Skip to Content

Een zwangere kat koesteren: wat moet je weten?

Als je ooit een pleegouder voor katten bent geweest, weet je wat een geweldige en bevredigende ervaring het voor jou kan zijn, evenals voor de katten die je verzorgt. Hoewel het misschien slechts tijdelijk is, is het bieden van een verzorgende en gezonde omgeving aan pleegouders een zeer belangrijke stap om uiteindelijk in hun permanente huizen te worden geadopteerd.

En dit is net zo belangrijk als het gaat om het verzorgen van een zwangere kat. De noodzaak om een zwangere kat te verzorgen kan te wijten zijn aan verschillende factoren, zoals overbevolking in dierenasielen, een reddingsgroep die geen toegang heeft tot een fysiek asiel, of zwerf- en weeskatten die gewoon basiszorg en een gezonde omgeving nodig hebben tijdens de zwangerschap.

Wat de omstandigheden en welke zwangere kat je ook kiest om te koesteren, er zijn verschillende dingen om rekening mee te houden en je van tevoren voor te bereiden. Als u niet goed bent voorbereid en niet klaar bent voor de verbintenis, kunt u eindigen met een ongelukkige en ongezonde moederkat en mogelijk ongelukkige en ongezonde pasgeboren kittens. En ongelukkige en ongezonde katten zullen moeilijker te adopteren zijn in permanente huizen.

Het verzorgen van een zwangere kat lijkt misschien een zeer ontmoedigende verbintenis, maar met de juiste omgeving, benodigdheden en voorbereiding kan het een ongelooflijk plezierige ervaring zijn voor zowel u als voor uw pleegkinderen.

Dus in dit artikel geven we u wat belangrijke informatie over wat u moet weten bij het verzorgen van een zwangere kat, en geven we u enkele nuttige tips over hoe u uw zwangere pleegkind kunt voorzien van wat het nodig heeft om gezonde kittens te baren. En een gelukkige en gezonde moederkat en gelukkige en gezonde kittens zullen zich geleidelijk ontwikkelen tot gelukkige, gezonde en adopteerbare katten.

Wat te weten bij het verzorgen van een zwangere kat?

nieuwe kittens die van moeder zogen

Het koesteren van een zwangere kat brengt extra overwegingen met zich mee, dus het is belangrijk om goed voorbereid te zijn.

  • Speciale ruimte – Bereid een privé- en geïsoleerde ruimte voor uw zwangere kat voor om haar kittens te bevallen en te verzorgen, en zorg ervoor dat het zo stil mogelijk is en uit de buurt van eventuele extra stressoren. Zoals alle pleegkatten kan het een traumatische ervaring zijn om naar je huis te worden verplaatst, dus het is belangrijk om ze wat tijd te geven om zich aan te passen aan hun nieuwe omgeving en geen ongewenste interacties te forceren.
  • Basisbenodigdheden – Zorg ervoor dat je voedsel, water, een kattenbak en een nestplaats voor je zwangere pleegkat hebt voordat je haar naar huis brengt. Zwangere katten genieten van hun privacy wanneer ze aan het bevallen zijn en ook wanneer ze borstvoeding geven, dus het is belangrijk dat ze van tevoren alles hebben wat ze nodig hebben om deze overgangsperiode comfortabeler te maken.
  • Gedrags- en gezondheidsproblemen – Besteed aandacht aan de dagelijkse gezondheid van uw zwangere pleegkind en wees bereid om het asiel of uw lokale dierenarts te bellen als u tekenen van een slechte gezondheid of andere complicaties opmerkt. Dergelijke tekenen omvatten vaginale bloedingen, een stinkende afscheiding, diarree, braken of overmatig hijgen.
  • Geboorte– Zodra de moeder bevalt, moet ze onmiddellijk beginnen met het schoonmaken van haar kittens. Als ze dat niet doet, maak de pasgeborenen dan voorzichtig schoon met een handdoek en plaats ze in de buurt van de moeder, zodat ze kunnen beginnen met borstvoeding en hechting. Ook kan de moeder uitgeput zijn, dus zorg ervoor dat je wat voedsel bij haar in de buurt plaatst, zodat ze haar lichaam kan aanvullen.
  • Kitten verzorging – Pasgeboren kittens zullen het grootste deel van hun tijd slapen en de rest van hun tijd doorbrengen met borstvoeding, en na ongeveer een week zullen hun ogen beginnen te openen en zullen ze beginnen te bewegen en leren lopen. Let goed op hun gedrag en hun gewicht en bel het asiel of uw lokale dierenarts als u tekenen van medische problemen ziet.
  • Tijdsbesteding – Zoals bij alle dieren, vereist het verzorgen van een zwangere kat tijd, geduld en een gezonde thuisomgeving. In staat zijn om deze dingen te bieden is een essentieel onderdeel van de opvoeding, wat zal helpen om de moeder en kittens veilig, gezond en gelukkig te houden. En veilige, gezonde en gelukkige katten en kittens zullen uiteindelijk meer adopteerbaar worden.

6 dingen om in gedachten te houden bij het verzorgen van een zwangere kat

zwangere kat loungen in een bed

Vergeet niet dat een zwangere kat speciale ruimte nodig heeft, inclusief een nestgebied waar ze uiteindelijk kan bevallen.

#1 Zwangere pleegkatten hebben een speciale ruimte nodig

Bij het thuisbrengen van een zwangere pleegkat, is het belangrijk om te beseffen dat ze worden verplaatst naar een nieuwe en mogelijk verwarrende omgeving. De nieuwe bezienswaardigheden, geluiden en geuren van uw huis kunnen in het begin mogelijk traumatisch voor hen zijn en ongewenst interactie met hen kan leiden tot verhoogde emotionele nood en een mogelijk ongezond geboorteproces.

Zorg er dus voor dat u een nestgebied instelt dat geïsoleerd is van andere dieren in uw huis, en dat ook weg is van harde geluiden of andere potentiële stressoren die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor de zwangere pleegkat en haar kittens. Een extra badkamer of slaapkamer is ideaal voor deze situatie.

#2 Houd uw benodigdheden bij de hand

Voordat u uw zwangere pleegkat naar huis brengt, moet u ervoor zorgen dat u al uw basisbenodigdheden van tevoren bij de hand hebt en ingesteld, zodat haar verhuisperiode comfortabeler zal zijn. Het is erg belangrijk dat uw zwangere pleegkat een comfortabele omgeving heeft waar ze zich veilig en geborgen voelt voor wanneer ze uiteindelijk gaat bevallen en bevalt van haar kittens.

Zodra je haar een speciale en privéruimte in je huis hebt gevonden, zet je voedsel- en waterbakken en een kattenbak op. Wat haar nestplek betreft, dit kan een grote dierendrager of krat zijn, of zelfs een kartonnen doos met een open ingang. Wat je ook besluit te gebruiken, zorg ervoor dat je schone dekens beschikbaar hebt, zodat je zwangere pleegkat warm en gezellig zal zijn.

#3 Let op gedrags- en gezondheidsproblemen

Zwangere katten kunnen soms complicaties ervaren in de dagen voorafgaand aan hun bevalling, dus het is belangrijk dat u dagelijks aandacht besteedt aan de gezondheid van de aanstaande moeder en op zoek bent naar eventuele problematische tekenen. Houd er rekening mee dat u een zwangere kat uit een asiel verzorgt en dat ze mogelijk getraumatiseerd is of mogelijk een onopgemerkt virus of infectie heeft opgelopen.

Wees dus zeer waakzaam over het monitoren van de gezondheid van uw zwangere pleegkind en wees bereid om het asiel te bellen of haar naar een dierenarts te brengen als u tekenen van ziekte of gedragsproblemen ziet. Enkele van deze meer voorkomende symptomen kunnen vaginale bloedingen, een stinkende afscheiding, diarree, braken of overmatig hijgen zijn.

#4 Arbeid en bevalling

pleegkat met kittens

Misschien wel het meest kritieke deel van de zorg voor een zwangere pleegouder is haar door het arbeidsproces te helpen.

Naarmate u het welzijn van uw zwangere pleegkat blijft volgen, zal ze uiteindelijk beginnen te bevallen. Ongeveer twee dagen voor de bevalling zal ze melk beginnen te produceren en haar borstklieren zullen in omvang zijn toegenomen. Ook kan ze tekenen vertonen van onrustig of overdreven aanhankelijk zijn.

Het is belangrijk om de moeder privacy te geven tijdens het geboorteproces, maar het is ook belangrijk dat u aandacht besteedt aan haar gezondheid, evenals de gezondheid van de pasgeboren kittens. Als u tijdens de geboorte een ongebruikelijke afscheiding opmerkt, als de moeder de kittens afwijst of als ze niet lijken te bewegen, probeer de kittens dan in de buurt van hun moeder te plaatsen, zodat ze kunnen beginnen met borstvoeding en klaar zijn om uw asiel of dierenarts onmiddellijk te bellen.

#5 Zorg voor pasgeboren kittens

pasgeboren kitten

De zorg voor pasgeboren kittens vereist speciale kennis en aandacht. Aarzel niet om contact op te nemen met uw dierenarts als u vragen of opmerkingen heeft.

Het nestgebied waar je moeder is bevallen, kan na haar bevalling bevuild zijn, dus zorg ervoor dat je verse dekens beschikbaar hebt om haar en haar baby’s schoon en comfortabel te maken. Meestal weet de moeder wat ze moet doen wat betreft het schoonmaken van haar kittens, inclusief het verzorgen van de placenta’s en eventuele extra vloeistoffen. Na een gezonde en succesvolle geboorte zal de moeder meestal onmiddellijk beginnen met het schoonmaken en voeden van haar kittens.

Als de moeder echter nog niet is begonnen met het schoonmaken of zogen van haar kittens, of zich mogelijk agressief tegenover hen gedraagt, dep de kittens dan voorzichtig droog met een schone doek of handdoek en plaats ze dicht bij de buik van hun moeder, zodat ze kunnen beginnen met borstvoeding en beginnen met het binden van elkaar.

#6 Het koesteren van een zwangere kat is een verbintenis

kat met nieuwe kittens

Net als bij de zorg voor elk dier, is het koesteren van een zwangere kat een belangrijke verplichting, en het is een beslissing die niet moet worden genomen voordat er goed over is nagedacht. Het kan zijn dat u uw zwangere kat en haar eventuele kittens een paar weken of mogelijk een paar maanden verzorgt, dus het is belangrijk om u van tevoren voor te bereiden op zowel korte- als langetermijnverplichtingen.

Ook als u niet goed bent voorbereid op de verbintenis, kunnen de aanstaande moeder en haar kittens een ongezonde en moeilijke bevallingservaring hebben. En een ongezonde en ongelukkige geboorte kan leiden tot een traumatiserende ervaring voor zowel u als hen, wat ertoe kan leiden dat het voor de katten moeilijker wordt om in permanente huizen te worden geadopteerd.

Laatste gedachten

Het bevorderen van een zwangerschapnt kat kan een ongelooflijk lonende ervaring voor u zijn, maar ook een geweldige en verzorgende ervaring voor de zwangere kat en haar kittens. Er zijn echter veel dingen om te overwegen en voor te bereiden voordat u de beslissing neemt om een zwangere kat te verzorgen.

Maar als u van tevoren weet waar u aan begint en uw huis correct voorbereidt, kunt u uw zwangere pleegkat en haar kittens helpen gedijen en gelukkige toevoegingen worden aan hun uiteindelijke eeuwige thuis. Veel succes met je pleegzorg!