Hoe lang leeft een Munchkin-kat? (Gemiddelde levensduur gegevens &feiten)

De Munchkin-kat is een extraverte, zelfverzekerde kat met veel energie om te verbranden, maar aan het einde van de dag doen ze niets liever dan op de schoot van hun favoriete mens kruipen. Ze staan vooral bekend om hun korte, stompe benen, die voor enige controverse hebben gezorgd.

Er zijn geen gezondheidsrisico’s verbonden aan de Munchkin’s beenmutatie, maar dit is toegeschreven aan het feit dat dit ras relatief nieuw is, wat betekent dat er nog veel te leren is voor experts. We willen het beste voor onze huisdieren, zodat ze een vol, gezond en gelukkig leven kunnen leiden. Hieronder gaan we kijken naar alles wat de levensduur van een Munchkin kan beïnvloeden om je een beter begrip te geven van waarom de ene Munchkin langer kan leven dan de andere.

cat + lijnverdeler

Wat is de gemiddelde levensduur van een Munchkin-kat?

Van Munchkins is bekend dat ze over het algemeen gezond zijn, en ze hebben een verwachte levensduur van 12-15 jaar. Het fokken ervan is controversieel, dus de grote vraag is, zijn Munchkins ongezonder dan andere kattenrassen? Het antwoord op deze vraag hangt heel erg af van wie je het vraagt. Hoewel Munchkins technisch gezien een nieuw ras zijn, bestaan ze al sinds ongeveer de jaren 1940, hoewel ze pas na 1983 expres werden gefokt.

Van sommige Munchkins is bekend dat ze lijden aan een aantal gezondheidsproblemen (die we binnenkort zullen bespreken). En er is een argument te maken over hoe ethisch het is om expres een misvorming te fokken, wat kan leiden tot verminderde mobiliteit en een verhoogd risico op gewrichtsaandoeningen. Maar met een gemiddelde levensduur van 12-15 jaar, terwijl de gemiddelde levensverwachting van een kat 10-15 jaar is, is het duidelijk dat de genetische misvorming van de Munchkin niet noodzakelijkerwijs een negatieve invloed heeft op zijn vermogen om een lang, gezond leven te leiden.

3 katten gezichtsverdeler

De 7 redenen waarom Munchkin-katten langer leven dan anderen

Het krijgen van een huisdier is een grote beslissing en de belangrijkste reden is dat er zoveel factoren zijn om ervoor te zorgen dat uw huisdier gelukkig en gezond is. We gaan hieronder enkele van deze factoren bekijken.

1. Voeding

Munchkin-katten hebben geen speciale voedingsbehoeften die specifiek zijn voor hun ras. Dus, net als elke kat, hebben ze een dieet van hoge kwaliteit nodig dat rekening houdt met hun ideale gewicht en grootte en voldoet aan hun voedingsbehoeften. Ze profiteren van voedsel met een dierlijk eiwit als hoofdingrediënt. Dit bevordert een gezonde groei en houdt hun energieniveau in stand.

Als u zich ooit zorgen maakt over het dieet van uw Munchkin, neem dan contact op met uw dierenarts voordat u wijzigingen aanbrengt.

bruine witte kat die van de voedertafel eet
Afbeelding credit: Princess_Anmitsu, Shutterstock
thematische pauze

2. Milieu en Huisvesting

Munchkin katten hebben veel energie om te verbranden. Ze genieten en hebben oefening en spel nodig. Hun korte benen vertragen ze niet en ze kunnen veel sneller bewegen dan je zou denken.

Het zijn niet de beste springers, dus ze hebben misschien hulp nodig omdat ze veel energie zullen besteden aan het proberen. Een krukje bij het bed of de bank helpt hen om veilig op en neer te klimmen. Je moet een kattenbak en bed met lage zijkanten krijgen. Een krabpaal helpt bij het klimmen en springen, maar moet worden afgestemd op hun korte gestalte.

Munchkin-katten zijn middelgrote katten en hebben niet veel ruimte nodig, maar ze hebben bepaalde toevoegingen aan hun omgeving nodig die een andere kat niet nodig zou hebben. Maar wat je woonsituatie ook is, de Munchkin past erin.

thematische pauze

3. Gezondheidstoestand

Hoewel er nog veel te leren valt over de gezondheid van Munchkin-katten, zijn er aandoeningen waar ze meer vatbaar voor zijn. En natuurlijk zijn Munchkins net zo gevoelig voor de gezondheidsproblemen die andere kattenrassen teisteren. Maar er zijn, aantoonbaar, aandoeningen waar Munchkins meer vatbaar voor zijn.

Er is bijvoorbeeld een aandoening die wordt gekenmerkt als het kromtrekken van de wervelkolom van een kat in zijn onderrug, lordose genaamd. Munchkin-kittens zijn vatbaar voor deze aandoening en de behandeling is vergelijkbaar met die van scoliose.

Munchkins zijn ook gevoelig voor artrose. Omdat de beenderen van de kat niet normaal groeien, brengt dit het vermogen van de kat om te springen in gevaar en kan dit mogelijk leiden tot gewrichtsaandoeningen.

thematische pauze

4. Fokgeschiedenis

Het fokken van deze katten omvat het paren van één Munchkin (mannetje of vrouwtje, omdat de mutatie niet geslachtsselectief is) aan een kat zonder de mutatie. Omdat de mutatie dominant is, zal dit resulteren in een nest Munchkins.

De mutatie is echter dodelijk wanneer twee Munchkins samen worden gefokt, daarom is Munchkin-fokken zo controversieel. Daarom, bij het denken om een Munchkin te krijgen, moet je een gerenommeerde fokker kiezen om ervoor te zorgen dat de kat geen reeds bestaande aandoeningen heeft.

Bengaalse Munchkin Kattenmix
Afbeelding credit: Sviatoslav_Shevchenko, Shutterstock
thematische pauze

5. Gezondheidszorg

De verzorgingsbehoeften van uw Munchkin zijn afhankelijk van hun vachtstijl. Kortharige Munchkins moeten wekelijks worden geborsteld, terwijl langharige Munchkins vaker moeten worden geborsteld om klitten te voorkomen. Hoewel je Munchkin zichzelf zal reinigen, zal het beperkte beenbereik dit een beetje moeilijker maken, dus misschien moet je ze helpen. En zorg er net als andere katten voor dat hun oren worden schoongemaakt en hun nagels worden geknipt.

thematische pauze

6. Oefening

Munchkin-katten hebben niet veel nodig als het gaat om door mensen geleide oefeningen. Ze houden ervan om overdag te spelen en te rennen, en ze zullen de neiging hebben om zichzelf uit te putten. Om ervoor te zorgen dat uw kat dit kan doen, moet u hem voorzien van speelgoed en, zoals we al hebben vermeld, een krabpaal en krabbers.

Munchkin Bengaalse Kattenmix
Afbeelding credit: Sviatoslav_Shevchenko, Shutterstock
thematische pauze

7. Gezinsleven

De Munchkin-kat is gemakkelijk in de omgang en intelligent en heeft de neiging om met andere katten, honden en kleine kinderen om te gaan. Je Munchkin past in elke woonsituatie, maar ze hebben veel liefde en aandacht nodig om gelukkig te zijn.

Het zijn sociale vlinders en doen niets liever dan met je opkrullen na een lange dag spelen. Deze katten kunnen ook getraind worden om aan de lijn te apporteren en te lopen. Vroege socialisatie zal uw Munchkin-kitten helpen zich veilig te voelen.

kattenpootverdeler

De 3 levensfasen van een Munchkin-kat

Munchkin-katten groeien het meest in de eerste paar maanden van het leven. Tegen de tijd dat ze hun eerste verjaardag bereiken, is het onwaarschijnlijk dat ze groeien of meer aankomen. Als ze dat doen, lopen ze het risico overgewicht te krijgen, wat u moet aanpakken om ervoor te zorgen dat ze gezond zijn.

Een gezond dieet en lichaamsbeweging zijn van vitaal belang voor elke fase, en wat uw kat van zijn dieet nodig heeft, zal veranderen naarmate hij groeit en volwassen wordt.

1. Kitten en Jongvolwassene

Zoals alle opgroeiende katten, hebben uw Munchkin-kitten en jonge volwassene een compleet en uitgebalanceerd dieet nodig dat de voedingsstoffen biedt die nodig zijn om uit te groeien tot een gezonde, volwassen kat.

Ze hebben een dieet nodig dat sterke botten, spieren en een gezond hart bevordert. Wanneer uw kitten na 1 jaar volwassen wordt, moet u zijn voedsel overzetten naar een recept voor volwassenen dat minder calorieën en minder vet bevat.

Bengaalse Munchkin Kitten Mix
Afbeelding credit: Sviatoslav_Shevchenko, Shutterstock
thematische pauze

2. Volwassene

Munchkin-katten hebben niet de neiging om meer dan 10 pond te groeien en dankzij hun korte lengte kunnen ze vaak worden aangezien voor kittens. Je kat moet actief zijn en als je de juiste omgeving voor je Munchkin hebt voorzien, hebben ze de perfecte ruimte om hun energie te verbranden.

Wanneer uw kat 6 of 7 jaar oud is, moet u overstappen op een seniorenformule met meer vitamines en mineralen en minder vet.

Munchkin Bengaals
Afbeelding Credit: syafta, Shutterstock
thematische pauze

3. Senior

Naarmate uw kat ouder wordt, nemen de gezondheidsrisico’s toe. Ze vertragen onvermijdelijk en de kans op het ontwikkelen van artrose neemt bijvoorbeeld toe, vooral als ze aankomen. Je kat een traktatie geven is prima, maar ze moeten worden beperkt tot 10 procent van hun dieet. Je Munchkin heeft nog steeds hoogwaardige eiwitbronnen, gecontroleerde vetniveaus en gemakkelijk te verteren koolhydraten nodig.

Munchkin Maine Coon
Afbeelding Credit: applevinci, Shutterstock

3 kattenverdeler

Hoe u de leeftijd van uw Munchkin-kat in 3 stappen kunt vertellen

Als je ooit een kat hebt geadopteerd, weet je hoe moeilijk het kan zijn om hun leeftijd te bepalen door alleen maar naar ze te kijken. En als uw kat een Munchkin-kat is, die regelmatig tot ver in de volwassenheid wordt aangezien voor kittens, is het een grotere uitdaging om de leeftijd van de kat in te schatten. Er zijn echter manieren om erachter te komen hoe oud uw kat is zonder het te weten, omdat het een kitten was.

1. Tanden en gewicht

Hoe jonger de kat, hoe gemakkelijker het voor uw dierenarts zal zijn om zijn geboortedatum te bepalen. De grootte van de tanden van uw kat is vooral handig bij het vaststellen van de leeftijd en de algemene slijtage van hun tanden, omdat meer zouden suggereren dat de kat ouder is. Gewicht is ook een goede indicator; het is echter niet waterdicht. Als uw kitten een slechte gezondheid heeft, zal zijn gewicht geen betrouwbare indicator zijn.

thematische pauze

2. Controleer hun ogen

Gezonde kittens en jonge katten hebben heldere, heldere ogen. In hun latere jaren kan je Munchkin een troebel uiterlijk in hun ogen ontwikkelen, inclusief afscheiding en tranen. Dit gebeurt pas als de kat ongeveer 10 jaar oud is. Katten ouder dan deze leeftijd zullen veranderingen in de iris vertonen, die een golvende rand kunnen ontwikkelen of niet openen en sluiten zoals zou moeten bij blootstelling aan licht.

puntige kleur munchkin kat
Afbeelding Credit: prapass, Shutterstock
thematische pauze

3. Beoordeel hun verzorgingsgewoonten

Hoewel Munchkins misschien wat hulp nodig hebben bij hun verzorging, zullen ze het meeste nog steeds zelf doen. Zodra ze echter een bepaalde leeftijd bereiken, kan dit veranderen. Soms stopt een kat met verzorgen om redenen die niets met leeftijd te maken hebben, zoals tandheelkundige problemen die pijn veroorzaken. Ze zouden ook op gewicht kunnen komen, waardoor het moeilijker zou zijn om bepaalde plekken te bereiken.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Munchkin-katten zijn nog relatief nieuw op het toneel, maar we hebben nuttige informatie als het gaat om het gelukkig en gezond houden van hen, en het gaat om meer dan slechts één aspect van hun zorg. Bij het kiezen van een kitten is de fokker belangrijk, vooral gezien de controverse rond het fokproces. Munchkins blijven klein, wat betekent dat ze dingen uit hun omgeving nodig hebben die andere katten niet nodig hebben, zoals krukken of laag bij de grond gelegen ingangen van hun kattenbomen.

Net als elke andere kat hebben Munchkins hoogwaardige diëten nodig om hen als kittens gedurende hun oudere jaren te ondersteunen. Dit zal de algehele gezondheid bevorderen en hen de energie geven die ze nodig hebben om te spelen en te verkennen. En meer dan dat, Munchkins hebben de liefde en aandacht van hun mensen nodig, dus gezinnen die veel het huis uit zijn, zullen geen geschikte match zijn voor een Munchkin.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Anciens Huang, Shutterstock