Waarom krabben katten?

Elke kat, wild of gedomesticeerd, zal vanaf jonge leeftijd krabben. Krabben is een ingesleten instinct, wat betekent dat katten niet hoeven te leren krabben. Krabben gebeurt meestal met de voorpoten op een verticale manier op harde oppervlakken, of minder vaak, op een horizontale manier door zichzelf met hun voorste klauwen over de vloer te trekken.

Snel overzicht

01

Krabben is een normaal kattengedrag dat wordt gebruikt als een vorm van communicatie en waardoor katten zich veilig voelen in hun huis.

02

Als uw kat door het huis krabt, kunt u hem omleiden naar meer geschikte objecten zoals krabpalen.

03

Als u een toename van destructief krabben in huis ziet, probeert uw kat misschien te communiceren dat hij zich angstig of bezorgd voelt.

Er zijn veel redenen waarom katten krabben en het is belangrijk om te weten dat dit een volkomen normaal kattengedrag is. Soms kan krabben een beetje vervelend voor ons zijn wanneer hun aandacht zich afwendt van speelgoed of krabpalen en zich in plaats daarvan richt op onze meubels of gordijnen. Herhaaldelijk krabben kan binnen korte tijd enorme schade veroorzaken, dus begrijpen waarom katten krabben kan ons helpen destructief krabben in huis te voorkomen.

Dus, waarom krabben katten? Er zijn vier belangrijke redenen waarom katten krabben:

1. Markering van het grondgebied

Krabben laat visuele tekens en geursignalen achter die het territorium van een kat markeren.

De eerste reden waarom katten krabben is om territorium te markeren of een gebied te definiëren dat veilig is voor hen om in te zijn. Het creëert comfort en vrede, waardoor ze echt kunnen ontspannen, wetende dat hun veilige ruimte duidelijk is gedefinieerd voor vreemden.

Andere katten zullen de visuele markeringen zien en de krassporen ruiken en voorkomen dat ze deze ruimte betreden. Katten markeren buiten het huis op sterke, harde oppervlakken zoals bomen en hekken. Deze sterke oppervlakken houden de krassporen en de bijbehorende geur goed vast, waardoor de signalen langer meegaan.

Lees ook: Wat te doen als je binnenkat naar buiten gaat

2. Geurmarkering

De poten hebben veel geurklieren, dus krabbende afzettingen ruiken op dezelfde manier als gezichtswrijven op objecten.

Wanneer de klauwen van een kat krabgedrag vertonen, geven de geurklieren verborgen in hun poten een geur af die zich mengt met het zweet van de zweetklieren. Dit geeft een geur af die echt uniek is voor die kat op het oppervlak dat ze markeren.

Elke kat in het gebied die dit gemarkeerde oppervlak besnuffelt, kan zien dat het door een andere kat is gemarkeerd en kan zijn gebied vaststellen op basis van de gemarkeerde locaties. De geur blijft niet permanent hangen, dus katten moeten regelmatig teruggaan naar krabsporen en de geur aanvullen om hun gebied vrij te houden van ongewenste bezoekers.

Lees ook: Hebben katten geurklieren in hun poten?

3. Gezondheid van de nagels

Kattennagels knippen

Knip de nagels van uw kat om de twee tot vier weken om hem te helpen gezond te blijven.

De nagels van een kat zullen gedurende hun hele leven voortdurend groeien. Dit betekent dat kleine stukjes van de dode nagel van tijd tot tijd zullen rafelen of breken van het hoofdlichaam van de nagel. Krabben op harde oppervlakken zoals schuurpapier kan helpen om de losse nagels te verwijderen en uw kat comfortabel te houden.

Het gebruik van krabpalen helpt ook om de nagels mooi en scherp te houden, wat gunstig is voor buitenkatten om te klimmen en te rennen. Scherpe klauwen helpen katten om zich te verdedigen tegen aanvallers.

Lees ook: Hoe kattennagels veilig te knippen – een stapsgewijze handleiding

4. Spierbeweging

Krabben geeft katten beweging en rekt de spieren.

Krabben omvat het strekken en ontspannen van spieren, wat belangrijk is voor de gezondheid van de spieren. Katten gebruiken de krabpaal vaak nadat ze wakker zijn geworden van een dutje en dit helpt om alle spieren wakker te maken die ze de rest van de dag bij normale activiteit zullen gebruiken.

Katteneigenaren kunnen dit in hun voordeel gebruiken en krabpalen plaatsen in de buurt van het gebied waar uw kat het liefst slaapt of een dutje doet. Dit geeft een gemakkelijke kraboptie wanneer uw kat wakker wordt, zodat ze niet op zoek hoeven te gaan naar alternatieven.

Lees ook: Waarom rollen katten rond op hun rug?

Wat maakt een goede krabpaal?

Een ideale krabpaal is studie, hoog en groot, en maakt gebruik van materialen zoals sisaltouw of tapijt.

In de natuur is hout de perfecte krabpaal vanwege de textuur en solide structuur. In huis willen we krabben op houten oppervlakken niet aanmoedigen, dus bij het kopen van een nieuwe krabpaal of krabkussen zijn er bepaalde dingen om op te letten die uw kat zullen aanmoedigen om het te gebruiken.

De krabpaal van de kat moet stevig en sterk zijn, om niet om te vallen indien klauw. Een kat zal geen krabpaal gebruiken die omvalt als hij letsel dreigt te veroorzaken. De krabpaal moet lang zijn omdat katten genieten van verticaal krabben en groot genoeg om beide poten tegelijk op de paal of pad te passen. Zoek naar materialen zoals sisaltouw, omdat dit duurzaam is en bestand is tegen herhaaldelijk krabben.

Sommige krabpalen of kattenbomen worden geleverd met extra kattenspeelgoed of zijn geregen met kattenkruid. Dit zijn goede functies om op te letten, omdat ze aantrekkelijk zijn voor uw kat en hen zullen verleiden om te spelen en de krabpaal te gebruiken.

Tips om te stoppen met krabben in huis

Met consistentie is het mogelijk om uw kat krabpalen te laten gebruiken in plaats van uw meubels.

Dit is een langzaam proces en zal niet meteen van de ene op de andere dag verbeteren, maar je zult vooruitgang zien als je consistent bent met de volgende tips:

  • Reinig alle harde oppervlakken zoals hout die zijn bekrast om eventuele resterende geur te verwijderen. Door de geur te verwijderen, verminder je de drang om dit gebied op te merken. Schuur de krasplekken uit om ook de visuele impact te verminderen.
  • Zorg voor veel krabopties voor uw katten, u hebt ten minste één krabgebied per kat in uw huis nodig.
  • Bescherm meubels tegen verdere schade door afschrikmiddelen te gebruiken, zoals dubbelzijdig plakband, of overweeg voor grote oppervlakken meubelbeschermers zoals die van Katsupreme. Deze meubelbeschermers laten de klauwen van de kat niet in het materiaal zakken; katten verliezen snel hun interesse in het beschermde gebied omdat ze het niet langer kunnen markeren.
  • Niet alle katten geven de voorkeur aan een verticaal kraboppervlak. Als uw kat weigert een krabpaal te gebruiken, probeer dan in plaats daarvan een horizontaal krabgebied met materiaal zoals schuurpapier of karton. Bevestig het kladblok goed op de grond of koop er een die zwaar genoeg is om niet te bewegen tijdens gebruik. Dit soort kattenkrabbers kunnen gemakkelijk zelf worden gemaakt met items in huis, dus zijn een betaalbare optie.
  • Geef uw kat indien mogelijk toegang buiten, zelfs als het alleen catio-toegang is. Dit geeft extra ruimte voor hen om hun natuurlijke gedrag te vertonen, zodat ze minder geneigd zijn om ze in plaats daarvan thuis uit te voeren.

Lees ook: KatSupreme Scratch Deterrent Tape Review

Stress en angst

Persoon die kattenkop masseert

Een plotselinge toename van destructief krabben kan optreden als uw kat zich ergens gestrest over voelt.

Als uw kat meestal geen problemen heeft met het gebruik van een krabpaal en dan plotseling door het huis begint te krabben, vooral op oppervlakken zoals tapijten, probeert hij misschien te communiceren dat hij zich onrustig of angstig voelt.

Het krijgen van een gezondheidscheck bij een dierenarts is altijd een goed idee om medische oorzaken van angst of stress uit te sluiten. Als uw kat fysiek gezond is, moet u mogelijk kijken naar veranderingen in huis, zoals een kattenluik met microchip om te voorkomen dat vreemden naar binnen dwalen, of het gebruik van feromoonsprays zoals Feliway om uw kat te helpen ontspannen. Het hebben van een veilige ruimte waar uw kat zich kan terugtrekken met voldoende voedsel, water en een kattenbak, zal uw kat ook helpen om zich minder angstig te voelen.

Lees ook: Stress bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Samenvatting

Alle binnenkatten hebben overvloedige toegang nodig tot veilige krabmaterialen en palen in huis.

Elke kattengedragsdeskundige zal bevestigen dat kattenkrabben een natuurlijk gedrag is, een gedrag dat niet hoeft te worden aangeleerd. Krabben is een vorm van communicatie en stelt katten in staat zich veilig te voelen in hun thuisomgeving. Het is belangrijk voor katten om voldoende toegang te hebben tot veilige krabmaterialen en palen in huis om dit normale gedrag te uiten.

Als uw kat door het huis krabt, probeer dan geduldig te zijn en onthoud dat dit normaal gedrag is dat we in de loop van de tijd naar meer geschikte objecten moeten omleiden. Hoe eerder je met deze training begint, hoe succesvoller het zal zijn, dus het hebben van de juiste uitrusting vanaf de eerste dag dat je nieuwe kat je huis binnenkomt, kan je echt klaarstomen voor succes.

Lees ook: Hoe de juiste krabpaal te kiezen

Veelgestelde vragen

Is declameren een oplossing voor het krabben van katten?

Nee, katten zullen nog steeds een aangeboren verlangen hebben om te krabben, zelfs na het declameren. Declawing verwijdert de nagels, maar de geurklieren zijn nog intact en kunnen nog steeds worden gebruikt om gebieden te markeren. Katten kunnen nog steeds schade aan uw huis veroorzaken, zelfs zonder klauwen!

Waarom krabt mijn kat graag?

Katten voelen zich veilig wanneer ze hun territorium kunnen markeren en normaal gedrag kunnen vertonen. Katten gebruiken krabben als een vorm van communicatie naar katten, maar ook naar eigenaren. Als uw kat krabt wanneer u in de buurt bent, probeert hij misschien uw aandacht of genegenheid te krijgen.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kat stopt met krabben?

Onshet gebruik van feromonen zoals Feliway en het bieden van veel alternatieve opties zoals speelgoed en meerdere krabpalen in het gebied waar uw kat krabt, kan helpen. Oppervlakken beschermen met Katsupreme krabband wordt aanbevolen terwijl u uw kat traint om andere oppervlakken te gebruiken om te krabben.

Moet ik mijn kat straffen voor destructief krabben?

Nee, dit is verwarrend voor je kat. Ze vertonen normaal gedrag en schreeuwen of slaan op je kat kan verdere stress en angst veroorzaken en het krabgedrag zelfs verergeren. Richt je in plaats daarvan op het voorkomen van krassen en het bieden van alternatieve krabpaalopties.