Kanker bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Kanker bij katten Functie

Kanker is een eng woord, of het nu gaat om onze menselijke geliefden of onze katachtige vrienden. Als uw kat is gediagnosticeerd met kanker, kan het nuttig zijn om enkele basisprincipes ervan te begrijpen om te weten wat te doen en wat u kunt verwachten terwijl u door deze moeilijke medische diagnose navigeert.

Snel overzicht: Kanker bij katten

tekstgrootte
Andere namen: Lymfoom, Weke Delen Sarcoom, Plaveiselcelcarcinoom, Mammacarcinoom
zoeken
Veel voorkomende symptomen: Gewichtsverlies, braken, diarree, afname van de eetlust, zichtbare of voelbare stevige knobbels of zwellingen, rauwe geïrriteerde of drainerende laesies; orale tumoren veroorzaken slechte mondgeur, bloedingen en overmatig kwijlen;
medische dossiers
Diagnose: Naaldaspiraatmonsters van massa’s, knobbels of lymfeklieren, biopsie van aangetaste weefsels, röntgenfoto, CT-scan, MRI-scan.
kat
Gediagnosticeerd bij katten:Vaak
pil
Vereist voortdurende medicatieJa, veel kankers vereisen vaak voortdurende medicatie voor palliatieve therapie of management.
injectiespuit
Vaccin beschikbaar:Nee
jam-medisch
Behandelingsopties: De behandeling hangt grotendeels af van het type kanker, maar kan chirurgische verwijdering, orale medicatie zoals een steroïde, orale of injecteerbare chemotherapie, bestralingstherapie en andere omvatten.
thuis
Huismiddeltjes:Geen

Wat is kanker?

Huidkanker bij katten

Kanker bij katten kan in vele vormen en op veel plaatsen in het lichaam voorkomen.

Kanker is de overmatige groei van abnormale cellen in het lichaam. Dit resulteert meestal in een verzameling abnormale cellen die zich ongecontroleerd delen, wat resulteert in een tumor of groei.

Deze massa’s kunnen normaal weefsel binnendringen om ziekte te veroorzaken. Tumoren worden geclassificeerd als goedaardig of kwaadaardig. Goedaardige tumoren zijn gezwellen die minder invasief, niet-kankerachtig zijn en zich niet verspreiden naar andere weefsels.

Kwaadaardige tumoren zijn tumoren die invasief, agressief, snelgroeiend, kankerachtig zijn en de neiging hebben zich naar andere delen van het lichaam te verspreiden. Metastase is de verspreiding van de kankercellen van de primaire tumorlocatie naar een ander deel van het lichaam via het bloed of lymfestelsel.

Soorten kanker bij katten

Er zijn veel verschillende soorten kanker die katten treffen, sommige erger dan andere, en sommige komen vaker voor dan andere. Over het algemeen worden katten minder vaak getroffen door kanker dan honden, maar wanneer een kat de diagnose kanker krijgt, is deze meestal agressiever bij een kat in vergelijking met de hond.

Omdat katten zoveel langer leven dan vroeger, zien we bij steeds meer katten kanker naarmate ze ouder worden in hun geriatrische jaren.

Hoewel katten veel verschillende soorten kanker kunnen krijgen, zijn er een paar die vaker worden gezien bij de katachtige soorten.

Lymfoom

Lymfoom is kanker van specifieke witte bloedcellen genaamd lymfocyten. Lymfocyten worden door het lichaam gecirculeerd via het bloed en lymfestelsels en worden aangetroffen in veel verschillende weefsels door het hele lichaam.

Lymfoom wordt beschouwd als een systemische kanker, wat betekent dat het niet is gelokaliseerd in een bepaald gebied. Lymfocyten worden gevonden opgehoopt in lymfeklieren, maar kunnen worden gevonden in het bloed en andere organen.

Lymfoom is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij katten. Katten met het Feline Leukemia Virus (FELV) of Feline Immunodeficiency Virus (FIV) lopen een hoger risico op het ontwikkelen van lymfoom, hoewel deze kanker kan worden gevonden in elk geslacht, leeftijd of kattenras.

Er zijn verschillende vormen van lymfoom gecategoriseerd door welk lichaamssysteem of orgaan de kankercellen rond gevonden. Houd er rekening mee dat deze kanker in meer dan één orgaan kan worden gevonden.

Lees meer: Lymfoom bij katten: oorzaken, symptomen, &behandeling

Gastro-intestinaal lymfoom

Plaatsen van lymfoom bij katten

Lymfomen ontwikkelen zich meestal in het maagdarmkanaal, maar ze kunnen zich door het hele lichaam ontwikkelen.

Dit type lymfoom omvat het darmkanaal zoals de maag, dunne en dikke darm, en vaak enkele van de organen rond het darmkanaal. Katten met gastro-intestinaal lymfoom vertonen tekenen van braken, diarree, anorexia en gewichtsverlies.

Nierlymfoom

Echte anorexia is een verlies van eetlust, terwijl pseudo-anorexia optreedt wanneer een kat wil eten, maar het moeilijk vindt om dit te doen

Nierlymfoom betreft de nieren. De kankercellen dringen de nieren binnen en veroorzaken symptomen van nierfalen zoals anorexia, braken, weight verlies, polyurie en polydipsie.

Mediastinaal lymfoom

Dit is lymfoom van de thoracale holte, met name het mediastinum, dat lymfeorganen zoals de thymus en lymfeklieren bevat.

Neuslymfoom

Kat met symptomen van Feline Panleukopenia

Katten met Feline Panleukopenia hebben vaak een kenmerkende neusafscheiding.

Dit type lymfoom is de enige die de neiging heeft om meer gelokaliseerd te zijn in één specifiek gebied – de neusholte. Deze katten hebben de neiging om een gezwollen neus, nasale afscheiding, niezen en congestie van de bovenste luchtwegen te hebben.

Multicentrisch lymfoom

Dit lymfoom treedt op wanneer de kankerachtige lymfocyten worden gevonden in meerdere lymfeklieren en verschillende organen.

Borstklierkanker

Borstkanker bij katten

Een van de soorten kanker die een kat kan ontwikkelen, is borstkanker. Dit type kanker omvat massa’s die zich ontwikkelen in een of meer van de borstklieren.

Borstklierkanker is borstkanker bij katten en wordt meestal gediagnosticeerd als een borstcarcinoom. Borsttumoren kunnen worden gevonden in een of meer borstklieren en zijn een zeer agressieve vorm van kanker. Het heeft de neiging om een meer kwaadaardige vorm van kanker bij katten te zijn in vergelijking met honden. Het wordt meestal gezien bij intacte (niet-betaalde) vrouwelijke katten.

Als deze kanker vroeg wordt gediagnosticeerd, kan chirurgische excisie van de borstmassa succesvol zijn in het verwijderen van de kanker of het vertragen van de progressie van de ziekte. Vaak verspreidt deze kanker zich echter snel naar de nabijgelegen lymfeklieren en naar de borst.

Lees meer: Borstkanker bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Plaveiselcelcarcinoom

Plaveiselcelcarcinoom (SCC) is een vorm van kanker waarbij huidcellen en cellen van de mondholte betrokken zijn. Het is de meest voorkomende kanker in de mond van katten. Deze kanker kan ook worden gevonden op of in de neus, gezicht of oren.

Katten met SCC kunnen een stinkende adem, afscheiding uit de neus of mond, zwelling of laesies op het gezicht, de neus, oren of de mond hebben.

Chirurgie kan nuttig zijn bij het verwijderen van de kanker als het vroeg wordt gedaan wanneer de laesie klein is, maar dit is een snelgroeiende en invasieve tumor die mogelijk niet gemakkelijk kan worden verwijderd.

Wekedelensarcoom

Weke delen sarcomen zijn ook bekend als injectieplaats sarcomen of fibrosarcomen. Dit type kanker omvat een lokaal agressieve massa onder de huid, maar is meestal langzaam om zich te verspreiden naar andere weefsels.

De behandeling omvat chirurgische verwijdering van de massa en bestraling en/of chemotherapie.

Osteosarcoom

Dit is een vorm van kanker die de botten aantast. Kankercellen vernietigen het botweefsel waardoor de botten verzwakt raken en gemakkelijk breken. Osteosarcomen zijn pijnlijke, agressieve kankers die zich gemakkelijk en snel verspreiden.

De behandeling omvat amputatie van de aangetaste ledemaat, soms gecombineerd met bestraling en chemotherapie.

Mestceltumor

Mestcellen zijn bloedcellen die betrokken zijn bij het immuunsysteem. Mestceltumoren treden op wanneer die cellen kankerachtig worden en toxische korrels beginnen vrij te geven. Soms allergische reacties veroorzaken.

Deze tumoren kunnen voorkomen op de huid of inwendig op verschillende organen. Huidtumoren worden gevonden als knobbels of bultjes die variëren in grootte. Deze kunnen meestal operatief worden verwijderd. Viscerale mestceltumoren op inwendige organen zijn moeilijker te diagnosticeren en te behandelen en zijn ernstiger.

Lees ook: Huidkanker bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Symptomen van kanker

Omdat er zoveel verschillende soorten kanker bij katten zijn die elk orgaan of lichaamssysteem kunnen beïnvloeden, kunnen de symptomen van kanker enorm variëren. Vaker wel dan niet, wordt kanker gevonden bij oudere katten, geriatrische katten, mensen met aanleg voor ziekten en katten met een onderdrukt immuunsysteem.

Er zijn enkele veel voorkomende tekenen en algemene symptomen die bezorgdheid zouden moeten wekken en een work-up door een dierenarts zouden rechtvaardigen.

  • Massa’s of tumoren van elke grootte of vorm
  • Anorexia (verlies van eetlust)
  • Gewichtsverlies
  • Braken
  • Langdurige diarree
  • Lethargie
  • Niet-genezende wonden

Kankerdiagnose bij katten

Kankerdiagnose bij katten

Uw dierenarts kan bepalen of uw kat kanker heeft door een reeks tests uit te voeren.

Wanneer u uw kat naar uw dierenarts brengt die kanker vermoedt, zullen ze beginnen met het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek, het wegen van de kat en het nemen van enkele elementaire vitale metingen.

Als de kat een massa- of niet-genezende wond heeft, worden monsters genomen voor diagnostiek.

Een niet-invasieve manier om monsters te nemen is een fijn naaldaspiraat, waarbij een klein monster van cellen wordt genomen voor analyse. Dit vereist meestal geen sedatie, anesthesie of operatie.

Een andere manier om monsters te nemen is door een biopsie, dit is waar een deel van de tumor of de hele tumor wordt verwijderd en verzonden voor analyse.

Dit is invasiever en vereist meestal sedatie of anesthesie en chirurgie. Deze monsters worden naar een patholoog gestuurd voor analyse om te bepalen welk type kankercellen, indien aanwezig, aanwezig zijn.

Bij katten waar geen duidelijke massa aanwezig is, of bij katten die andere tekenen van gegeneraliseerde ziekte vertonen, worden andere tests uitgevoerd om te beperken wat er mis is.

Bloedonderzoek is een manier om de interne orgaanfunctie en de gezondheid van de bloedcellen te bepalen.

Bloedonderzoek is nuttig bij het diagnosticeren van nier-, lever- en schildklieraandoeningen, bloedarmoede, infectie en andere afwijkingen intern. Testen op kattenvirussen zoals Feline Leukemie Virus en Feline Immunodeficiency Virus wordt ook gedaan via bloedmonsters.

Röntgenfoto’s, of röntgenfoto’s, is een vorm van beeldvorming om te zien of er afwijkingen zijn in het botweefsel of inwendig in de borst of buik.

Echografie is een andere vorm van beeldvorming om de borst en buik te beoordelen. Beeldvorming kan helpen bij het vinden van massa’s of andere abnormale veranderingen in interne orgaanweefsels.

Meer geavanceerde beeldvorming is in veel gevallen ook nuttig. Dit type beeldvorming omvat MRI’s (Magnetic Resonance Images) of CT-scans (Computed Axial Tomography scans). Deze zijn vooral nuttig bij de diagnose van kanker van het neurologische systeem.

Behandeling van kanker bij katten

Diagnose van toxoplasmose bij katten

Gelukkig is kanker behandelbaar. Hoewel de behandeling kanker niet altijd volledig geneest, zijn er opties om de kwaliteit van leven van uw kat zo lang mogelijk te verhogen.

Alleen omdat een kat de diagnose kanker krijgt, betekent niet dat het een onmiddellijk doodvonnis is. De moderne geneeskunde en technologie ontwikkelen zich niet alleen voor mensen, maar ook voor huisdieren. Er zijn vaak veel behandelingsopties beschikbaar voor katteneigenaren.

Behandeling geneest kanker niet altijd volledig. Soms is het doel van de behandeling om klinische symptomen te verminderen en een goede kwaliteit van leven zo lang mogelijk te verlengen.

Het is altijd het beste om de behandeling van kanker bij uw kat met uw dierenarts te bespreken om te bepalen of behandeling de beste optie is en welk type behandeling geschikt is.

Vaak zal uw vaste dierenarts u en uw kat doorverwijzen naar een kankerspecialist, een oncoloog genaamd. Oncologen zijn dierenartsen die een gespecialiseerde geavanceerde opleiding hebben gevolgd op het gebied van kankerbehandeling en onderzoek. Deze oncologiespecialisten hebben doorgaans toegang tot meer behandelingsopties dan een huisarts.

Over het algemeen omvat de behandeling van kanker bij katten:

  • ChirurgieChirurgie wordt meestal gedaan om kankertumoren te verwijderen. Het is de vorm van behandeling die het meest waarschijnlijk curatief is.
  • RadiotherapieDit omvat een intense stralingsstraal (sterker dan röntgenstralen) gericht op de kanker om kankercellen te doden. Straling wordt geleverd door machine en ervaren personeel in verschillende behandelingen. Het wordt vaak gebruikt na een operatie en in combinatie met chemotherapie.
  • ChemotherapieChemotherapie omvat het toedienen van anti-kanker medicijnen en medicijnen. Deze geneesmiddelen kunnen oraal, per injectie en soms topisch worden toegediend.

Soms is behandeling misschien niet de beste optie voor de katten- of katteneigenaren. In deze gevallen kan palliatieve hospicezorg een optie zijn om een goede kwaliteit van leven te garanderen totdat de katteneigenaar besluit om te euthanaseren. Palliatieve zorg kan pijnbestrijding, eetlustopwekkende middelen, anti-misselijkheidsmedicijnen, vloeistoffen en andere medicijnen en behandelingen omvatten als dat nodig is om de kat comfortabel te houden.

Prognose van kanker bij katten

Katten met de diagnose kanker kunnen een variërende prognose hebben, afhankelijk van het type kanker, de locatie en andere bijbehorende symptomen. De prognose zal ook afhangen van welke behandeling beschikbaar is en of die behandeling succesvol is.

Conclusie

Vanwege de verschillende soorten kanker, behandelingen en prognoses, is praten met uw dierenarts de beste manier om nauwkeurige informatie voor uw individuele kat te verkrijgen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de tekenen van kanker bij een kat?

Massa’s of tumoren van elke grootte of vorm
Anorexia (verlies van eetlust)
Gewichtsverlies
Braken
Langdurige diarree
Lethargie
Niet-genezende wonden

Hoe lang leven katten na de diagnose kanker?

De duur van de overleving van katten na een kankerdiagnose hangt af van het type kanker, de behandeling, hoe gevorderd de ziekte is, eennd als de kanker is uitgezaaid naar andere organen.

Kan een kat genezen worden van kanker?

Sommige vormen van kanker kunnen worden genezen door middel van verschillende behandelingsmethoden met wisselend succes. Andere vormen van kanker zijn moeilijk te behandelen en kunnen alleen worden beheerd door klinische symptomen te behandelen en de progressie van de kanker te vertragen.

Welke soorten kanker kunnen katten krijgen?

Er zijn talloze soorten kanker die katten kunnen krijgen waarbij zowat elk orgaan of lichaamssysteem betrokken is.
De meest voorkomende vormen van kanker bij katten zijn:
Lymfoom
Borstkanker
Weke delen sarcomen
Plaveiselcelcarcinomen
Osteosarcomen
Mestceltumoren