Vectra voor katten: Overzicht, Dosering &bijwerkingen

Vectra is een merk van actueel, “spot-on” vlooienbehandelings- en preventieproduct vervaardigd door Ceva Animal Health. In dit artikel leert u wat Vectra is, de actieve ingrediënten en hoe ze werken, de parasieten waarop het zich richt, nadelige effecten om op te letten en enkele veelgestelde vragen.

Vectra Voor Katten Overzicht

Medicatie Type:

Nitroguanidine, neonicotinoïde insecticide

Formulier:

Topische vloeibare oplossing

Recept vereist?:

Nee

FDA goedgekeurd?:

Dit actuele medicijn is goedgekeurd door de EPA voor gebruik bij katten.

Levensfase:

Kat en kittens van 8 weken en ouder en met een gewicht van ten minste 2 pond.

Merknamen:

Vectra voor katten en kittens, Vectra voor katten

Algemene namen:

Dinotefuran en pyriproxyfen

Beschikbare doseringen:

Topische oplossing: Vectra voor katten en kittens (katten en kittens met een gewicht van 2-9 pond), Vectra voor katten (katten met een gewicht van 9 pond of meer).

Verloopbereik:

Producten moeten worden gebruikt vóór de vervaldatum op de verpakking. Pakketten moeten meestal bij kamertemperatuur worden bewaard.

Over Vectra voor katten

Vectra voor katten bevat de twee ingrediënten dinotefuran en pyriproxyfen.

Dinotefuran is een nitroguanidine neonicotinoïde insecticide. Het bindt zich aan de neurotransmitter acetylcholine receptor op doelinsecten die leiden tot overstimulatie. Dit veroorzaakt tremoren, incoördinatie en de dood van het insect. Het is belangrijk op te merken dat dinotefuran alleen bindt aan insectenacetylcholinesites en niet aan vergelijkbare kattenreceptorsites.

Pyriproxyfen werkt als een insectengroeiregulator. Door na te bootsen en te doen alsof het insect juveniel groeihormoon is, stopt het de ontwikkeling van vlooienlarven. Het leidt er ook toe dat een vrouwelijke vlo niet-levensvatbare eieren produceert die niet kunnen uitkomen.

Spot-on producten zoals Vectra worden aangebracht op het oppervlak van een klein doelgebied of “vlek” van de huid, meestal aan de achterkant van het hoofd of de nek.

Medicatie verzamelt zich in de oliën van de huid en het haar, waardoor voortdurende afgifte mogelijk is, wat bijdraagt aan een periode van 30 dagen van werkzaamheid. Voor veel actuele producten duurt het ongeveer 24 uur om zich over oppervlakteoliën op huid en haar te verspreiden om volledige bescherming te bieden.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel deze vervelende plagen worden beïnvloed door Vectra door in contact te komen met de huid en niet echt een kat hoeven te bijten om te sterven, Vectra-producten geen echte afweer bieden die zou voorkomen dat vlooien in contact komen met een huisdier.

Wat doet Vectra voor katten?

Volgens de fabrikant werkt Vectra snel voor vlooienbestrijding en doodt vlooien snel binnen zes uur. De toevoeging van de pyriproxyfen voorkomt verdere reproductie en voortzetting van de levenscyclus van de vlo. Dit elimineert herinfestatie, zolang het product voortdurend maandelijks wordt gebruikt.

Het is belangrijk om hier op te merken dat Vectra alleen activiteit heeft tegen vlooien en geen teken, darmparasieten of door muggen overgedragen hartwormen doodt.

Vectra is sneldrogend. Naar verluidt mag baden of zwemmen de werking ervan niet verstoren. Over het algemeen is het echter een geaccepteerde praktijk om baden 24 uur voorafgaand aan of 48 uur na het aanbrengen van een product zoals Vectra te vermijden.

Bijwerkingen van Vectra voor katten

Maandelijks gebruik van Vectra doodt vlooien en onderbreekt de levenscyclus van vlooien om te voorkomen dat nieuwe vlooieneieren uitkomen.

Volgens de fabrikant kunnen de meeste bijwerkingen verband houden met irritatie op de toedieningsplaats, waaronder roodheid, jeuk en krabben. Als u deze effecten bij uw kat opmerkt na het aanbrengen van het product, raadt de fabrikant aan om te baden met een milde zeep of shampoo en te spoelen met grote hoeveelheden water.

De fabrikant merkt op dat gastro-intestinale tekenen zoals braken en diarree ook zijn gemeld.

Beide ingrediënten die momenteel in Vectra voor katten worden aangetroffen (dinotefuran, pyriproxyfen) lijken over het algemeen een laag potentieel voor toxiciteit te hebben, zowel topisch als zelfs als ze per ongeluk worden ingenomen.

De meeste actuele vlooienproducten zijn echter zeer bitter van smaak. Als een kat recent aangebrachte Vectra zou aflikken, hetzij van zichzelf of een huisgenoot, kan de bittere smaak alleen al leiden tot overmatig kwijlen, agitatie en soms zelfs braken.

Volgens DVM360 is dit effect meestal geen echte toxiciteit, maar een soms dramatische reactie op de bittere smaak. Het verstrekken van melk of vloeistof uit een blik tonijn kan helpen de tekenen in korte tijd op te lossen.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk om een actuele vlo / t aan te brengenick product aan de huid voor de schouderbladen aan de achterkant van de nek, een locatie die zelfs de meest flexibele kat niet kan bereiken om te likken. In meerdere kattenhuishoudens waar veel co-grooming plaatsvindt, kan het raadzaam zijn om huisgenootjes tot 24 uur na het aanbrengen te scheiden om het product volledig te laten drogen.

Voorzichtig zijn met andere vlooien-/tekenproducten

Er is een zeer vergelijkbaar product voor honden genaamd Vectra 3D. Het is uiterst belangrijk om dit product nooit op een kat te gebruiken.

Vectra 3D bevat twee van dezelfde ingrediënten als Vectra for Cats (dinotefuran en pyriproxyfen), maar het bevat ook permethrin, dat zeer giftig is voor katten.

Gelukkig bevatten de Vectra 3D-producten wel een waarschuwing tegen gebruik bij katten op de voorkant van de doos.

Maar als algemene richtlijn en voor de zekerheid, wanneer u een vlooien- / tekenproduct voor uw kat selecteert, zorg er dan altijd voor dat het product een foto van een kat bevat en aangeeft dat het product specifiek voor katten is. Dit is nu een vereiste waaraan fabrikanten moeten voldoen om de kans op een verkeerde productidentiteit te verkleinen.

Vermijd indien mogelijk het gebruik van een permethrineproduct op uw hond thuis als u er een heeft die samenwoont met uw kat.

Als u een permethrineproduct moet gebruiken en u heeft een pup en een kat die graag samen rondhangen of elkaar verzorgen, zorg er dan voor dat u ze 24 tot 48 uur scheidt nadat u een actueel product op uw hond hebt aangebracht.

Als u zich zorgen maakt over mogelijke toxiciteit, zelfs als u denkt dat uw kat misschien net wat Vectra van haar eigen vacht heeft gelikt en een bittere smaakreactie heeft, is het altijd het beste om onmiddellijk contact op te nemen met uw dierenarts, het ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435) of Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) voor verder advies.

En ten slotte is bekend dat actuele producten zoals Vectra huid- en oogirritatie bij mensen veroorzaken. Het is het beste om contact met de oplossing tijdens het aanbrengen te vermijden en daarna uw handen te wassen.

Vectra voor katten dosering

Breng Vectra aan op de huid voor de schouderbladen aan de achterkant van de nek waar uw kat het niet kan aflikken.

Vectra-producten worden doorgaans om de 30 dagen aangebracht voor de beste bescherming.

Vectra is er in twee maten voor kitties. De eerste is Vectra voor katten en kittens, die is geïndiceerd voor katachtigen met een gewicht van 2 tot 9 pond en ten minste 8 weken oud of ouder. De tweede is Vectra voor katten, die is geïndiceerd voor katten met een gewicht van meer dan 9 pond.

Volg altijd alle instructies op de verpakking voor elk actueel product dat u voor uw kat gebruikt. Vectra injectieflacons worden geleverd met een zeer smalle applicatorpunt met een kleine discoïde basis. Onder de discoïde basis bevindt zich nog een, grotere, schijf. Om de injectieflacon te activeren, duwt u de kleine schijf aan de basis van de punt naar beneden zodat deze in contact komt met de grotere schijf eronder.

Vectra kan dan het beste worden toegepast als een actuele behandeling door de vacht te scheiden en aan te brengen op de huid langs de achterkant van de nek voor de schouders waar een kat niet bij kan om het af te likken.

Nogmaals, hoewel Vectra naar verluidt sneldrogend is en niet wordt beïnvloed door baden, is het nog steeds raadzaam om ervoor te zorgen dat u uw kat 24 uur vóór en 48 uur na het aanbrengen van een actueel product niet baadt. Baden kort voor het aanbrengen kan de effectiviteit ervan verminderen.

Als u om wat voor reden dan ook niet zeker weet of het product correct is toegediend of dat het allemaal is aangebracht, is het meestal het veiligst om geen extra dosis toe te passen.

Als u vragen heeft over de toepassing of veiligheid van Vectra-producten of een actueel product, neem dan contact op met uw dierenarts.

Veelgestelde vragen

Hoe effectief is Vectra voor katten?

De ingrediëntencombinatie van dinotefuran met pyriproxyfen is redelijk effectief met een vrij snelle doodstijd van ongeveer zes uur tegen vlooien.

De kwestie van vlooienresistentie tegen producten zoals Revolution Plus en het idee dat ze niet werken, komt vaak naar voren. Het artikel uit 2017 “Perception vs. Reality: Insecticide Resistance in Fleas” van DVM360 dat verwijst naar een artikel gepubliceerd in Amerikaanse dierenarts datzelfde jaar gaat het over dit onderwerp.

Een professor in de entomologie (“bug science”) van de Universiteit van Californië heeft deze vraag zwaar onderzocht en concludeerde dat hoewel er resistentie is waargenomen tegen sommige vlooienbehandelings- of preventieproducten, echte chemische resistentie bij vlooien met fipronil, imidacloprid en sommige andere nieuwere producten op de markt nog niet is aangetoond.

In veel gevallen, wanneer een pup of kitty-ouder nog steeds levende vlooien op hun huisdier ziet nadat een product is aangebracht, kan dit probleem meestal worden herleid tot onjuist gebruik of toepassing van het product, evenals slechte verwachtingen.

Hieronder volgen enkele veelvoorkomende fouten of misvattingen.

  • Onjuiste toepassing (d.w.z. aangebracht op de vacht en niet op de huid, niet het hele volume van het product aanbrengen, een injectieflacon niet goed doorboren of openen voordat u het aanbrengt)
  • Niet van toepassing op alle huisdieren in het huishouden. Als een huisdier vlooien naar binnen brengt, kunnen ze op alle huisdieren in huis springen. Als niet alle huisdieren tegelijkertijd worden behandeld, kunnen vlooienbesmettingen aanhouden.
  • Baden. Baden zijn een veel voorkomende go-to, vooral wanneer levende vlooien worden gezien. Hoewel ze waterdicht zijn, hebben Revolution-producten 24 uur nodig om zich door de oliën op de huid te verspreiden. Baden kort voor of na het aanbrengen verwijdert oliën van de huid en mogelijk het product zelf.
  • Niet lang genoeg behandelen. Het kan soms wel drie maanden duren om een vlooienplaag op te ruimen. Dus hoewel de meeste dierenartsen het hele jaar door bescherming tegen vlooien en teken adviseren, moet een product als Revolution Plus elke maand gedurende ten minste drie maanden worden gebruikt tijdens een actieve besmetting. Vlooieneieren die niet uit de thuisomgeving worden verwijderd, zullen waarschijnlijk om de paar weken blijven uitkomen, wat betekent dat een kat die slechts één maandelijkse dosis Revolution Plus heeft gekregen, een paar weken later opnieuw besmet kan raken als de dosis de volgende maand niet wordt herhaald.
  • Niet het hele jaar door behandelen. Van vlooien is bekend dat ze binnenshuis overwinteren. Het behandelen van huisdieren gedurende slechts bepaalde maanden van het jaar kan open gaten laten in de preventie van plagen.
  • Het niet behandelen van het milieu. Omdat één vlo op één dag tot 50 eieren kan leggen, kan de hoeveelheid eieren in een thuisomgeving met vlooien duizelingwekkend zijn. Als de omgeving niet effectief wordt behandeld, kunnen voortdurend uitkomende vlooien op een behandeld huisdier worden aangetroffen.
  • Producten waarnemen als insectenwerende middelen. Onthoud altijd dat de meeste actuele producten zoals Revolution Plus geen afstotende werking hebben, wat betekent dat vlooien en teken in contact moeten komen met de huid om te worden gedood. Zwaar besmette buitenruimtes en slecht behandelde binnenplagen kunnen bronnen zijn voor grote aantallen volwassen vlooien om “plotseling” op een behandeld huisdier te verschijnen.

Als je nog steeds het gevoel hebt dat er een echt productprobleem is. Als u denkt dat u een product op de juiste manier hebt aangebracht en een vlooienplaag aanpakt volgens de instructies van uw dierenarts en nog steeds het gevoel hebt dat een product niet goed werkt, zorg er dan voor dat u die zorgen naar uw dierenarts brengt of contact opneemt met de fabrikant van het product.

Is Vectra veilig voor katten?

De ingrediënten in Vectra voor katten worden als veilig beschouwd. Dinotefuran kan alleen binden aan acetylcholinereceptoren van insecten en niet aan receptoren bij katten.

Evenzo is de werking van pyriproxyfen van het nabootsen van insectenjuveniel groeihormoon een actie die zich alleen op insecten richt, zonder vergelijkbare nadelige effecten op katten te hebben.

Het meest voorkomende type bijwerking dat katten vertonen op actuele producten zoals Vectra is irritatie op de plaats van toediening, die kan optreden bij elk vergelijkbaar product als een kat een gevoelige huid heeft.

Zoals eerder in het artikel vermeld, is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de toedieningsplaats aan de achterkant van de nek in de buurt van de schedelbasis is waar het product daadwerkelijk wordt aangebracht. Als het product verder in de nek of rug wordt aangebracht en een kat het aflikt, kan een bittere smaakreactie optreden die bestaat uit kwijlen, misselijkheid of zelfs braken.

Wat is beter, Frontline of Vectra?

Gebaseerd op de doodstijd alleen voor vlooien, heeft Frontline een sneller begin van actie. Terwijl Vectra vlooien binnen zes uur kan doden, kan Frontline Plus binnen de middaguren werken. De nieuwere Frontline GOLD heeft de mogelijkheid om binnen slechts 30 minuten vlooien te doden.

Frontline-producten hebben ook werkzaamheid tegen teken en muggen, wat Vectra niet doet.

Hoe lang gaat Vectra mee bij katten?

Zoals de meeste actuele vlooien- / tekenproducten, moet Vectra elke 30 dagen opnieuw worden aangebracht voor de beste resultaten. Na 30 dagen is het medicijn niet langer aanwezig in de oliën van de huid om bescherming te bieden.

Hoewel de meeste dierenartsen het hele jaar door gebruik van een vlooien- en / of tekenpreventieproduct aanbevelen, kan het beheer van een huidige vlooienplaag minstens drie maanden duren voor terugkerend gebruik van een product. Dit komt omdat eieren die nog in het milieu aanwezig zijn voorafgaand aan het gebruik van het product nog steeds kunnen uitkomen en meer volwassen vlooien kunnen produceren.

Zolang het product echter blijft worden gebruikt, kunnen die vlooien zich niet meer voortplanten of eieren uitbroeden en zullen ze snel sterven aan het product, waardoor de plaag uiteindelijk wordt beëindigd.