Waarom zijn bruine katten zeldzaam?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Katten zijn er in allerlei tinten; sommige vachtkleuren komen meer voor dan andere, terwijl er ook zijn die ongelooflijk moeilijk te vinden zijn. Eén zo’n kleur is bruin, en om precies te zijn chocolade!

Deze katten zijn werkelijk prachtig en ongewoon, en het doet me afvragen waarom er zo weinig van hen zijn? Is er een reden achter zo’n zeldzaamheid!

Waarom zijn bruine katten zeldzaam? Katten met een bruine vacht hebben een bruine genvariant die de hoeveelheid zwart pigment vermindert. Terwijl de brown tabby gemakkelijk te vinden is, zijn chocolate en cinnamon katten zeldzamer. De Havana Brown is een van de enige rassen met een “echte chocolade” vacht.

Als je meer wilt weten over chocolate en cinnamon katten en welke rassen er in deze bruintinten voorkomen, dan hebben wij het voor je!

Wat bepaalt de vachtkleur van een kat?

Voordat we dieper ingaan op de vraag waarom bruine katten moeilijker te vinden zijn, moeten we eerst eens kijken naar wat de vachtkleur van een kat in de eerste plaats beïnvloedt.

Net als bij de menselijke huid, wordt de vachtkleur van een kat bepaald door melanine, een soort pigment. Melanine heeft twee structurele componenten, eumelanine dat bruine en zwarte tinten produceert, en pheomelanine dat de vacht een rode en gele kleur geeft.

Sommige katten hebben dominante genen met een hoge prevalentie van ofwel eumelanine ofwel pheomelanine en hun vachten zijn gewoonlijk zwart middel, of donkerbruin, of rood. Er zijn ook katten die recessieve genen hebben, in welk geval de katten verschillende combinaties hebben van deze twee structurele componenten, eumelanine of pheomelanine.

Waarom zijn bruine katten zeldzaam?

Bruine katten hebben een hoge prevalentie van eumelanine en zijn producten van het feline primaire gen voor vachtkleur (B/b/b1). Terwijl de B codes verwijzen naar de kleur zwart, zijn b en b1 de recessieve codes, en bruine varianten met verminderd eumelanine, die katten bruin van kleur doen lijken.

Wat echt fascinerend is, is dat het gen dat de productie van zwart pigment beïnvloedt, een mutatie vertoonde die in de eerste plaats bruine vachtkleuren veroorzaakte bij verschillende soorten zoogdieren.

Onderzoekers van het UC Davis Veterinary Genetics Laboratory “identificeerden twee mutaties in dit gen die verschillende variaties van bruine vachtkleuren bij katten veroorzaken.” Niet alleen is bruine kleur een mutatie, maar als we beter kijken naar hoe dit recessieve gen werkt, kunnen we duidelijk zien waarom het zo ongewoon is om bruin gekleurde poesjes te vinden.

Dus, laten we eens een kijkje nemen naar elke bruine gen variant.

Chocolade Katten

Zoals ik hierboven heb vermeld, zijn er twee bruine genvarianten en chocoladebruin is er een van, en het valt onder de b code. Aangezien zwarte katten een genotype B/B hebben, kunnen zij geen bruine kleur vertonen of bruine nakomelingen krijgen, maar katten met een B/b genotype (B staat voor het rug dominante gen en b staat voor het recessieve bruine gen,) zijn specifiek drager van de bruine chocoladekleur.

Deze katten kunnen de chocolade variant overdragen op 50% van hun nakomelingen, en als twee katten met een B/b genotype paren dan zou 25% van hun kittens chocoladekleurig kunnen zijn. Dit is een aanzienlijk klein aantal en wil een kat alle bruine nakomelingen hebben, dan moeten zij het b/b genotype hebben, wat betekent dat zij zelf chocoladekatten moeten zijn.

Kaneel Katten

Nu weet ik dat chocolade de enige tint bruin is die in je opkomt als je aan bruine katten denkt, maar een lichtbruine vacht, ook bekend als kaneel, is de tweede genvariant. Katten met b1/b1 genotype zijn kaneelkleurig en hebben de meeste kans om deze specifieke tint bruin over te dragen.

Als ze daarentegen het b/b1 genotype hebben, chocolate en cinnamon dan zullen ze hoogstwaarschijnlijk de cinnamon variant doorgeven aan 50% van hun nakomelingen en als twee van zulke katten paren dan zal waarschijnlijk 25% van hun kittens zelf de cinnamon kleuren erven.

Verdunde tinten van chocolade en bruin

Een van de zeldzaamste kleurschakeringen bij katten die je in de meeste gevallen bij raskatten kunt vinden is de lichte karamelkleur ook wel bekend als Fawn. Wat zo interessant is aan deze kleur is niet alleen dat het een verdunde vorm is van de cinnamon kleur, maar dat er een ander gen is, het dense pigment gen (D/d) dat specifiek verantwoordelijk is voor het lichter maken van de vacht van een kat en het lichter doet lijken.

Dit gen (d) is ook recessief, wat betekent dat beide ouders dit gen (d/d) moeten hebben om een fawnkleurige kat bruin te laten zijn. Nu vraag je je misschien af of er een vachtkleur is die een verdunde versie is van de rijke chocolade tint (d/d) en hoewel het ook achter is bestaat het zeker. Het is meestal bekend als lila of lavendelen ook deze wordt meestal aangetroffen bij raskatten.

Kunnen zwarte katten bruin worden… of roodachtig bruin?

Stevige zwarte vleermuizen worden vaak verward met bruine katten omdat hun vacht bruinachtig kan lijken, vooral onder de zon. Zwarte katten hebben geen bruin gen, deze roestige verkleuring van hun vacht kan meestal worden toegeschreven aan blootstelling aan de zon, wat vooral zichtbaar kan zijn bij langharige rassen zoals de zwarte Maine Coon!

Mijn zwarte poes verkleurt ook naar de bruine kant in de warmere maanden, alleen om elke roestige plek af te werpen als het kouder wordt. Hoewel deze verandering net zo natuurlijk is als het voor ons haar is om lichter te worden tijdens de zomer, is het belangrijk dat we voorkomen dat we onze kittens lichter en vooral donkerder laten worden als de zon gevaarlijk heet is. Ook al zijn katten meestal met een vacht bedekt, toch zijn er delen van hun lichaam die blootgesteld worden, zoals hun oren en neus, en die kunnen verbranden of een hitteberoerte oplopen.

Nu is een andere reden dat je eens katje een chocolade kleur heeft gekregen Tyrosine tekort, wat betekent dat je katje niet genoeg melanine aanmaakt. Om er zeker van te zijn dat uw kat niet lijdt aan Tyrosine deficiëntie moet u uw dierenarts bezoeken!

Welke kattenrassen zijn er in het bruin?

De meeste katten komen in alle tinten voor, en ook chocolade, kaneel, of hun lichtere varianten vallen hieronder. Rassen als de Brits korthaar, de Pers en de Devon rex, kunnen een verscheidenheid van vachtkleuren hebben, zelfs het zeldzame bruin, maar voor sommige katten is het dragen van de verschillende tinten bruin een hoofdbestanddeel van hun ras, een deel van wat hen zo speciaal maakt en wat hen doet opvallen.

1. Havana Bruin

Deze prachtige kat is het enige ras dat kan worden genoemd “echte chocolade” niet alleen is hij uiterst zeldzaam, maar terwijl er meer dan 200 miljoen katten in de wereld zijn, zijn er naar schatting minder dan 1.000 Havan Brown katten in totaal!

Dus, hoe komen we aan zo’n zeldzame schoonheid? Nou, de Havana Brown is een door de mens gemaakt ras en ze werden gecreëerd door het kruisen van het Siamese ras, dat beroemd is om hun chocoladebruine gezichten, de zwarte tamme kortharen, en de Russische blauwe.

Niet alleen hebben deze katten een kastanjebruine kleur, maar hun snorharen en neus zijn ook bruin! De Havana Brown is echt een adembenemend poesje, zoals de CFA stelt: “zijn kenmerkende snuitvorm, vachtkleur, grote naar voren gekantelde oren, en opvallende groene ogen onderscheiden hem van andere rassen.”

2. York Chocolade

De York Chocolate is, zoals je waarschijnlijk al geraden hebt, een rijk bruine poes, maar hij verschilt nogal van de Havana Brown omdat hij iets donkerder lijkt, en hij heeft een halflangharige vacht. Aangezien dit een nieuw ras is dat in de jaren 80 verscheen, hebben niet veel kattenverenigingen ervoor gekozen het te registreren.

Wat zo interessant is aan de York Chocolate is dat hij een vacht kan hebben van chocoladebruin, of bicolor chocolade en wit of bicolor chocolade en lilac. Meer nog, de vacht wordt meestal donkerder naarmate de kat ouder wordt.

3. Burmees Kat

Deze prachtige kat werd in de jaren 1930 voor het eerst in Amerika geïntroduceerd en door selectief fokken werd de effen bruine vacht geïsoleerd. Natuurlijk, kunt u Burmezen vinden in vier kleuren die erkend zijn door de vereniging van kattenliefhebbers, een rijk donkerbruin, een warm beige, lichtgrijs, of middengrijs met fawn ondertonen.

Ongeacht de kleur denk ik dat de Burmese Katten mijn hart hebben veroverd met hun gouden ogen!

4. Oosters Korthaar

Volgens de CFA is deze Oosters Korthaar met zijn lange poten en gezicht “ontwikkeld om alle mogelijkheden van kleur en patroon te verkennen.” Ik bedoel, ze liegen niet want er zijn meer dan 600 kleuren en patronen, en vacht lengte combinaties van dit ras die er zijn!

Aangezien er zoveel variatie is, kun je je voorstellen dat de Oosterse Korthaar bruin chocolade, cinnamon, fawn of Levander kan zijn, en elke andere tint daartussen!

Ik bedoel, kijk naar deze slungelige, chocolade schoonheid!

5. Bruine Tabby Kat

Hoewel dit veel voorkomende kattenras geen effen bruine kleur heeft, zijn er vier tabby kattenpatronen met kenmerkende aftekeningen en één daarvan combineert bruine en zwarte strepen. Hier in Griekenland, waar ik woon, zie ik veel zwerfkatten en onder hen kun je altijd de klassieke bruine tabby aantreffen die door de straten slentert.

Voor mij is het het contrast tussen het honingbruine en de donkere strepen dat hen doet opvallen!

Slotgedachten

Hoewel bruine katten niet gemakkelijk te vinden zijn en ze echt van achteren zijn, weet ik zeker dat hun baasjes van hen houden, niet om de zeldzaamheid en rijkdom van hun vachtpigmentatie, maar om de rijkdom van hun persoonlijkheid en innerlijke schoonheid!

Ik bedoel chocolade of niet, ik denk dat alle katten lief zijn!

Hoe zit het met jou? Wist je dat bruine katten achterlijk zijn en zou je ooit overwegen een kaneelkleurige schoonheid in huis te nemen?