Tandplak van de kat &tartaar: oorzaken, symptomen, & behandeling

kat die zijn tanden laat zien

De ophoping van tandplak op de tanden van katten speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van tandaandoeningen en slechte adem bij katten. Dit artikel is bedoeld om de details over tandplak van kattentanden duidelijk uit te leggen, zodat kattenverzorgers leren hoe ze dit kunnen beheersen en hoe ze de tandheelkundige gezondheid van hun huisdieren kunnen optimaliseren.

Achtergrond van tandplak

Plaque is de combinatie van voedselresten, speeksel en bacteriën die altijd het oppervlak van de tanden bedekt na het kauwen van voedsel. Plaque is een zachte, semi-vloeibare substantie.

Als tandplak niet regelmatig wordt verwijderd, reageert de plaque met mineralen in het speeksel om calculus of tandsteen te vormen, de harde, bruine substantie die tandartsen van onze tanden moeten verwijderen wanneer we ze professioneel laten reinigen. Veterinaire tandartsen moeten dit harde tandsteen van de tanden verwijderen wanneer het zich verzamelt.

Het kan niet worden verwijderd door thuis tandheelkundige zorg. Daarom is het zo belangrijk om plaque regelmatig te verwijderen: de noodzaak van professionele veterinaire procedures voor het verwijderen van tandsteen tot een minimum te beperken.

Het probleem met tandsteen

Als tandsteen of tandsteenopbouw zich mag ophopen, vooral langs de tandvleesrand, volgen er veel andere veranderingen in de mond van de kat. Het tandvlees raakt ontstoken (gingivitis), de rest van het slijmvlies van de mond raakt ontstoken (stomatitis) dan de tandvlees trekt zich terug, bacteriële infectie treedt op, tanden worden losser, en op de lange termijn volgen parodontitis, tandverlies en andere gebitsproblemen.

Katten kunnen last hebben van een reeks andere tandheelkundige problemen die kunnen volgen op plaque en tandsteenopbouw, waaronder resorptieve laesies op de tanden (een vorm van tandbederf) en zelfs de vorming van abcessen. Voor deze meer ernstige gevallen is algemene anesthesie nodig, samen met tandheelkundige röntgenfoto’s, tandheelkundige extracties en andere complicaties. Daarom is thuis tandheelkundige zorg zo belangrijk.

Monitoring van de tandheelkundige gezondheid

dierenarts die het mondhygen van de kat controleert

De tekenen van tandheelkundige ziekte zijn niet altijd aanwezig in de vroege stadia. Omdat het onderzoeken van de mond van een kat moeilijk kan zijn, zijn regelmatige controles door uw dierenarts erg belangrijk.

Goede mondverzorging is belangrijk voor de algehele gezondheid en het comfort: we weten dat bacteriën zich vanuit zieke monden kunnen verspreiden naar andere delen van het lichaam, zoals het hart. En we weten dat dieren met een gezonde mond langer leven dan huisdieren met een tandziekte.

De tekenen van tandheelkundige ziekte die het meest waarschijnlijk door eigenaren worden opgemerkt, zijn kwijlen, poten in de mond, halitose (sterke geur van de adem van een kat). Deze tekenen zijn echter niet altijd aanwezig in de vroege stadia. Het kan moeilijk zijn om de mond van een kat te onderzoeken, dus regelmatige controles door uw dierenarts zijn belangrijk, zodat ontsteking van het tandvlees en tandziekte bij katten in een vroeg stadium kunnen worden geïdentificeerd voordat deze vordert, en een effectief thuis tandheelkundig zorgregime kan worden ingesteld.

Home Tandheelkundige zorg

Het belangrijkste doel van thuis tandheelkundige zorg is om de ophoping van tandplak op de tanden van katten te voorkomen en dus om tandvleesaandoeningen en tandsteenophoping te voorkomen.

De Global Guidelines for Veterinary Dentistry, gepubliceerd door de World Small Animal Veterinary Association (WSAVA), bevelen een grondige thuis mondverzorging routine voor katten tandheelkundige zorg, om de mondhygiëne te optimaliseren en ervoor te zorgen dat regelmatig effectieve verwijdering van tandplak wordt uitgevoerd.

Er is twee manieren om plaque te verwijderen: actieve en passieve gebitsreiniging.

Actieve gebitsreiniging

kat die haar tanden laat poetsen

Het is het beste om een tandenborstel en tandpasta te gebruiken die zijn ontworpen voor gebruik bij katten, ook een vingerborstel kan nuttig zijn voor sommige katteneigenaren.

Actieve thuiszorg betekent tandenpoetsen door tandenpoetsen. Dit kan bij sommige katten moeilijk zijn, hoewel met geduld, het is mogelijk om veel katten te trainen om dit te accepteren, vooral als de training wordt gestart wanneer katten jong zijn. Tandenpoetsen (met een kattentandenborstel) is het meest effectief voor de tanden aan de voorkant van de mond (snijtanden en hoektanden). Het is moeilijker om de tanden aan de achterkant van de mond te poetsen (voorkiezen en kiezen).

Het is het beste om een tandenborstel en tandpasta ontworpen voor gebruik bij katten, met zachte borstelharen en een geschikte grootte van de handgreep en het hoofd van de tandenborstel. Een vingerborstel kan nuttig zijn voor sommige katteneigenaren.

Menselijke tandpasta mag niet worden gebruikt, omdat de smaak onaangenaam is voor katten, en het is ontworpen om niet te worden ingeslikt.

Passieve gebitsreiniging

Passieve thuiszorg betekent thuis tandheelkundige zorg zonder actieve tussenkomst van de eigenaar: het is het meest geschikt voor de tanden met toegankelijkheidsproblemen, vooral de voorkiezen en kiezen.

Passieve thuiszorg omvat:

  • Gebitsreiniging kattenvoer, vooral tandheelkundige diëten die speciale soorten droogvoer (brokjes) zijn.
  • Tandheelkundige behandelingen
  • Kauwspeelgoed
  • Wateradditieven en spoelingen

Het is belangrijk om het juiste type kauwproducten te selecteren en die te kiezen waarvan klinisch is bewezen dat ze effectief zijn (controleer voor goedkeuring door de Veterinaire Mondgezondheidsraad).

Conclusie

Als een grondig thuiszorgregime wordt ingevoerd, moeten kattenverzorgers in staat zijn om de ophoping van tandplak bij hun huisdieren effectief te beheersen, en daarom zullen ze in staat zijn om de mondgezondheid van hun huisdier op lange termijn te optimaliseren.