5 dingen die de kont van uw kat u kan vertellen over hun gezondheid

Leuke kitten kont

De kont van je kat is waarschijnlijk een gebied waar je niet veel aandacht aan besteedt, of over het algemeen de neiging hebt om te vermijden! Maar dit deel van het lichaam van je kat kan je veel vertellen over hun gezondheid. Onze katachtige familieleden kunnen ons niet vertellen hoe ze zich voelen, dus we moeten andere manieren gebruiken om problemen te herkennen.

Snel overzicht

01 De kont van een kat kan je veel vertellen over zijn gezondheid en veranderingen kunnen een symptoom zijn van een aantal gezondheidsproblemen.

02 Parasieten zijn een van de meest voorkomende problemen die we kunnen herkennen door beter naar de kont en poep van onze kat te kijken.

03 Pijn aan de achterkant of een vuile kont kan een teken zijn dat uw kat moeite heeft om goed te verzorgen.

Door goed op de poep en zijn kont van je kat te letten, kun je vroege tekenen oppikken dat er iets niet klopt en kan het helpen om onderliggende gezondheidsproblemen sneller te diagnosticeren. Dus, wat kunnen we precies leren van de achterkant van onze kat?

5 dingen die je kunt leren van de kont van je kat

#1 De aanwezigheid van Parasieten

Serval kattenpeuk

Bij bepaalde soorten darmparasieten kunt u kleine wormen zien die zich vastklampen aan de buitenkant van de kont van uw kat.

Interne parasitaire infecties optreden wanneer een parasiet het spijsverteringsstelsel van een kat binnendringt en zijn intrek neemt in de darm. Wormen komen zeer vaak voor bij katten en er zijn veel verschillende wormen die ze kunnen vangen.

Wormen vinden hun weg naar de darm van een kat wanneer ze muizen of knaagdieren eten die wormen bevatten. Maar ze kunnen ook wormen vangen uit de uitwerpselen met wormeieren, of uit vlooien. Wormen komen vaker voor in drukke omgevingen waar veel katten zijn.

Misschien zie je wormen in de poep van je kat, of soms zie je een worm aan zijn anus hangen! Maar we zien niet altijd wormen, of weten zelfs dat onze katten ze hebben. Andere symptomen zijn waterige of bloederige uitwerpselen, braken, een opgeblazen buik, verhoogde eetlust en gewichtsverlies.

Als u denkt dat uw kat wormen heeft, is het belangrijk om met uw dierenarts te praten en zo snel mogelijk een geschikt ontwormingsproduct te kopen. U moet een regulier parasietbestrijdingsproduct gebruiken om te voorkomen dat uw kat wormen vangt.

Lees ook: 5 Beste Kattenontwormers

#2 Geblokkeerde anaalklieren

Controle en behandeling van kitten

Als uw kat zijn kont op de grond scoot of er overmatig aan likt, kan hij anaalklierproblemen hebben.

De anaalklieren zijn kleine zakjes die op 4 uur en 8 uur posities net binnen de anus van een kat zitten. Ze bevatten een stinkende vloeistofafscheiding die wordt gebruikt voor geurmarkering en legen zichzelf op natuurlijke wijze wanneer uw kat poept.

We begrijpen niet helemaal waarom anaalklieren geblokkeerd raken, maar het is een veel voorkomend probleem. Het lijkt vaker voor te komen bij katten met overgewicht, katten met smalle anaalklieropeningen en na een aanval van diarree. De klieren raken geblokkeerd als ze niet op natuurlijke wijze leeglopen, dus ze vullen zich en worden groot en ongemakkelijk. In sommige gevallen kunnen de klieren dan geïnfecteerd raken.

Scooting is het meest voorkomende symptoom van geblokkeerde anaalklieren, maar je kunt ook merken dat je kat overmatig likt, ongemakkelijk lijkt als hij zit of een kenmerkende visachtige geur heeft.

Geblokkeerde anaalklieren moeten worden geleegd door een dierenarts en in gevallen waarin er een infectie is of de klieren erg gezwollen zijn, zijn antibiotica en pijnstillers nodig. Sommige katten moeten hun anaalklieren regelmatig legen.

Lees ook: Hoe maak je de kont van een kat schoon in 6 eenvoudige stappen

#3 Diarree

kattendiarree

Katten die lijden aan aanhoudende diarree hebben vaak veelbetekenende overblijfselen achtergelaten op hun leeseinden.

Diarree is een zeer algemene term voor losse, waterige ontlasting. En het kan worden veroorzaakt door een enorm scala aan gezondheidsproblemen, dus je kunt vaak veel over de gezondheid van je kat vertellen aan hun poep.

Diarree kan worden veroorzaakt door:

  • Infectie
  • Parasieten
  • Bepaalde voedingsmiddelen, zoals menselijke voeding
  • Gifstoffen
  • Veranderingen in voeding
  • Voedselintoleranties of –allergieën
  • Kanker

Diarree kan mild zijn en is vaak zelfbeperkend, maar het kan voor sommige katten een voortdurend probleem worden en ervoor zorgen dat ze zich erg onwel voelen. In ernstige gevallen kunnen ze uitgedroogd raken en behandeling in het ziekenhuis met IV-vloeistoffen vereisen. Veel gevallen van diarree worden opgelost met flauw voedsel zoals gewone kip of witte vis, probiotica en bindmiddelen zoals kaolien.

Als uw kat diarree heeft, acuut of aanhoudend, moet u hem altijd laten controleren door zijn gebruikelijke dierenarts. De dierenarts wil misschien dat u een ontlastingsmonster verzamelt om te controleren op parasieten en bacteriën, en soms zijn echografie of bloedonderzoek nodig om te controleren op onderliggende medische aandoeningen.

Lees ook: De 9 beste kattenvoer voor Diarree

#4 Dingleberries

kat wandelen in de tuin

Als je dingleberries opmerkt, verwijder ze dan en ontdek wat je moet doen om te voorkomen dat ze terugkomen.

Het is een vreemd woord en je vraagt je waarschijnlijk af wat een dingleberry is. Het is een veel voorkomend straattaalwoord om kleine stukjes poep te beschrijven die vast komen te zitten in de vacht van je kat rond zijn kont. Dit is vaak een probleem bij langharige katten, omdat hun poep aan hun vacht kan kleven en harde droge brokken poep kan vormen. Maar het kan ook gebeuren als uw kat een verstoorde buik heeft, of als ze moeite hebben om te verzorgen.

Langharige katten moeten regelmatig worden verzorgd om hun vacht schoon en vrij van matten te houden. Sommige mensen kiezen ervoor om de vacht rond de kont van hun kat te knippen om hem schoon te houden. Je moet een borstel gebruiken om je kat regelmatig te verzorgen en je kunt vuile vacht of dingleberries bijsnijden. Je moet je kat alleen wassen met huisdierenshampoo. U kunt ook doekjes voor huisdieren gebruiken voor kleine schoonmaakbeurten, maar gebruik geen menselijke doekjes of andere menselijke producten om uw kat schoon te maken.

Als uw kat moeite heeft om te verzorgen, kan dit een teken zijn dat er een ander probleem is. Naarmate katten ouder worden, kunnen ze artritis ontwikkelen, wat betekent dat draaien en buigen om zichzelf schoon te maken uitdagend en zelfs pijnlijk kan worden. Artritische katten hebben moeite om hun kont schoon te maken, dus een vuile kont bij een oudere kat kan een signaal zijn om uw kat door hun dierenarts te laten controleren, omdat ze mogelijk pijnstillers of gewrichtssupplementen nodig hebben. Katten met veel overgewicht kunnen ook moeite hebben om bepaalde gebieden te verzorgen.

Lees ook: Hoe krijg je poep uit kattenbont

#5 Pijn

Binnenlandse langharige kat

Pijnlijke afwezigheden veroorzaakt door een beetje op de kont zijn veel voorkomende verwondingen opgelopen door de verliezende partij in een catfight.

Het gebied rond de kont van uw kat is erg gevoelig omdat het veel zenuwen heeft. Dit betekent dat elke verwonding aan de achterkant van uw kat erg pijnlijk voor hem zal zijn. Ze kunnen zich ongemakkelijk voelen vanwege geblokkeerde anaalklieren of als ze een verstoorde buik hebben. Maar ze kunnen ook pijn hebben als ze zichzelf hebben verwond.

Wanneer katten vechten, worden ze vaak gebeten door hun tegenstander. De kat die het bijten doet, zal de andere kat vaak op zijn kont bijten als ze proberen weg te rennen. Katten hebben veel bacteriën in hun mond, dus een beet van een andere kat zal gemakkelijk geïnfecteerd raken en een kattenbeet abces veroorzaken – een infectiezakje rond de beet. Dit kan een grote zwelling vormen die gevuld is met vervelende pus en erg pijnlijk is.

Als een kat pijn heeft rond zijn kont, zal hij je vaak niet laten aaien of dat gebied aanraken of uithuilen als je dat doet, en lijkt misschien terughoudend om te gaan zitten. Andere verwondingen aan de achterkant van een kat, zoals staartletsel, artritis en rugpijn, kunnen vergelijkbare symptomen veroorzaken.

Als u denkt dat uw kat pijn heeft of wonden heeft, moet u ze altijd zo snel mogelijk door een dierenarts laten controleren om pijnverlichting en een geschikte behandeling te krijgen. Kattenbeetabcessen vereisen vaak een grondige reiniging onder sedatie en antibiotica om de infectie te behandelen.

Lees ook: Hoe een kattenwond schoon te maken: stapsgewijze handleiding

Waar u op moet letten rond de kont van uw kat

kat scooting

Gezonde katten houden hun peuken over het algemeen erg schoon, dus als je iets ongewoons opmerkt, is het de moeite waard om het te onderzoeken.

Je wilt waarschijnlijk niet te veel aandacht besteden aan de achterkant van je kat, maar zoals we hebben geleerd, kun je veel nuttige informatie over de gezondheid van je kat uit zijn kont halen. Een paar dingen om op te letten die kunnen wijzen op een probleem rond de kont van je kat zijn:

 • Overmatig likken
 • Scooting
 • Uitwerpselen rond de anus of vacht
 • Roodheid
 • Zwelling
 • Jeuk
 • Diarree
 • Constipatie

Als u denkt dat er iets niet in orde is met de kont van uw kat of zijn poep, is het belangrijk om met uw gebruikelijke dierenarts te praten en uw kat te laten controleren.

Lees ook: Waarom heffen katten hun billen op als je ze aait?

Laatste gedachten

Tabby kat en zijn kont

Kattenpeuken zijn vaak voer voor grappen, maar je kunt veel nuttige informatie over de gezondheid van je kat te weten komen door af en toe naar zijn kont te gluren.

We kunnen veel leren over de gezondheid van onze kat door goed op zijn kont te letten. Poep kan je veel vertellen over hoe het lichaam van je kat functioneert en zijn gezondheid, dus de volgende keer dat je de kattenbak leegmaakt, is het misschien de moeite waard om het van dichterbij te bekijken.

Veranderingen in poep kunnen een symptoom zijn van een reeks gezondheidsproblemen. Overmatig likken of scooten kan wijzen op een probleem met hun anaalklieren. Het is belangrijk om uw kat door een dierenarts te laten controleren als u denkt dat hij pijn heeft of moeite heeft om zichzelf goed te verzorgen.

Lees ook: Mijn kat is niet klaar met poepen in kattenbak: is dit normaal?

Veelgestelde vragen

Wat zijn dingleberries?

Dingleberries zijn harde en gedroogde klonten poep die vast komen te zitten in de vacht van je kat rond zijn kont. Het komt vaak voor bij langharige katten, als katten een overstuur buik hebben of als ze moeite hebben om te verzorgen.

Moet ik de kont van mijn kat afvegen?

Katten zijn erg schoon en besteden veel tijd aan het verzorgen van zichzelf. Sommige katten kunnen moeite hebben om te verzorgen als ze overgewicht hebben of artritis hebben, dus ze hebben misschien hulp nodig. Je kunt hun vacht borstelen of hun vacht kort rond hun achterkant knippen om het schoon te houden. Veeg nooit de kont van uw kat af met menselijke producten zoals babydoekjes, gebruik alleen shampoos en doekjes die zijn ontworpen voor huisdieren.