Hoe een kat met een handdoek te vangen

Het vangen van een schichtige kat kan een lastige onderneming zijn. Een handdoek kan in deze gevallen een essentieel hulpmiddel zijn voor katteneigenaren.

Het minimaliseren van stress voor de kat en het veilig houden van handlers zijn beide essentieel, of u nu een verwilderde of zwerfkat helpt die medische hulp nodig heeft, een gewonde of angstige kat die zich verzet tegen behandeling, of op zoek bent naar een veilige manier om uw kat vast te houden tijdens het uitvoeren van routinezorg.

Snel overzicht

01

Een handdoek is een handig apparaat voor schichtige katten, omdat het de handler beschermt tegen krassen en beten en tegelijkertijd de kat veilige terughoudendheid en geruststelling biedt.

02

Hanteerbare katten kunnen op een handdoek worden geplaatst en vervolgens veilig worden ingepakt voor medicatie, onderzoek en basisbehoeften zoals nagelknippen.

03

Verwilderde en zwerfkatten kunnen worden gevangen met behulp van de handdoekvalmethode en vervolgens, indien nodig, worden overgebracht in een drager of val voor transport.

Het gebruik van een handdoek is een uitstekend alternatief voor een val en de “kattenburrito” -methode is een veilige manier om een gewond of bang dier in bedwang te houden.

Waarom zou je een handdoek nodig hebben

Als u uw kat moet beschermen, maakt het gebruik van een handdoek het gemakkelijker en veiliger voor u en uw kat.

Katten houden ervan om op hun eigen voorwaarden te communiceren en kunnen hantering en terughoudendheid erg stressvol vinden. Katten hebben sterke overlevingsinstincten en een gevangen kat in een afgesloten ruimte zonder uitgang kan angstig, geagiteerd en zelfs agressief worden.

Het gebruik van een handdoek voor terughoudendheid dient meerdere doelen. Het kan de handler beschermen tegen beten en krassen, waardoor het risico op letsel en zelfs de overdracht van infectieziekten wordt geminimaliseerd. Dit wordt bereikt door zowel het dikke materiaal van de handdoek dat voldoende bescherming biedt tegen de tanden en klauwen van de kat als door de beperking van de kat om zijn bewegingen te beperken.

De beperking komt ook ten goede aan het gevangen dier, omdat het verdere schade aan verwondingen zoals gebroken ledematen kan voorkomen. Deze methode van terughoudendheid is ook redelijk stressvrij voor katten, in vergelijking met een drager of val, en kan meer hands-on onderzoek en actie mogelijk maken, zoals het geven van medicatie.

Lees ook: Faken katten een slap voor sympathie?

Wanneer handdoekhouder te gebruiken

Door uw kat voorzichtig in bedwang te houden met een handdoek, wordt het gemakkelijker om medicijnen te geven, zijn nagels te knippen of zijn tanden te poetsen.

Houd katten alleen in bedwang, vang en houd ze vast als dat nodig is voor hun gezondheid en welzijn. Sommige katten tolereren onderzoeken, medicatie, verzorging en andere noodzakelijke zorg zonder terughoudendheid. Anderen kunnen bewegen, kronkelen, roeren of gestrest raken en hebben een methode van zachte terughoudendheid nodig. Verwilderde katten hebben misschien meer specialistische apparatuur nodig voor terughoudendheid dan alleen een handdoek, maar het kan een effectieve methode zijn.

Veel voorkomende redenen om de kattenburritomethode te gebruiken zijn:

 • Het geven van medicijnen zoals tabletten, orale vloeistoffen, oogdruppels of oordruppels
 • Een kat controleren op een vermoedelijke verwonding of wond
 • Noodzakelijke hygiëne en onderhoud zoals nagelstrips, verzorging van gematteerde gebieden en tandenpoetsen
 • Het in bedwang houden van een zwerfkat of verwilderde kat die aandacht nodig heeft, als een val niet beschikbaar is of ongewenst is

Lees ook: Hoe zorg je voor wilde katten: 4 tips voor gelukkige, gezonde verwilderde katten

Een kat vangen met een handdoek: een stapsgewijze handleiding

Deze techniek zal variëren afhankelijk van of de kat überhaupt hanteerbaar is, dus we zullen twee afzonderlijke methoden doorlopen.

De Kat Burrito

Gewikkeld zijn in een handdoek kan nerveuze katten helpen zich veiliger en veiliger te voelen.

Als de kat hanteerbaar is en alleen wat extra geruststelling en terughoudendheid nodig heeft voor een bepaalde procedure, dan is de kattenburrito een uitstekende techniek. Gebruik altijd een rustige omgeving en zorg voor een goede timing, zodat uw kat ontspannen en toegankelijk is.

 1. Verzamel de gereedschappen, medicijnen of benodigdheden klaar voor alles wat je moet doen als de kat eenmaal in bedwang is gehouden.
 2. Leg een grote, dikke handdoek op een plat oppervlak zoals een tafel. Plaats de handdoek in een horizontale positie.
 3. Pak de kat op en plaats deze in het midden van de handdoek. Benader een kat altijd langzaam en rustig, misschien met een lekkere traktatie zoals wat kattenvoer, of een kattenkruidspeeltje.
 4. Als je de kat niet kunt oppakken, probeer ze dan op de handdoek te lokken met sterk geurend voedsel zoals tonijn of sardines als aas, of een verleidelijk speeltje zoals een bungelende veer.
 5. Plaats je handen op de nek en rug van de kat en oefen zeer zachte druk uit om ze over te halen om te gaan liggen. Dwing ze niet als ze liever blijven zitten!
 6. Neem met één hand op de kat de rechterbovenhoek van de handdoek (in de buurt van het hoofd van de kat in plaats van de romp) en brhet over hun lichaam wikkelen, het rondwikkelen zodat alleen hun hoofd buitengesloten wordt.
 7. Zorg ervoor dat de staart en poten comfortabel in de handdoek zijn weggestopt.
 8. Wissel van hand, neem de linkerbovenhoek van de handdoek en wikkel deze de andere kant op over het lichaam van de kat.
 9. Trek de handdoek over het lichaam van de kat tijdens stap 6 en 8 – niet te strak om ongemakkelijk te zijn, maar genoeg dat de kat wordt tegengehouden om rond te kronkelen.
 10. Til de kat op en wikkel de resterende handdoek om zijn lichaam.
 11. Houd de met handdoek omhulde kat dicht bij je lichaam voor veilige terughoudendheid.
 12. Als je een bepaald lichaamsdeel bloot moet leggen, zoals een poot, laat dan de benodigde ledemaat uit het wikkelproces in plaats van te proberen het eruit te halen nadat je de burrito hebt voltooid.

Veel katten verdragen deze methode goed. Vergeet niet om kalm te blijven en de kat voorzichtig te hanteren en gebruik geen overmatig geweld. Combineer de techniek met veel traktaties en lof, vooral als u deze procedure vele malen zult herhalen, bijvoorbeeld als uw kat doorlopende medicatie nodig heeft.

Lees ook: Wat te doen als je per ongeluk op je kat stapt

Een wild dier vangen

Voor katten die niet behandeld willen worden, beweeg snel en zorg ervoor dat je jezelf beschermt tegen klauwen en tanden.

Een handdoek kan ook een essentieel onderdeel zijn bij het omgaan met katten die totaal niet worden behandeld. Voorzichtigheid is altijd geboden in deze omstandigheden en een valstrik kan in sommige gevallen meer op zijn plaats zijn.

Als je een verwilderde of zwerfkat moet vangen, is timing essentieel. De kat is waarschijnlijk het meest actief bij zonsopgang en zonsondergang. De beste tijden om een kat te vangen zijn meestal rond de normale voedingstijd van de kat wanneer ze het meest waarschijnlijk honger hebben. Het gebruik van voedsel als aas, zoals kip of tonijn, kan helpen de kat naar een goede locatie te lokken. Draag kleding met lange mouwen uit voorzorg, want een handdoek is geen fail-safe bescherming.

Benader de kat langzaam en voorzichtig. Wildere katten zijn vaak extreem op hun hoede voor mensen. Als je dichtbij genoeg bent, laat je er een grote handdoek op vallen. Je kunt de kat dan oppakken en de handdoek er stevig omheen wikkelen. Deze stap moet snel worden gemaakt, omdat de kat waarschijnlijk in eerste instantie moeite zal hebben om te ontsnappen.

Zodra de kat in de handdoek is vastgehouden, onderzoekt, geneest en laat ze vrij snel los, zodat ze niet te verdrietig worden. Als de kat verdere aandacht nodig heeft, zoals voor een val-castratie-release-programma, veterinaire aandacht of een operatie in een kliniek, zoek dan naar een meer geschikte beveiligingsmethode.

Een handdoekbediende kat kan worden overgebracht in een kattenmand of zelfs in een val, hetzij door de achterdeur of door de ingang van de val. Als er geen drager beschikbaar is, is een kartonnen doos geschikt voor een korte periode.

Lees ook: Hoe te vertellen welke kat dominant is

Een kat vangen met een handdoek: laatste gedachten

Een handdoekhouder is een nuttig hulpmiddel dat iedereen kan gebruiken bij het verlenen van routinematige zorg.

De nederige handdoek is een onderschat hulpmiddel voor het omgaan met recalcitrante, nerveuze of niet-coöperatieve katten. Degenen die slechts schichtig of kronkelig zijn, kunnen voorzichtig worden in bedwang gehouden voor routineprocedures door zorgvuldig in te pakken, en zelfs katten die volledig ongebruikt zijn om te worden behandeld, kunnen met deze methode worden gevangen en zorgvuldig in bedwang worden gehouden. Een handdoek is geen fail-safe, noch in termen van vangst, noch voor de veiligheid van de handler, maar het kan een nuttig en efficiënt hulpmiddel zijn als het correct wordt gebruikt.

Lees ook: Waarom spelen katten met hun prooi?

Veelgestelde vragen

Hoe pak je een kat met een handdoek?

Schichtige katten die kunnen worden behandeld, kunnen op een handdoek worden geplaatst en vervolgens op een burrito-manier worden gewikkeld voor terughoudendheid. Verwilderde katten kunnen worden gevangen door snel een handdoek op hen te laten vallen, ze vervolgens op te pakken en een handdoek om hun lichaam en ledematen te wikkelen.

Kun je een verwilderde kat vangen met een handdoek?

Ja, als je dicht genoeg bij een verwilderde kat kunt komen, kun je een handdoek op ze laten vallen, ze dan snel oppakken en de handdoek eromheen wikkelen. Andere opties zijn een drager met voedsel erin of een val.

Wat is de snelste manier om een zwerfkat te vangen?

Als je een handdoek of deken bij de hand hebt, kun je een zwerfkat vangen door de handdoek erop te laten vallen en ze vervolgens op te pakken en erin te wikkelen. Als je niet dichtbij genoeg kunt komen om dit te doen, of het is niet veilig, dan is een val of drager met voedsel erin ook een optie.