Hebben katten navels?

Wanneer uw kat omrolt en u zijn buik laat zien, is een navel misschien niet meteen duidelijk. In feite heb je misschien nooit veel nagedacht over het al dan niet hebben van katten navels. Hoewel het misschien niet zo voor de hand liggend is als dat van een mens, hebben katten inderdaad navels. Laten we wat meer leren over hoe kattenpoep eruit zien en waar ze worden gevonden.

Snel overzicht

01

Alle katten hebben navels, hoewel het erg kleine, platte littekens zijn en moeilijk te zien of te voelen zijn.

02

Navels zijn de naam die wordt gegeven aan het litteken dat achterblijft waar de navelstreng oorspronkelijk tijdens de zwangerschap was bevestigd.

03

Katten kunnen geen “outie” navels hebben, maar ze kunnen soms navelbreuken hebben, die eruit zien als een zwelling over het gebied waar de navel is.

Waar is de navel van een kat en hoe ziet het eruit?

Omdat kattenvels klein, plat en bedekt met vacht zijn, kunnen ze moeilijk te herkennen zijn.

Zoals bij de meeste zoogdieren bevindt de navel van een kat zich op zijn maag, net onder de onderkant van zijn ribben. Hoewel mensen zeer prominente navels hebben, is bij een kat de navel plat en niet bijzonder uitgesproken, dus het kan moeilijk zijn om onder al die vacht te vinden.

De navel van een kat is ook erg klein, meestal slechts een paar millimeter in diameter. Daar komt bij dat de meeste katten je niet leuk vinden het aanraken van hun maag het is dus niet verwonderlijk dat je waarschijnlijk nog nooit de navel van je kat hebt gevonden.

Als uw kat tolereert dat u zijn buik aanraakt, kunt u misschien een heel klein bultje in de huid voelen waar de navel is, en u kunt het misschien zelfs zien als u de vacht voorzichtig scheidt.

Sommige katten hebben zelfs een werveling van haar over hun navel, die in een andere richting groeit dan de rest van de vacht op de maag. Zelfs als je helemaal niets kunt voelen of zien, kun je er zeker van zijn dat je kat een navel heeft, hoewel deze misschien nauwelijks zichtbaar is.

Bij een vrouwelijke kat die is gesteriliseerd, vooral als het onlangs was, kunt u misschien het litteken van haar operatie voelen, wat gemakkelijk te verwarren is met een navel. Het litteken kan zich op de locatie bevinden waar haar navel is, dus je kunt misschien gewoon het chirurgische litteken voelen en niet haar navel.

Het litteken van sterilisatie is langer dan een navel, dus je zou moeten kunnen zien welke je voelt. Vergeet echter niet dat sommige katten worden gesteriliseerd via een incisie in hun flank of zijkant, in tegenstelling tot op hun buik.

Lees ook: Sterilisatie op jonge leeftijd &castratie van katten

Wat is een navel?

Neonatale kitten navelstreng

De navel is wat achterblijft nadat de navelstreng van een kitten loskomt.

Een navel is een veel voorkomende naam voor de navel, die technisch de navel wordt genoemd. Zoals de term “umbilicus” suggereert, is het een litteken waarbij de navelstreng die een baby tijdens de zwangerschap met zijn moeder verbond, is losgemaakt. Bij mensen kan de navel uitsteken, plat of hol zijn, afhankelijk van hoe het gebied geneest zodra het snoer is verwijderd.

Lees ook: Een zwangere kat koesteren: wat moet je weten?

Waar is een navel voor?

vrouwelijke katachtige kat bevallen

Als ze eenmaal geboren zijn, hebben kittens hun navelstreng niet meer nodig, dus moeder kauwt ze af om ze los te maken.

Bij zoogdieren draagt de navelstreng zuurstof en essentiële voedingsstoffen over van de placenta van de moeder naar de baby terwijl deze zich tijdens de zwangerschap ontwikkelt. Zodra de baby is geboren, is de navelstreng niet langer nodig en wordt deze dus verwijderd.

Moederkatten zullen kort daarna instinctief de navelstreng afknauwen die hen met hun kittens verbindt geboorte, waardoor elk kitten een kleine stomp navelstreng aan zijn buik heeft bevestigd. Dit droogt snel op en binnen een paar dagen valt de stronk eraf, waardoor het kitten een klein litteken heeft waar de navelstreng ooit was. Probeer nooit zelf de stronk eraf te trekken, hij zal vanzelf loskomen als hij klaar is.

Elk kitten in een nestje heeft een eigen placenta en een eigen navelstreng en dus een eigen navel. Zelfs tweelingen en drielingen hebben hun eigen navelstreng, hoewel ze een placenta delen. Zodra een moederkat de navelstreng heeft afgekauwd, eet ze meestal de placenta’s op.

Lees ook: Hoe te zien of een kat zwanger is: weeën tekenen, gedrag en tijdlijn

Kunnen katten ‘outie’ navels hebben?

Kat gepresenteerd met navelbreuk

Hoewel de meeste navelbreuken klein zijn, kunnen ze ernstig zijn, omdat ze hier te zien.

Katten hebben geen “innie” of “outie” navels zoals mensen dat doen. De navel van een kat is slechts een klein plat litteken. Als uw kat een “outie” navel lijkt te hebben, kan het zijn dat hij een navelbreuk heeft.

Dit is de meest voorkomende locatie bij katten voor een hernia. Een navelbreuk is een kleine opening of defect in de buikspieren waardoor vet of andere buikinhoud kan uitsteken.

Navelbreuken bij katten zijn meestal klein en vaak steekt slechts een klein stukje vetweefsel uit de buik door, waardoor een zachte knobbel ontstaat op de plaats waar de navel van uw kat zit.

Af en toe kan de hernia groter zijn en kan een deel van de darmen of een ander buikorgaan uitsteken. Dit kan levensbedreigend zijn, omdat het ertoe kan leiden dat de bloedtoevoer naar dat orgaan wordt afgesneden.

Lees ook: Spijsverteringsstelsel van de kat: anatomie, ziekten, & Behandeling

Wat moet ik doen als mijn kat een navelbreuk heeft?

draden na de operatie voor de navelbreuk

Kleine navelbreuken kunnen vaak worden gerepareerd tijdens de sterilisatie- of castratieoperatie van uw kitten.

Als u zich zorgen maakt dat uw kat een navelbreuk heeft, plan dan een onderzoek met uw dierenarts. Als de hernia erg klein is en uw kat geen problemen veroorzaakt, kan uw dierenarts voorstellen dat deze operatief wordt gerepareerd op hetzelfde moment dat uw kat wordt gecastreerd.

Als de hernia groot is, kan uw dierenarts voorstellen dat deze zo snel mogelijk chirurgisch wordt gerepareerd om te voorkomen dat buikorganen erdoorheen vallen.

Tekenen dat een navelbreuk een probleem bij uw kat veroorzaakt, zijn onder meer:

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Kunnen cat navels andere gezondheidsproblemen veroorzaken?

kat in gootsteen

Zolang er geen hernia aanwezig is, zou uw kat in de toekomst geen problemen moeten hebben met een volledig gevormde navel.

Zodra de plaats van de navelstrengaanhechting bij kittens is genezen, veroorzaakt de navel geen problemen. Af en toe bij pasgeboren kittens, voordat de navel zich heeft gevormd, kan een navelinfectie optreden. Tekenen van een navelstrenginfectie bij een kitten zijn zwelling, roodheid, ontsteking of afscheiding of pus van de plaats waar de navelstreng was bevestigd.

Als u vermoedt dat een kitten een navelstrenginfectie heeft, breng hem dan onmiddellijk naar de dierenarts, omdat het kitten zeer snel ziek kan worden en dit type infectie levensbedreigend kan zijn als het onbehandeld blijft.

Lees ook: Oogziekten bij neonatale kittens: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Hebben andere dieren navels?

De meeste zoogdieren hebben navels, hoewel menselijke navels enkele van de meest uitgesproken zijn.

Alle zoogdieren die zich tijdens de zwangerschap in een placenta ontwikkelen, hebben navels. Zoogdieren zoals kangoeroes en koala’s, buideldieren die zich in de buidel van hun moeder ontwikkelen in tegenstelling tot in een baarmoeder, hebben daarom geen navel nodig.

Andere voorbeelden van zoogdieren die geen navel hebben, zijn eierleggende zoogdieren zoals het vogelbekdier en de echidna. Afgezien van deze uitzonderingen hebben bijna alle zoogdieren navels, hoewel er maar weinig zo uitgesproken zijn als menselijke navels.

Lees ook: Waarom zijn katten zo flexibel? Een dierenarts legt uit

Cat navels: laatste gedachten

Als je kat van buikwrijven houdt, zoek dan voorzichtig naar zijn navel de volgende keer dat je knuffelt.

Nu weet je dat katten navels hebben, hoewel ze niet op de onze lijken. Je kunt moeite hebben met het vinden van de navel van je kat, omdat ze erg klein zijn en helemaal niet veel uitsteken, plus ze zijn bedekt met pluisjes, tenzij je een haarloze kat hebt.

Als uw kat het niet erg vindt dat zijn buik wordt aangeraakt, kunt u voorzichtig proberen zijn navel te vinden de volgende keer dat u hem een buikwrijving geeft. Als je het niet kunt vinden, of als je kat, zoals de meeste katten, het niet leuk vindt dat hun buik wordt aangeraakt, moet je ons gewoon op ons woord geloven dat je kat inderdaad een navel heeft.

Lees ook: Waarom staart mijn kat me aan? Top 5 redenen uitgelegd

Veelgestelde vragen

Hoe ziet de navel van een kitten eruit?

De navel van een pasgeboren kitten kan er nog steeds uitzien als een kleine stomp waar de navelstreng door zijn moeder doorheen is gekauwd. Binnen een paar dagen droogt deze stomp op en valt af, waardoor een klein, licht hobbelig litteken achterblijft.

Heeft een kat een navelstreng?

Alle katten worden geboren vastgehecht aan een navelstreng die ze aan de placenta hecht. De navelstreng wordt afgekauwd door de moederkat onmiddellijk nadat het kitten is geboren.

Wat gebeurt er met de navels van katten?

Kattenbuizen worden gevormd wanneer de navelstreng, die ze tijdens de zwangerschap aan de placenta hecht en kort na de geboorte door de moeder wordt afgekauwd. De plaats waar de navelstreng was bevestigd, geneest en vormt een klein litteken dat de navel, navel of navel wordt genoemd.

Kunnen katten outie navels hebben?

Nee, katten kunnen geen outie navels hebben. Alle kattenvels zijn kleine, platte littekens die hooguit een beetje hobbelig kunnen zijn. Als uw kat eruitziet alsof hij een navel heeft, kan hij een navel hebben, wat een zwelling is in het gebied waar de navel is.

Navelbreuken kunnen problematisch zijn, dus breng uw kat naar de dierenarts om ze te laten controleren als u denkt dat ze een navelbreuk hebben.