Werpen katten hun klauwen af? Een dierenarts legt uit

De meeste katteneigenaren vinden af en toe wat lijkt op een kattenklauw in het tapijt, op een deken of op de krabpaal van uw kat. Heb je je ooit afgevraagd of het normaal is dat katten klauwen afwerpen? Hoewel het afstoten van klauwen meestal een normaal verschijnsel is, zijn er momenten waarop dit kan wijzen op een gezondheidsprobleem. Lees verder om te leren waarom uw kat zijn klauwen dit afwerpt en hoe u kunt zien of er een probleem is met de nagels van uw kat.

Snel overzicht

01

Katten werpen van nature elke twee tot drie maanden de buitenste laag van hun klauwen af.

02

Totaal klauwverlies, dat het gevolg kan zijn van trauma of infectie, is pijnlijk en vereist een diergeneeskundige behandeling.

03

Als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw kat, neem dan contact op met uw dierenarts voor advies.

Wat zijn kattenklauwen en waarom hebben ze ze?

De klauwen van een kat zijn gemaakt van keratine en groeien uit nagelbedden, net als menselijke vingernagels – maar scherper natuurlijk!

De klauwen van een kat groeien in elk cijfer uit het nagelbed. Ze zijn gemaakt van keratine, hetzelfde materiaal als bont en snorharen, en hebben een rijke toevoer van zowel bloedvaten als zenuwen. Klauwen dienen vele doelen voor uw kat, waaronder jagen, klimmen, zelfverdediging en zelfs geurmarkering. Onnodig te zeggen dat klauwen essentieel zijn voor normaal kattengedrag.

Lees ook: Kattenklauwdoppen en -hoezen

Waarom werpen katten hun klauwen af?

kattenkrabben meubels

Katten werpen de buitenste laag van hun klauwen om de twee tot drie maanden af.

Wanneer een kat zijn klauwen afwerpt, kan het lijken alsof de hele nagel is losgekomen, maar het is alleen de buitenste laag of klauwschede. Naarmate de nagel uit het nagelbed groeit, verliest de buitenste laag van de nagel zijn bloedtoevoer en komt uiteindelijk weg. Wanneer deze oude klauw wordt afgeworpen, laat hij een gezonde, scherpere klauw eronder achter.

Dit afstoten van de oudere, broze nagel helpt de klauwen van uw kat gezond te houden, wat erg belangrijk is gezien het aantal vitale rollen dat ze spelen in het leven van een kat. De normale verharingscyclus van de klauwen van een kat is ongeveer elke twee tot drie maanden.

Lees ook: Hoe te voorkomen dat katten meubels krabben

Wanneer is klauwverlies een probleem?

Als u merkt dat de klauwen van uw kat schilferig of kwetsbaar zijn, of als ze een hele nagel hebben verloren, kan dit een teken van een probleem zijn. Enkele veel voorkomende aandoeningen die de nagels bij katten beïnvloeden, zijn:

1. Trauma

Katten scheuren of scheuren af en toe hun hele klauw af, iets dat een dringende veterinaire behandeling vereist.

Elke huisdierouder weet dat de klauwen van een kat scherp zijn! Klauwen kunnen vast komen te zitten in stoffen of meubels, en als uw kat hard trekt, kan dit leiden tot het traumatisch verwijderen van de nagel uit zijn nagelbed. Nagels kunnen ook worden gescheurd of gescheurd wanneer uw kat ruzie krijgt of een ongeluk krijgt (een veel voorkomend teken van een aanrijding in het verkeer zijn gescheurde of gebroken klauwen).

Traumatisch nagelverlies kan ondraaglijk zijn en kan veel bloeden. Af en toe kan de nagel slechts gedeeltelijk van het nagelbed afkomen. Als uw kat een nagel scheurt of uitscheurt, breng hem dan snel naar een dierenarts voor een goede behandeling en pijnverlichting. traumatische nagelletsels moeten vaak worden behandeld onder sedatie of verdoving om de bijbehorende stress te verminderen.

Lees ook: Herinneren katten zich dat ze in de steek zijn gelaten?

2. Infectie

Infecties van het nagelbed kunnen ervoor zorgen dat de klauw van een kat uitvalt.

Veel voorkomende infecties in het nagelbed van katten zijn bacteriële of schimmelinfecties en kunnen leiden tot volledig klauwverlies. Infecties zijn erg pijnlijk en kunnen ervoor zorgen dat uw kat zich erg slecht voelt. Uw dierenarts moet mogelijk wattenstaafjes of haarplukken nemen om te bepalen welk type infectie aanwezig is.

De behandeling zal afhangen van het feit of er een bacterieel of schimmelmiddel aanwezig is, omdat ze reageren op verschillende soorten medicatie.

Lees ook: Systemische schimmelinfecties bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

3. Immunodeficiëntie

Sommige katten met FeLV of FIV lijden aan infecties, waaronder infecties van het nagelbed.

Katten getroffen door FeLV (feline leukemievirus) of FIV (feline immunodeficiëntievirus) kan een verhoogd risico lopen op infecties, zoals hierboven beschreven. Als uw kat problemen heeft met infecties, waaronder nagelbedinfecties, kan uw dierenarts aanbevelen om op deze aandoeningen te testen.

4. Kanker

Hoewel over het algemeen zeldzaam, kan kanker van de tenen de gezondheid van de nagelbedden en klauwen van een kat beïnvloeden.

Sommige soorten kanker kunnen de tenen bij katten aantasten. Deze kunnen ook het nagelbed beïnvloeden, wat leidt tot schade of verlies van de klauw.

Moet ik de klauwen van mijn kat trimmen?

Uw dierenartsrinarian kan u laten zien hoe u de nagels van uw kat veilig kunt knippen.

Het hebben van scherpe klauwen is geen automatische reden om de nagels van je kat te knippen. Dit geldt vooral als uw kat naar buiten gaat, omdat ze op hun klauwen zullen vertrouwen om te klimmen en hun omgeving te verkennen, evenals voor zelfverdediging en jacht. Het trimmen van de klauwen van uw buitenkat kan ze onbedoeld in gevaar brengen wanneer ze buiten zijn.

Binnenkatten zullen hun nagels minder snel normaal verslijten, dus het kan in sommige gevallen gepast zijn om ze terug te knippen. Oudere katten, zwaarlijvige katten of mensen met een gewrichtsaandoening kunnen ook hulp nodig hebben om hun nagels kort te houden.

Nagels knippen moet heel voorzichtig worden gedaan met kattennagelsnijders om schade aan uw kat te voorkomen. Vraag uw dierenarts om advies als u niet zeker weet of u de nagels van uw katten moet knippen. Als het gepast is, kunnen ze je leren hoe je dit veilig kunt doen. Als u er niet zeker van bent dat u de nagels van uw kat thuis knipt, kan uw dierenarts of lokale trimmer u helpen.

Huiskatten voorzien van veel krabpalen in huis kan voldoende zijn om hun klauwen gezond te houden. Declameren katten wordt niet aanbevolen. Het wordt niet beschouwd als een ethische of geschikte optie voor een kat, tenzij onder uitdrukkelijke veterinaire richtlijnen voor de behandeling van een medische aandoening.

Lees ook: 8 Beste Kattennagelknippers

Hoe weet je of de nagels van je kat te lang zijn?

Kattennagels

Te lange nagels kunnen problemen veroorzaken, waaronder rond en terug in het voetzolenkussen groeien.

Overgroei van de nagel kan om vele redenen worden gezien bij katten, en als de nagel te lang is, zal deze weer op zichzelf beginnen te groeien. In extreme gevallen kunnen ze zelfs uitgroeien tot de voetzolen. Dit is extreem pijnlijk en kan leiden tot vervelende infecties.

Om te controleren of de klauw van uw kat een goede lengte heeft, kunt u de klauw voorzichtig blootleggen wanneer deze wordt ingetrokken en beoordelen of deze verder reikt dan het voetzolenkussen. Als het in orde is, zal het niet verder reiken dan de pad. Dit is vaak het gemakkelijkst te doen op een horizontaal oppervlak, waarbij de poot van uw kat op het oppervlak wordt geplaatst voordat u de klauw blootlegt.

Lees ook: Hoe vaak kattennagels te knippen: een dierenarts legt uit

Hoe zit het met klauwdoppen?

Klauwmutsen passen over de nagel van uw kat om mensen en meubels tijdelijk te beschermen tegen de scherpe klauwen van een kat.

Er is een groeiende trend voor klauwdoppen, ook wel nagelkappen of zachte poten genoemd. Dit zijn plastic doppen die op de nagels van je kat worden gelijmd. Ze zullen de klauwen van uw kat nutteloos maken, maar zullen werken om u en uw meubels te beschermen tegen schade. Ze kunnen ongemakkelijk zijn voor katten om te dragen en belemmeren het vermogen van uw kat om normaal te spelen en te klimmen.

Nagelmutsen zijn niet geschikt voor buitenkatten en niet elke binnenkat zal ze tolereren. Overweeg zorgvuldig of uw kat echt klauwkappen nodig heeft voordat u het gebruik ervan overweegt, en gebruik ze nooit puur om cosmetische redenen.

Lees ook: Hoe je je kat een krabpaal laat gebruiken

Laatste gedachten

Het is normaal om af en toe een schuurklauw te vinden, maar als uw kat een hele klauw verliest of als de klauwen gewond lijken, neem dan contact op met uw dierenarts.

Kattenklauwen dienen veel essentiële rollen in normaal kattengedrag. Hoewel het normaal is dat uw kat de buitenste nagelschil afwerpt, kan verlies van de hele klauw betekenen dat er een medisch probleem is en een controle bij uw dierenarts rechtvaardigt.

Gerelateerde symptomen:

Veelgestelde vragen

Hoe vaak werpen katten hun klauwen af?

Meestal zal een gezonde kat elke twee tot drie maanden de buitenste laag van zijn klauwen afwerpen, waardoor een nieuwe gezonde klauw achterblijft. Ze werpen niet de hele klauw af.

Wat gebeurt er als de nagel van een kat loskomt?

Katten zullen van nature om de twee tot drie maanden hun klauwen afwerpen. Ze verliezen niet de hele klauw, alleen de buitenste laag. Als u klauwen rond het huis vindt, is dit meestal de reden waarom. Als uw kat echter zijn hele klauw verliest, niet alleen de buitenste laag, kan dit een probleem opleveren.

Veel voorkomende oorzaken van totaal klauwverlies zijn trauma en infecties. Meestal kan dit erg pijnlijk zijn voor uw kat en kan dit leiden tot bloedingen.

Moet ik de klauwen van mijn katten trimmen?

Je moet de klauwen van je katten alleen trimmen als ze te lang worden, niet alleen omdat ze te scherp zijn! Vraag uw dierenarts om advies als u niet zeker weet of uw kat een nagelknipbeurt nodig heeft. Het verstrekken van een krabpaal of speelgoed kan een geweldige manier zijn om de klauwen van uw kat op natuurlijke wijze in uitstekende gezondheid te houden.