Hoe werkt Hairball Control Kattenvoer? (De verrassende details)

Kijken naar een kattentrimmer zelf is zo’n interessant en vreemd rustgevend gezicht. Ze zien er zo ontspannen uit terwijl ze verzorgen, om nog maar te zwijgen van de grappige posities waarin ze zichzelf weten te krijgen. Wat echter niet erg rustgevend of leuk is, is het horen van de gevreesde kokhalzende geluiden die om 3:00 uur van je kat komen terwijl ze op je bed staan. Haarballen zijn een onaangename realiteit van kattenbezit en een haarbal van tijd tot tijd is behoorlijk verwacht voor de meeste katten. Sommige katten hebben echter aanzienlijke problemen met haarballen.

Het vaak braken van haarballen kan ongemakkelijk zijn voor uw kat, en als haarballen groot worden, kunnen ze mogelijk vast komen te zitten in de keel van uw kat als ze het proberen over te geven. Grote haarballen kunnen ook verstoppingen in de maag en darmen veroorzaken, dus het beheersen van haarballen is belangrijk.

Haarbal-controle kattenvoer is een eenvoudige manier om het beheer van haarballen gemakkelijker te maken, uw kat veiliger en comfortabeler houden.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe werkt het?

Er zijn meerdere soorten producten die kunnen helpen bij het voorkomen en verminderen van de frequentie van haarballen voor katten, van supplementen tot recepten tot voedsel, en elke optie functioneert een beetje anders. De primaire functie van haarbalcontrolevoedsel is dat deze voedingsmiddelen rijk zijn aan vezels. Sommige van deze voedingsmiddelen bevatten veel onoplosbare vezels, terwijl andere oplosbare vezels bevatten, maar de meeste bevatten zowel oplosbare als onoplosbare vezels.

Oplosbare vezels helpen haarballen te voorkomen door bulk toe te voegen aan de inhoud van het spijsverteringskanaal, waardoor voedsel en haar efficiënter kunnen bewegen. Het ondersteunt ook de spijsvertering omdat de dikke darm oplosbare vezels afbreekt in vetzuren met een korte keten, die energie leveren voor de cellen die de dikke darm goed laten functioneren. Veel voorkomende bronnen van oplosbare vezels zijn fruit, peulvruchten, haver, bietenpulp, gerst, psyllium, pectine, inuline en plantaardig tandvlees.

Onoplosbare vezels werken door bulk toe te voegen aan alles in het spijsverteringskanaal en met een “vegen” -functie, maar het heeft niet dezelfde functie om de gezondheid van de dikke darm op dezelfde manier te ondersteunen als oplosbare vezels. Veel voorkomende bronnen van onoplosbare vezels zijn lignine, cellulose en hemicellulose.

Alle kattenvoer met haarbalcontrole is vezelrijk, maar niet alle vezelrijk kattenvoer wordt op de markt gebracht als haarbalcontrolevoedsel. Er zijn meerdere medische aandoeningen die een vezelrijk dieet vereisen, en de diëten die nodig zijn voor deze aandoeningen kunnen helpen haarballen te verminderen. Een kattenvoer met haarbalcontrole mag echter niet worden gebruikt in plaats van een voorgeschreven medisch dieet om een aandoening te helpen beheersen.

huisdier haarbal op de hand van de eigenaar na het kammen van de kat
Afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock

Wat zijn de verschillende soorten hairball control kattenvoer?

Haarbal-controle kattenvoer is er in zowat elke prijsklasse waar je op zou kunnen hopen. Als je een krap budget hebt, hebben veel kattenvoermerken in de supermarkt haarbalcontrolevoeding beschikbaar. Als u een groter budget voor dierenvoeding heeft, kunt u ook nog steeds haarbalcontrolevoeding vinden in duurdere merken.

Houd er rekening mee dat kattenvoer over het algemeen relatief weinig koolhydraten bevat, waaronder vezels. Dit komt omdat katten obligate carnivoren zijn die zeer weinig koolhydraten nodig hebben om te overleven en te gedijen. Wat dit betekent is dat het gemiddelde kattenvoer niet vezelrijk genoeg zal zijn om haarballen te helpen verminderen. Er zijn echter supplementen, medicijnen en traktaties die kunnen helpen haarballen te verminderen, dus een haarbalcontrolevoedsel is geen absolute noodzaak voor veel katten die worstelen met haarballen.

Waarom wordt het gebruikt?

Katten met haarbalproblemen kunnen vaak baat hebben bij het gebruik van een haarbalcontrolevoer. Als uw kat echter haarballen ervaart, is het het beste om met de dierenarts van uw kat over uw zorgen te praten om te bepalen of een haarbalcontrolevoer de beste manier van handelen voor uw kat is.

Haarbalvorming is meestal te wijten aan twee groepen oorzaken: verhoogde inname van haar en veranderde beweeglijkheid van het bovenste spijsverteringskanaal. Uw dierenarts moet mogelijk verder onderzoeken om een diagnose te helpen bepalen, zoals inflammatoire darmaandoeningen of huidaandoeningen die overgrooming veroorzaken.

Deze voedingsmiddelen zijn niet geschikt voor alle katten, afhankelijk van hun leeftijd, gewicht, gezondheidsstatus en medische geschiedenis. De toevoeging van een haarbalcontrolevoedsel kan de risico’s van frequente of grote haarballen aanzienlijk verminderen, waardoor ze een geweldig hulpmiddel zijn in de gereedschapskist van dingen die worden gebruikt om haarballen te beheren.

kat haarbal
Afbeelding Credit: Montakan Wannasri, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Voordelen van Hairball Control Kattenvoer

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van een kattenvoer met haarbalcontrole ligt voor de hand. Deze voedingsmiddelen zijn speciaal samengesteld om het aantal haarballen dat een kat ervaart te verminderen. Het is onwaarschijnlijk dat een haarbalcontrolevoedsel haarballen volledig elimineert voor katten met opmerkelijke haarbalproblemen, maar het zal het aantal haarballen tot een veel beter beheersbaar niveau verminderen.

Nadelen van Hairball Control Kattenvoer

Haarbalcontrolevoedsel is veel vezelrijker dan andere soorten kattenvoer. Hoewel de meeste kattenvoeding 1-2% vezelgehalte bevat, kan haarbalcontrolevoedsel zo hoog zijn als 8%. Dit kan leiden tot problemen voor sommige katten, waaronder spijsverteringsstoornissen. Net als bij mensen kunnen overmatige hoeveelheden vezels het tegenovergestelde effect hebben van de verwachte spijsvertering en ondersteuning, in plaats daarvan leiden tot diarree of constipatie.

Als uw kat een haarbalcontrolevoer gebruikt, is het uiterst belangrijk om zijn kattenbakgewoonten goed in de gaten te houden. Idealiter zou u uw kat niet permanent op een haarbalcontrolevoer moeten houden, tenzij aanbevolen door uw dierenarts.

Alle haarbaldiëten moeten volledig en uitgebalanceerd zijn om voldoende inname van voedingsstoffen te garanderen, ondanks het hogere vezelgehalte.

Zieke kat in dierenziekenhuis
Afbeelding Credit: Kachalkina Veronika, Shutterstock

3 katten gezichtsverdelerVeelgestelde vragen (FAQ’s)

Zijn deze voedingsmiddelen beschikbaar in meerdere texturen?

Ja, er zijn natte en droge haarbal-controle kattenvoer. Natvoer kan voor sommige katten van groter voordeel zijn dan droog haarbalcontrolevoedsel omdat het hoge vochtgehalte de hydratatie verbetert. Hoe beter gehydrateerd een kat is, hoe kleiner de kans dat hij haarbalvorming ervaart.

De meeste haarbalcontroleproducten zijn echter droog voedsel. De reden hiervoor is hoe moeilijk het is om voldoende voeding, vocht en vezelgehalte in nat voedsel te bieden.

Zijn deze voedingsmiddelen geschikt voor alle katten?

Nee, dat zijn ze niet. Haarbalcontrolevoedsel is gecontra-indiceerd bij katten met bepaalde medische aandoeningen en voedingsbehoeften. Ze worden ook niet aanbevolen voor kittens en ze worden vaak ook niet aanbevolen voor oudere katten. Daarom raden we aan om het probleem met uw dierenarts te bespreken.

katten eten
Afbeelding Credit: Sharaf Maksumov, Shutterstock

Zijn deze voedingsmiddelen nodig voor alle katten?

Niet altijd. Er zijn meerdere manieren om haarballen bij katten te beheren en sommige katten kunnen meerdere interventies nodig hebben. Niet alleen kunnen voedingsmiddelen, traktaties en supplementen helpen, maar ook vaker poetsen en overgrooming voorkomen.

Is een haarbal-controle kattenvoer een goede eerstelijnsbehandeling voor frequente haarballen?

Het eerste wat u moet doen als uw kat regelmatig haarballen ervaart, is praten met de dierenarts van uw kat. Er zijn meerdere aandoeningen die kunnen leiden tot overmatige haarballen, dus het is belangrijk dat de dierenarts van uw kat medische problemen uitsluit die tot haarballen kunnen leiden. Door uw kat simpelweg een haarbalcontrolevoer te geven, kan dit een medisch probleem tijdelijk maskeren.

kattenpootverdeler

Conclusie

Haarbalcontrolevoedsel is vezelrijk kattenvoer dat de algehele spijsvertering helpt verbeteren. Deze voedingsmiddelen helpen haar dat een kat tijdens het verzorgen heeft ingeslikt efficiënt door hun spijsverteringskanaal te gaan in plaats van vast te komen in de darmen of over te geven.

Sommige katten kunnen gevaarlijke haarballen ervaren, dus het beheren van frequente haarballen moet een hoge prioriteit hebben. Het is echter een goed idee om een dierenarts medische aandoeningen te laten uitsluiten voordat u uw kat overschakelt naar een van deze voedingsmiddelen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock