Werpen Schotse vouwkatten veel? Wat u moet weten!

Elk kattenras heeft zijn eigen speciale eigenaardigheden en kenmerken. De Scottish Fold is niet anders. Zijn opvallende uiterlijk en speelse persoonlijkheid maken het een favoriet onder kattenfans. Maar verharen deze katten veel? En zo ja, hoe moeten ze worden verzorgd? We hebben de antwoorden op deze vragen voor je gevonden. Blijf lezen om meer te weten te komen over dit fascinerende kattenras en of het de juiste pasvorm voor u is.

cat + lijnverdeler

Werpen Schotse plooien veel?

Maak je er klaar voor… Ja, het Schotse Fold-kattenras is gevoelig voor overmatige verharing. Ze werpen het hele jaar door, maar werpen zwaarder tijdens de lente en de herfst. Dit betekent dat ze ook veel verzorging nodig hebben. Ze moeten regelmatig worden verzorgd om overmatige uitscheiding, bontballen en gematteerde vacht te voorkomen. Het betekent ook dat het zou helpen om een lijst te maken met verzorgingsartikelen om te kopen voordat je de kat naar huis brengt. Misschien wilt u ook een lijst met lokale trimmers maken. Deze katten zijn leuk om als huisdier te hebben, maar ze kunnen er gemakkelijk voor zorgen dat je huis een met bont gevulde jungle wordt als je hun vachtafscheiding niet op afstand houdt.

Schotse vouw kitten op houten tafel
Afbeelding Credit: dien, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

2 tips voor het verharen en verzorgen van uw kat

Als je erover nadenkt om binnenkort een Scottish Fold te kopen of er al een thuis hebt, is er iets dat je moet weten over het bezitten van dit kattenras. Vanwege hun verharing het hele jaar door, heb je kattenhaar op elk oppervlak van je huis als je geen stappen onderneemt om het probleem aan te pakken. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om de rotzooi te minimaliseren en het jezelf gemakkelijker te maken, zodat je leven met je kat leuker dan uitdagend is.

1. Borstel je kat

U kunt een borstel gebruiken om de verharing van uw kat te verminderen. Als u uw kat vroeg aan de borstel kunt laten wennen, is de kans groter dat uw kat u toestaat om hem te borstelen. Het is het beste om te beginnen als ze jong zijn. Je kunt de borstel gaan gebruiken terwijl ze nog kittens zijn. Ze zullen wennen aan de sensatie en genieten ervan om door jou verzorgd te worden naarmate ze ouder worden.

Zodra uw kat gewend is om geborsteld te worden, kunt u de borstel gebruiken om los, dood haar van het lichaam van uw kat te verwijderen. Dit zal helpen om de hoeveelheid haar te verminderen die overal in je huis en op je kleding terechtkomt. Je kunt de borstel ook gebruiken om de oliën van de huid van je kat door de vacht te verdelen. Dit zal helpen om de huid en vacht van je kat zacht en gezond te houden.

borstelen van het haar van de Schotse plooi
Afbeelding Credit: Standret, Shutterstock
thematische pauze

2. Regelmatig reinigen

Hoewel het schoonmaken van uw huis niet zal verminderen hoeveel uw kat werpt, zal het verminderen hoeveel haar zich ophoopt op oppervlakken van uw huis. Als je veel kattenhaar in huis hebt op stoffen oppervlakken, probeer dan een pluisroller te gebruiken om het op te pakken. Deze tool is geweldig voor het oppakken van haar uit je kleding voordat het de kans krijgt om in de vezels te zinken. Misschien wilt u ook een pluisroller proberen om overtollig haar van uw meubels op te halen. Houd er rekening mee dat een pluisroller niet op alle stoffen werkt, dus het is het beste om andere methoden te overwegen, zoals Schotse tape of eenvoudig stofzuigen.

Je zult ook regelmatig de vloer willen vegen, dweilen en stofzuigen. Overweeg ook om een luchtfilter voor uw airconditioner te kopen dat is ontworpen om het haar van huisdieren te vangen. Was regelmatig dekens, kussens, het bed van uw kat of ergens anders waar uw kat graag regelmatig een dutje doet om ook haar van deze oppervlakken te verwijderen.

Schotse vouw kat in een handdoek
Afbeelding credit: Natallia Boroda, Shutterstock

kattenpootverdeler

Een korte geschiedenis van de Schotse plooi

De Scottish Fold werd voor het eerst gefokt in Schotland in de jaren 1950. Fokkers merkten op dat bepaalde katten ongewoon gekrulde oren hadden. In de loop van enkele decennia werden deze katten selectief gefokt om meer katten met gevouwen oren te produceren. Scottish Folds is een van de weinige kattenrassen met een genetisch defect.

Leuk weetje: De oren van de katten ontwikkelen zich niet goed. In plaats daarvan vouwt het kraakbeen in hun oren zich om en creëert een plooi.

Hoe ziet een Schotse vouw eruit?

De gevouwen oren en het geplette gezicht van de Scottish Fold zorgen ervoor dat het er heel anders uitziet dan andere kattenrassen. In feite leidde het ongewone uiterlijk tot de verwijdering uit het CFA-register in de jaren 1970. De gevouwen oren van het ras zijn hun meest voor de hand liggende fysieke anomalie. De gevouwen oren van de Scottish Fold zijn het resultaat van een genetische mutatie.

Het wordt veroorzaakt door een dominant gen dat het kraakbeen in de oren aantast. Helaas komt deze mutatie ook met een aantal gezondheidsproblemens. Scottish Folds zijn ook te herkennen aan hun grote, brede kop, driehoekige gezicht en platgedrukte neus. Qua vacht zijn Scottish Folds er in verschillende kleuren. Deze omvatten bruin, schildpad, zilver en wit.

kat zit op keuken counter_LightField Studios, Shutterstock
Afbeelding credit: LightField Studios, Shutterstock

Scottish Fold Gedrag &Persoonlijkheid

In vergelijking met andere grote / ras kattenrassen, hebben Scottish Folds de neiging om behoorlijk volgzaam te zijn. Ze worden vaak beschreven als ‘low-key’ en ‘easygoing’. Dit komt waarschijnlijk door hun gevouwen oren. Het gen dat verantwoordelijk is voor de gevouwen oren beïnvloedt ook het centrale zenuwstelsel van de kat. Dit kan resulteren in een rustigere kat die minder snel problemen veroorzaakt.

Laat je echter niet misleiden door de ontspannen persoonlijkheid van de Scottish Fold, dit is een zeer actieve kat. Scottish Folds gedijen op aandacht en stimulatie, en ze hebben ook veel ruimte nodig. Dus hoewel deze katten relatief rustig zijn, hebben ze voldoende ruimte nodig om rond te rennen en te spelen. Al met al zijn Scottish Folds redelijk goed voor gezinnen met kinderen die oud genoeg zijn om de persoonlijke ruimte van een kat te respecteren.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen in Schotse plooien

Zoals hierboven vermeld, hebben Scottish Folds een aantal gezondheidsproblemen als gevolg van de gevouwen oormutatie.

Deze kwesties omvatten:

  • Alleen vissen: dit type aquarium herbergt alleen vissen en mogelijk algen en detritiverende organismen (zoals garnalen en slakken).
  • Rif: dit type aquarium kan harde koralen huisvesten, maar ze vereisen speciale apparatuur. Ongewervelde dieren met speciale vereisten (verlichting, watermenging) kunnen ook worden toegevoegd.
  • Gemengd: dit laatste type zoutwateraquarium biedt plaats aan zachte koralen en vissen.

Al deze aandoeningen kunnen worden beheerd met medicatie en een goed dieet. De gezondheidsproblemen van de Scottish Fold kunnen echter zeer ernstig zijn als ze onbehandeld blijven. Het is dus erg belangrijk om een Scottish Fold te kopen bij een gerenommeerde fokker. Zij moeten een gezondheidsgarantie kunnen bieden die al deze kwesties dekt.

Is de Scottish Fold de juiste kat voor jou?

Scottish Folds zijn goede katten voor gezinnen met kinderen. Dat gezegd hebbende, Scottish Folds hebben ook veel aandacht en speeltijd nodig. Het zijn zeer actieve en intelligente katten. Ze zullen dus niet gelukkig zijn met het leven in een rustig huis zonder speelgoed of ruimte om te verkennen. Als je op zoek bent naar een relaxte katachtige vriend, is de Scottish Fold misschien een goede match.

U moet zich echter bewust zijn van de gezondheidsproblemen van het ras en hoe deze het leven van uw kat kunnen beïnvloeden. Als je klaar bent om een Scottish Fold in je leven te verwelkomen, wil je met fokkers praten en asielen bezoeken.

Schotse Vouw
Afbeelding credit: ElenaBuzmakova_Borisova, Pixabay

Hoe een gezonde Schotse vouw te vinden

Fokkers zijn de beste plek om te beginnen als je een Scottish Fold wilt kopen. U kunt een lijst met fokkers online vinden en in publicaties zoals het tijdschrift van The International Cat Association. Het is belangrijk om je onderzoek te doen voordat je een kat koopt. Dat omvat het bezoeken van fokkers en tijd doorbrengen met de katten zelf.

Zorg ervoor dat je je op je gemak voelt bij de persoon / organisatie waar je koopt en dat je gezondheidsdossiers hebt voor de kat die je krijgt. Als u bij een asiel koopt, kunt u meer te weten komen over de gezondheid van uw kat door met de asielmedewerkers te praten. Ze kunnen u helpen een slimme beslissing te nemen op basis van de leeftijd van de kat en de huidige gezondheidstoestand.

3 katten gezichtsverdeler

Dingen inpakken

De Scottish Fold is een van de meest ongewone kattenrassen die er zijn. Naast hun unieke uiterlijk verharen deze katten veel, vooral tijdens de lente- en zomermaanden. Ze zijn een goede keuze voor gezinnen met kinderen. U moet ze echter regelmatig borstelen en oppervlakken in uw huis reinigen om verharing te helpen verminderen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Sophkins, Pixabay