Hoe dominantie aan een kat te tonen (10 geweldige tips)

Hoe vaak ben je iemands huis binnengelopen om je snel te realiseren dat de kat degene is die de show runt? Als je een katteneigenaar bent die worstelt met een dominante kat of gewoon probeert ervoor te zorgen dat dat je niet overkomt, ben je niet de enige.

Maar het goede nieuws is dat er een paar eenvoudige tips en trucs zijn die je kunt volgen om je kat te laten zien dat jij de baas bent en de controle over je huis overneemt. Je hoeft ook niet gek te doen of zelfs maar een heleboel veranderingen in levensstijl aan te brengen. Blijf lezen en we zullen je door alles leiden wat je moet weten.

kattenpootverdeler

De 10 geweldige tips om dominantie aan een kat te tonen

1. Gebruik positieve bekrachtiging

Wanneer je probeert dominantie over je kat te laten gelden, is het laatste wat je wilt doen ervoor zorgen dat ze bang voor je zijn. Je wilt de gerespecteerde leider van de roedel zijn, niet de cipier die de sleutels van de gevangenis vasthoudt.

Het gebruik van positieve bekrachtiging is een geweldige manier om hen te laten zien dat jij degene bent die de leiding heeft en tegelijkertijd een geweldige band met hen opbouwt. Beloon ze wanneer ze goede dingen doen en negeer of corrigeer het negatieve gedrag gewoon. Met voldoende tijd zal de positieve bekrachtiging werken en heb je een kat die jou en je rol als roedelleider respecteert.

calico kat met traktaties
Afbeelding credit: Andriy Blokhin, Shutterstock
thematische pauze

2. Leer ze trucjes

Hoe meer tijd je met je kat kunt doorbrengen, hoe meer mogelijkheden je hebt om jezelf als leider te laten gelden. Een geweldige manier om wat extra tijd met je kat door te brengen terwijl je jezelf in een dominante rol plaatst, is door te proberen hem wat trucjes te leren.

Doorzettingsvermogen is de sleutel bij het leren van een kat alles, en je moet beloningen voor hen brengen om zelfs maar te overwegen om te doen wat je wilt. Vergeet niet om positief te blijven tijdens alle trainingssessies, en als je een pauze nodig hebt, is er niets mis met weglopen – geef je kat gewoon niet de traktatie als hij niet luistert!

bengaalse kat geeft een high-five poot aan de eigenaar
Afbeelding Credit: Svetlana Rey, Shutterstock
thematische pauze

3. Gebruik een leiband

We weten het, we weten het – riemen zijn voor honden. Maar als je je kat probeert te laten zien dat jij de leiding hebt, kan een riem een geweldige manier zijn om het te doen. Gebruik de riem niet als straf. Gebruik het in plaats daarvan als een leuk leermiddel.

Besteed aandacht aan hen wanneer ze aan de lijn zijn en zorg ervoor dat je ze beloont voor goed gedrag. Gebruik de riem echter niet als straf. En we raden niet aan om weg te lopen terwijl je kat aangelijnd is.

Een vrouw met een kat aan de lijn die langs een pad in het park loopt
Afbeelding Credit: Nau Nau, Shutterstock
thematische pauze

4. Stel grenzen

Je kunt je kat niet over jou en je huis laten lopen. Als er bepaalde dingen zijn die je niet wilt dat je kat in je huis doet, laat hem het dan niet doen. Dit betekent niet dat je gemeen tegen ze mag zijn als ze niet luisteren, maar het betekent wel dat je consequent de tijd moet nemen om gedrag te corrigeren dat je niet leuk vindt. Dit is jouw thuis, dus stel de grenzen die je wilt en nodig hebt.

kat zit op een bank en snuffelt aan baasje vinger
Afbeelding Credit: Soloveva Kseniia, Shutterstock
thematische pauze

5. Kattenkruid gebruiken

Als er één ding is waar bijna elke kat van houdt, dan is het wel kattenkruid. Gebruik het in uw voordeel. Als ze iets doen wat je leuk vindt, geef ze dan wat kattenkruid. Als ze zich niet gedragen zoals ze zouden moeten, haal het dan weg.

Zodra je je kat verslaafd hebt gemaakt aan kattenkruid, heb je alle kracht omdat je de kattenkruidvoorraad controleert. Natuurlijk luisteren ze alleen naar je omdat ze hun oplossing willen, maar als ze luisteren, maakt het dan echt uit?

kat die kattenkruid eet
Image Credit: Piqsels
thematische pauze

6. Start altijd speeltijd

Wanneer je kat naar je toe komt miauwen, duwen en knabbelen aan je om je met hem te laten spelen, negeer het dan. We weten dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is, maar jij moet degene zijn die speeltijd met hen initieert.

Dit bepaalt je rol als de alfa en laat je kat weten dat jij degene bent die mag beslissen wanneer je met hem speelt, niet andersom. Als je kat eenmaal comfortabel is in zijn rol, betekent dit niet dat je dat niet kunt soms speel met ze als ze het vragen, maar ze moeten leren om eerst nee te nemen voor een antwoord!

kat spelen met eigenaar
Afbeelding Credit: Dora Zett, Shutterstock
thematische pauze

7. Bepaal waar uw kat naartoe gaat

Gewoon omdat het is in uw huis betekent niet dat uw kat er volledige toegang toe moet hebben. Of het nu gaat om een aanrecht, een tv-meubel of zelfs een specifieke kamer in uw huis, het is volkomen acceptabel om “no-go” -zones voor uw kat te hebben.

De sleutel is om deze no-go zones consequent te handhaven, zodat uw kat niet probeert de regels te vertrappen. Zodra ze het onder de knie hebben en je als de leider herkennen, zou je geen problemen moeten hebben om je kat uit de buurt van deze gebieden te houden.

houtskool bengaalse kat die op de grond ligt
Afbeelding Credit: Smile19, Shutterstock
thematische pauze

8. Negeer ze

Je kat wil je aandacht, dus als hij iets doet wat hij niet zou moeten doen, geef hem dan in de eerste plaats niet je aandacht! Dit kan een moeilijke tip zijn om te volgen, omdat je kat soms opzettelijk zal handelen om te proberen je aandacht aan hem te laten besteden.

Vecht tegen de verleiding en blijf doorgaan met je dag. Wanneer je kat leert dat acteren hem niet de aandacht geeft die hij wil, zal hij op zoek moeten naar nieuwe manieren om het te krijgen. Om deze methode te laten werken, moet je aandacht besteden aan je kat wanneer hij iets doet wat je wilt dat hij doet.

kat rukken hoofd op het been van zijn eigenaar
Afbeelding credit: Gordana Sermek, Shutterstock
thematische pauze

9. Speel geen favorieten af

Als je meerdere katten of huisdieren in huis hebt, is het belangrijk dat je ze allemaal gelijk behandelt en geen favorieten speelt. Als je dat doet, kunnen ze dat gedrag oppikken en dat zal een hiërarchie onder elkaar gaan creëren.

Zodra ze hun eigen hiërarchie hebben ontwikkeld, is het niet meer dan normaal dat ze zich afvragen of ze de top kunnen bereiken, en dat betekent dat je moet worden uitgedaagd.

kat voeren
Afbeelding Credit: Dora Zett, Shuterstock
thematische pauze

10. Geef niet toe!

Als je probeert je dominantie als leider van het huis te laten gelden, kun je de kat niet laten winnen! Op een gegeven moment wordt het een wilsstrijd en moet je je sterk houden om ervoor te zorgen dat je wint. Vergeet niet dat je alle kaarten in je bezit hebt, dus er is geen reden waarom je je kat overal in je huis over je heen zou moeten laten lopen. Stel je grenzen, blijf consequent en blijf erbij!

kitten training
Afbeelding Credit: Jaromir Chalabala, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Wanneer je probeert dominantie over je kat te laten gelden, kan dit een frustrerende ervaring zijn. Maar als u alle tips en trucs volgt die we hier hebben uitgelicht, zal het niet lang duren voordat uw kat u herkent als de leider van het huis.

Verwacht niet dat ze ooit zo onderdanig zullen zijn als een hond, maar ze moeten je ook niet uitdagen voor je topplek!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Karpova, Shutterstock