Itraconazol voor katten: Overzicht, Dosering > Bijwerkingen

Itraconazol is een oraal antischimmelmedicijn dat bij katten voornamelijk wordt gebruikt om de schimmelinfectie te behandelen die bekend staat als ringworm. In dit artikel leert u wat itraconazol is, hoe het werkt, de soorten schimmelinfecties waarop het zich richt, bijwerkingen om op te letten en enkele veelgestelde vragen.

Itraconazol voor katten Overzicht

Medicatie Type:

Azol, antischimmelmiddel

Formulier:

Capsules, drank

Recept vereist?:

Ja

FDA goedgekeurd?:

Ja (alleen merk Itrafungol)

Levensfase:

De veiligheid is geëvalueerd bij katten zo jong als 9 tot 10 weken oud.

Merknamen:

Itrafungol (Sporanox)

Algemene namen:

Intraconazol

Beschikbare doseringen:

Itrafungol drank: 10mg/ml in 52ml; capsules: 100 mg; Sporanox drank: 10mg/ml in 150ml

Verloopbereik:

Alle medicatievormen moeten worden bewaard bij minder dan 77 graden F (25 graden C). Veterinair gelabelde oplossing en capsules moeten ook boven 59 graden F (15 graden C) worden bewaard.

Over Itraconazol voor katten

Itraconazol is geclassificeerd als een fungistatische triazolverbinding. Het werkt door een enzym te remmen dat een deel van de schimmelcelwand produceert, waardoor gevoelige schimmels ernstig worden verzwakt.

Itraconazol heeft activiteit tegen verschillende soorten schimmels, waaronder gisten en dermatofyten, waarvan de laatste de veroorzakers zijn van ringworm waarvan Microsporum canis is de primaire zorg bij katten. Extra schimmels waartegen het effectief is, zijn onder meer Candida SPP, Aspergillus, SPP, Cryptococcus spp, Histoplasma sppen Blastomyces spp.

Het veterinaire product Itrafungol is een drank van itraconazol die is geëtiketteerd voor gebruik bij katten. Sporonox is een menselijk merk dat soms ook gebruikt mag worden.

Lees ook: Schimmelinfecties bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Wat doet itraconazol voor katten?

Bij katten is itraconazol door de FDA goedgekeurd voor gebruik voor de behandeling van ringworm of dermatofytose, veroorzaakt door Microsporum canis. Er zijn een paar soorten dermatofytenschimmels die ringworm kunnen veroorzaken, maar Microsporum canis is de meest voorkomende en belangrijkste veroorzaker bij katten. Microsporum canis veroorzaakt een vorm van ringworm die overdraagbaar is op zowel honden als mensen.

In tegenstelling tot de misleidende naam, wordt ringworm veroorzaakt door een schimmel. Het gemeenschappelijke uiterlijk kan zijn als enkele of meerdere gebieden van haaruitval en korstvorming op de huid van een kat. Het kan vooral worden gevonden op de delen van het hoofd, gezicht en oren, omdat nieuwsgierige katten de schimmel kunnen oppikken bij het bekijken van donkere vochtige locaties waar het van nature de neiging heeft om te bestaan. De schimmelsporen kunnen 12 tot 18 maanden op oppervlakken gedijen.

Ringworm kan ook worden overgedragen door direct contact met een andere kat of ander dier dat momenteel besmet is. Bij katten, vooral langharige katten, kan er ook een dragerschapstoestand bestaan waarbij een kat andere dieren en mensen kan herbergen en infecteren door contact, ook al zijn er geen huidlaesies of haaruitval zichtbaar.

In sommige gevallen waar enkele laesies worden gevonden, kan het gebruikelijk zijn om een actuele crème of lotion te gebruiken die een antischimmelmiddel bevat.

Als er meerdere laesies aanwezig zijn of als er bezorgdheid is dat een kat een drager kan zijn, wordt een uitgebreidere therapie gebruikt, waarbij itraconazol een van die therapieopties is. Andere therapiemaatregelen kunnen bestaan uit voortgezet gebruik van topische behandelingen, baden met een antischimmelshampoo of een product dat kalkzwaveldip wordt genoemd.

Behandeling van ringworm bij katten, inclusief het opruimen van een dragerschap, is meestal succesvol, maar vereist vaak een behandeling van enkele weken tot een paar maanden met hercontroletests van schimmelculturen of polymerasekettingreactie (PCR) -testen.

Hoewel het een off-label gebruik is, kan itraconazol ook worden gebruikt voor huidinfecties waarbij Malassezia gistschimmels die huiddermatitis en infecties veroorzaken.

Er zijn enkele minder voorkomende soorten schimmelinfecties bij katten waarvoor itraconazol ook op een off-label manier kan worden gebruikt, waaronder aspergillose, cryptococcosis, coccidioidomycose, sporotrichose, blastomycose en histoplasmose.

Lees ook: Hoe een kat te wassen? (Een stapsgewijze handleiding)

Bijwerkingen van Itraconazol voor katten

Itraconazol wordt voornamelijk gebruikt voor de behandeling van ringworm bij katten.

Bij katten zijn de meest voorkomende bijwerkingen van het gebruik van itraconazol voornamelijk gastro-intestinale effecten zoals verminderde eetlust, braken, diarree, verhoogd kwijlen en gewichtsverlies.

De bijwerkingen van itraconazol bij katten lijken dosisafhankelijk te zijn. Bij hogere doses kunnen GI-bijwerkingen waarschijnlijker en ernstiger zijn en zijn er vaker tekenen van levertoxiciteit gemeld. In sommige studies werd verhoogde ALT, een leverlaboratoriumwerkwaarde, gevonden bij 13% van de katten, terwijl in andere geen katten verhogingen hadden bij de juiste doses. Katten met hogere doses bleken ongeveer 30% van de tijd leverproblemen te hebben.

Het is gebruikelijk om leverwaarden te controleren tijdens het gebruik van itraconazol, vooral als er tekenen van spijsverteringsstoornissen zijn opgetreden. Omdat effecten als dosisafhankelijk worden beschouwd, kan de medicatie worden gestaakt totdat de leverwaarden weer normaal zijn en vervolgens opnieuw worden gestart met een lagere of minder frequente dosis.

Lees ook: Gastro-enteritis bij katten: oorzaken, symptomen, &behandeling

Itraconazol voor katten dosering

De door de FDA goedgekeurde, gelabelde dosering voor itraconazol (Itrafungol) voor katten om te behandelen Microsporum canis is 5 milligram/kilogram via de mond eenmaal daags gedurende zeven dagen op afwisselende weken gedurende drie behandelingscycli.

De met dierenarts gelabelde drank Itrafungol kan met of zonder voedsel worden gegeven. De door mensen gelabelde drank (Sporanox) wordt meestal geadviseerd om zonder voedsel te worden gegeven om te helpen bij een betere absorptie.

Hoe lang duurt het voor itraconazol om te werken bij katten?

Katten worden in wezen behandeld op week één, drie en vijf en blijven onbehandeld in week twee en vier.

Beide door de FDA goedgekeurde merken, Itrafungol (goedgekeurd voor katten) en Sporanox (goedgekeurd voor mensen), lijken een hoge biologische beschikbaarheid bij katten te hebben. De menselijke capsules worden niet zo goed geabsorbeerd bij katten en hun doseringsgrootte zal de benodigde dosis voor de meeste katten ver overschrijden, waardoor vloeibare vormen praktischer en effectiever worden.

Lees ook: Hoe geef je je kat een pilletje (met 7 bewezen tips!)

Over het algemeen, als ringworm wordt gevonden op één kat in een huishouden van meerdere katten, moeten alle katten tegelijkertijd een behandeling met itraconazol krijgen, omdat een asymptomatische dragerschap bij een van de katten altijd mogelijk is. Het behandelen van één kat en niet alle kan ertoe leiden dat een ringworminfectie niet oplost zoals verwacht of opnieuw wordt verworven.

Doses voor andere soorten schimmelinfecties kunnen sterk afhangen van welk organisme aanwezig is en moeten naar goeddunken van een dierenarts zijn.

Omdat ringworm kan lijken op veel andere huidaandoeningen die niet worden veroorzaakt door Microsporum canis, is het erg belangrijk om altijd een diagnose te hebben op basis van testen door een dierenarts voordat u met itraconazol begint.

Schimmelinfecties kunnen lang duren om te behandelen, vaak vereisen ze enkele weken medicatie. Het is erg belangrijk om de behandeling altijd voort te zetten zoals voorgeschreven, zelfs als zichtbaar haarverlies of andere laesies op de huid en vacht van uw kat lijken te zijn verdwenen. Voortzetting van de behandeling ten minste één maand na een negatieve ringwormkweek of PCR is de algemene standaard.

Lees ook: Veel voorkomende huidproblemen bij katten: oorzaken en behandelingen

Samengesteld itraconazol voor katten

Samengesteld itraconazol mag niet worden gebruikt om katten met ringworm te behandelen, omdat het minder effectief is gebleken dan de door de FDA goedgekeurde merken.

Samengestelde medicijnen zijn heel gebruikelijk in de diergeneeskunde, omdat het ons in staat stelt om medische therapie te bieden aan onze dierlijke patiënten via verschillende doseringsroutes, of de dosering gemakkelijker te maken op basis van de vorm van een medicijn of de smaak ervan.

In het geval van itraconazol specifiek, is het echter aanbevolen om geen samengestelde vorm te gebruiken, omdat studies hebben aangetoond dat deze vormen veel minder biologisch beschikbaar en minder effectief zijn dan door de FDA goedgekeurde merken.

Itrafungol, het merk dat door de FDA is goedgekeurd voor katten, wordt ook geleverd met een doseerspuit die de meest nauwkeurige dosering bij katten mogelijk maakt, wat belangrijk is gezien een hoger risico op bijwerkingen met ongepaste doses.

Lees ook: Waarom eet mijn kat niet?

Conclusie

Itraconazol is een veel voorkomende antischimmelmedicatie die wordt gebruikt bij katten, voornamelijk om katten te behandelen met een ringwormschimmelinfectie die meerdere laesies of een dragerschap hebben. Hoewel GI- en levereffecten kunnen optreden, lijken ze bij katten zeer dosisafhankelijk te zijn. Het door de FDA goedgekeurde merk Itrafungol wordt aanbevolen voor de beste werkzaamheid en veiligheid.

Veelgestelde vragen

Wat behandelt itraconazol bij katten?

Itraconazol is gelabeld voor gebruik bij de behandeling van de ringworm / dermatofytenschimmel Microsporum canis bij katten. Het merk Itrafungol is door de FDA goedgekeurd voor dit gebruik bij katten. Off-label, itraconazol kan effectief zijn bij de behandeling van een verscheidenheid aan andere schimmelinfecties veroorzaakt door andere schimmelorganismen.

Hoe lang duurt het om itraconazol te laten werken bij katten?

De door de FDA goedgekeurde merken zijn zeer biologisch beschikbaar bij katten, maar omdat het medicijn een lange halfwaardetijd heeft, kan het zijn dat het tot een week niet de juiste concentraties bereikt.

Voor ringworm zullen de meeste mensen merkbare verbetering of zelfs oplossing van haaruitval, korstvorming of andere tekenen zien na de eerste maand van de behandeling. Het is echter altijd belangrijk om verdere behandeling te baseren op herhalingstests om ervoor te zorgen dat de behandeling niet te vroeg wordt gestaakt, wat kan leiden tot herhaling.

Is itraconazol veilig voor katten?

Het merk Itrafungol, dat door de FDA is goedgekeurd voor katten, lijkt goed te worden verdragen bij de juiste doses. Dit merk bevat een doseerspuit voor nauwkeurige dosering. Bijwerkingen en toxiciteit van intraconazol lijken bij katten zeer dosisafhankelijk te zijn, wat het belang van een goede dosering onder een dierenarts benadrukt.

Als bijwerkingen worden waargenomen, kan het mogelijk zijn om het medicijn tijdelijk te staken en opnieuw op te starten met een lagere dosis of frequentie.

Hoe geef je een kat itraconazol?

De meest effectieve doseringsvorm voor katten is een van de door de FDA goedgekeurde vloeibare oplossingen. Capsulevormen zijn veel minder biologisch beschikbaar bij katten en samengestelde vormen van de medicatie zijn ook minder effectief gebleken door verminderde absorptie.

De vloeibare oplossing die is goedgekeurd voor katten kan met of zonder voedsel worden gegeven, wat betekent dat het rechtstreeks via de mond kan worden toegediend met behulp van de meegeleverde spuit, of mogelijk rechtstreeks op voedsel als een kat het kort daarna zal eten.

Er is opgemerkt dat het door de FDA goedgekeurde menselijke merk Sporanox beter zonder voedsel kan worden gegeven, wat betekent dat deze oplossingsvorm het beste ten minste een uur voor of na een maaltijd rechtstreeks via de mond kan worden gegeven, voor de beste absorptie.