Disciplineren moederkatten hun kittens? Een dierenarts legt uit

Het disciplineren van kittens en het corrigeren van slecht gedrag is een volkomen normaal onderdeel van kattengedrag en een essentieel onderdeel van de socialisatie van de kittens. Kittens moeten, net als mensenkinderen, leren welk gedrag gepast is en hoe ze met elkaar moeten omgaan.

Snel overzicht

01

Een deel van het werk van de moederkat, bekend als de koningin, is haar kittens goed van kwaad te leren.

02

Moederkatten gebruiken een combinatie van fysieke en vocale correcties om de kittens te disciplineren en te begeleiden.

03

De vitale leerperiode voor kittens is binnen de eerste 2 tot 7 weken van het leven.

Het is de rol van de moederkat, bekend als de koningin, om hen goed van kwaad te leren. In de eerste 2 tot 7 weken van het leven van een kitten leren ze elkaars gedrag te lezen en mooi te spelen, en gaan ze van hun moedermelk naar vast voedsel.

Na die belangrijke socialisatieperiode wordt het veel moeilijker om het gedrag van een kat aan te passen. Dus hoe doen moederkatten het? Laten we het eens van dichterbij bekijken!

Lees ook: Hoe je een betere relatie met je kat kunt hebben

Discipline versus correctie

Discipline en correctie zijn twee verschillende maar effectieve manieren waarop moederkatten hun kittens leren.

Als het gaat om het bespreken van gedrag en gedragsverandering bij elke soort, niet alleen katten, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen discipline en correctie van ongepast gedrag.

Discipline wordt meestal geassocieerd met straf of negatieve bekrachtiging, zodat het kitten dat gedrag of die gewoonte associeert met negatieve gevolgen en daarom leert om het niet opnieuw te doen. Correctie gaat meer over het laten zien van wat correct is zonder de negatieve versterking, zoals je kat recht in de kattenbak zetten als hij op de grond begint te plassen in plaats van hem te straffen.

We kunnen de gevolgen voor kittens niet uitleggen zoals we dat aan mensen kunnen uitleggen, dus voor mensen die katachtige familieleden trainen, is correctie meestal beter dan discipline. Je zou echter kunnen zien dat een moederkat haar jongen disciplineert met een gesis of zwaai op het hoofd.

Lees ook: Kun je een kat disciplineren?

Weglopen

Het verwijderen of verwijderen van aandacht is een effectieve manier waarop moederkatten hun kittens corrigeren.

De meest waardevolle gedragscorrigerende tactiek van een koningin is de eenvoudige oefening om haar rug te keren en weg te lopen. Dit komt omdat aandacht zo’n belangrijke rol speelt bij het trainen van kittens om zich gepast te gedragen, of dat nu van hun kattenmoeder of hun menselijke familie is.

Kittens kunnen ruw spelen of op elkaars staart bijten als een daad van aandacht zoeken. Weglopen geeft een duidelijk signaal aan de kittens dat ze niet zullen krijgen wat ze willen.

Dit is hoe moederkatten van nature hun kittens spenen. Terwijl de kittens van de koningin gaan zogen, staat ze gewoon op en loopt weg – dit vertelt de kittens dat ze hun voedsel niet meer van haar kunnen krijgen en dat de kom met vast voedsel de bron is die ze in plaats daarvan moeten gebruiken.

Het kan even duren voordat de boodschap bij de kittens doordringt en ze zullen meerdere keren teruggaan om te zogen totdat ze zich uiteindelijk realiseren dat het niets bereikt en ze niet kunnen krijgen wat ze willen, en ze zullen in plaats daarvan de kom kattenvoer kiezen.

Lees ook: De complete voedingsgids van kittens tot senioren

Moederkatten gebruiken een combinatie van fysieke en vocale correcties

Grommen of sissen kan boodschappen overbrengen aan de kittens dat hun gedrag niet is toegestaan.

Als weglopen niet werkt, zal een moederkat overgaan tot een vocale correctie zoals een gesis, assertief miauwen of zelfs een grom om het slechte gedrag van haar kittens te corrigeren. Deze vocalisaties zijn iets dat kittens instinctief begrijpen vanaf de geboorte, dus als ze een gesis van moeder krijgen, weten ze dat het tijd is om te stoppen met zich misdragen!

Een veel voorkomend voorbeeld is wanneer kittens op een speelse manier op elkaars staart jagen en bijten – ze kunnen een zacht gesis van moeder krijgen om hen te vertellen dat ze moeten afkoelen en lekker moeten spelen.

Fysieke correcties kunnen een lichte bop of swat op het hoofd omvatten, of zelfs een zachte beet of tepel. Een moederkat weet precies de juiste hoeveelheid druk om haar punt over te brengen en te begrijpen door haar kittens zonder hen pijn te doen.

Maar dit is geen methode die mensen ooit zouden moeten gebruiken om kittens te disciplineren, omdat ze de boodschap gewoon niet zullen interpreteren op de manier die we hopen.

Lees ook: Hoe train je een kat die niet luistert?

Leren kittens van hun nestgenoten?

Naast lessen van moeder, leren kittens de juiste interacties van hun nestgenoten.

Het is niet alleen hun moeder waar kittens naar luisteren en van leren, ze pikken ook gedrag op en leren passende interacties van hun nestgenoten en andere volwassen katten waarmee ze in contact komen. Dit is een essentieel onderdeel van vroege socialisatie en opgroeien.

We weten dat kittens graag spelen en dat ze vaak hun tanden gebruiken om zachtjes te monden. Als jongeren moeten ze leren hoeveel druk ze kunnen gebruiken om te bijten zonder de ontvanger pijn of letsel te bezorgen.

Ze leren dit op de harde manier, want als ze hun nestgenoot te hard bijten, zal het andere kitten huilen en wegrennen, en dat is het einde van het spel. Dat negatieve gevolg leert het kitten dat ze hun geluk hebben gepusht en de volgende keer zachter moeten spelen omdat agressie niet wordt getolereerd.

Lees ook: Waarom verzorgen katten elkaar? Redenen waarom katten sociaal trimmen

Wat leren kittens van hun moeder?

In de eerste 2 tot 7 weken van hun leven doorlopen kittens de belangrijkste socialisatie- en leerfase voordat ze van hun moeder worden gescheiden en hun weg vinden naar hun nieuwe menselijke families. Een moederkat heeft haar kleintjes in deze tijd veel te leren.

Kittens leren verschillende belangrijke levensvaardigheden van hun moeder:

  • Veiligheid en zelfverdediging
  • Hoe op prooien te jagen
  • Toiletteren
  • Wat te eten
  • Hoe om te gaan met anderen

Een moederkat leert haar kittens hoe ze zich gepast moeten gedragen rond elkaar, andere dieren en mensen. Kittens zullen leren hoe ze mooi moeten spelen en elkaar geen schade kunnen berokkenen door ze te straffen voor te ruw spelen. Ze leren ook jagen van hun moeders – katten hebben een heel natuurlijk instinct om op prooien te jagen en het is een belangrijke vaardigheid om te ontwikkelen.

Lees ook: De 6 Beste Automatische Zelfreinigende Kattenbakken

Hoe moet ik mijn kitten disciplineren?

Mensen moeten andere methoden gebruiken om kittens te disciplineren dan moederkatten gebruiken.

Wanneer u uw nieuwe kitten mee naar huis neemt en hem in uw gezin verwelkomt, zou uw kitten het meeste van wat hij moet weten al van zijn moeder moeten hebben geleerd. Er zijn echter nieuwe dingen voor huisdieren om te leren wanneer ze zich bij onze gezinnen voegen.

Dus, moet je je kitten op dezelfde manier disciplineren als zijn kattenmoeder? Ja en nee. U kunt een aantal van dezelfde principes gebruiken, maar uw kitten zal u niet van nature begrijpen op dezelfde manier als zijn eigen soort communiceert. Regelmatige behandeling van uw kitten zal ervoor zorgen dat hij went aan menselijk contact en troost vindt in de interactie met u.

Weglopen als je kitten zich slecht gedraagt, net als zijn moeder, is vaak de beste of de gemakkelijkste manier om hem te laten weten dat hij stout is geweest. Uw kitten vervangt zijn verlangen naar aandacht van zijn moeder door een verlangen naar aandacht van u, dus als u het niet aan hem geeft, zal hij snel leren wat goed en fout is.

Als de speeltijd uit de hand loopt en uw kitten in uw handen knaagt of krabt, zal het stoppen van de speeltijd hem een bericht sturen dat hij leuk of helemaal niet speelt.

Je kunt ook vocalisaties gebruiken, maar wees katachtig in je toon, zodat ze het begrijpen. Een ferm “nee” zal het waarschijnlijk niet redden, maar een sissend geluid of een kreet zal voor hen logisch zijn; ze associëren dit geluid met de discipline die hun eigen moeder hen geeft als ze heel jong zijn.

Gebruik nooit fysieke discipline om uw kitten te trainen en gebruik nooit enige vorm van fysieke negatieve bekrachtiging. Onthoud je altijd van het krabben van je kat, ook al zie je misschien dat een koningin haar kleine kittens op deze manier oppakt.

Dingen zoals urineren of sproeien door het huis lijken misschien frustrerend, of wanneer je probeert voedsel van je bord te stelen, maar een omleiding naar de juiste plek naar toilet en eten zal veel effectiever zijn. Het kan enige herhaling vergen, omdat kittens niet altijd de eerste keer leren, maar dit is de vriendelijkste en meest geschikte manier om uw kitten de beste manier te leren om zich bij u thuis te gedragen.

Vergeet niet dat beloningen ook je vriend zijn – positieve bekrachtiging van goed gedrag met lof en voedsel is essentieel.

Lees ook: De 7 beste kattentraktaties voor kittens

Laatste gedachten

Moederkatten hebben een grote taak om ervoor te zorgen dat hun kittens alle fysieke en sociale vaardigheden hebben die ze nodig hebben.

Moederkatten gebruiken vocalisaties en fysieke disciplines om het gedrag van hun kitten te corrigeren, en lopen van hen weg zodat ze geen aandacht krijgen wanneer ze opspelen. Maar ze berispen hun kittens niet constant en gebruiken vaak subtiele manieren om hun jongen te socialiseren.

Dit alles moet binnen de eerste 2 tot 7 weken plaatsvinden om ervoor te zorgen dat ze de fysieke en sociale vaardigheden hebben die ze nodig hebben wanneer ze zich bij hun menselijke fbeminnelijk. We moeten alleen correcties gebruiken om het gedrag van ons kitten aan te passen en mogen nooit proberen de discipline van hun moeder na te bootsen.

Lees ook: Hoe te zien of een kat zwanger is: weeën tekenen, gedrag en tijdlijn

Veelgestelde vragen

Hoe leren moederkatten kittens om niet te bijten?

Een moederkat zal haar kittens een klap op het hoofd of een sissend geluid geven als ze haar of hun broers en zussen bijten. Dit laat hen zien dat dit geen leuk of gepast gedrag is.

Waarom worden moederkatten boos op kittens?

Een moederkat kan boos worden op haar kittens als ze te ruw spelen, zich ongepast gedragen, iets eten wat ze niet zouden moeten eten of haar storen / irriteren.

Kunnen kittens gedisciplineerd worden?

Kittens kunnen zowel verbaal als fysiek worden gedisciplineerd, maar dit mag alleen door hun kattenmoeder worden gedaan, omdat ze de taal van hun eigen soort begrijpen. Als mensen moeten we correctie alleen gebruiken om kittens gepast gedrag aan te leren.