëren nogal, afhankelijk van verschillende factoren.

De kosten van een professionele gebitsreiniging variëren op basis van de locatie van de kliniek en op individuele huisdierfactoren, zoals eventuele aanvullende tests en de duur van de procedure. De kosten voor het reinigen van basistanden van katten zijn meestal ongeveer $ 200 tot $ 300, oplopend tot $ 400 of meer met extra kosten zoals tandextracties, verdere röntgenfoto’s of medicijnen.

Als u denkt dat uw kat gebitsproblemen heeft, maar u zich zorgen maakt over de kosten, neem dan contact op met uw dierenarts. Ze zullen in staat zijn om een nauwkeurigere schatting te geven na het onderzoeken van uw kat en het bespreken van opties voor behandeling.

Als uw kat tandheelkundig werk nodig heeft, vergeet dan niet om de dekking van uw huisdierenverzekering te controleren. Sommige verzekeringsmaatschappijen dekken tandheelkundig werk, maar sommige niet. Het gedekte bedrag, indien van toepassing, evenals eventuele uitsluitingen, varieert afhankelijk van uw individuele polis.

Lees ook: Hoe voorkom je dat je kat springt na een operatie

Laatste gedachten

Dagelijks thuis poetsen en eenmaal per jaar professionele gebitsreinigingen houden de tanden en mond van uw kat gezond.

Tandheelkundige gezondheid is een veel voorkomend en belangrijk probleem voor katten, en regelmatige controles en reinigingen worden aanbevolen om pijn, eetproblemen en andere gezondheidsproblemen te voorkomen. Volledige gebitsreiniging moet altijd worden uitgevoerd door een dierenarts, onder anesthesie, en kost meestal ongeveer $ 200 tot $ 400, maar kan meer kosten, afhankelijk van waar u woont en de individuele behoeften van uw kat. Het handhaven van een goede mondhygiëne door middel van poetsen is de beste manier om tandziekten te voorkomen, maar de meeste katten hebben ongeveer één keer per jaar een professionele gebitsreiniging nodig.

Lees ook: Tandplak van kattentanden > oorzaken, symptomen, &behandeling

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost het om de tanden van katten schoon te maken?

Een professionele kattentandreiniging kost ongeveer $ 200 tot $ 400. Dit kan variëren afhankelijk van de locatie van uw dierenkliniek en andere factoren zoals de leeftijd en gezondheid van uw kat en hoe ernstig de tandheelkundige ziekte is.

Is het reinigen van kattentanden noodzakelijk?

Tandziekte komt vaak voor bij katten en kan meerdere gezondheidsproblemen veroorzaken. Regelmatige gebitsreiniging wordt ook aanbevolen om het risico op ernstige ziekten zoals gingivitis te verminderenhet verval en tandverlies.

Hoe vaak moeten de tanden van een kat worden schoongemaakt?

De meeste katten hebben ongeveer één keer per jaar een professionele gebitsreiniging nodig. Idealiter moet een optimale mondhygiëne thuis worden waargenomen met dagelijks poetsen met een kattentandpasta en tandenborstel, wat problemen helpt voorkomen.

Bronnen weergeven

O’Neill, D., Kerk, D., McGreevy, P., Thomson, P. & Brodbelt, D. (2014). Prevalentie van aandoeningen geregistreerd bij katten die eerstelijns dierenartspraktijken in Engeland bezoeken. Het Veterinair Tijdschrift, 202(2), 286-291.