Haten katten en honden elkaar? (Oude mythen ontkracht!)

Er zijn bepaalde dingen in dit leven die ons geleerd hebben te geloven. Kinderen krijgen te horen dat als ze gekke gezichten maken, het op die manier zal bevriezen. Ons wordt verteld dat bepaalde voedingsmiddelen goed voor ons zijn om er een paar jaar later achter te komen dat ze dat niet zijn. Dankzij verhalen, tekenfilms en films zijn we zelfs wijsgemaakt dat katten en honden doodsvijanden zijn die zonder onze interventie hun hele leven in oorlog zouden zijn. Maar is dat ook zo? Haten katten en honden elkaar of is dat gewoon een andere mythe die we hebben leren geloven?

De waarheid? Het is een mythe. Ja, we zagen Spike Tom achtervolgen elke keer dat hij hem zag, maar cartoons zijn niet echt. Vaak maken katten en honden de beste vrienden. Laten we eens kijken naar hun relaties, de mythes doorbreken en uitleggen waarom sommige katten en honden met elkaar overweg kunnen terwijl anderen niet naast elkaar lijken te bestaan.

kattenpootverdeler

Waarom de Mythe?

Voordat we beginnen met het ontkrachten van mythes, laten we proberen te begrijpen waarom mensen katten en honden als vijanden beschouwen. Als je ernaar kijkt, zijn het echt de meest populaire dieren ter wereld. Ja, er zijn andere dieren die we in huis halen als gedomesticeerde huisdieren – vogels bijvoorbeeld – maar katten en honden staan bovenaan de lijst. Omdat dit het geval is, is het niet meer dan normaal dat oude tekenfilms en films ze gebruikten als antagonisten om onze aandacht te trekken. Wie houdt er niet van een hartverwarmend verhaal over een hond of een grappige kattenfilm? We zijn ook getroffen door zinnen als “vechten als katten en honden” en “de beste vriend van de mens” die de scheiding tussen de twee soorten lijken te versterken.

Dit alles is echter gewoon popcultuur en stereotypen die een rol spelen. Het begon als een leuke kleine eigenaardigheid omdat dit de meest populaire gedomesticeerde dieren zijn. Het sneeuwbalde vervolgens in de mythe die het werd. Je kunt echter niet ontkennen hoe de verschillen tussen deze twee dieren mensen kunnen laten geloven dat ze natuurlijk geboren vijanden zijn. Je kunt gewoon niet ontkennen dat honden en katten zo verschillend kunnen zijn als dag en nacht.

katten- en hondengevechten
Afbeelding Credit; Esin Deniz, Shutterstock

Honden en hun geschiedenis van de jacht

Een reden waarom zoveel mensen geloven dat katten en honden niet met elkaar kunnen opschieten, is de geschiedenis. Honden werden oorspronkelijk gedomesticeerd om het menselijk ras te helpen jagen en zichzelf te beschermen. Hun prooidrift is volkomen natuurlijk. Natuurlijk, als het gaat om wolven, staan ze bekend om het neerhalen van grotere prooidieren, maar veel hondenrassen die er zijn, zijn oorspronkelijk gemaakt om op dieren te jagen die kleiner zijn dan zij. Zelfs de schattige Teckel werd in dassengaten gestuurd.

Met deze geschiedenis is het begrijpelijk dat bepaalde hondenrassen tegenwoordig die hoge prooidrift behouden. Hierdoor blaffen ze naar eekhoorns, achter konijnen aan en in sommige gevallen achter katten aan. Prooidrift betekent niet dat elke hond elke kat die ze zien gaat achtervolgen. Het betekent gewoon dat ze dat in zich hebben, maar met de juiste training en socialisatie kan zware prooidrift worden gecontroleerd, waardoor katten veilig blijven rond honden die bekend staan om te jagen.

Boze hond blaft naar iets of iemand
Afbeelding credit: alexei_tm, Shutterstock

De afstandelijke Kat

Terwijl de jachtaard van een hond de drijvende kracht achter de mythe is, is de vreemde aard van een kat van hen. Honden hebben zich aangepast om de emoties van hun mens te lezen en voeden zich in sommige gevallen met hen, maar katten hebben ons gewoon niet zo nodig. Als je wilde katten in je buurt hebt opgemerkt, heb je waarschijnlijk gezien dat ze vrij goed overleven. Ze jagen en vinden zelf onderdak.

Zelfs als ze in een huis zijn, geven katten er de voorkeur aan om een beetje me-time te hebben, zonder interactie met de mensen in huis. Dit betekent niet dat ze geen zorgzame dieren kunnen zijn. Veel katten tonen hun baasjes veel genegenheid en hebben zelfs miauwen die specifiek zijn voor hun mensen. Met katten die het vermogen hebben om voor zichzelf te zorgen, laat dit zien dat ze van hun mensen genieten, niet alleen van hen afhankelijk zijn.

Je kunt echter de op en neer gaande stemmingen van een kat niet ontkennen, vooral als er andere dieren bij betrokken zijn. Een kat kan een hond spotten en beste vrienden willen zijn. Hun overlevingsinstinct kan in werking treden en ze rennen om conflicten te vermijden. Hetzelfde kan gezegd worden voor katten in huis. We hebben allemaal katten zien reageren op dingen die we niet zien of horen. Ze overladen ons zelfs met liefde en bijten ons dan in hetzelfde geval. Het is gewoon hun aard. Wanneer we dit vergelijken met de loyale, op de eigenaar gerichte aard van honden, is de ontwikkeling van de mythe nog logischer.

Britse korthaar kat in gras
Afbeelding Credit: Piqsels

Verschillende reacties

Wanneer een hond een kat ziet die hij niet kent, is de meest voorkomende reactie blaffen. Nu is dit misschien niet voor elke hond het geval, maar het gebeurt veel. Zoals we al zeiden, kan dit zijn van hun prooidrift of het feit dat ze niet vertrouwd zijn mete katten. Sommige honden wonen misschien in een huis waar ze nog nooit een kat hebben ontmoet of er een door het raam hebben gezien. Een alerte reactie heeft alleen in die situaties zin. Aan de andere kant heb je honden die gewoon van katten houden en iedereen willen ontmoeten die ze zien.

Katten zijn van nature afstandelijker. Wanneer ze een hond zien, als ze niet bekend zijn met wat het is, kunnen ze op meerdere manieren reageren. Rennen, verstoppen of zelfs voorbereiden om te vechten is de meest voorkomende. Als een kat bekend is met wat honden zijn, merk je misschien niet veel reacties. Vaker wel dan niet, zal een kat achterblijven en de situatie in zich opnemen. Dat betekent echter niet dat er geen katten zijn die van honden houden en onmiddellijk naar de pup in kwestie zouden gaan om hem een beetje liefde te bieden.

kat en hond in het raam
Afbeelding Credit; Vovantarakan, Shutterstock

Katten en honden in hetzelfde huis

Tegenwoordig heb je meer kans om huizen te vinden met meerdere huisdieren erin. Ja, sommige kunnen allemaal katten of alle honden zijn, maar velen hebben beide soorten die samen onder één dak leven. Wanneer dit samenwonen plaatsvindt, zul je vaak merken dat de katten en honden in kwestie uiteindelijk een band krijgen en vrienden worden. Kitty zal tijd vinden om de hond een knuffel aan te bieden, terwijl de hond de kat beschermt en liefheeft zoals elk lid van het gezin.

Maar zoals met elk familielid, zullen er meningsverschillen ontstaan. Wanneer dit gebeurt, wees dan niet verbaasd om te zien dat de kat een goede swat aanbiedt of de hond blaft in een poging om de kat bang te maken. Het gebeurt, maar het betekent niet dat ze gezworen vijanden zijn. Ze communiceren gewoon met elkaar.

kat en hond samen op de bank
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

kattenpootverdeler

Laatste gedachten over katten en honden

Zoals je kunt zien, is de mythe achter katten en honden die elkaar haten niet feitelijk. Ja, er zijn honden die niet dol zijn op katten en agressief zullen zijn als ze de kans krijgen. Er zijn ook katten die een hond niet het tijdstip van de dag zouden geven. Dat betekent niet dat er een diepgewortelde haat in hun genen broeit. Integendeel, katten en honden hebben een manier gevonden om naast elkaar te bestaan bovenaan de lijst met gedomesticeerde dieren en zijn, naar alle indicaties, van plan om daar te blijven.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Moshe EINHORN, Shutterstock