Hoe ver uit elkaar kunnen kittens worden geboren? (Het verrassende antwoord)

De hoeveelheid tijd dat een kat aan het bevallen is, varieert, en kittens kunnen tussen minuten en ongeveer een uur na elkaar worden geboren. Soms kunnen moederkatten onderbroken bevallen en stoppen met persen tussen 24 en 36 uur voordat ze opnieuw begint te bevallen. Het is dus heel goed mogelijk dat een kat in meerdere dagen haar hele nest baart.

Hoewel de tijd tussen de geboorte van kittens kan wijzen op de moeilijkheid van de bevalling, kunnen andere factoren helpen bepalen hoe het met uw kat gaat en of professionele veterinaire interventie noodzakelijk is.

kattenpootverdeler

De 3 stadia van arbeid bij katten

1. Het lichaam van de kat maakt voorbereidingen om te gaan bevallen

Katten doorlopen drie stadia van arbeid1. In de eerste fase begint de baarmoederhals te ontspannen en te verwijden, en kittens kunnen soms door de buikwand bewegen. Katten zullen ook weeën beginnen te ervaren, maar ze zullen klein zijn en nauwelijks merkbaar.

Katten in de eerste fase kunnen beginnen te hijgen en geruststelling van eigenaren gaan eisen als ze een band hebben gevormd. Deze fase kan tot ongeveer 36 uur duren.

zwangere kat pinking
Afbeelding Credit: AWelsh, Flickr
thematische pauze

2. Vaker weeën en geboorte

Tijdens de tweede fase zullen katten vaker weeën ervaren en kittens beginnen te baren. Het kan tussen de 5 en 30 minuten duren voordat elk kitten is afgeleverd.

thematische pauze

3. De nageboorte

De derde fase volgt meestal onmiddellijk op de bevalling van een kitten en is de passage van foetale membranen en de placenta. Deze fase wordt ook wel de nageboorte genoemd. Soms kan het volgende kitten direct na het vorige worden geboren en volgen de foetale membranen de geboorte van het tweede kitten.

moederkat die zijn pasgeborene likt
Afbeelding Credit: Azami Adiputera, Shutterstock

kattenpootverdelerKatten en onderbroken arbeid

De periode tussen kittens die worden geboren, kan slechts een paar minuten tot ongeveer een uur duren. In sommige gevallen zullen moederkatten de bevalling hebben onderbroken. Katten hebben het vermogen om te stoppen met bevallen voor een beperkte tijd. Het is onduidelijk welke katten een onderbroken bevalling zullen hebben, maar het kan gebeuren als een kat een afhankelijkheid van zijn eigenaar heeft ontwikkeld en niet wil bevallen zonder dat zijn eigenaar aanwezig is.

Het komt vrij vaak voor dat katten de bevalling hebben onderbroken, en het betekent niet dat een kat in de problemen zit. Het is echter het beste voor eigenaren om tijdens de bevalling in de buurt van hun katten te zijn om te helpen bij een soepele bevalling. En om contact op te nemen met een dierenarts met vragen, omdat kittenbevallingstijden langer dan een uur tussen kittens ook kunnen wijzen op geboorteproblemen, die mogelijk onmiddellijke veterinaire aandacht vereisen.

Met katten die gemiddeld 4 tot 6 kittens per nest kunnen baren, is het in zeldzame gevallen mogelijk dat de bevalling meer dan een dag duurt. Omwille van de veiligheid is het het beste voor eigenaren om zich voor te bereiden op kattenarbeid en leveringen die lang duren.

kat beviel van kittens
Afbeelding Credit: Azami Adiputera, Shutterstock

Tekenen van een moeilijke bevalling voor katten

Katten die gaan bevallen, kunnen angstige of nerveuze gevoelens oproepen, vooral voor mensen die het voor de eerste keer ervaren. Als u het verschil kent tussen gezonde en risicovolle arbeid, kunt u zich voorbereid voelen en ervoor zorgen dat het nest veilig wordt afgeleverd.

Moeilijkheid in elk stadium van de bevalling wordt dystocie genoemd.

Veel voorkomende tekenen van dystocie zijn de volgende:

  • Meer dan 30 minuten sterke weeën zonder een kitten af te leveren
  • De eerste fase duurt meer dan 4 uur voordat het eerste kitten wordt geboren
  • Meer dan 1-2 uur tussen de bevalling van nakomelingen (behalve voor onderbroken arbeid)
  • Rectale temperatuur daalt tot onder 99 °F
  • Moederkat huilt van de pijn en likt herhaaldelijk het vulvaire gebied
  • Bloederige afscheiding vóór de bevalling van het eerste kitten

Arbeidscomplicaties kunnen om verschillende redenen optreden. Soms is de foetus te groot, doodgeboren of in een abnormale positie.

De fysieke conditie van de moederkat kan ook van invloed zijn op de bevalling. Factoren zoals infecties, baarmoedercomplicaties, onvoldoende cervicale verwijding en ondervoeding kunnen allemaal een rol spelen bij het compliceren van de bevalling. Katten met een voorgeschiedenis van dystocie lopen ook het risico op herhaalde gebeurtenissen.

Door regelmatig in contact te zijn met uw dierenarts en afspraken voor veterinaire zorg bij te houden, kan uw kat een soepele ervaring ervaren levering. Als u ooit twijfelt, neem dan contact op met uw dierenarts of uw dichtstbijzijnde dierennoodzorg. De meeste gevallen van dystocie vereisen veterinaire interventie om de moeder en kittens veilig te houden.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten kunnen onderbroken arbeid ervaren, waardoor het leveringsproces een paar dagen kan duren. Het volgen van het gedrag van uw kat en het zoeken naar ongewone tekenen tijdens de bevalling van uw kat kan u helpen ervoor te zorgen dat uw kat in een veilige omgeving bevalt en alle hulp krijgt die hij nodig heeft.

Als u ooit twijfelt, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw dierenarts. Het is beter om overdreven voorzichtig te zijn, vooral als het je eerste paar keer is dat je voor een zwangere kat zorgt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Esin Deniz, Shutterstock