Feline AIDS: tekenen, oorzaken &gids (uitgelegd!)

Feline AIDS is een retrovirusinfectie die het immuunsysteem van een kat aanvalt door zich te richten op de witte bloedcellen. Dit zorgt ervoor dat hun immuunsysteem zwakker wordt dan normaal, waardoor ze een hoger risico lopen op ziekte voor ziekten en complicaties die volledig losstaan van het virus.

Katten met kattenaids worden meestal aanbevolen om geïsoleerd te worden van andere katten, tenzij hun medekatten ook besmet zijn. Maar wat betekent het voor uw kat als hij wel kattenaids heeft? Kunnen ze nog een goed en gelukkig leven leiden?

In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten over kattenaids en waarom katten ermee gescheiden moeten worden gehouden van andere katten.

Kattenkogelverdeler 1

Wat is Feline AIDS?

Feline AIDS, ook wel feline immunodeficiëntievirus (FIV) genoemd1, is een veel voorkomend virus dat specifiek is voor de kattenfamilie. FIV is vergelijkbaar met HIV (humaan immunodeficiëntievirus), dat AIDS bij de mens veroorzaakt. Feline AIDS beschadigt het beenmerg, waardoor hun immuunsysteem verzwakt. Met weinig tot geen witte bloedcellen om hen te beschermen tegen andere ziekten, worden ze kwetsbaarder en lopen ze een hoger risico op andere secundaire infecties. Van de meeste katten is bekend dat ze katten-AIDS hebben jaren voordat ze klinische symptomen beginnen te manifesteren.

Kattenaid werd voor het eerst geïdentificeerd sinds de jaren 1980 in de Verenigde Staten, maar bleek uiteindelijk een aandoening te zijn die wijdverspreid is onder katten over de hele wereld. Van de geïnfecteerde katten vertoont slechts 1-5% bewijs van blootstelling en overdracht van FIV2.

Feline AIDS wordt vaak verward met dezelfde ziekte als feline leukemie virus3. In feite zijn FIV en feline leukemievirus twee verschillende ziekten, maar beide vertonen vergelijkbare klinische symptomen en zijn ook afgeleid van de retrovirusfamilie. Vanwege deze overeenkomsten is een goede diagnose belangrijk, omdat deze twee aandoeningen naast elkaar kunnen optreden, wat de prognose, levensduur en kwaliteit van leven van een kat sterk beïnvloedt.

zieke kat met kattenziekte
Afbeelding Credit: Kittima05, Shutterstock

Wat zijn de tekenen van kattenaids?

FIV bij katten heeft drie infectiefasen: acuut, asymptomatisch en progressief immuungecompromitteerd4.

De acute fase, die optreedt na de eerste infectie, omvat de verspreiding van het virus door de lymfeklieren van de kat en valt de witte bloedcellen aan.

De asymptomatische fase volgt en omvat langzame replicatie van het virus in het systeem van de kat zonder tekenen van infectie te manifesteren, die jarenlang kunnen aanhouden.

Zodra het virus zich volledig verspreidt door het immuunsysteem van de kat, kunnen ze de progressieve immuun-gecompromitteerde fase, die optreedt wanneer ze risico lopen op andere secundaire infecties.

Veel van de zichtbare tekenen die zich manifesteren door FIV kunnen vaak worden aangezien voor iets minder ernstigs, maar het wordt aanbevolen om uw dierenarts te raadplegen als u een van deze veel voorkomende tekenen van FIV ziet5:

Commons tekenen van FIV bij katten:

  • Terugkerende koorts
  • Lethargie en zwakte
  • Zwelling van lymfeklieren
  • Gebrek aan of constante verandering in eetlust
  • Gewichtsverlies
  • Ontsteking van orale structuren
  • Terugkerende infecties in de ogen, huid en urinewegen
  • Slechte huid- en vachtconditie
  • Gedragsveranderingen

Hoe wordt feline AIDS gediagnosticeerd?

Een juiste diagnose van FIV of kattenaids is erg belangrijk om de juiste zorg voor uw kat te garanderen. Na het identificeren van tekenen en symptomen en overleg met uw dierenarts, kunnen bloedonderzoeken worden uitgevoerd om specifieke antilichamen of virale eiwitten in een geïnfecteerd bloedmonster te detecteren en te identificeren. Ze kunnen ook aanvullende of meerdere bloedonderzoeken uitvoeren om tot een juiste diagnose te komen.

Tijdens het identificeren van tekenen en het diagnosticeren van kattenaids, wordt het aanbevolen om uw kat geïsoleerd te houden om overdracht van het virus naar andere katten te voorkomen.

3 katten gezichtsverdeler

Wat zijn de oorzaken van kattenhulp?

FIV, of katachtige AIDS, wordt overgedragen door nauw contact tussen katten, meestal door bijten. FIV wordt voornamelijk overgedragen via hun speeksel, dus actieve overdracht kan plaatsvinden van de ene kat naar de andere door bijten, of als hun speeksel in contact komt met een open wond. Het kan ook worden overgedragen door inenting van andere lichaamsvloeistoffen, zoals geïnfecteerd bloed.

Van de meeste FIV-geïnfecteerde katten is bekend dat ze vechters zijn met een geschiedenis van agressie en vijandige ontmoetingen met andere katten. Veel katers die roam rond buiten lopen ook een hoger risico, omdat ze meer worden blootgesteld in vergelijking met binnenkatten en meer kans hebben om andere geïnfecteerde katten tegen te komen.

Idealiter moeten geïnfecteerde katten gescheiden worden gehouden van gezonde katten om overdracht te voorkomen, maar het risico op overdracht wordt als laag beschouwd bij vriendelijke katten met niet-vijandig sociaal contact. Als in een huishouden met meerdere katten met één kat de diagnose FIV is gesteld, is het het beste om al uw andere katten te laten testen.

Als uw kat wordt gebeten door een kat waarvan bekend is dat hij FIV heeft, of door een kat met een vage medische geschiedenis, wordt herhaald testen aanbevolen twee maanden na de beet – vanwege de incubatietijd van het virus in de acute fase.

zwerfkatten die op de grond rusten
Afbeelding Credit: dimitrisvetsikas1969, Pixabay

Hoe zorg ik voor een kat met kattenhulpmiddelen?

Hoewel er geen medicatie of antiviraal middel is dat specifiek gericht is op kattenaids bij katten, zou het grootste deel van de managementbelasting zich richten op het verminderen van de symptomen, het behandelen van de secundaire infecties en het zo lang mogelijk comfortabel en asymptomatisch houden van uw kat. Vanwege de verscheidenheid aan externe en interne factoren kan de prognose sterk variëren voor katten die besmet zijn met FIV.

Een goede hydratatie samen met een gezond en uitgebalanceerd dieet zijn vereist voor katten met FIV. Hun dieet kan worden aangepast zoals aanbevolen door uw dierenarts om tegemoet te komen aan hun specifieke voedingsbehoeften.

Mocht uw kat met FIV symptomen vertonen en contact opnemen met een secundaire infectie, dan zou de behandeling draaien om medisch beheer voor de secundaire infectie. Naast deze medicijnen kan uw dierenarts ook medicijnen voorschrijven om ontstekingen te verminderen, evenals vitamines en supplementen om het toch al verzwakte immuunsysteem van uw kat te stimuleren.

Parasitaire infecties kunnen een enorme tol eisen van katten met FIV, dus een goede hygiëne en parasietbestrijding wordt aanbevolen. Inspectie van de huid en vacht van uw kat, samen met routinematige verzorging en controles worden aanbevolen.

Er moeten extra stappen worden genomen bij het verzorgen van uw kat met FIV. Ze moeten binnen worden gehouden om ze te beschermen tegen onnodige blootstelling die ziekte kan veroorzaken vanwege hun verzwakte immuunsysteem, en om overdracht te voorkomen. Veterinaire controles moeten ook vaker worden uitgevoerd dan voor gezonde katten vanwege hun immuungecompromitteerde toestand. Controles kunnen ook routinematige laboratoriumtests omvatten, zoals bloedtellingen en urinebaden om de laboratoriumresultaten van uw kat te controleren.

dierenarts holding birma kat
Afbeelding Credit: Elpisterra, Shutterstock

kattenpootverdelerVeelgestelde vragen (FAQ’s)

Is er een vaccin voor kattenaids?

Vaccins voor FIV zijn beschikbaar, maar zijn niet zo effectief als andere vaccins en worden over het algemeen niet aanbevolen door de meeste dierenartsen. Het verminderen van de blootstelling aan andere katten met agressief gedrag wordt nog steeds beschouwd als de beste vorm van preventie, omdat beten de meest voorkomende manier van overdracht zijn.

Kan FIV worden overgedragen op andere dieren en op mensen?

FIV is een virus dat exclusief is voor de katachtige soort. Het is niet besmettelijk en kan niet worden overgedragen op andere soorten, zoals honden en mensen – alleen op andere katten.

Wat is de levensverwachting van katten met FIV?

Hoewel er verschillende factoren zijn om te overwegen, zoals leefomstandigheden, sanitaire voorzieningen, hygiëne, voeding, hydratatie en nog veel meer, kunnen katten met FIV over het algemeen een normale levensduur hebben en toch een gelukkig leven leiden. Een goed symptomatisch beheer, preventie van andere secundaire ziekten en routinecontroles worden aanbevolen om uw kat met FIV gezond te houden.

kattenpootverdeler

Conclusie

Feline AIDS wordt veroorzaakt door het feline immunodeficiëntievirus (FIV) en wordt verspreid via beten, krassen en besmette voorwerpen. Het is belangrijk voor katteneigenaren om zich bewust te zijn van de tekenen en symptomen van kattenaids, evenals de stappen die ze kunnen nemen om de overdracht ervan te voorkomen. Dit omvat het binnen houden van hun kat, het castreren of steriliseren van hun huisdier en het regelmatig controleren op ongewoon gedrag of veranderingen in de gezondheid.

Hoewel kattenaids een ernstige en mogelijk dodelijke ziekte kan zijn die katten van alle leeftijden, rassen en geslachten kan treffen, kan het begrijpen en aanpakken van de risico’s helpen het welzijn en de levensduur van onze katachtige vrienden te waarborgen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Daria Yehorova, Shutterstock