Ragdoll vs. Snowshoe Cat: wat is het verschil? (Met foto’s)

Als je hebt geprobeerd te beslissen of je een Ragdoll- of Sneeuwschoenkat wilt adopteren, vraag je je misschien af wat de verschillen zijn. De Ragdoll is iets zwaarder dan de Sneeuwschoen, maar beide zijn aanhankelijk, vriendelijk en liefdevol. Beide katachtigen kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren, maar Ragdolls werpen meer dan sneeuwschoenen. We geven je alle verschillen die we konden vinden tussen deze twee prachtige kattenrassen in de onderstaande gids om je te helpen beslissen welke je klaar bent om een eeuwig thuis te geven.

kattenpootverdeler

Visuele verschillen

ragdoll vs sneeuwschoen
Afbeelding Credit: (L) Nils Jacobi, Shutterstock | (R) Anna Krivitskaya, Shutterstock

In één oogopslag

Ragdoll Kattenras


 • Gemiddelde lengte (volwassene): 9 tot 11 inch

 • Gemiddeld gewicht (volwassene): 10 tot 20 pond

 • Levensduur: 10 tot 15 jaar

 • Oefening: 1+ uur per dag

 • Verzorgingsbehoeften: Hoog

 • Gezinsvriendelijk: Ja

 • Andere huisdiervriendelijke: Vaak

 • Trainbaarheid: Gemakkelijk

Sneeuwschoen Kattenras


 • Gemiddelde lengte (volwassene): 8 tot 13 inch

 • Gemiddeld gewicht (volwassene): 9 tot 12 pond (mannen), 7 tot 10 pond (vrouwen)

 • Levensduur: 15 tot 20 jaar

 • Oefening: 1+ uur per dag

 • Verzorgingsbehoeften: Laag

 • Gezinsvriendelijk: Ja

 • Andere huisdiervriendelijke: Vaak

 • Trainbaarheid: Gemakkelijk

divider-catclaw1

Ragdoll Kattenras Overzicht

Ragdolls zijn een beetje aan de grote kant en bereiken tussen de 10 en 20 pond, maar laat je niet misleiden door dat. Ze zijn helemaal niet imposant. In feite zijn het enkele van de meest volgzame, liefste katten die je het geluk hebt om te ontmoeten.

De Ragdoll-kat dankt zijn naam aan zijn neiging om te floppen en slap te worden wanneer hij wordt opgepikt, net als een Ragdoll. Vervolgens zullen we het Ragdoll-kattenras onderzoeken, zodat je weet waar je aan toe bent als je er een adopteert en het een eeuwig thuis geeft.

blauwe ragdoll buiten
Afbeelding Credit: Agata Światowska, Pixabay

Persoonlijkheid / Karakter

De Ragdoll-kat is aanhankelijk, volgzaam en loyaal. Hoewel de meeste katten afstandelijk en asociaal zijn tegenover andere dieren en mensen, is de Ragdoll dat allesbehalve. Misschien merkt u dat uw Ragdoll-kitten u van kamer naar kamer volgt, smeekt om geaaid te worden of zich een weg naar uw schoot forceert terwijl u zich onder een deken nestelt terwijl u tv kijkt op een koude winteravond. Als je op zoek bent naar een schootkat, is de Ragdoll een ideale keuze.

Opleiding

Hoewel katten als ontrainbaar worden beschouwd en weinig meer leren dan het gebruik van de kattenbak, zijn Ragdolls uitstekende leerlingen. Alle katten kunnen worden getraind, maar sommigen geven er niet genoeg om te luisteren naar wat je zegt of te leren wat je probeert te leren. Omdat Ragdolls dol zijn op de aandacht van hun huisdierouder, zijn ze vaak enthousiast om te leren wat je leert. Je kunt je Ragboll trainen om eenvoudige spellen zoals apporteren te spelen, en je zou geen problemen moeten hebben om hem van de toonbanken te houden of de kattenbak te gebruiken. Zorg ervoor dat je je kleine katachtige vriend beloont met een traktatie wanneer het een truc heeft geleerd.

Gezondheid & Zorg

De Ragdoll werd gefokt in de jaren 1960, dus het is in de meeste opzichten een nieuw kattenras. Er zijn echter een paar voorwaarden waar je op moet letten met je Ragdoll-kat. Deze omvatten obesitas, urineweginfecties, cardiomyopathie, cryptococcosis en polycystische nierziekte. Dit zijn enkele van de aandoeningen, zowel kleine als grote, die sinds hun creatie bij deze katten zijn gemeld.

Dit betekent niet dat je Ragdoll met deze voorwaarden zal eindigen. Als u echter aanwijzingen ziet dat uw kat een van deze aandoeningen kan hebben, is het het beste om de kat meteen naar uw dierenarts te brengen voor diagnose en behandeling.

ragdoll kat met blauwe ogen die buiten in de natuur staat
Afbeelding credit: Aaron Zimmermann, Shutterstock

Grooming

Het verzorgen van de Ragdoll-kat kan moeilijk zijn als je niet de tijd of de neiging hebt om je huisdier wekelijks te borstelen of de tijd neemt om zijn lange vacht te ontwarren. Het zou het beste zijn als je je kat meer dan één keer per week borstelt en ze zullen meer moeten poetsen naarmate ze ouder worden. U kunt een professionele trimmer inhuren als uw schema u niet toestaat om uw huisdier heel vaak te borstelen.

Sommige trimmers doen zelfs huisbezoeken, maar ze zijn duurder dan je huisdier naar een winkel brengen. Je Ragdoll moet ook minstens één keer per maand zijn nagels knippen en tanden poetsen. Een groot ding over Ragdolls is dat ze van water houden, dus je zou geen probleem moeten hebben om de kat een bad te laten nemen wanneer dat nodig is.

Geschikt voor

Het Ragdoll kattenras is een geweldig huisdier. Ze zijn aanhankelijk, ontspannen en intelligent. Ze doen het goed met kinderen en actieve gezinnen en kunnen zelfs goed overweg met andere huisdieren, zolang ze niet worden opgepikt. Het is belangrijk op te merken dat een Ragdoll zich in een huis moet bevinden waar iemand meestal in de buurt is. De kat houdt van menselijk gezelschap en kan eenzaam worden als hij te lang alleen wordt gelaten.

divider-catclaw1

Sneeuwschoen Kattenras Overzicht

Als je ooit een kat hebt gewild die zich als een mens gedraagt, is de Sneeuwschoenkat misschien een perfecte match. Sneeuwschoenkatten zijn behoorlijk vocaal en werden gemaakt in de jaren 1960 toen de Amerikaanse korthaar en de Siamese kat samen werden gefokt.

Deze kat weegt tussen de 9 en 10 pond, heeft prachtige, opvallende blauwe ogen en is super aanhankelijk met mensen. We bespreken hieronder alles wat u moet weten over de persoonlijkheid, lichaamsbeweging en trainingsbehoeften van de Sneeuwschoenkat en gezondheidsproblemen waar u op moet letten. We zullen ook bespreken hoe moeilijk het is om deze schattige kat te verzorgen.

sneeuwschoen kat
Afbeelding Credit: EVasilieva, Shutterstock

Persoonlijkheid / Karakter

De sneeuwschoenkat heeft een aanhankelijke persoonlijkheid, is zeer intelligent en heeft de neiging om zich te binden aan één familielid en dat familielid tot hun “persoon” te maken. Ze praten veel, maar hebben een zachte, rustige miauw. Ze hebben geweldige persoonlijkheden en kunnen je door je huis leiden als je hun uitverkoren persoon bent in plaats van je van kamer naar kamer te volgen.

De sneeuwschoenkat kan zich met één persoon verbinden, maar ze zijn aanhankelijk en liefdevol voor iedereen in het huishouden.

Opleiding

De Sneeuwschoen kat is eenvoudig te trainen om de kattenbak te gebruiken. Ze kunnen ook worden geleerd om trucs te doen en zouden ook graag traktaties krijgen om ze te doen. Je kunt ze zelfs trainen om naast je aan de lijn te lopen, maar het is het beste om een harnas te gebruiken in plaats van een halsband om de nek van de kat te beschermen. Positieve bekrachtiging doet wonderen bij het trainen van deze kat, dus zorg ervoor dat je geduldig en liefdevol bent en geef veel traktaties voor de beste resultaten.

Gezondheid & Zorg

Net als de Ragdoll heeft de Sneeuwschoen een paar gezondheidsproblemen waar huisdierouders op moeten letten. Deze aandoeningen omvatten tandheelkundige aandoeningen, gekruiste ogen, cardiomyopathie, arteriële trombo-embolie, FLUTD, hyperthyreoïdie en nierfalen. Sneeuwschoenen zijn gezonde katachtigen en u kunt ze fit houden door kwaliteitsvoedsel, dagelijkse lichaamsbeweging en regelmatige uitstapjes naar de dierenkliniek te bieden.

kat en dierenarts
Afbeelding Credit: Stock-Asso, Shutterstock

Grooming

In tegenstelling tot het Ragdoll-kattenras, is het sneeuwschoenras kortharig en onderhoudsarm als het gaat om verzorging. Je kunt rondkomen met het borstelen van deze kat één keer per week, en in tegenstelling tot de Ragdoll, zal de Sneeuwschoen niet zoveel los haar rond je huis achterlaten. Het onderhoud van de vacht is echter nog steeds belangrijk en je moet zijn tanden poetsen en zijn klauwen minstens één keer per maand trimmen.

Geschikt voor

Deze kat is geweldig voor gezinnen en kan goed overweg met kinderen en andere familieleden. Het is het beste om deze kat in een huis te hebben waar de familieleden actief zijn, omdat ze fysiek actief moeten zijn om gelukkig te zijn. Ze kunnen ook overweg met andere huisdieren zolang ze kattenvriendelijk zijn.

kattenpootverdeler

Welk ras is geschikt voor u?

Zoals je kunt zien, hebben de Ragdoll- en Sneeuwschoenkatten nogal wat overeenkomsten en ook nogal wat verschillen. Als je geen tijd hebt om je kat te verzorgen of allergisch bent voor kattenbont, wil je voorkomen dat je een Ragdoll-kat adopteert. Hoewel geen enkele kat volledig hypoallergeen is, is de sneeuwschoen kortharig en werpt hij niet zoveel af of vereist hij zoveel verzorging.

Het maakt niet uit welk ras je kiest, het is belangrijk op te merken dat het een enorme verantwoordelijkheid is om een huisdier een eeuwig thuis te geven, dus zorg ervoor dat je er klaar voor bent. Als je denkt dat je er klaar voor bent, zal een van deze kattenrassen je jarenlang een liefdevol, loyaal en gezinsvriendelijk huisdier maken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: (T) izmargad, Shutterstock | (B) Elena Kutepova, Shutterstock