Omeprazol voor katten: Overzicht, Dosering &Bijwerkingen

omeprazol bij katten uitgelichte afbeelding

Omeprazol is een maagzuurreducerende medicatie die vaak wordt gebruikt in de diergeneeskunde om te helpen bij bepaalde spijsverteringsstoornissen bij katten, waaronder milde gastritis en de preventie of behandeling van maagzweren.

Prilosec is het meest bekende over-the-counter merk. In dit artikel leert u wat omeprazol is, hoe het werkt, doseringsinformatie en enkele veelgestelde vragen.

Omeprazol voor katten Overzicht

Medicatie Type:

Protonpompremmer

Formulier:

Orale tabletten, capsules; orale suspensie

Recept vereist?:

Nee

Merknamen:

Prilosec, Ulcergard, Gastrogard

Beschikbare doseringen:

Capsules in 10mg, 20mg, 40mg; Tabletten in 20 mg; Orale suspensie in verpakkingen van 2,5 en 10 mg oplosbaar poeder. Opmerking: Gastrogard- en Ulcergard-pasta’s zijn bedoeld voor gebruik bij paarden, bevatten zeer grote hoeveelheden omeprazol en mogen niet bij katten worden gebruikt. Andere OTC-vormen die bicarbonaat bevatten, mogen niet worden gebruikt.

Verloopbereik:

Producten moeten worden gebruikt vóór de vervaldatum op de verpakking. Tabletten moeten bij kamertemperatuur worden bewaard en worden beschermd tegen licht en vocht. De kleine omeprazolkorrels in de capsules zijn kwetsbaar en mogen niet worden geplet.

Over Omeprazol voor katten

Omeprazol is een medicijn dat een protonpompremmer (PPI) wordt genoemd, een klasse medicijnen die werken om de zuurproductie in de maag te verminderen. Bij blootstelling aan een zure omgeving zoals de maag, bindt omeprazol zich aan de pariëtale cellen in de maagwand die zoutzuur produceren. Omeprazol remt vervolgens het transport van waterstofionen, naar verluidt met meer dan 90%.

Onderzoek, evenals klinische ervaring door velen, heeft gesuggereerd dat omeprazol superieur is aan famotidine (merknaam Pepcid) wanneer het wordt gebruikt voor dezelfde doeleinden van maagzuurreductie en maagzweertherapie.

Wat doet omeprazol voor katten?

Over het algemeen kan omeprazol op verschillende manieren worden gebruikt. Hoewel het geen anti-braakmiddel (anti-braken) is, kan het helpen bij het brengen van verlichting bij katten met milde tekenen van misselijkheid of maagklachten.

Omeprazol kan ook worden gebruikt in situaties waarin maagzweren een probleem zijn. Als de beschermende voering die het maagweefsel beschermt tegen zijn eigen zure omgeving faalt, kan het zuur letterlijk leiden tot erosies in de muur.

Bepaalde medische aandoeningen kunnen bijdragen aan de aanwezigheid van gastro-intestinale ulceratie, zoals (meestal ernstiger) nier- of leverfalen en tumoren in de maag of vroege dunne darm.

Een andere veel voorkomende oorzaak van maagzweren bij katten is het gebruik van niet-steroïde anti-inflammatoire medicijnen (NSAID’s). Hoewel er enkele NSAID’s zijn goedgekeurd voor kortdurend gebruik bij katten, brengt langdurig gebruik hogere risico’s met zich mee dat een NSAID de beschermende mechanismen van de maagwand kan verstoren.

Dit risico is nog hoger bij accidenteel gebruik of inname van menselijke NSAID-medicijnen zoals aspirine, ibuprofen (Advil) of naproxennatrium (Aleve).

Inname van andere items kan leiden tot gastritis of maagontsteking. Gastritis die leidt tot langdurig braken kan ook het risico op de ontwikkeling van maagzweren verhogen. Dit kan worden veroorzaakt door inname van irriterende items of stoffen, zoals bepaalde huishoudelijke planten, evenals huishoudelijke reinigingsmiddelen en chemicaliën.

Omeprazol kan een aanbevolen onderdeel van de therapie zijn voor elk van deze situaties. In sommige gevallen, zoals als NSAID-gebruik nodig is voor een langere periode, kan het worden overwogen om het risico op de ontwikkeling van zweren te helpen verminderen. In andere gevallen, zoals bij inname van iets dat de maag ernstig heeft geïrriteerd, wat leidt tot bezorgdheid dat zweren zich kunnen ontwikkelen of al aanwezig kunnen zijn, kan omeprazol worden beschouwd als onderdeel van een behandelplan.

Bijwerkingen van omeprazol voor katten

bijwerkingen van omeprazol bij katten

Bijwerkingen zijn ongewoon, maar sommige katten zullen spijsverteringsproblemen ervaren na het gebruik van deze medicatie.

Gelukkig verdragen katten omeprazol heel goed en zijn bijwerkingen zeldzaam. Ironisch genoeg zijn tekenen van gastro-intestinale overstuur echter mogelijk, waaronder tekenen zoals gebrek aan eetlust, misselijkheid, braken en diarree.

Veiligheid met betrekking tot langdurig gebruik (maanden of jaren) wordt mogelijk niet volledig begrepen bij huisdieren, maar de risico’s die worden gezien bij mensen die omeprazol gedurende langere perioden gebruiken, worden niet zo vaak bij katten gezien.

Voorzichtigheid is geboden bij katten die lijden aan nier- of leveraandoeningen, vooral in meer gevorderde stadia. Þe lever wordt op grote schaal gebruikt om omeprazol te metaboliseren en de nieren zijn verantwoordelijk voor het elimineren uit het lichaam.

De aanwezigheid van lever- of nierziekte kan er niet alleen toe leiden dat omeprazol minder effectief is (omdat het niet ook wordt gemetaboliseerd), maar er kan ook extra stress op deze organen worden gelegd in hun behoefte om het te verwerken. In deze gevallen kan het gebruik van omeprazol worden gebaseerd op de voordelen ervan die opwegen tegen de potentiële risico’s.

Als omeprazol al goed wordt verdragen, is het onwaarschijnlijk dat overdoses van het medicijn aanzienlijke zorgen veroorzaken. Massale overdoses (doses gelijk aan meerdere vrij verkrijgbare omeprazoltabletten) vereisen mogelijk nog steeds alleen ondersteunende zorg op basis van eventuele effecten die worden waargenomen.

Als u zich ooit zorgen maakt dat uw kat bijwerkingen heeft ontwikkeld tijdens het gebruik van omeprazol, of als een overdosis wordt vermoed, neem dan contact op met uw dierenarts, het ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435) of Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) voor verder advies.

Omeprazol kan enkele interacties hebben met andere medicijnen die uw kat kan gebruiken. Dit betekent niet altijd toxiciteit. De aanwezigheid van omeprazol kan ook de maagabsorptie van sommige medicijnen verminderen. Zorg er altijd voor dat u alle medicijnen die uw kat gebruikt met uw dierenarts doorneemt voordat u het gebruik van omeprazol overweegt.

Omeprazol voor katten dosering

omeprazol voor katten dosering

Gebruik de omeprazol dosering aanbevolen door uw dierenarts. Een gemeenschappelijke dosis omeprazol voor een gemiddelde kitty van 10 pond is ongeveer 5 mg, elke 12 uur gegeven.

Omeprazol is niet door de FDA goedgekeurd voor gebruik bij katten en wordt off-label gebruikt in katten. U moet altijd uw dierenarts raadplegen voordat u omeprazol gebruikt om de beste dosis te bepalen op basis van gewicht en om risico’s te bespreken als uw kat gelijktijdige medische aandoeningen heeft. De hier verstrekte dosis is gemiddeld en mag niet als geschikt worden beschouwd voor alle katten.

Een gemeenschappelijke dosis omeprazol voor een gemiddelde kitty van 10 pond is ongeveer 5 mg, elke 12 uur gegeven. Over-the-counter omeprazol komt meestal in 20mg tablet- of capsuleformaten, waarbij tabletten moeten worden gesplitst. Bij katten is het splitsen van enterisch omeprazoltabletten acceptabel om de meest geschikte dosis te bereiken.

Een andere methode om omeprazol te doseren om te voorkomen dat enterisch omhulde tabletten worden gesplitst, is het gebruik van de capsules. De capsules bevatten zeer kleine korrels. De capsules kunnen worden geopend, de korrels geleegd en opgesplitst in een geschikte doseringshoeveelheid, die vervolgens kan worden toegevoegd aan een lege gelcapsule. Deze methode vereist meer tijd en geduld en kan ook een scherp hulpmiddel vereisen om de capsules te openen.

Omeprazol kan ook worden besteld via een samengestelde apotheek in een geschikte doseringsgrootte van tablet of vloeibare vorm voor een kat. Bij katten waar langdurig gebruik van omeprazol nodig is, kan deze methode het beste zijn voor een adequate dosering.

Andere vormen van omeprazol, zoals GastroGard, een pasta fda-gelabeld voor gebruik bij paarden, bevatten doses die als veel te hoog worden beschouwd om bij katten te worden gebruikt en zijn niet praktisch.

Conclusie

Omeprazol is een gemakkelijk te verkrijgen vrij verkrijgbare maagzuurreducerende medicatie die verschillende goede toepassingen heeft voor gebruik bij katten. Het wordt echter vaak gebruikt als slechts een deel van de therapie samen met andere medicijnen, en er kunnen enkele voorzorgsmaatregelen zijn om het te gebruiken bij katten met nier- of leverziekte of bij katten met bepaalde medicijnen.

Hoewel het een vrij verkrijgbaar item is, is het nog steeds belangrijk om altijd met uw dierenarts te bespreken voordat u met omeprazol begint, zowel om risico’s en voordelen te bespreken als om de dosis te bepalen die het meest geschikt is voor uw kat.

Veelgestelde vragen

Hoeveel omeprazol kan een kat nemen?

Voor een gemiddelde kat van 10 pond is 5 mg van de vrij verkrijgbare tablet of capsule die elke 12 uur wordt gegeven, heel gebruikelijk. Dit vereist het splitsen van een tablet, omdat de gebruikelijke doseringsgrootte vrij verkrijgbaar is 20 mg. Als uw kat omeprazol nodig heeft voor meerdere dagen of langer, praat dan met uw dierenarts over doseringsopties, waaronder het laten samenstellen van de medicatie met een speciale apotheek in de meest nauwkeurige dosis mogelijk.

Waarom schrijven dierenartsen omeprazol voor?

De meest voorkomende situaties draaien om het verlichten van maagirritatie die milde misselijkheid of braken veroorzaakt, of als een manier om de vorming van maagzweren te helpen behandelen of voorkomen. Maagzweren kunnen het gevolg zijn van inname van bepaalde stoffen die irriterend zijn voor de maag, bepaalde medicatieaandoeningen of als bijwerking van niet-steroïde anti-inflammatoir geneesmiddel (NSAID) gebruik.

Wat helpt zure reflux bij katten?

Als een kat lijdt aan overproductie van zuur in de maag, is het belangrijk omirst om de onderliggende oorzaak te bepalen. Is er een voedingstoestand die bijdraagt? Is stress een factor? Neemt een kat iets in huis dat bijdraagt?

Gebruik van omeprazol als een zuurverlagend medicijn kan helpen bij tekenen van zure reflux of overproductie, omdat het voorkomt dat de pariëtale cellen in de maagwandwand zuur produceren.

Wat zijn de bijwerkingen van Omeprazol?

Bijwerkingen bij katten komen soms voor, vooral bij langdurig gebruik. In zeldzame gevallen kunnen spijsverteringsproblemen zoals braken, misselijkheid en diarree het gevolg zijn. Langdurig gebruik lijkt beter te worden verdragen bij huisdieren in vergelijking met mensen, waar het gebruik van dagelijks omeprazol na 8 weken over het algemeen wordt afgeraden.

Hoe snel neemt omeprazol het werk?

Bij mensen kan omeprazol piekniveaus in het lichaam bereiken binnen 30 minuten tot iets meer dan 3 uur. Bij honden kan het echter 3-5 dagen duren voordat volledige voordelen van maagzuurreductie worden gezien. Dit kan vergelijkbaar zijn bij katten.

Is Omeprazol veilig voor dieren?

Omeprazol wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor gebruik bij veel dieren. Het is door de FDA goedgekeurd voor gebruik bij paarden, zonder significante bijwerkingen bij gebruik in de juiste doses.

Bij honden en katten wordt omeprazol off-label gebruikt, maar de ervaring heeft nog steeds aangetoond dat het in de meeste gevallen meer voordelen dan risico’s biedt voor maagaandoeningen, vooral bij de preventie of behandeling van maagzweren.