Cat anesthesie: hoe het werkt, kosten, & bijwerkingen

Als katteneigenaar weet ik uit de eerste hand hoe zenuwslopend het kan zijn om te horen dat je kat verdoving nodig heeft. Gelukkig voeren de meeste dierenartspraktijken elke dag meerdere keren kattenanesthesie uit. Ook zijn verdovingscomplicaties vrij zeldzaam.

Het begrijpen van kattenanesthesie en wat het inhoudt, kan u helpen beter voorbereid te zijn als uw kat ooit anesthesie nodig heeft.

Snel overzicht

01

Uw dierenarts kan anesthesie aanbevelen om de procedure veiliger en minder stressvol te maken voor zowel uw kat als leden van het veterinaire team.

02

Verwacht $ 150-300 uit te geven aan een pre-verdovingsonderzoek, pre-anesthetische laboratoriumtests, anesthesie en passende monitoring tijdens en na anesthesie.

03

Anesthesie is een veilige en effectieve manier om de angst- en pijnniveaus van uw kat te minimaliseren tijdens een breed scala aan veterinaire procedures.

Redenen waarom katten anesthesie nodig hebben

kat slapen in kattenkegel

Anesthesie voor katten kan worden gebruikt voor situaties die zo ernstig zijn als een operatie, of zo onschuldig als verzorgd worden.

Uw dierenarts kan anesthesie aanbevelen om een breed scala aan redenen. Veel voorkomende redenen voor anesthesie bij huisdieren zijn:

Lees ook: Hoe voorkom je dat je kat springt na een operatie

Hoewel chirurgie altijd anesthesie vereist, hebben sommige katten baat bij anesthesie, zelfs voor minder invasieve procedures. Sommige katten hebben bijvoorbeeld een hekel aan het knippen van hun vacht.

Als u wilt dat de vacht van uw langharige kat in een leeuwensnit wordt getrimd, kan uw dierenarts anesthesie aanbevelen om deze procedure veiliger en minder stressvol te maken voor zowel uw kat als leden van het veterinaire team.

Soorten anesthetica voor katten

Uw dierenarts zal kiezen uit een verscheidenheid aan anesthetica, afhankelijk van de individuele gezondheidstoestand van uw kat en de procedure die anesthesie vereist.

Injecteerbare anesthetica

zieke kat in IV

Injectie is een van de meest voorkomende manieren om anesthesie toe te dienen aan een kat.

Injecteerbare anesthetica behoren tot de meest gebruikte anesthetica bij katten. Deze medicijnen worden vaak gegeven als een intraveneuze (IV) injectie, hoewel sommige injecteerbare anesthetica in de spier kunnen worden gegeven.

Wanneer ze alleen worden gebruikt, bieden de meeste injecteerbare anesthetica slechts een korte periode van anesthesie. Veel voorkomende injecteerbare anesthetica bij katten zijn diazepam, ketamine, propofol en alfaxalone. Uw dierenarts zal het beste injecteerbare verdovingsmiddel voor uw kat selecteren op basis van de medische geschiedenis en verdovingsvereisten van uw kat.

Lees ook: Kattenaanvallen: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Inhalatie-anesthetica

kat onder inhalatie-anesthetica

Inhalante anesthesie komt vaker voor bij een langere procedure.

Wanneer een langdurige periode van anesthesie nodig is, worden injecteerbare anesthetische inductiemiddelen vaak gevolgd door een inhalatie-anestheticum. Na het verdoven van uw kat met injecteerbare anesthesie, zal uw dierenarts een endotracheale buis in de luchtpijp (luchtweg) van uw kat plaatsen.

Endotracheale intubatie wordt gebruikt om gasanesthesie toe te dienen om uw kat voor een langere periode verdoofd te houden. Isofluraan en sevofluraan zijn de twee meest voorkomende inhalatie-anesthetica die bij katten worden gebruikt.

Lees ook: Laryngitis bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Omkeerbare sedativa

kat onder kalmerende middelen

Sedativa zijn soms nodig wanneer een kat bepaalde procedures ondergaat.

Sommige dierenartsen kunnen verwijzen naar dexdomitor als een omkeerbaar verdovingsmiddel bij katten. Hoewel dexdomitor eigenlijk wordt geclassificeerd als een kalmerend middel en niet als een verdovingsmiddel (omdat katten meestal nog steeds in staat zijn om te reageren op zeer sterke of pijnlijke stimuli), kan sedatie in sommige situaties worden gebruikt in plaats van anesthesie.

Hoewel het niet voldoende is om te gebruiken als enig anestheticum voor een operatie, kan het voldoende zijn voor verzorging, wondherstel en andere vergelijkbare niet-invasieve procedures. Dexdomitor is een injecteerbaar kalmerend middel dat snel kan worden omgekeerd. Om deze reden gebruiken dierenartsen vaak dexdomitor in situaties waarin snel herstel wenselijk is.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor pijn? 6 door dierenarts aanbevolen opties

Lokale anesthetica

kat onder tandheelkundige behandeling

Een lokale verdoving kan helpen om de pijn van een kat op een preciezere manier te beheersen.

Lokale anesthetica, zoals lidocaïne en bupivacaïne, zijn een ander onderdeel van veterinaire anesthesie. In sommige gevallen kan uw dierenarts een lokaal verdovingsmiddel combineren met een licht kalmerend middel om een ongemakkelijke procedure uit te voeren, zoals het plaatsen van een of twee nietjes in een huidwond.

In othin situaties kan uw dierenarts lokale anesthetica toedienen in combinatie met algemene anesthesie, om extra pijnbestrijding te bieden tijdens een pijnlijke procedure (zoals een fractuurherstel of moeilijke tandextractie).

De grote verscheidenheid aan beschikbare anesthetica biedt uw dierenarts veel opties om het anesthesieplan van uw kat aan te passen. Uw dierenarts zal rekening houden met de medische geschiedenis van uw kat, de huidige gezondheidstoestand en de procedure. Ze zullen het verdovingsplan van uw kat ontwerpen met als doel de voordelen te maximaliseren en de risico’s te minimaliseren.

Lees ook: Tandplak van kattentanden > oorzaken, symptomen, &behandeling

Bijwerkingen

kat miauwen

Hoewel bijwerkingen van anesthesie kunnen optreden, zijn ze over het algemeen mild.

Net als mensen die algemene anesthesie ondergaan, kunnen katten bijwerkingen ervaren. Gelukkig zijn de meeste van deze bijwerkingen mild en relatief kortstondig. Het sterftecijfer geassocieerd met anesthesie bij katten is laag, slechts één op de 895 verdoofde patiënten.

De meest voorkomende bijwerkingen geassocieerd met anesthesie zijn desoriëntatie en gebrek aan coördinatie. Uw kat kan zich een dag of twee na de narcose een beetje gedesoriënteerd gedragen en sommige katten zullen vaker vocaliseren (miauwen of huilen) dan normaal. Bovendien kan uw kat zich een beetje onhandig gedragen totdat de verdoving volledig uit zijn systeem is.

Sommige katten ervaren milde gastro-intestinale overstuur na anesthesie. Misselijkheid kan leiden tot een verminderde eetlust en anesthetica kunnen leiden tot veranderingen in de kattenbakgewoonten van uw kat. In de meeste gevallen zullen anesthesie-geassocieerde gastro-intestinale problemen binnen een dag of twee vanzelf oplossen.

Ernstige of aanhoudende gastro-intestinale effecten rechtvaardigen een telefoontje naar uw dierenarts, die u instructies zal geven of medicijnen zal voorschrijven om misselijkheid, diarree of constipatie te behandelen.

In zeldzame gevallen kunnen veranderingen in de bloedcirculatie die gepaard gaan met anesthesie de organen van uw kat beschadigen. De nieren zijn de meest voorkomende plaats van anesthesie-geassocieerde schade, vooral bij katten met reeds bestaande nierziekte.

Schade aan de lever, longen, ogen, hersenen en andere organen kan echter ook optreden. Uw dierenarts zal proberen het risico op ernstige bijwerkingen te minimaliseren door uw kat zorgvuldig te beoordelen voorafgaand aan de anesthesie en de vitale functies van uw kat nauwlettend te volgen tijdens de anesthesie.

Hoe ervoor te zorgen dat uw kat veilig wordt verdoofd

dierenarts die de gezondheid van de kat controleert

Neem contact op met uw dierenarts voordat uw kat anesthesie krijgt toegediend als u vragen of zorgen heeft.

Hoewel anesthesie nooit volledig risicovrij kan zijn, zijn de risico’s lager bij gezonde katten en bij katten die de juiste anesthetische monitoring krijgen.

Vóór de anesthesie zal uw dierenarts een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren. Uw dierenarts kan ook routinematige laboratoriumtests aanbevelen, zoals een volledig aantal bloedcellen (CBC), serumbiochemisch profiel en urineonderzoek, om de meest grondige beoordeling van de interne orgaanfunctie van uw kat te bieden.

Zie niet af van deze tests als ze worden aangeboden. Als uw kat onderliggende afwijkingen of gezondheidsproblemen heeft, is het belangrijk om deze vóór de anesthesie op te sporen. Afhankelijk van de gezondheidsproblemen die worden ontdekt en de redenen voor de anesthesie van uw kat, kan uw dierenarts ervoor kiezen om de anesthesie van uw kat uit te stellen totdat deze gezondheidsproblemen kunnen worden aangepakt of kan hij ervoor kiezen om wijzigingen aan te brengen in het anesthesieprotocol van uw kat (medicijnen en doseringen).

Praat met uw dierenarts over hun anesthesiebewakingspraktijken. De meeste dierenartsen zullen meer dan blij zijn om de manieren te beschrijven waarop ze uw kat veilig zullen houden, en ze kunnen u misschien zelfs meenemen op een rondleiding door hun behandelgebied en chirurgische suite om u hun verdovingsmonitoren te laten zien.

Aanbevolen anesthetische monitoren voor katten zijn onder andere:

  • Pulsoximetrie (meet hartslag en zuurstofgehalte in het bloed)
  • Capnografie (meet uitgeademd kooldioxidegehalte)
  • ECG
  • Bloeddrukmeting
  • Monitoring van de lichaamstemperatuur

Uw dierenarts of veterinaire technicus zal de bevindingen van de anesthesiemonitor documenteren in het medische dossier van uw kat. Hierdoor kunnen ze letten op veranderingen in de vitale functies van uw kat in de loop van de procedure van uw kat.

Bovendien moet uw kat een intraveneuze (IV) katheter laten plaatsen voorafgaand aan de anesthesie en gedurende de hele procedure laten inlaten. Uw dierenarts kan de IV-katheter gebruiken om IV-vloeistoffen af te geven, waardoor het risico op nierschade die onder anesthesie kan optreden, wordt verminderd. Een IV-katheter biedt ook een route om eventuele medicijnen toe te dienen die tijdens de procedure nodig kunnen zijn.

Lees ook: Hartziekte bij katten: Cagebruik, Symptomen, &Behandeling

Hoeveel anesthesie kost

kosten van huisdierenverzekering voor katten functie

Hoewel de kosten van anesthesie honderden dollars kunnen zijn, is het welzijn van uw kat de moeite waard.

De kosten van anesthesie kunnen variëren, afhankelijk van de gebruikte anesthetica en de duur van de anesthesie van uw kat. Over het algemeen kunt u verwachten $ 150-300 uit te geven aan een pre-anesthetisch onderzoek, pre-anesthetische laboratoriumtests, anesthesie en passende monitoring tijdens en na anesthesie.

Goedkope chirurgische aanbieders kunnen hoeken snijden door pre-anesthetische testen en anesthesiemonitoring te beperken, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het kopen van prijzen voor chirurgische procedures. Veel dierenartsen nemen de kosten van anesthesie op in hun schattingen voor sterilisatie / castratiechirurgie, gebitsreinigingen en andere procedures.

Lees ook: Hoeveel kost het om een kat te bezitten in 2022

Samenvatting

kat slapen na de operatie

Net als mensen ervaren katten pijn en angst bij het ondergaan van een procedure. Anesthesie kan dergelijke symptomen veilig verlichten.

Anesthesie is een veilige en effectieve manier om de angst- en pijnniveaus van uw kat te minimaliseren tijdens een breed scala aan veterinaire procedures. Met behulp van geschikte pre-anesthetische tests, anesthesiebewakingsapparatuur en aangepaste anesthesieprotocollen, zal uw dierenarts maatregelen nemen om anesthesie zo veilig mogelijk te maken voor uw kat.

Hoewel u een dag of twee na de anesthesie wat lethargie of gastro-intestinale effecten kunt zien, zijn deze effecten meestal van korte duur en moet uw kat snel terugkeren naar zijn normale routine.

Lees ook: Kat plotseling lusteloos en zwak: oorzaken en behandeling

Veelgestelde vragen

Is anesthesie veilig voor katten?

Anesthesie bij katten wordt over het algemeen als zeer veilig beschouwd. Dierenartsen nemen een aantal stappen voor, tijdens en na de anesthesie om mogelijke anesthesierisico’s te minimaliseren.

Hoe lang duurt het voordat de anesthesie voor een kat is uitgewerkt?

Uw kat zal waarschijnlijk binnen een paar uur na de narcose klaar zijn voor ontslag. Het is echter niet ongebruikelijk dat katten een of twee dagen een beetje groggy of ongecoördineerd blijven. Als uw kat niet lijkt te herstellen zoals verwacht, neem dan contact op met uw dierenarts.

Wat zijn bijwerkingen van anesthesie bij katten?

De meest voorkomende bijwerkingen van anesthesie zijn lethargie en incoördinatie, die één tot twee dagen na algemene anesthesie kunnen aanhouden. U kunt ook gastro-intestinale effecten opmerken na anesthesie, zoals misselijkheid, gebrek aan eetlust, braken, diarree of constipatie. Significante bijwerkingen zijn zeldzaam.

Voelen katten pijn onder narcose?

De term “anesthesie” verwijst naar het onvermogen om pijn te voelen. Wanneer een kat onder algemene anesthesie is, zijn ze bewusteloos en kunnen ze geen pijn voelen.