Onderzoek toont aan dat katten leed communiceren met nepziekten

De zorg voor een wezen dat niet dezelfde taal spreekt, brengt uitdagingen met zich mee. Eigenaren van gezelschapsdieren vertrouwen op lichaamstaal, gedragsobservatie en gewoon oud giswerk in hun pogingen om hun katten beter te begrijpen en voor hun behoeften te zorgen.

Om het nog ingewikkelder te maken, toont een recente studie aan dat katten in staat zijn om op onverwachte manieren te communiceren. Onderzoekers van de Ohio State University suggereren dat sommige katten “nepziekte” zijn om specifieke berichten naar hun verzorgers te sturen.

In de studie observeerden onderzoekers de gezondheid en het gedrag van 32 katten. Binnen die groep werden 20 katten gediagnosticeerd met een ziekte die feline interstitiële cystitis wordt genoemd. Deze chronische aandoening veroorzaakt blaaspijn meestal veroorzaakt door een verandering in routine of omgeving. De overige 12 katten werden aan het begin van het onderzoek gezond bevonden.

Voorspelbare routines

Hoewel de bemonstering van katten relatief klein was, vonden onderzoekers een duidelijk patroon bij het veranderen van de dagelijkse routine voor zowel gezonde als zieke katten. Tijdens weken waarin de katten genoten van onveranderde, voorspelbare dagelijkse routines, vertoonden beide groepen weinig ‘ziektegedrag’.

Lees ook: Faken katten een slap voor sympathie?

Onderzoekers definieerden dit gedrag zoals braken, voedsel weigeren en de kattenbak niet gebruiken. In de gezonde kattengroep waren er gemiddeld .4 ziekte “gebeurtenissen”. Ter vergelijking: er waren .7-gebeurtenissen in de groep met bevestigde ziekten.

Het dagelijkse schema verstoren

Tijdens weken waarin verzorgers iets aan de routine veranderden, merkten onderzoekers een significante verandering op in de waargenomen gezondheid van de katten. Ze verwachtten dat de katten met interstitiële cystitis een verhoogd aantal symptomen zouden vertonen, maar verrassende gegevens kwamen uit de groep gezonde katten.

Volgens de studie hadden de gezonde katten bijna net zoveel kans om ziektegedrag te ervaren als hun cystitis-gediagnosticeerde leeftijdsgenoten. De gezonde groep katten presenteerde zich plotseling met een gemiddelde van 1,9 ziektegedrag. Tegelijkertijd vertoonden de katten met blaasontsteking gemiddeld 2,0 ziektegedrag.

Gezondheid gebruiken als communicatie

Het aantal ziektegedrag verdrievoudigde voor beide groepen toen hun routines werden veranderd. Door naar de cijfers te kijken, is het moeilijk te onderscheiden welke groep bestaat uit chronisch zieke katten en welke bestaat uit gezonde katten. Onderzoekers concludeerden dat de gezonde katten ziek leken te zijn vanwege de stress of het ongemak veroorzaakt door de veranderingen in routine.

Het is onmogelijk om te zeggen of de katten er bewust voor kozen om een ziekte te “faken” of dat hun symptomen alleen door stress werden veroorzaakt. Hoe dan ook, ze hebben hun punt over. Hun gedrag stuurde een duidelijke boodschap dat de veranderingen zowel opgemerkt als onwelkom waren.

In een persbericht zei Tony Buffington, een professor aan de Ohio State University: “Een gezonde kat, of een gezond zoogdier, kan de stress van verstoring van het milieu voelen en als gevolg daarvan ziektegedrag vertonen. Je krijgt de omgeving goed en ze zullen herstellen.”

Katten gezond houden

Dit ziektegedrag kan eigenaren van gezelschapsdieren waardevol inzicht geven in het denken van hun katten. Als een kat symptomen heeft die geen verband lijken te houden met een diagnosticeerbare ziekte, kan hun routine antwoorden bieden. Katten vertrouwen vaak op voorspelbare routines om hen te helpen zich veilig en zelfverzekerd te voelen.

Wanneer ze op verschillende tijdstippen worden gevoed, kennis maken met nieuwe familieleden, worden blootgesteld aan iets nieuws in hun omgeving of meer / minder tijd doorbrengen met hun gezin, kunnen deze veranderingen zowel hun mentale als fysieke welzijn negatief beïnvloeden.

Om ervoor te zorgen dat deze gevoelige katachtigen gelukkig en gezond blijven, moedigen kattenexperts eigenaren van gezelschapsdieren aan om hun katten regelmatig te houden. Ze zeggen dat ze elke dag op dezelfde tijden maaltijden moeten bezorgen, het voedsel, het water en de kattenbak van de kat op consistente locaties moeten bewaren en geduld moeten hebben bij het aanbrengen van veranderingen in hun thuisleven.

Wanneer verandering onvermijdelijk is, kunnen eigenaren van gezelschapsdieren katten door de overgang heen helpen door meer mogelijkheden voor verrijking, binding en ontspanning te bieden.

Hoewel sommige katten zich graag gedragen alsof ze het huis regeren, is de waarheid dat huisdieren weinig controle over hun leven hebben. Deze machteloosheid kan begrijpelijkerwijs stressvol zijn. Het beste wat eigenaren van gezelschapsdieren kunnen doen, is die gevoelens respecteren en katten de stabiliteit en routine geven om ze zelfverzekerd te houden.