Haakwormen bij katten – Oorzaken, Tekenen &Care

Introductie

Je kat is net gediagnosticeerd met haakwormen en je bent nieuwsgierig naar waar ze ze hebben gekregen, hoe je voor je kat moet zorgen en hoe je kunt voorkomen dat ze in de toekomst weer haakwormen krijgen. Welnu, haakwormen zijn een van de meest voorkomende soorten darmparasieten die uw kat kan ontwikkelen. Ze verstoren het spijsverteringsstelsel van een kat door zijn dunne darm binnen te dringen, en we zullen hieronder bekijken hoe ze dat precies doen.

divider-catclaw1Wat zijn haakwormen?

Haakwormen zijn darmparasieten genoemd naar het haakachtige monddeel dat ze gebruiken om zich te hechten aan de bekleding van de darmwand, waar ze zich voeden met het bloed en de weefselvloeistoffen van hun gastheer. Ze zijn ongeveer 1/8 inch lang en zo klein in diameter dat je ze nauwelijks met het blote oog kunt onderscheiden. Ze kunnen schade toebrengen aan het gebied van de darm waar ze zich vestigen en voeden en een bloedverdunnende verbinding afgeven die bloedingen in het maagdarmkanaal van uw kat kan veroorzaken.

zieke kat met kattenziekte
Afbeelding Credit: Kittima05, Shutterstock

Wat zijn de tekenen van haakwormen bij katten?

Er zijn verschillende tekenen die erop wijzen dat uw kat haakwormen heeft, waaronder zwarte teerachtige ontlasting, wat wijst op verteerd bloed in de ontlasting, slechte kwaliteit van de haarvacht en gewichtsverlies. Katten kunnen bloedverlies ervaren van de voeding en voortdurende bloedingen in de darm van de aanhechtingsplaatsen van de haakworm. Dit kan leiden tot bloedarmoede die vaker voorkomt bij kittens. U kunt merken dat uw kat jeuk en huidirritatie heeft, vooral op zijn poten of waar de haakworm de huid is binnengedrongen.

Wat zijn de oorzaken van haakworm bij katten?

Haakwormen gedijen in warme, vochtige omgevingen en ook omgevingen met slechte sanitaire voorzieningen en overbevolking.

Een kat kan op vele manieren besmet raken met haakwormen. Ze kunnen ze binnenkrijgen door gewervelde dieren zoals knaagdieren te eten of zelfs door kakkerlakken te eten die toevallig haakwormlarven dragen. Kittens kunnen ze ook via hun moedermelk krijgen.

Haakwormen kunnen worden doorgegeven van de ontlasting van de ene kat naar de andere door inname. Vrouwelijke haakwormen zullen honderden microscopische eieren doorgeven in de ontlasting van een kat, waar de larven uit eieren uitkomen en weken of zelfs maanden in de grond in leven blijven. Een kat kan dan per ongeluk de larven inslikken door bijvoorbeeld zijn poten te verzorgen. De meeste larven zullen dan naar het darmkanaal verhuizen en daar blijven.

Larven kunnen zich ook ingraven in de huid en migreren naar de luchtpijp en longen, waar ze vervolgens worden opgehoest en ingeslikt. Van daaruit vinden ze hun weg naar het darmkanaal. Het duurt ongeveer 2-3 weken voordat een vrouwtje eieren produceert.

katten die kittens buiten verzorgen
Afbeelding tegoed: Flower_Garden, Shutterstock

Hoe zorg ik voor een kat met haakwormen?

U zult opgelucht zijn om te weten dat de behandeling voor haakwormen eenvoudig, veilig en relatief goedkoop is. Nadat de ontwormingsmedicatie is toegediend, worden de volwassen haakwormen gedood. Dit wordt meestal gedaan met behulp van een anthelminticum, maar het probleem is dat de meeste de larvale stadia niet doden, dus uw kat heeft ten minste twee behandelingen nodig die met tussenpozen van 2 tot 3 weken worden gegeven.

Uw kat moet dan volledig herstellen. In zeer zeldzame gevallen waarin een kat aan ernstige bloedarmoede heeft geleden, heeft hij een bloedtransfusie nodig. Uitgebreide behandelingen zijn in dit geval meestal nodig, maar dit is een zeer zeldzaam voorbeeld.

U kunt enkele maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat uw kat niet opnieuw geïnfecteerd raakt tijdens het herstellen en de kans verkleint dat hij in de toekomst haakwormen krijgt:


  • Houd schoon: Lichaamsvloeistoffen en ontlasting zijn veel voorkomende bronnen van parasieten, en als uw kat eenmaal is ontwormd, is een goede manier om toekomstige plagen te voorkomen, hun woonkamer en kattenbak schoon te houden. Zorg er ook voor dat u uw handen wast na het hanteren van kattenuitwerpselen.

  • Strikte hygiëne, vooral voor kinderen: u moet uw kinderen beschermen tegen mogelijk besmette gebieden. Houd rekening met openbare plaatsen zoals open zandbakken of stranden, bijvoorbeeld, en als je een zandbak in je tuin hebt, investeer dan in een passende hoes om de infectie van kinderen te voorkomen.

  • Blijf op de hoogte: Praat met uw dierenarts over welke medicatie geschikt is voor uw kat, aangezien het bewezen is dat maandelijkse medicijnen sommige soorten parasieten voorkomen. Zorg er ook voor dat u uw kat meeneemt voor fecale onderzoeken. Volwassen katten moeten deze een of twee keer per jaar hebben om te controleren op parasieten. Zelfs als uw huisdier een binnenkat is, lopen ze nog steeds het risico haakwormen te vangen.

  • Laat uw kittens behandelen: Kittens die risico lopen, kunnen worden behandeld met een door de dierenarts goedgekeurd anthelminticum vanaf twee weken oud. Uw dierenarts zal een schema bedenken om te volgenre de levenscyclus van de meest voorkomende darmparasiet is effectief doorbroken.

Kattenkogelverdeler 1Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Kunnen binnenkatten haakwormen krijgen?

Binnenkatten kunnen worden blootgesteld aan dragers zoals kakkerlakken en knaagdieren en kunnen nog steeds haakwormen krijgen. Het is ook mogelijk voor mensen om parasieten in uw huis te volgen op hun bezittingen en schoenen.

grijze kat jachtmuis
Afbeelding credit: Stefan_Sutka, Shutterstock

Kunnen mensen haakwormen van katten krijgen?

Hoewel katachtige haakwormen mensen misschien niet op dezelfde manier beïnvloeden, kunnen ze een ziekte veroorzaken die bekend staat als cutane larve migrans of “grondeczeem”, wat een migratie van haakwormen in de menselijke huid is.

divider-catclaw1Conclusie

Het is altijd zorgwekkend als er iets mis is met ons huisdier, maar gelukkig zijn haakwormen relatief gemakkelijk te behandelen. U kunt ook voorzorgsmaatregelen nemen om het risico te verkleinen dat uw kat ze opnieuw krijgt. In zeer zeldzame gevallen kunnen complicaties zoals bloedarmoede optreden en de prognose voor deze katten is niet zo gunstig, daarom is het essentieel om op die tekenen te letten en uw kat zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen voor behandeling!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Libre, Shutterstock