Kunnen katten luizen krijgen? Wat u moet weten!

Luizen zijn een veel voorkomend probleem voor de meeste eigenaren van gezelschapsdieren, vooral als uw huisdier van het buitenleven geniet. Ze kunnen huidziekten, jeuk veroorzaken, de vacht van uw huisdier beïnvloeden en zelfs verschillende gezondheidscomplicaties veroorzaken. Veel katten, vooral degenen die van het buitenleven houden, kunnen luizen krijgen—katteneigenaren een reden geven om zich zorgen te maken over hun bontbaby’s die deze vreselijke parasieten vangen.

Katten kunnen inderdaad luizen krijgen, maar niet op de manier die je zou denken dat ze zouden doen. Hier bespreken we luizen bij katten, hoe ze ze kunnen vangen, symptomen om op te letten en wat te doen!

Kattenkogelverdeler 1

Wat zijn luizen?

Luizen zijn kleine insecten die zich voeden met bloed. Deze parasieten kunnen zich van persoon tot persoon verspreiden door nauw contact. Ze hechten zich aan elk behaard deel van het lichaam van hun gastheer om zich te voeden met bloed en eieren te leggen. Indien onbehandeld, kunnen luizen ongemak, schade aan de huid, haaruitval en zelfs infectie veroorzaken. Onhygiënische omgevingen lopen een hoger risico op luizen dan schonere omgevingen.

Luizen zijn soortspecifiek, wat betekent dat ze niet van de ene soort naar de andere gaan. Dit betekent dat honden, katten en zelfs mensen geen luizen van elkaar kunnen vangen, alleen binnen dezelfde soort, bijvoorbeeld van kat tot kat.

kattenluizen en ei gezien op microscoop
Afbeelding Credit: wimala namket, Shutterstock

Luizen bij katten

Luizen komen misschien niet zo vaak voor bij katten als vlooien, maar ze kunnen nog steeds ongemak en andere gezondheidscomplicaties veroorzaken. Katten kunnen alleen besmet raken door één specifieke soort luizen, de Felicola subrostrata. Deze specifieke soort luizen kan worden doorgegeven van de ene kat naar de andere, maar kan niet worden doorgegeven aan andere huisdieren, zoals honden.

Hoe kunnen katten luizen krijgen?

Zoals gezegd kunnen katten alleen besmet raken door een specifieke soort luizen. Binnenkatten lopen minder risico op het vangen van luizen in vergelijking met buitenkatten, maar bepaalde risicofactoren kunnen nog steeds overdracht veroorzaken.

De volgende zijn mogelijke oorzaken van luizenoverdracht:

  • Onhygiënische leefomstandigheden voor katten
  • Onvermogen voor een kat om zichzelf te verzorgen
  • Slechte hygiëne bij katten
  • Nauw contact met katten die al besmet zijn met luizen
  • Nauw contact met gereedschappen en voorwerpen die worden gebruikt door katten die besmet zijn met luizen

Wanneer een kat in contact komt met luizen, zullen de luizen hun eieren aan de basis van het haar van de kat bevestigen. Deze eieren kunnen uitkomen en op die kat leven, of overbrengen naar een andere kat door nauw contact of door gedeelde voorwerpen met andere katten. Deze parasieten zullen dan doorgaan naar voeten op het bloed van de kat door door hun huid te bijten.

zwerfkatten die op de grond rusten
Afbeelding Credit: dimitrisvetsikas1969, Pixabay

Hoe kan ik voorkomen dat mijn katten luizen vangen?

De eenvoudigste manier om luizen te voorkomen, is door katten niet toe te staan contact op te nemen met met luizen geïnfecteerde katten.

Kunnen katten luizen van mensen krijgen?

Het goede nieuws is dat katten geen luizen van mensen kunnen krijgen, net zoals mensen geen luizen van katten kunnen krijgen. Overdracht van luizen kan soortspecifiek zijn, maar de juiste preventiepraktijken worden nog steeds aanbevolen, zoals het handhaven van een hygiënische omgeving, goede hygiëne en infectiebeheersing bij geïnfecteerde personen.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe weet je of je kat luizen heeft? Tekenen en symptomen

Luizen zijn groot genoeg om met het blote oog te worden gezien. Volwassen luizen en hun neten (eieren) kunnen overal op de vacht van uw kat worden waargenomen en zien er vaak uit als huidschilfers die door de vacht zijn blijven steken. Natuurlijk kan dit moeilijk te detecteren zijn bij lichtgecoate katten.

Bepaalde tekenen en symptomen om op te letten zijn onder meer de volgende:

  • Jeuk en irritatie rond de huid
  • Droog uitziende vacht
  • Overmatig kauwen, likken en krabben
  • Haaruitval

Als u een van deze tekenen bij uw kat waarneemt, is het altijd het beste om uw dierenarts te raadplegen voor de juiste diagnose en behandeling.

straatkat jeukt op een groene achtergrond
Afbeelding credit: AlexanderDubrovsky, Shutterstock

Diagnose van kattenluizen

Na overleg met uw dierenarts zal een uitgebreid interview over de geschiedenis, de waargenomen symptomen en het gedrag van uw kat worden uitgevoerd, gevolgd door lichamelijk onderzoek. De huid en bontjas van uw kat worden geïnspecteerd om de aanwezigheid van luizen, onvolwassen of volwassen, evenals hun eieren te bevestigen. Voordat de aanwezigheid van luizen wordt gediagnosticeerd, worden eerst andere huidaandoeningen en parasieten uitgesloten.

Uw dierenarts kan ook monsters verkrijgen voor onderzoek onder een microscoop om het type luizen te bepalen dat uw kat beïnvloedt.

Wanneer een goede diagnose iEr zullen dan verschillende behandelbenaderingen en opties worden besproken. Zoals alle medische complicaties leiden vroege diagnose en interventie tot betere en snellere resultaten tijdens de behandeling.

kattenluizen zoals gezien op microscoop
Afbeelding Credit: wimala namket, Shutterstock

kattenpootverdelerWat te doen als uw kat luizen heeft? 3 tips voor behandeling en herstel

Zodra het diagnose- en counselingproces is voltooid, worden behandelingsopties aanbevolen door uw dierenarts. Behandelingsaanbevelingen zijn afhankelijk van factoren zoals ernst, opstelling thuis, huishoudens met meerdere huisdieren en zelfs de activiteit van uw kat.

1. Isolatie en infectiebeheersing

Eenmaal geïdentificeerd als luizen, is het eerste dat wordt aanbevolen om uw kat te isoleren, vooral als u in een huishouden met meerdere katten woont. Isolatie kan helpen de overdracht van luizen naar andere katten te stoppen en zal ook de hoeveelheid vereiste reiniging minimaliseren. Hiermee kunt u ook de andere kamers en delen van het huis ongestoord schoonmaken.

thematische pauze

2. Medicatie

Medicatie kan ook worden voorgeschreven aan uw kat. Afhankelijk van uw kat kan uw dierenarts een verscheidenheid aan shampoos, sprays of actuele medicijnen voorschrijven om de luizen op uw kat te elimineren. De duur en frequentie van medicatie is afhankelijk van het type medicatie dat is geselecteerd.

In sommige gevallen moet u de vacht van uw kat scheren om bij de diepere delen van hun huid te komen, vooral als de vacht slecht gematteerd is.

thematische pauze

3. Milieu en thuisbehandeling

Het elimineren van de luizen op uw kat is over het algemeen ook de primaire methode om de omgeving te behandelen, omdat luizen niet lang van de gastheer of in de omgeving leven.

kattenpootverdeler

Conclusie

Hoewel katten geen luizen van andere mensen of dieren kunnen vangen, moeten de juiste preventiepraktijken worden aanbevolen om uw kat te redden van het ongemak van luizeninfecties. Luizen komen lang niet zo vaak voor als vlooien, maar ze kunnen nog steeds hinderlijk zijn en de kwaliteit van leven van uw kat sterk beïnvloeden. Het schoonhouden van uw kat en zijn omgeving kan ook helpen om hem zowel gelukkig als gezond te houden!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Jumpstory