Tandheelkundige ziekte bij katten: oorzaken, symptomen, & behandeling

Tandziekte bij katten uitgelicht beeld

Als uw dierenarts uw kat heeft gediagnosticeerd met een tandheelkundige ziekte, bevindt u zich in goed gezelschap!

Tandheelkundige aandoeningen zijn een relatief veel voorkomend probleem, dat de meerderheid van de volwassen katten treft. Sommige studies schatten zelfs dat tandheelkundige aandoeningen treffen maar liefst 85-90% van de huiskatten ouder dan drie jaar.

Gelukkig kunnen de meeste gevallen van tandheelkundige aandoeningen met succes worden behandeld. Met zorgvuldige aandacht voor thuis tandheelkundige zorg, kunt u mogelijk ook de toekomstige herhaling van de tandheelkundige ziekte van uw kat voorkomen.

Wat is tandheelkundige ziekte bij katten?

kijken naar het tandvlees van een kat tandziekte

Er zijn drie hoofdtypen tandheelkundige aandoeningen bij katten.

De term “tandheelkundige ziekte” wordt gebruikt om te verwijzen naar een aantal aandoeningen die de tanden en het tandvlees beïnvloeden. Er zijn drie primaire soorten tandheelkundige aandoeningen die vaak voorkomen bij katten:

  • Gingivitis: ontsteking van het tandvlees
  • Parodontitis: ontsteking van het bot en bindweefsels die ten grondslag liggen aan het tandvlees
  • Tandresorptie: de afbraak van katachtige tanden

In de meeste gevallen is katachtige tandziekte een progressieve aandoening. Katten ontwikkelen eerst gingivitis, die kan worden geassocieerd met subtiele roodheid en zwelling van het tandvlees. Naarmate de tandziekte van de kat geavanceerder wordt, verspreidt deze tandvleesontsteking zich naar diepere weefsels, waaronder de botten van de kaak, wat resulteert in parodontitis.

Na verloop van tijd leidt chronische tandziekte tot tandresorptie bij katten. In tegenstelling tot menselijke holtes, die beginnen op het oppervlak van de tand en naar binnen gaan naar het midden van de tand, is tandresorptie een proces dat diep in de tand begint.

Tegen de tijd dat het zichtbaar wordt, is er al aanzienlijke schade opgetreden. Tandresorptie is helaas een veel voorkomende aandoening bij katten. Het is ook erg pijnlijk voor katten en draagt bij aan veel van de pijn die gepaard gaat met tandheelkundige aandoeningen.

Lees ook: De complete gids voor gebitsreiniging voor katten

Oorzaken van tandheelkundige ziekte bij katten

Er zijn veel mogelijke oorzaken van tandheelkundige aandoeningen bij katten. In de meeste gevallen wordt tandziekte geassocieerd met tandbederf, net als bij mensen. Er kunnen echter ook andere factoren betrokken zijn bij tandheelkundige aandoeningen.

1. Tandplak en tandsteen

Kat die zijn tanden laat inspecteren

Plaque en tandsteen ontwikkelen zich snel, als gevolg van de ophoping van overgebleven voedseldeeltjes, speeksel en bacteriën. Ik

Word je ’s ochtends wel eens wakker en voel je een licht “wazige” coating op je tanden, voordat je ze poetst? Als dat zo is, is dat plaque. Plaque is een opeenhoping van overgebleven voedseldeeltjes, speeksel en bacteriën die op de tanden voorkomen. U kunt tandplak gemakkelijk verwijderen met borstelen.

Wanneer tandplak echter 36-48 uur op de tanden blijft zitten, hardt het uit tot een stevige coating die bekend staat als tandsteen. Dit tandsteen kan niet met borstelen worden verwijderd. Tandsteen kan dienen als een thuis voor nog meer bacteriën.

Tandplak en tandsteen veroorzaken de meeste schade aan de tandvleesrand van uw kat. Wanneer de bacteriën die worden aangetroffen in tandplak en tandsteen de delicate weefsels van het tandvlees van uw kat ontmoeten, activeren ze het immuunsysteem om te reageren. Dit resulteert in gingivitis en parodontitis.

Lees ook: Beste tandheelkundige kattentraktaties

2. Virale omstandigheden

Kat in kegel

Bepaalde virale ziekten kunnen tandheelkundige aandoeningen bij katten veroorzaken.

Feline leukemievirus (FeLV) en feline immunodeficiëntievirus (FIV) zijn beide waargenomen om het risico op tandziekte bij katten te verhogen. De gingivitis veroorzaakt door virale infectie kan ernstig zijn.

We weten niet precies waarom deze virussen bijdragen aan tandziekten. We vermoeden echter dat het te maken heeft met de manier waarop deze virussen het immuunsysteem beïnvloeden. Een veranderde immuunrespons op de bacteriën in de mond van uw kat kan leiden tot aanzienlijke stomatitis.

3. Andere medische aandoeningen

droevig uitziende kat

Verschillende andere aandoeningen zijn in verband gebracht met tandheelkundige aandoeningen, waaronder nierziekte.

Andere onderliggende medische aandoeningen kunnen een kat vatbaar maken voor tandheelkundige aandoeningen. Er is bijvoorbeeld een verband waargenomen tussen tandziekte en chronische nierziekte.

We weten niet helemaal zeker wat eerst komt – de tandziekten of de nierziekte – maar er lijkt een interactie te zijn tussen deze twee aandoeningen. Katten met diabetes mellitus hebben ook meer kans op het ontwikkelen van aanzienlijke gebitsproblemen, misschien vanwege de effecten van diabetes op het immuunsysteem.

Lees ook: 7 beste kattenvoer voor diabetische katten

4. Auto-immuunziekte

Kat die mond wijd openzet

Auto-immuunziekten kunnen een kat vatbaar maken voor tandheelkundige aandoeningen.

Sommige katten lijken vatbaar te zijn voor ernstige tandaandoeningen, zonder andere identificeerbare risicofactoren. Bij deze katten kunnen zelfs dagelijks poetsen en regelmatige gebitsreinigingen ontoereikend zijn om gingivitis, parodontitis en tandresorptie te voorkomen. Deze katten kunnen een vorm van auto-immuunziekte hebben, waardoor ze overdreven reageren op de bacteriën die in hun mond aanwezig zijn.

Lees ook: Beste tandenborstels voor katten

Tekenen van tandheelkundige ziekte bij katten

Dierenarts die de tanden van de kat inspecteert

Tandheelkundige ziekte manifesteert zich met tal van symptomen, waarvan de meeste gemakkelijk thuis kunnen worden geïdentificeerd.

De tekenen van tandheelkundige aandoeningen kunnen dramatisch variëren, afhankelijk van de ernst van de tandheelkundige ziekte van uw kat.

In de vroege stadia kunt u milde roodheid en zwelling van het tandvlees van uw kat opmerken bij nader onderzoek. In dit stadium zal uw kat waarschijnlijk normaal eten en geen openlijke tekenen van pijn vertonen.

Naarmate de tandziekte van uw kat evolueert naar parodontitis, kunt u meer voor de hand liggende tekenen van tandheelkundige aandoeningen opmerken. Het tandvlees van uw kat kan steeds roder en gezwollen worden en u kunt enkele losse of ontbrekende tanden opmerken. Bloeden aan de tandvleesrand komt vaak voor, dus u kunt wat bloed in het speeksel of de waterbak van uw kat opmerken.

Katten met parodontitis voelen zich meestal ongemakkelijk, wat kan leiden tot overmatig kwijlen en poten in de mond. Uw kat kan terughoudend zijn om te eten. Ze kunnen aan slechts één kant van de mond kauwen en hun hoofd onder een hoek houden tijdens het eten. U kunt ook merken dat uw kat een uitzonderlijk slechte adem heeft.

Tandresorptie, zoals parodontitis, veroorzaakt pijn en ongemak. Als u echter goed naar de tanden van uw kat kijkt, kunt u kleine roze defecten op het oppervlak van de tand opmerken. Deze defecten zijn vaak het meest zichtbaar op de tandvleesrand, hoewel ze ook op andere delen van de tanden kunnen voorkomen.

Behandeling van tandheelkundige aandoeningen bij katten

Persoon die de tanden van een kat schoonmaakt

Tandheelkundige aandoeningen kunnen worden behandeld door regelmatige reinigingen door een dierenarts.

De eerste stap naar de behandeling van tandheelkundige aandoeningen is om uw dierenarts een uitgebreide gebitsreiniging en mondgezondheidsevaluatie te laten uitvoeren. Dit stelt uw dierenarts in staat om eventuele gebitsproblemen te identificeren en te diagnosticeren en vervolgens verder te gaan met de behandeling.

Een katachtige gebitsreiniging wordt altijd uitgevoerd onder algemene anesthesie. In tegenstelling tot menselijke patiënten, kan een kat niet worden vertrouwd om volledig stil te liggen met zijn mond open voor de tijd die nodig is voor een tandheelkundige ingreep. (Hoewel u mogelijk advertenties ziet voor ‘anesthesievrije tandheelkunde’, worden deze services op geen enkele manier beschouwd als een vervanging voor een grondige gebitsreiniging en -evaluatie.)

Zodra uw kat is verdoofd, zal een dierenarts al het tandsteen van de tanden van uw kat schalen. Ze zullen speciale aandacht besteden aan het tandsteen langs en onder de tandvleesrand, omdat dit is wat het meest dramatisch bijdraagt aan tandziekten.

Vervolgens zal de veterinaire technicus röntgenfoto’s (röntgenfoto’s) van de tanden van uw kat maken. Omdat de meeste tandheelkundige aandoeningen veranderingen onder de tandvleesrand met zich meebrengen, zijn tandheelkundige röntgenfoto’s een belangrijk onderdeel van een grondige tandheelkundige evaluatie.

Zodra het gebit van uw kat is schoongemaakt en röntgenfoto’s zijn gemaakt, zal de dierenarts de tanden van uw kat zorgvuldig onderzoeken. Ze zullen het tandvlees van uw kat onderzoeken, uitgebreid worden onderzocht, op zoek naar zakken in het tandvlees die kunnen wijzen op parodontitis.

De dierenarts zal de tanden van uw kat nauwkeurig onderzoeken, op zoek naar resorptieve laesies of andere indicaties van tandziekte. De dierenarts zal ook de tandheelkundige röntgenfoto’s van uw kat beoordelen, op zoek naar bewijs van pathologie onder de tandvleesrand.

Op basis van hun bevindingen zal uw dierenarts behandelingsaanbevelingen doen. Ernstig zieke tanden worden vaak geëxtraheerd, terwijl gingivitis en / of milde parodontitis kunnen worden aangepakt door schilfering en polijsten.

Uw dierenarts kan uw kat ontslaan met pijnmedicatie en antibiotica na hun gebitsreiniging. De eerste paar dagen na een diepe gebitsreiniging kunnen ongemakkelijk zijn, vooral in gevallen van ernstige gingivitis of parodontitis, dus uw dierenarts kan pijnmedicatie aanbevelen, zelfs als er geen extracties zijn. Antibiotica worden vaak aanbevolen voor katten met parodontitis of tandheelkundige extracties, om het risico op orale infectie te verminderen.

Lees ook: Basepaws Cat Dental Health Test Review: we hebben het geprobeerd

Preventie van tandheelkundige aandoeningen bij katten

De beste manier om tandziekten bij katten te voorkomen, is door dagelijks tandenpoetsen. In de meeste gevallen, vooral als u al op jonge leeftijd begint, kunnen katten worden getraind om te tolereren en zelfs te genieten van dagelijks poetsen.

Als dagelijks poetsen echter geen optie is voor uw kat, zijn er verschillende andere opties voor tandheelkundige zorg voor thuis. Tandheelkundige kauwen, mondhygiënespoelingen en voorgeschreven diëten kunnen allemaal dienen als gunstige alternatieven voor dagelijks poetsen.

1. Katachtige tandenpoetsen

Persoon die de tanden van een kat poetst

Het regelmatig poetsen van de tanden van uw kat zal helpen om tandsteenophoping te voorkomen.

Bij het tandenpoetsen van je kat is het belangrijk om katachtige tandenborstels en tandpasta te gebruiken. Menselijke tandpasta bevat fluoride, dat giftig kan zijn voor katten. Kattentandenborstels zijn gemakkelijker te gebruiken, omdat ze in de kleine mond van een kat passen.

Laat je kat langzaam wennen aan tandenpoetsen. Probeer de eerste week niet eens de tanden van je kat volledig te poetsen. Richt je in plaats daarvan op het overtuigen van je kat om een kleine hoeveelheid tandpasta van je vinger en vervolgens van de tandenborstel te likken. Zodra uw kat gemakkelijk tandpasta van de tandenborstel accepteert, moet u enkele dagen proberen slechts één tand te poetsen. Richt je op het positief maken van de ervaring voor je kat en maak je geen zorgen over het poetsen van alle tanden van je kat.

Eindig op een hoge noot, voordat je kat gestrest raakt, en volg elke poetspoging altijd met een smakelijke beloning. Gedurende een periode van enkele weken, als de tolerantie van uw kat voor tandenpoetsen toeneemt, kunt u geleidelijk werken aan het poetsen van alle tanden in één keer.

Zodra uw kat gewend is aan tandenpoetsen, poetst u elke dag de tanden van uw kat. Hoewel je misschien af en toe een dag poetsen moet missen, moet je je ervan bewust zijn dat het overslaan van slechts één dag poetsen de hoeveelheid tandsteen op de tanden van je kat zal verhogen.

Lees ook: Beste tandpasta voor katten

2. Mondhygiëne spoelingen

tandenpoetsen van een kat

Het tandenpoetsen van uw kat kan stressvol zijn voor zowel kat als mens. Een mondspoeling kan een handiger alternatief zijn.

Als uw kat uw handen in zijn mond verdraagt, maar niet lang genoeg om te poetsen, kan een mondhygiënespoeling een aantrekkelijk alternatief zijn. Deze spoelingen werken in wezen als mondwater voor huisdieren. Ze bevatten antibacteriële stoffen of enzymatische reinigingsmiddelen die de groei van bacteriën in de mond van uw kat minimaliseren. Gebruik eenmaal daags een mondhygiënespoeling of volgens de aanbevelingen van het etiket.

3. Tandheelkundige kauwen

Kat bijt een stuk schokkerig

Ja, er zijn tandheelkundige kauwen voor katten! Deze kunnen helpen om tandsteenophoping te voorkomen.

Hoewel de uitdrukking “tandheelkundige kauw” je misschien aan honden doet denken, genieten sommige katten ook van katspecifieke tandheelkundige traktaties. Tandkauwt schraap tandplak en tandsteen van de tanden terwijl uw kat kauwt. Er zijn verschillende merken beschikbaar en ze verschillen enigszins in smaak en consistentie. Geef tandheelkundige kauwen overal van eenmaal daags tot een paar keer per dag, afhankelijk van de aanbevelingen op het etiket van de verpakking.

Lees ook: Katachtige Greenies Cat Treats Review

4. Voorgeschreven diëten

Dierenarts geeft kat iets te eten

Voorgeschreven tandheelkundige diëten zijn gemaakt om de oppervlakken van de tanden van uw kat te schrapen, waardoor de opbouw wordt afgeschud.

Net als tandheelkundige kauwen schrapen voorgeschreven tandheelkundige diëten tandplak en tandsteen van de tanden van uw kat. Terwijl veel katten de neiging hebben om hun brokjes in hun geheel door te slikken, hebben voorgeschreven diëten grotere stukken brokjes.

Deze brokjes hebben ook kenmerken die voorkomen dat ze verbrijzelen wanneer ze worden gebeten, waardoor de kans wordt gemaximaliseerd dat ze de tanden van uw kat bij elke beet schoonschrapen. Als uw kat een voorgeschreven tandheelkundig dieet eet, moet hij dit dieet meestal bij elke maaltijd ontvangen.

5. Regelmatige gebitsreinigingen

behandeling van gingivitis bij katten

Volledig tandheelkundig onderzoek en reiniging is een essentieel onderdeel van de behandeling van tandheelkundige aandoeningen bij katten.

Zelfs met de juiste thuiszorg moeten de meeste katten hun tanden nog steeds periodiek door een dierenarts laten reinigen. (Vergeet niet dat de meeste mensen hun tanden twee keer per dag poetsen en nog steeds om de zes maanden hun mondhygiënist zien!)

Uw kat kan om de één tot drie jaar gebitsreinigingen nodig hebben, afhankelijk van het succes van uw tandheelkundige zorg thuis en de aanbevelingen van uw dierenarts. Regelmatige gebitsreinigingen maken het mogelijk om tandsteen te verwijderen en problemen vroegtijdig op te sporen, waardoor het risico op ernstige of gevorderde tandaandoeningen wordt geminimaliseerd.

Conclusie

tandplak van kattentanden

Met de juiste stappen kan tandziekte bij katten worden voorkomen en behandeld voor een gelukkigere, gezondere kat.

Katachtige tandheelkundige ziekte is een veel voorkomende aandoening, maar het hoeft geen onvermijdelijk feit van het kattenleven te zijn. Werk samen met uw dierenarts om de huidige tandheelkundige gezondheid van uw kat aan te pakken en ontwikkel vervolgens een thuiszorgplan om tandziekten op lange termijn te voorkomen. Bij door zorgvuldig op de tanden van uw kat te letten, kunt u hun kwaliteit van leven verbeteren en het risico op ernstige medische problemen verminderen.

Lees ook: Wat te doen als je kat op alles kauwt

Veelgestelde vragen

Kan tandziekte bij katten worden genezen?

Met geschikte veterinaire behandelingen kunnen de meeste gevallen van tandheelkundige aandoeningen worden genezen. Uw dierenarts kan een aantal behandelingen aanbevelen, waaronder regelmatige gebitsreinigingen, extractie van zieke tanden en dagelijkse preventieve zorg thuis.

Wat zijn de tekenen van tandheelkundige aandoeningen bij katten?

Het vroegste teken van tandziekte bij katten is rood, gezwollen tandvlees. Als tandziekte in dit stadium niet wordt aangepakt, kunnen tekenen van meer geavanceerde tandheelkundige aandoeningen bloedingen uit het tandvlees, poten in de mond, verhoogde speekselvloed en terughoudendheid om te eten omvatten.

Hoe lang leven katten met parodontitis?

Parodontitis kan de levensverwachting van uw kat beïnvloeden als het onbehandeld blijft. Met de juiste behandeling kan van uw kat worden verwacht dat hij een normaal gezond leven leidt.

Kunnen katten leven met een tandziekte?

Tandziekte kan de kwaliteit van leven van een kat negatief beïnvloeden en hun levensduur beïnvloeden, indien onbehandeld. Met de juiste behandeling kunnen de meeste gevallen van tandheelkundige aandoeningen worden genezen en zal de kat een gezond leven leiden.