Hoe roadtrip met een kat: 5 handige tips

hoe roadtrip met een kat uitgelichte afbeelding

Van een korte reis langs de kust of een langere reis voor een verhuizing, roadtrips zijn een kans voor avontuur. Dus, hoe kun je je kat laten meedoen aan het plezier?

Het goede nieuws is dat je katachtige vriend mee kan gaan en het is mogelijk om roadtrips met een kat leuk en veilig te maken voor alle betrokkenen. Lees verder voor handige tips om de roadtrip zo soepel en stressvrij mogelijk te maken voor zowel u als uw kat.

5 handige tips voor roadtrippen met je kat

Voordat u uw kat meeneemt op reis, zijn er enkele belangrijke factoren waarmee u eerst rekening moet houden. We hebben hieronder 5 handige reistips verzameld die helpen bij elke reis.

#1 Gebruik een geschikte draagdoos

Kat in een reismand

Het gebruik van de juiste soort reismand is van vitaal belang bij het reizen met een kat. Kies idealiter een vervoerder die is getest op een crash en die veilig is gecertificeerd.

Onze eerste tip is om een geschikte draagdoos te gebruiken. Dit lijkt misschien een voor de hand liggend punt, maar dat is het niet. Een kleine vervoerder is misschien goed voor korte ritten (bijvoorbeeld een reis van 10 minuten naar de dierenarts), maar voor langere reizen is dit niet groot genoeg. Voor langeafstandsreizen heeft uw kat een grotere ruimte nodig om zich in te verplaatsen.

Dit kan een grotere draagbak zijn of zelfs een kleine hondenkrat. Ze moeten toegang hebben tot een waterbak en een comfortabel kattenbed. Sommige grotere dragers /kratten passen op een kleine kattenbak voor het geval uw kat onderweg een toiletpauze nodig heeft. Ze zullen de optie zeker waarderen!

Huisdierdragers of kratten moeten zich in een veilig, beveiligd deel van de auto bevinden. Ze kunnen in de voetput van de auto worden geplaatst of op een stoel die is beveiligd met een veiligheidsgordel. Als de auto plotseling stopt, moet de doos goed worden vastgezet zodat deze niet beweegt.

In welke doos u uw kat ook besluit te vervoeren, hij moet goed beademingswerk hebben en niet te warm/koud van binnen zijn. Vervoer je kat nooit los in de auto. Ik weet dat het vriendelijker lijkt om ze uit de doos te laten, maar het is veel te gevaarlijk om ze onbeveiligd in een voertuig te hebben. In het belang van je kat en die van jou, bewaar ze in een reismand!

Lees ook: 5 beste dubbele kattendragers

#2 Verminder hun stress

Kat in een zacht bed in een auto

Onderneem stappen om de stress die uw kat ervaart tijdens de roadtrip te verminderen.

Velen van ons houden van roadtrips en het is mogelijk voor onze katten om er ook van te genieten. Niet alle katten zullen er echter van genieten. Ze kunnen ze in het begin zelfs erg stressvol vinden. Om de ervaring zo positief en stressvrij mogelijk te maken, zijn er een paar dingen die je kunt proberen;

  • Als u van plan bent om uw kat regelmatig in de auto te nemen, bouw hem dan langzaam op. Begin bijvoorbeeld met zeer korte ritjes van 5 minuten en bouw dit geleidelijk op zodat je kat eraan kan wennen. Neem ze indien mogelijk niet mee op een lange autorit zonder ze eerst te laten wennen aan kortere autoritten.
  • Het gebruik van feromoonsprays (bijv. Feliway) op hun beddengoed en dekens kan helpen om hun stress te verminderen. Spuit dit minstens 30 minuten voor de reis, zonder dat de kat aanwezig is.
  • Gebruik een lichte deken om de bovenkant van de drager te bedekken, of bedek deze gedeeltelijk als het een grote drager / krat is. Dit geeft de kat privacy en blokkeert visuele stimulatie die stress kan veroorzaken. Zorg ervoor dat u de drager niet volledig bedekt, omdat u een goede luchtventilatie in de drager kunt voorkomen.
  • Voor katten die van kattenkruid houden, kun je een deel hiervan op hun favoriete deken of speelgoed in de doos strooien. Als je niet weet of je kat het leuk vindt, probeer ze dan met een kleine hoeveelheid voorafgaand aan de reis. Sommige katten gedragen zich heel ontspannen met kattenkruid, terwijl anderen een beetje overprikkeld of hyper kunnen worden. Je moet het alleen gebruiken voor autoritten als het je kat ontspant en gelukkiger maakt.
  • Laat u adviseren door uw dierenarts als je een lange autorit moet maken (bijvoorbeeld verhuizen naar een nieuw huis) en je weet dat je kat erg gestrest raakt in auto’s. Ze kunnen medicijnen voorschrijven om uw kat te ontspannen of angst voor de reis te verlichten.

#3 Reisziekte behandelen

Persoon die een kat aait

Net als mensen kunnen katten zich tijdens roadtrips bewegingsziek voelen.

Net als veel mensen kunnen katten zich ziek voelen tijdens autoritten. Dit wordt ook wel reisziekte genoemd.  Als uw kat zich ziek voelt tijdens de autorit, kunt u merken dat hij overmatig kwijlt, wat kan worden gevolgd door braken. Ze kunnen ook luid vocaliseren.

Om te helpen met reisziekte begin met zeer korte, rustige autoritten. Bouw dit geleidelijk op als de reisziekte verbetert. Als de ziekte ernstig is en je echtals u uw kat in de auto moet brengen (bijvoorbeeld een dierenartsbezoek of een verhuizing) moet u contact opnemen met uw dierenarts. Er is reisziektemedicatie beschikbaar die uw dierenarts kan voorschrijven als hij denkt dat het geschikt is voor uw kat.

Lees ook: 7 veel voorkomende kattenvocalisaties en wat ze betekenen

#4 Neem pauzes

Persoon loungen met een kat op schoot

Het opsplitsen van je reis in brokken kan helpen om het minder stressvol te maken voor je kat.

Als je een lange roadtrip maakt, is het misschien de moeite waard om de reis op te breken. Veel hotels zijn tegenwoordig huisdiervriendelijke hotels en het kan uw kat de kans geven om zijn benen te strekken voor de nacht.

Als je een kortere roadtrip maakt waarvoor geen overnachting nodig is, kun je tijdens de rit nog steeds pauzes nemen. Als uw auto op een veilige plek naast de hoofdweg geparkeerd staat, de motor is uitgeschakeld en deuren/ramen gesloten, kunt u uw kat even uit de reismand laten voor een pauze.

Laat je kat nooit buiten de auto gaan.

Dit wordt vaak gedaan met honden om ze frisse lucht te geven en ze naar het toilet te laten gaan. Het verschil is dat honden aan de lijn zijn, terwijl katten dat meestal niet zijn, en ze kunnen gemakkelijk weglopen in een nieuwe omgeving.

Sommige katten zijn tuiggetraind en gewend om aan de lijn naar buiten te gaan, maar ik zou nog steeds oppassen als je in een lawaaierig gebied dicht bij de hoofdweg bent. Ze konden schrikken en hun lood/harnas laten glijden.

Lees ook: Beste 20 kattenhotels om je te laten spinnen

#5 Creëer een rustige autoomgeving

Maak van de auto een rustige omgeving

Door de autoomgeving zo stressvrij mogelijk te maken, kan uw kat genieten van een rustige, veilige en comfortabele reis.

Probeer ten slotte de omgeving in de auto ontspannend te houden. Dit kan door op een paar punten te letten;

  • De muziek mag niet luid worden afgespeeld en de stemmen moeten zacht en op een laag niveau worden gehouden. Elk overmatig geluid kan uw kat gestrest maken.
  • Houd rekening met de temperatuur van de auto. Extreme hitte/kou kan zeer ernstige gevolgen hebben voor uw kat en kan leiden tot een dringend dierenartsbezoek!
  • Probeer voorzichtig te rijden en vermijd te hard rijden, uitwijken of het nemen van bochten. Elk onregelmatig rijgedrag zal de auto-ervaring zeer negatief maken voor uw kat.
  • Zorg ervoor dat er voldoende ventilatie in de auto is en dat het niet te benauwd is. Zeker als er een paar mensen in de auto zitten.
  • Als je meer dan één huisdier meeneemt op een roadtrip, zorg er dan voor dat ze hun eigen ruimte hebben. Zet katten niet in dezelfde reismand en laat ze indien mogelijk niet tegenover elkaar staan. Zelfs als ze onder normale omstandigheden met elkaar overweg kunnen, kunnen ze dat niet doen als ze zich gestrest voelen tijdens de autorit. Houd honden uit de buurt van een kat in een reismand, omdat dit intimiderend kan zijn voor de kat.

Lees ook:De 10 geluiden waar katten het meest van houden

De roadtrip-uitzonderingen

Kat op schoot in de auto

Elke kat is anders en of je kat al dan niet op roadtrip kan gaan, hangt af van zijn persoonlijkheid.

Het is belangrijk op te merken dat elke kat anders is en dat het gewoontedieren zijn die niet van verandering houden. Sommige katten zullen zich goed aanpassen aan het reizen in een auto met de bovenstaande tips. Zij zouden de ideale roadtrippartner kunnen zijn. Aan de andere kant zijn sommige katten erg gevoelig voor stress en angst. Dit kan een stuk erger worden tijdens een autorit, vooral een lange reis. Om deze reden zullen er enkele uitzonderingen zijn voor katten die op roadtrips kunnen gaan.

Wanneer u nadenkt over het al dan niet meenemen van uw kat op een roadtrip, is er geen regel die bij iedereen past. Bepaalde reizen zijn essentieel, bijvoorbeeld door ze naar de dierenarts te brengen of te verhuizen. Andere reizen zijn optioneel, zoals een roadtrip naar een andere staat voor de lol. Hoewel sommige reizen essentieel zijn, is het niet altijd een goed idee om ze mee te nemen op niet-essentiële reizen.

Ik zou aanraden om deze beslissing te baseren op het temperament van je kat (bijvoorbeeld snel bang of geschrokken) en of ze gevoelig zijn voor stress in alledaagse situaties. Als ze snel gestrest of bang zijn, is het misschien niet de beste beslissing voor hen om ze mee te nemen op een roadtrip.

Als uw kat een chronische ziekte of aandoening heeft, raad ik u aan eerst contact op te nemen met uw dierenarts. Lange autoritten zijn misschien geen goed idee voor katten met bepaalde aandoeningen. Een kat die bijvoorbeeld gevoelig is voor katachtige lagere urinewegaandoeningen kan tijdens de autorit gestrest raken. Deze aandoening wordt verergerd door stress, dus het kan een episode hiervan veroorzaken.

Lees ook: Beste grote kattendragers voor reizen beoordeeld

Roadtrips naar andere landen

Cat roadtrippen

Wat als je roadtrip je uit je eigen land haalt? Dezelfde rules van toepassing zijn, maar je hebt misschien een aantal extra dingen om te overwegen.

In dit artikel richten we ons op tips om te helpen bij roadtrips in auto’s. Het is echter ook mogelijk om per veerboot of vliegtuig naar andere landen te roadtrippen. Er zijn een paar verschillen. De grootte en locatie van de draagzak kunnen worden bepaald door de reisorganisatie, dus het is misschien niet mogelijk om een kattenbak in de reismand te plaatsen. U kunt misschien niet met uw huisdier reizen, dus het kan moeilijker zijn om enkele van de tips te implementeren, bijvoorbeeld het minimaliseren van geluid.

Als uw kat naar het buitenland reist, zorg er dan voor dat u de vereisten hebt gecontroleerd en een dierenartsbezoek hebt gehad. Uw kat heeft een microchip nodig en heeft mogelijk een dierenpaspoort, diergezondheidscertificaat of bloedonderzoek nodig, afhankelijk van waar hij reist.

Lees ook: Kunnen katten hulpdieren zijn?

Conclusie

Emotionele steun kat

Uiteindelijk zul je merken dat je kat het gelukkigst is om thuis te blijven en te genieten van wat knuffeltijd op de bank. Maar als je kat een avonturier is die klaar is voor de weg, is het misschien tijd om in te pakken en te gaan!

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kunnen katten op roadtrips gaan! Volg onze 5 handige tips om de reis voor uw kat gemakkelijker te maken. Het is belangrijk om stress tot een minimum te beperken en de reis zo rustig mogelijk te maken voor je kat.

Ondanks onze nuttige tips wordt niet-essentiële autoreizen niet aanbevolen voor bepaalde katten, en u kunt dit met uw dierenarts bespreken als u zich zorgen maakt. Als je kat graag reist, pak dan je koffers en begin met het plannen van je volgende avontuur!

Lees ook: 5 beste dubbele kattendragers

Veelgestelde vragen

Komt het goed met mijn kat tijdens een roadtrip?

Ja, dat zullen ze zijn. Je moet een grote drager voorzien van water, een comfortabel bed en een kattenbak. Het gebruik van feromoonsprays en het gedeeltelijk bedekken van de draagdoos kan helpen stress te verminderen.

Kunnen katten lange autoritten maken?

Ja, dat kunnen ze als ze goed omgaan met autoritten. Katten die gemakkelijk gestrest zijn of een chronische aandoening hebben, zijn mogelijk niet geschikt voor lange autoritten. Neem contact op met uw dierenarts als u het niet zeker weet.

Hoe gaan katten naar de wc tijdens roadtrips?

U moet zorgen voor een reismand of bench die groot genoeg is om een kleine kattenbak te plaatsen die uw kat kan gebruiken.

Hoe kalmeer je een kat tijdens een roadtrip?

U kunt reizen minder stressvol maken door feromoonsprays te gebruiken, de drager te bedekken en de auto op een rustige en rustige plek te houden.

Moet ik de reismand van mijn kat bedekken tijdens het reizen?

Ja, het bedekken van hun drager met een lichte deken kan helpen om hun stress te verminderen. Het blokkeert hun zicht op de auto en op dingen die hen bang kunnen maken.