Onderzoek toont aan dat uw kat de sleutel kan zijn tot het voorkomen van geheugenverlies

Hoewel kattenliefhebbers geen team van wetenschappers nodig hebben om hen te vertellen dat hun kattenvrienden hun leven positief beïnvloeden, biedt een voorlopige studie gesponsord door de American Academy of Neurology nieuwe en interessante informatie ten gunste van het bezit van huisdieren. Volgens verzamelde gegevens kan uw kat de sleutel zijn om uw geheugen scherp te houden, zelfs als u ouder wordt. Het is goed nieuws voor kattenmensen en nog een andere manier waarop uw kat uw algehele leven ten goede komt.

Geheugenverlies kan zowel tragisch als onvermijdelijk zijn. De Alzheimer Society meldt dat bijna 40% van de Amerikaanse volwassenen ouder dan 65 jaar een zekere mate van geheugenverlies zal ervaren. “Hersenspelletjes” ontworpen om de cognitieve functie te behouden, samen met voedingssupplementen, worden vaak aanbevolen om het geheugen sterk te houden. Maar wat als uw arts voorstelt om een huisdier mee naar huis te nemen?

Cognitieve gegevens analyseren

Tiffany Braley van het University of Michigan Medical Center dook in gegevens uit een eerdere studie van Medicare-begunstigden om meer te weten te komen over hoe huisdieren cognitie en geheugen beïnvloeden. Haar gegevens bevatten informatie van 1.369 volwassenen ouder dan 65 jaar. Van die mensen bezat 53% ten minste één huisdier en 32% werd geclassificeerd als eigenaren van huisdieren op de lange termijn.

Elke persoon in de studie kreeg meerdere cognitieve tests, waaronder gemeenschappelijke vaardigheden zoals aftrekken en woordherinnering. Onderzoekers gebruikten die resultaten vervolgens om elke persoon een samengestelde cognitieve score te geven, variërend van nul tot 27. Braley en haar team vergeleken die scores met identificerende factoren, waaronder het bezit van huisdieren en het aantal jaren dat ze voor een kat of hond zorgden.

Door de tests voort te zetten en nieuwe samengestelde scores te maken over een periode van zes jaar, ontdekten onderzoekers dat de eigenaren van gezelschapsdieren in de groep de cognitieve functie beter behielden.

Volgens de gegevens op het zesjarige merk hadden eigenaren van gezelschapsdieren op de lange termijn een gemiddelde cognitieve score die 1,2 punten hoger was dan niet-huisdiermensen. De cijfers toonden ook aan dat de voordelen van het huisdierbezit het sterkst waren voor zwarte volwassenen, universitair opgeleide volwassenen en mannen.

Hoe katten het geheugen kunnen beschermen

De cijfers geven een duidelijke indicatie dat huisdieren, inclusief katten en honden, baat kunnen hebben bij cognitie op lange termijn. Maar hoe? Braley theoretiseert dat het te maken heeft met het vermogen van een huisdier om de stress van een persoon te verlagen. Ze zei: “Omdat stress de cognitieve functie negatief kan beïnvloeden, kunnen de potentiële stressbufferende effecten van huisdierbezit een plausibele reden zijn voor onze bevindingen.”

Iedereen die ooit een spinnende kat heeft geknuffeld, weet hoe huisdieren stress kunnen verminderen. Gewoon tijd doorbrengen met een kat of problemen uitpraten met een niet-oordelende en niet-responsieve vriend kan stress aanzienlijk verminderen en de geestelijke gezondheid verbeteren. Er zijn talloze studies die aantonen dat tijd doorbrengen met een kat de bloeddruk van een persoon kan verlagen, gevoelens van eenzaamheid kan voorkomen en angst kan verlichten. Al deze dingen kunnen mogelijk het geheugen en de algehele cognitie beschermen.

Naast minder stress wijst Braley er ook op dat eigenaren van gezelschapsdieren meestal actiever zijn dan eigenaren van niet-gezelschapsdieren. Fysieke gezondheid heeft ook invloed op cognitie. Het faciliteren van een opzwepend spel van Catch the Feather Wand of Chase the Catnip Mouse geeft kattenmensen een kleine maar aanzienlijke boost in fysieke activiteit.

Ten slotte kan het hebben van een huisdier om voor te zorgen de geest actief en fris houden

Vergeet niet om een kat op specifieke tijden te voeren, een waterbak te vullen, dierenartsafspraken te plannen en bij te wonen – al deze activiteiten buigen onze mentale spieren.

We zullen het volledige verhaal niet kennen zonder meer onderzoek. Deze eerste resultaten suggereren echter dat het leven met een kat (of twee of drie) onverwachte, maar waardevolle voordelen op de lange termijn kan hebben.

Deze studie zal in Seattle worden gepresenteerd op de 74e jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Neurology. Het zal ook virtueel worden besproken van 24-26 april 2022.