Artritis bij katten: oorzaken, symptomen, &behandeling

artritis bij katten uitgelichte afbeelding

Dierenartsen behandelen honden al vele jaren voor artritis, terwijl de aandoening pas relatief recent is erkend als een ernstig en veel voorkomend probleem bij katten.

Er zijn een aantal redenen hiervoor, waaronder het feit dat de diergeneeskunde beter is geworden in het diagnosticeren van de aandoening en dat er betere medicijnen zijn ontwikkeld om een effectieve behandeling te bieden. We weten nu dat artritis heel vaak voorkomt bij katten, vooral bij oudere huisdieren.

Snel overzicht: artritis bij katten

Oorzaken van artritis bij katten

Tekenen van pijn zijn misschien niet meteen duidelijk voor katteneigenaren, omdat katten goed zijn in het verbergen van hun ongemak.

Er zijn twee alternatieve namen voor kattenartritis:

  • “Artrose” is een betere beschrijving van de ziekte dan “artritis”, in die zin dat de botten (“osteo”) en andere bijbehorende structuren ook ontstoken zijn in deze aandoening, in plaats van alleen de gewrichten (“arthro”).
  • “Degeneratieve gewrichtsziekte” misschien legt het probleem duidelijker uit. Artritis is een ziekte die wordt veroorzaakt door slijtage van de gewrichten van de kat, waarbij de gewrichtsoppervlakken en omliggende weefsels ontstoken raken door dagelijks gebruik. Er zijn veel andere factoren, waaronder erfelijke problemen zoals heupdysplasie, maar leeftijdsgebonden bit-by-bit schade aan gewrichten na jaren van dagelijks gebruik is het grootste probleem. Tot 90% van de oudere katten ouder dan twaalf jaar lijdt aan een zekere mate van degeneratieve gewrichtsaandoening.

Er zijn natuurlijk andere oorzaken van kattenartritis, waaronder septische artritis (gewrichtsinfecties), reumatoïde artritis (een auto-immuunziekte) en artritis veroorzaakt door trauma of instabiliteit van de gewrichten.

Symptomen van artritis bij katten

Een lichamelijk onderzoek is vaak voldoende om het vermoeden van het probleem te bevestigen, maar röntgenfoto’s (röntgenfoto’s) kunnen nodig zijn om de diagnose te bevestigen.

Tekenen van pijn zijn misschien niet meteen duidelijk voor katteneigenaren, omdat katten goed zijn in het verbergen van hun ongemak. Kreupelheid, of mank lopen, is het meest voor de hand liggende kenmerk, veroorzaakt door pijn in aangetaste gewrichten. Tekenen van gewrichtspijn veroorzaakt door artritis zijn echter vaak veel breder, inclusief langzamere bewegingen, zoals lopen in plaats van rennen.

Soms is er een stijve gang vanwege pijnlijke gewrichten, waarbij de achterpoten bewegen met meer een rechtbenige, korte stapstijl dan normaal. Katten kunnen mogelijk niet op hun favoriete slaapplaats springen en ze kunnen moeite hebben om naar boven te gaan.

Ze kunnen moeite hebben om toegang te krijgen tot de kattenbak. Getroffen katten hebben de neiging om stiller en meer teruggetrokken te zijn, om de eenvoudige reden dat ze lijden aan aanhoudende laaggradige chronische pijn.

Diagnose van artritis bij katten

Er zijn veel andere factoren, waaronder erfelijke problemen zoals heupdysplasie, maar leeftijdsgebonden bit-by-bit schade aan gewrichten na jaren van dagelijks gebruik is het grootste probleem.

Als u vermoedt dat uw kat artritis heeft, vraag dan uw DVM-dierenarts om een mening. Een lichamelijk onderzoek is vaak voldoende om het vermoeden van het probleem te bevestigen, maar röntgenfoto’s (röntgenfoto’s) kunnen nodig zijn om de diagnose te bevestigen.

Geavanceerde beeldvorming, zoals CT- en MRI-scans, kan in sommige gevallen worden aanbevolen.

Behandeling van artritis bij katten

Behandeling van artritis bij katten

Behandeling van artritis bij katten omvat een verscheidenheid aan therapieën, waaronder medicatie, veranderingen in het dieet, gewichtsbeheersing en meer.

Artritische katten kunnen nu worden behandeld met behulp van een reeks verschillende behandelingsopties. Een “multimodale” aanpak wordt vaak aanbevolen, met behulp van verschillende therapieën die goed kunnen samenwerken.

  • De meest effectieve behandeling is om dagelijks pijnstillende medicatie in het voedsel te geven. Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) zoals meloxicam worden vaak gebruikt. Deze medicijnen kunnen nadelige effecten hebben als een kat lijdt aan een lever- of nierziekte, dus het wordt vaak geadviseerd om bloedonderzoeken uit te voeren om deze uit te sluiten voordat u begint met een langdurige behandeling. Bij een gezonde oudere kat kan dit type behandeling vele jaren worden gegeven zonder significante bijwerkingen en kan het een onmiddellijke verbetering van de kwaliteit van leven teweegbrengen.
  • Andere pijnstillers zoals gabapentine kan ook worden aanbevolen.
  • Een injecteerbare, gewrichtsmodificerende medicatie glycosaminoglycanen kunnen worden voorgesteld.
  • Voedingssupplementen (“nutraceuticals”) zoals glucosamine chondroïtinesulfaat en omega-3 vetzuren. Deze kunnen worden verstrekt als voedingssupplementen, of ze kunnen worden opgenomen in specifieke diëten die zijn geformuleerd als “joint support diets”.
  • Massage, fysiotherapie, lasertherapie en acupunctuur kan bij sommige patiënten zeer nuttig zijn. Andere aspecten van de levensstijl van een kat moeten mogelijk worden herzien, waaronder gewichtsvermindering bij zwaarlijvige katten.

Home Remedies voor artritis bij katten

Huismiddeltjes voor artritis bij katten

Hoewel huismiddeltjes riskant kunnen zijn en het het beste is om met uw dierenarts te praten voordat u behandelingen probeert, zijn er verschillende manieren om uw kat te helpen zich beter te voelen.

Katteneigenaren moeten voorzichtig zijn voordat ze huismiddeltjes aan katten geven: ze kunnen bijzonder kwetsbaar zijn voor toxiciteiten en schadelijke effecten van medicatie die goed kan worden verdragen bij andere soorten zoals honden en mensen. Het is het beste om het advies van uw dierenarts op te volgen bij het selecteren van behandelingen.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de omgeving van een kat zo “artritisvriendelijk” mogelijk is. Een elektrisch verwarmingskussen onder het bed om een warme, gezellige slaapplaats te garanderen en gemakkelijke toegang tot favoriete plaatsen (bijvoorbeeld met behulp van tapijthellingen) zijn voorbeelden van eenvoudige veranderingen die kunnen worden aangebracht. Als een kat moeite heeft om de trap af te gaan, kunnen de middelen van de kat in gebieden worden geplaatst die gemakkelijker toegankelijk zijn.

Eigenaren van gezelschapsdieren moeten zich er ook van bewust zijn dat obesitas een belangrijke oorzaak is van artritis, en gewichtsverlies is een effectieve manier om pijnverlichting te bieden bij dieren met overgewicht.

Hoe artritis bij katten te voorkomen

Eigenaren van gezelschapsdieren moeten zich er ook van bewust zijn dat obesitas een belangrijke oorzaak is van artritis, en gewichtsverlies is een effectieve manier om pijnverlichting te bieden bij dieren met overgewicht.

Artritis komt vaker voor bij katten met overgewicht, dus het slank en fit houden van uw kat is waarschijnlijk de belangrijkste factor bij het voorkomen van artritis. Extra gewicht legt meer druk op gewrichten, waardoor er op lange termijn meer slijtage ontstaat.

Conclusie

Artritis is een veel voorkomend probleem bij oudere katten, maar zodra dit is geïdentificeerd, is een effectieve behandeling mogelijk met behulp van een reeks behandelingsmodaliteiten.

Veelgestelde vragen:

Wat kan ik mijn kat geven voor artritispijn?

Pijnverlichting kan gevaarlijk zijn voor katten, dus u moet dit onderwerp altijd met uw dierenarts bespreken, in plaats van zelfgekozen remedies te geven.

Hoe lang kunnen katten leven met artritis?

Katten kunnen vele jaren, zelfs tientallen jaren, leven met artritis, daarom is het zo belangrijk om een effectief behandelingsregime te hebben.

Wat zijn de tekenen van artritis bij katten?

Zie hierboven, maar de belangrijkste tekenen zijn kreupelheid, stijfheid van bewegingen en terughoudendheid om op oppervlakken te springen.

Hoe kan ik de artritis van mijn kat op natuurlijke wijze behandelen?

Sommige veilige gewrichtsondersteunende supplementen kunnen worden gegeven (zoals essentiële vetzuren en glucosamine chondroïtinesulfaat dat is gelicentieerd voor katten). U kunt uw thuisomgeving aanpassen om deze “gewrichtsvriendelijker” te maken (met hellingen, lage oppervlakken en een verwarmd bed voor uw kat). Professionele behandeling, met de hulp van uw lokale dierenarts, wordt echter altijd aanbevolen.