Cat Scooting: Oorzaken, Symptomen & Behandeling

Cat Scooting-functie

Dit artikel is bedoeld om de details van kattenscraooting uit te leggen, een gedrag dat om een aantal redenen bij katten kan voorkomen. Het doel van dit artikel is om een eenvoudige, duidelijke uitleg te geven over kattenscraooting voor katteneigenaren.

Wat is Cat Scooting?Cat scooting beschrijft het gedrag wanneer een kat zijn achterste uiteinde langs de grond achter hen wrijft. Als je je kunt voorstellen dat een kat een verraderlijke, kleverige substantie onder zijn staart had aangebracht, klevend aan de huid rond zijn anus, en de kat probeerde dit te verwijderen door zichzelf over de grond te wrijven, zo ziet kattenscharrelen eruit. Katten kunnen dit doen in de kattenbak, op de keukenvloer, op een tapijt of buiten.

Hoe vaak komt Cat Scooting voor?

Dit is een veel voorkomend probleem, met een aantal mogelijke verschillende oorzaken. Het is nooit “normaal” dat een kat dit meer doet dan slechts af en toe, dus als u om het welzijn van uw kat geeft, moet u zorgvuldig in de gaten houden of dit niet meer dan bijvoorbeeld één keer per week gebeurt.

Wat zijn de oorzaken Cat Scooting?

Alles wat ervoor zorgt dat een kat jeuk of ongemak onder zijn staart of rond zijn anale gebied voelt, kan ervoor zorgen dat een kat begint te steigeren.

Symptomen van kattenscraooting bij katten

Symptomen van Cat Scooting

Katten scharrelen door hun achterste uiteinden over de vloer te slepen.

De symptomen zijn duidelijk: de kat scoots langs de grond, schraapt over de grond met behulp van het gebied onder de staart, rond de anus en de bovenrug van de achterpoten

Oorzaken van cat scooting

De meest voorkomende oorzaken zijn de volgende:

  • Anale zakproblemen, waaronder infecties, impacties en neoplasie van de anaalklieren
  • Urinewegproblemen, waaronder Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD), Feline Urologic Syndrome (FUS), en ook, zeer zelden, de mogelijkheid van urinewegobstructie. Zogenaamde urine-tenesmus (persing om te plassen) kan zich in sommige gevallen presenteren als scooting.
  • Lagere darm- of rectale problemen die problemen met ontlasting kunnen veroorzaken, waaronder colitis en constipatie.   Zogenaamde fecale tenesmus (persen om uitwerpselen of poep door te geven) kan zich in sommige gevallen presenteren als scooting: als u het scooting ziet wanneer de kat poept, kan dit type oorzaak worden vermoed.
  • Hormonale veranderingen die het gedrag van een kat beïnvloeden, kunnen zich presenteren als scooting, bijvoorbeeld een vrouwelijke kat in het seizoen
  • Alle aandoeningen die jeukende huid in het gebied onder de staart veroorzaken, kunnen scooting veroorzaken

Mogelijke oorzaken van jeukende huid in dit gebied zijn:

  • uitwendige parasietbesmettingen zoals vlooien
  • darmparasieten zoals sommige soorten wormen, waaronder lintwormen
  • allergische of gevoelige reacties op contact met een stof (allergeen of irriterend) in het milieu (bijv. vloerreinigers, tapijten, huisstofmijt enz.)
  • voedselallergieën
  • een abces, bijvoorbeeld na een kattenbeet in dit gebied

Diagnose van cat scooting

Diagnose van kattenscraooting

Als u merkt dat uw kat vaak scoot, wilt u hem misschien naar een dierenarts brengen om de onderliggende oorzaak van het probleem te identificeren.

Als u uw DVM-dierenarts informeert dat uw kat scoot, kunnen de volgende stappen worden genomen.

1. Gedetailleerde geschiedenis

Uw dierenarts zal elk aspect van het leven en de gezondheidszorg van uw kat bespreken, inclusief het controleren op andere medische problemen. Er zijn een aantal mogelijke oorzaken van kattenscraooting, en deze geschiedenis zal helpen om de verschillende mogelijke oorzaken te onderscheiden.

Uw dierenarts kan u vragen stellen over zaken als het gedrag van uw kat tijdens het poepen, het verschijnen van stoelgang, de algemene werking van het spijsverteringsstelsel, eventueel gewichtsverlies dat u hebt opgemerkt, andere allergische reacties die in het verleden zijn opgetreden en een reeks andere vragen die direct of indirect verband houden met het scooting van uw kat.

2. Lichamelijk onderzoek

Uw dierenarts zal uw kat zorgvuldig controleren en eventuele fysieke tekenen van ziekte opmerken, en het zorgvuldig inspecteren van de gebieden onder de staart van de kat (inclusief de anaalklieren van de kat) om te controleren op mogelijke oorzaken van scooting.

In sommige gevallen kan sedatie nodig zijn om uw kat in detail te onderzoeken, omdat het gebied onder de staart gevoelig kan zijn (vooral als er anaalklierproblemen zijn) en het moeilijk kan zijn om een nerveuze, angstige of agressieve kat te onderzoeken. Uw dierenarts kan het gebruik van kattenferomonen (bijv. kattenvriend) in de reismand voorstellen om uw kat kalm en ontspannen te houden voorafgaand aan dit onderzoek.

3. Andere tests

Afhankelijk van op wat uw dierenarts vindt tijdens het lichamelijk onderzoek, willen ze het probleem misschien verder onderzoeken. Mogelijke tests die kunnen worden voorgesteld, zijn bloedonderzoek, urinetests, radiografie (röntgenfoto’s) en echografie.

Hoeveel kost het om een kat te behandelen met kattenscraooting?

kosten van het behandelen van een kat scooting

De kosten van het behandelen van een kat die heeft gescoot, zijn afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Scooting veroorzaakt door aangetaste anale zakken kan worden behandeld voor minder dan $ 100, terwijl een meer gecompliceerde aandoening een behandeling van $ 1.000 of meer kan vereisen.

Het is onmogelijk om deze kosten te schatten, omdat er zoveel mogelijke redenen zijn voor dit gedrag. Een eenvoudig geval (bijvoorbeeld een kat met een aangetaste anale zak) kan echter minder dan $ 100 kosten om te behandelen, terwijl een complex geval (bijvoorbeeld een tumor naast de anus) de uiteindelijke kosten meer dan $ 1000 kunnen bedragen.

Behandeling voor cat scooting

De behandeling is volledig afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de scooting. Thuisbehandelingen zijn moeilijk aan te bevelen, maar het is logisch om te behandelen voor vlooien, evenals het ontwormen van de kat met een breedspectrumontwormer.  Misschien wilt u ook kattenvoer veranderen om de mogelijkheid uit te sluiten dat de oorzaak voedselallergie is.

Monitoring en prognose

Eigenaren van gezelschapsdieren kunnen hun katten gemakkelijk zelf in de gaten houden, door zorgvuldig te observeren of hun kat blijft schuren nadat de behandeling is voltooid.

Conclusie

Kattenscraooting is een veel voorkomend teken dat katten laten zien of er een oorzaak van irritatie is onder hun staart, op de huid of onder het oppervlak van de huid. In zeldzamere gevallen kunnen ernstige aandoeningen zoals constipatie of irritatie of obstructie van de urinewegen ook scooting veroorzaken. Om deze reden mag het gedrag nooit worden genegeerd en als er geen duidelijke kleine oorzaak is, moet professionele veterinaire hulp worden gezocht.

Veelgestelde vragen

Waarom scoot mijn kat?

Elke aandoening die jeuk of ongemak veroorzaakt in het gebied onder de staart kan scooting veroorzaken: zie de uitgebreide lijst met mogelijkheden onder “oorzaken van kattenscraooting” hierboven.

Hoe krijg ik mijn kat zover dat hij stopt met scooten?

U kunt parasieten, allergieën en irriterende stoffen als oorzaak uitsluiten door parasietbehandelingen te geven, het dieet van uw kat te veranderen en hun directe omgeving te controleren op mogelijke allergenen of irriterende stoffen. Als uw kat blijft scharrelen, moet u uw kat naar uw plaatselijke dierenarts brengen voor een gedetailleerde controle.

Waarom scoot mijn poes?

Een vrouwelijke kat in het seizoen kan veranderd gedrag vertonen dat scooting kan omvatten, dus controleer op andere veranderingen in haar gedrag voor het geval dit de verklaring is. Als dat zo is, zal het natuurlijk stoppen als haar seizoen eindigt.

Is scooting een teken van wormen?

Sommige lintwormen kunnen kleine segmenten afwerpen die aan de anus kleven, waardoor een gevoel van jeuk ontstaat waardoor een kat wil scoot. Om deze reden is het zinvol om een breedspectrumwormbehandeling te geven (voor rondwormen en lintwormen) en om te behandelen voor vlooien (omdat ze vaak lintwormen dragen).