Hersentumoren bij katten: oorzaken, symptomen, &behandeling

een dierenarts die een kat vasthoudt

Hoewel hersentumoren bij katten zeldzaam zijn, kunnen ze aanzienlijke gevolgen hebben voor getroffen katten. Er zijn een aantal verschillende soorten hersentumoren die katten kunnen ontwikkelen, die geassocieerd zijn met unieke klinische symptomen, behandelingen en prognose. Net als elke andere vorm van kanker kan een vroege diagnose leiden tot meer behandelingsopties en betere resultaten.

Snel overzicht: Hersentumoren bij katten

Wat zijn hersentumoren bij katten?

De zin “hersentumor” verwijst naar elke vorm van massa of abnormale celproliferatie in de hersenen. Deze tumoren kunnen worden ingedeeld in twee groepen: primaire tumoren of secundaire tumoren. Primaire hersentumoren, zoals gliomen, ontstaan rechtstreeks uit het hersenweefsel of de hersenvliezen, de membranen die de hersenen bekleden.

Secundaire hersentumoren daarentegen ontstaan elders in het lichaam en verspreiden zich vervolgens naar de hersenen. Een tumor op een verre lichaamsplaats kan zich via het bloed of lymfatische metastase naar de hersenen verspreiden, terwijl een tumor afkomstig uit een nabijgelegen gebied (zoals de neusholtes) zich kan uitbreiden totdat deze zich naar de hersenen verspreidt.

Weten of een tumor een primaire of secundaire tumor is, heeft belangrijke implicaties voor de behandeling.

Oorzaken van hersentumoren

De oorzaak van primaire hersenkanker bij katten is onbekend. Factoren die een rol kunnen spelen zijn genetica, omgevingsinvloeden, trauma en ontsteking.

Sommige hersentumoren worden geassocieerd met kattenlymfoom, een ziekte die verschillende organen in het lichaam kan aantasten. Feline lymfoom wordt vaak veroorzaakt door Feline Leukemie Virus (FeLV) of Feline Immunodeficiency Virus (FIV); daarom kunnen sommige gevallen van hersentumoren bij katten worden veroorzaakt door virale ziekten.

Symptomen van een hersentumor

Hersentumoren kunnen leiden tot een breed scala aan klinische symptomen, afhankelijk van het type tumor. De locatie van de laesie speelt ook een rol bij het beïnvloeden van klinische symptomen; een laesie van de voorhersenen zal andere tekenen veroorzaken dan een laesie van de hersenstam.

Een groeiende tumor oefent druk uit op het omliggende hersenweefsel, creëert ontstekingen, veroorzaakt vochtophoping (oedeem) en kan de stroom van hersenvocht in de hersenen verstoren. Elk van deze effecten kan leiden tot unieke klinische symptomen.

Bij sommige katten zijn de eerste tekenen van een hersentumor niet-specifieke neurologische veranderingen. Katten kunnen subtiele persoonlijkheidsveranderingen, een verminderd activiteitsniveau, verminderde eetlust en / of gewichtsverlies vertonen. In veel gevallen zullen de tekenen van een hersentumor echter meer uitgesproken zijn.

Afhankelijk van het tumortype en de locatie van uw kat, kunnen klinische symptomen zijn:

  • Vangsten
  • Wankelend of struikelend tijdens het lopen (ataxie)
  • Problemen met balanceren
  • Hoofd kantelen
  • Blindheid
  • Pacing of cirkelen
  • Verhoogde vocalisatie
  • Verhoogde dorst en urineren

Elk van deze neurologische symptomen kan worden toegeschreven aan een aantal verschillende hersenziekten en andere medische aandoeningen. Daarom, als u deze tekenen bij uw kat opmerkt, heeft u een grondige diagnostische work-up nodig om te bepalen of de tekenen van uw kat worden veroorzaakt door een hersentumor of een andere ziekte.

Diagnose van een hersentumor bij katten

een kat bij de dierenarts

Om te bepalen of uw kat een hersentumor heeft, kan uw dierenarts beginnen met bloedonderzoek, waaronder een volledig aantal bloedcellen (CBC) en serumbiochemisch profiel

Als uw kat neurologische symptomen begint te vertonen, plan dan een afspraak met uw dierenarts. Uw dierenarts zal een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren, de algehele gezondheid van uw kat evalueren, evenals een meer gericht neurologisch onderzoek. Een neurologisch onderzoek omvat het beoordelen van de zintuigen, reflexen, hersenzenuwen en andere indicatoren van neurologische functie van uw kat.

Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek van uw kat, wordt verder onderzoek aanbevolen. Uw dierenarts kan beginnen met bloedonderzoek, waaronder een volledig aantal bloedcellen (CBC) en serumbiochemisch profiel.

Deze bloedonderzoeken helpen uw dierenarts bij het zoeken naar andere medische aandoeningen waarmee uw kat te maken kan hebben, die kunnen bijdragen aan neurologische symptomen. Bovendien vereisen veel van de diagnostische tests die worden aanbevolen voor neurologische ziekten anesthesie; het eerste bloedonderzoek van uw kat zal helpen bij het detecteren van gelijktijdige aandoeningen die een verdovingsrisico kunnen vormen.

Vervolgens zal uw dierenarts waarschijnlijk een soort beeldvorming aanbevelen. Röntgenfoto’s (röntgenfoto’s) kunnen nuttig zijn bij het zoeken naar bepaalde soorten hersentumoren, maar de meeste katten moeten worden doorverwezen naar de afdeling neurologie van het gespecialiseerde ziekenhuis voor geavanceerde imveroudering, zoals computertomografie (CT-scan) of magnetische resonantie beeldvorming (MRI). Deze tests, die onder anesthesie worden uitgevoerd, maken de detectie mogelijk van kleine hersentumoren die niet op röntgenfoto’s konden worden gezien.

Terwijl uw kat wordt verdoofd voor beeldvorming, kan een veterinaire neuroloog ook een cerebrospinale vloeistof (CSF) tap uitvoeren. In deze test wordt een kleine hoeveelheid van de vloeistof die de hersenen en het ruggenmerg van uw kat baadt, verwijderd met behulp van een lange naald.

Door de chemische kenmerken van de liquor van uw kat te onderzoeken en de vloeistof onder een microscoop te onderzoeken, kan een veterinaire neuroloog mogelijk een beter idee krijgen van welke specifieke ziekte eventuele afwijkingen veroorzaakt die op beeldvorming zijn gedetecteerd.

Definitieve diagnose van een hersentumor vereist een biopsie. Een dierenarts moet een stuk van de hersentumor verwijderen voor onderzoek onder een microscoop. Dit wordt vaak uitgevoerd in combinatie met chirurgische excisie, als een operatie wordt geprobeerd. In sommige gevallen worden behandelingsbeslissingen genomen zonder een biopsie, op basis van de kanker waarvan wordt aangenomen dat deze het meest waarschijnlijk is, gezien de beeldvormingsbevindingen en csf-analyse.

Hersentumor bij katten behandeling

kat bij de dierenarts

Om hersentumoren bij uw kat te behandelen, zijn er een paar opties beschikbaar: chirurgie, radiotherapie, chemotherapie en uiteindelijk palliatieve zorg

Hersentumoren worden meestal behandeld met behulp van een van de drie benaderingen: chirurgie, radiotherapie of chemotherapie. Een oncoloog zal met u praten over welke behandelingsopties het beste zijn voor de toestand van uw kat. Overlevingstijden voor hersenkanker variëren, afhankelijk van het type tumor en de specifieke oncologische behandeling die wordt gebruikt.

Chirurgische verwijdering is de beste optie voor verschillende soorten hersentumoren. Als de beeldvormingsstudies van uw kat suggereren dat de tumor een meningeoom kan zijn (een goedaardige tumor van de externe bekleding van de hersenen), kan uw dierenarts chirurgische verwijdering aanbevelen, omdat deze behandeling vaak curatief is. Andere tumoren kunnen echter minder vatbaar zijn voor chirurgische verwijdering.

Radiotherapie wordt vaak gebruikt voor tumoren die niet operatief kunnen worden behandeld. Radiotherapie maakt gebruik van gerichte straling om kankercellen te doden, waardoor de tumor krimpt of elimineert. Hoewel de prognose met bestralingstherapie varieert, afhankelijk van het type tumor, zullen veel katten een verbetering van de klinische symptomen vertonen en kunnen ze na bestraling nog jaren leven.

Chemotherapie kan worden gebruikt naast een operatie of bestraling, of het kan worden gebruikt als een op zichzelf staande behandeling. Vooral lymfoom wordt vaak behandeld met chemotherapie. Chemotherapiebehandeling bij katten omvat meestal een combinatie van orale en injecteerbare medicijnen. Katten ervaren meestal minder bijwerkingen van chemotherapie dan mensen, waardoor dit voor veel katten een geldige behandelingsoptie is.

Als behandeling geen optie is, vanwege de ziekte van de kat of beperkingen van de eigenaar, kan palliatieve zorg worden geprobeerd. Corticosteroïden, zoals prednison, kunnen helpen de zwelling en ontsteking geassocieerd met een hersentumor te verminderen en leiden tot een kortetermijnverbetering van de kwaliteit van leven van de kat. Fenobarbital en andere medicijnen kunnen worden gebruikt om aanvallen onder controle te houden. Deze behandelingen zullen de hersenkanker niet genezen, maar kunnen helpen om een kat voor een langere periode comfortabel te houden.

Conclusie

Die grote wangen die bijdragen aan het grote hoofd van een kater zijn een soort harnas om hem te beschermen tijdens gevechten.

Het ontvangen van een diagnose van vermoedelijke hersenkanker kan overweldigend zijn voor elke katteneigenaar. Hoewel een hersentumor zeker een ernstige zorg is, zijn er verschillen tussen hersentumoren. Sommige hersentumoren hebben een relatief goede prognose, met agressieve behandeling.

Praat met uw dierenarts en oncoloog om de beste behandelingsopties voor uw kat te bepalen en welke resultaten u van de behandeling kunt verwachten.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de symptomen van een hersentumor bij katten?

De symptomen van een hersentumor bij katten kunnen variëren, afhankelijk van het tumortype en de locatie. Veel voorkomende tekenen zijn persoonlijkheidsveranderingen, verminderde eetlust, gewichtsverlies, toevallen, cirkelen, pacing, verlies van coördinatie, moeite met balanceren, hoofdkanteling, blindheid en andere gedragsveranderingen.

Hoe vaak komen hersentumoren voor bij katten?

Hersentumoren komen relatief vaak voor bij katten, maar ze kunnen en komen voor. Vroege diagnose en behandeling kunnen helpen de uitkomst van een katachtige hersentumor te verbeteren.

Hoeveel kost een kattenhersenoperatie?

De kosten van hersenchirurgie bij katten kunnen variëren, afhankelijk van de algehele toestand van uw kat, de omvang van de tumor die moet worden verwijderd en de totale kosten van levensonderhoud in uw omgeving. Over het algemeen moet u verwachten ongeveer $ 5.000 – $ 6.000 uit te geven voor hersenchirurgie bij een kat.