Skip to Content

Hoe de kont van een kat schoon te maken in 6 eenvoudige stappen

De meeste katten zijn kieskeurig in hun schoonmaakgewoonten en onafhankelijk van karakter, dus het kan een echt raadsel zijn wanneer je plotseling wordt geconfronteerd met het schoonmaken van hun achterste. Na het gebruik van de kattenbak is het schoonmaken van de eigen bodem de gebruikelijke procedure, dus waarom is uw kat hiermee gestopt?

Snel overzicht

01

Katten houden meestal hun eigen billen schoon, maar ze hebben soms hulp nodig als ze ouder en minder behendig worden, dunne ontlasting hebben gehad of om een andere reden zijn gestopt met zichzelf schoonmaken.

02

Gebruik warm water en een zachte shampoo en was vervolgens in een cirkelvormige beweging totdat het gebied schoon lijkt. Spoel door om alle zeepresten te verwijderen en dep het gebied voorzichtig droog.

03

Als u moeite heeft om de billen van uw kat schoon te maken, vraag dan uw dierenarts of een trimmer om hulp.

Misschien worden ze ouder en minder behendig, hebben ze wat dunne ontlasting gehad, of hebben ze zichzelf gewoon een beetje in een staat gebracht zonder duidelijke reden. Natuurlijk zijn sommige katten gemakkelijker schoon te maken dan andere.

Kittens en oudere katten die een hekel hebben aan verzorging kunnen een echte uitdaging vormen, en de stress van dit alles kan ervoor zorgen dat je je haar uitscheurt in plaats van het hunne schoon te maken! Maar vrees niet; hier zijn enkele eenvoudige stappen om u te helpen bij uw zoektocht om uw kat terug te brengen naar zijn oude glorie.

1. Oefen voorzichtige behandeling

Uw kat laten wennen aan een zachte behandeling is nuttig thuis en ook in het kantoor van de dierenarts.

Idealiter bereid je voor op het evenement voordat het zelfs maar gebeurt. Diarree of ouderdom kan je kat behoorlijk chagrijnig maken als het gaat om verzorging, waarschijnlijk omdat ze pijnlijk zijn of zich ondermaats voelen. Zorg ervoor dat uw kat gewend is om gedurende korte periodes voorzichtig te worden behandeld, ruim voordat hij nodig is.

Het lijkt zo eenvoudig, maar geduld is zeker de sleutel. Sommige katten zullen graag op je schoot liggen en een volledige bodycheck en vachtkam toestaan, terwijl anderen zich doodsbang kunnen voelen bij de gedachte dat ze worden vastgehouden.

Gedurende enkele weken moet uw kat geleidelijk wennen aan het zachtjes in bedwang worden gehouden op de manier die hij het prettigst vindt. Voor het schoonmaken onder hun staart betekent dit vaak op schoot of op een tafel.

Als je een andere persoon hebt om je te helpen, dan is dit ideaal. Ze kunnen uw kat zachtjes tegen zich aan houden en een arm om het lichaam van uw kat en hun hand onder hun borst leggen. De vrije hand van uw helper kan worden gebruikt om uw kat te stabiliseren, lastig te vallen, te aaien of traktaties te geven. Vergeet niet dat op het moment dat je kat bezorgd kijkt, je moet stoppen.

Je wilt geen paniek veroorzaken en al je harde werk ongedaan maken. Voor sommige katten is minder inderdaad meer. In feite kan alles wat buiten de lichtste terughoudendheid valt hen in paniek brengen. Voor deze katten zijn desensibilisatie en conditionering cruciaal, dus blijf lezen.

Lees ook: 11 beste kattenborstels &deshedding tools voor lang & kortharige katten

2. Bied hun favoriete traktaties en beloningen aan

Het aanbieden van hoogwaardige traktaties of voedsel kan een lange weg gaan naar het helpen van katten om noodzakelijke verzorging te accepteren.

Verbazingwekkend genoeg kunnen sommige katten worden geconditioneerd tot voedsel – ze associëren bepaalde gebeurtenissen en acties met een positieve beloning en zullen graag voldoen om hun prijs te ontvangen. Als uw kat dol is op traktaties, overweeg dan om traktaties aan te bieden tijdens het hanteren en schoonmaken ervan.

Zorg ervoor dat er ook een extra speciale traktatie is voor wanneer de taak is voltooid. Wees je echter bewust van wat je aanbiedt. Als uw huisdier een onbetrouwbare buik heeft, geef hem dan niet veel kaas of room, want dat is een trefzekere manier om zijn probleem een stuk erger te maken!

Lees ook: De 7 beste kalmerende kattentraktaties

3. Probeer afleidingsmethoden

Eenvoudige afleidingstechnieken kunnen een kat helpen stil te blijven zitten om schoon te maken.

Sommige katten, met name kittens, zijn snel afgeleid. Heeft je kat een favoriete kriebelplek of speeltje? Dit is het moment om dit geheime wapen te gebruiken! Dit is natuurlijk makkelijker als je een assistent hebt die deze afleiding kan bieden tijdens en na de schoonmaaksessie.

Een echt goede oorwrijving zal sommige katten in een staat van hypnose brengen – perfect voor het reinigen van hun romp met minimale stress! Kittens kunnen worden afgeleid door voedsel of een statisch speeltje. Zelfs wat vingers tikken en bewegen op de tafel voor hen kan genoeg zijn om hun interesse vast te houden.

Lees ook: De 12 beste kattenspeeltjes: houd je kat fit en gelukkig met deze onweerstaanbare speeltjes

4. Laat ze zien dat het niet eng is!

Als uw desensibilisatie-inspanningen uw kat niet volledig hebben opgelost, kan hij zich nog steeds onderwerpen aan wassen als alles heel langzaam wordt gedaan.

Desensibilisatie is zo belangrijk. In wezen betekent dit dat u uw huisdier moet laten wennen aan wat er gebeurt en laat zien het kan geen kwaad. In dierenklinieken is het gebruikelijk om rectale lichaamstemperaturen te nemen met behulp van een thermometer.

In de meeste gevallen, als je het vertrouwen van een dier kunt verdienen (en je bent super zachtaardig), hebben ze er eigenlijk helemaal geen last van. De angst komt vaak voort uit de gedachte aan wat er zou kunnen gebeuren. Nerveuze katten kunnen op deze stappen reageren als alles heel langzaam wordt gedaan.

Lees ook: Top 10 dingen die uw dierenarts wenst dat u wist

Wattenbollen en maandverbandjes zijn zacht en gemakkelijk te gebruiken voor het wassen van uw kat. Probeer eerst een droog wattenschijfje over het gezicht en lichaam van je huisdier te vegen. Veel katten genieten echt van dit deel van de verzorging en zullen hun gezicht op het katoen wrijven. Vergeet niet om handschoenen te dragen; sommige aandoeningen, zoals toxoplasmose, kunnen overgaan van kattenuitwerpselen op mensen.

Wanneer uw kat is gesetteld, beweegt u geleidelijk naar zijn achterste uiteinde. Het voorzichtig optillen van hun staart is het laatste deel van de desensibilisatie voordat je begint met schoonmaken. Mogelijk moet je deze actie oefenen en belonen voordat je goed kunt beginnen met schoonmaken.

Lees ook: Beste kattenverzorgings- en desheddinghandschoenen

5. Warm het water op

Het gebruik van warm water om de kont van uw kat schoon te maken, maakt de ervaring aangenamer voor hen.

Gebruik nooit koud water op de kont van uw kat, tenzij uw dierenarts u hiertoe opdracht geeft. Net als wij hebben onze katten een gevoelige huid en dit kan een schok zijn. Verwarm het water tot lichaamstemperatuur, gebruik dit water, eventueel met een antibacterieel reinigingsproduct, om in eerste instantie op de bodem van uw huisdier te deppen.

Als ze het toelaten, ga dan verder met wassen in een cirkelvormige beweging met een huisdierenshampoo totdat ze schoon lijken. Alle shampoos of reinigingsproducten voor huisdieren moeten daarna met nat katoen uit het gebied worden verwijderd. Het plaatsen van een handdoek onder uw kat kan comfortabeler zijn om op te staan en verzamelt overtollig water.

Als je een langharige kat hebt, kan het nodig zijn om hun vacht voorzichtig korter te knippen om het ergste van het vuile haar te verwijderen. Gematteerd haar is een gezondheidsrisico en kan veel ongemak veroorzaken.

Tegenwoordig is er een reeks kleine, stille tondeuses voor huisdieren beschikbaar, hoewel u uw huisdier mogelijk geleidelijk moet laten wennen aan het geluid en de werking van het knippen van hun vacht. Gebruik echter nooit een schaar; verwondingen komen vaak voor en zijn zeer onaangenaam voor uw kat.

Lees ook: Hoe een kat te wassen? (Een stapsgewijze handleiding)

6. Vraag het aan een professional

Als u moeite heeft om de billen van uw kat schoon te maken, vraag dan uw dierenarts of een trimmer om hulp.

Als dit ondanks alles als een onmogelijke taak voelt, worstel dan niet alleen. Als je kat erg van streek raakt, maak je het jullie beiden op de lange termijn alleen maar moeilijker. Je doet dit immers om je kat gezond en gelukkig te houden. Huisdiertrimmers zijn getraind in het verzorgen van katten en hebben alle juiste apparatuur om dit te doen.

Maak een praatje met je lokale trimmer en kijk of ze een katachtige service bieden en of ze misschien kunnen helpen. Als uw kat gestrest gedrag vertoont of dringender moet worden schoongemaakt, neem dan contact op met uw dierenarts.

Dierenartstechnici kunnen uiterst nuttig zijn bij het adviseren over thuisverzorging of het aanbieden van hulp in de kliniek, en uw dierenarts kan bespreken of uw kat baat kan hebben bij anti-angst medicijnen of zelfs sedatie om hen door het proces te helpen.

Lees ook: Stress bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Veelgestelde vragen

Waarom is de billen van mijn kat vies?

Er zijn enorm veel redenen waarom je kat een vieze billen heeft. Als dit een zeer nieuwe bevinding is, zorg er dan voor dat u uw huisdier controleert op onderliggende problemen en praat met uw dierenarts als u zich zorgen maakt.

Langdurige diarree kan uitdroging veroorzaken en kan wijzen op een ernstiger onderliggend probleem. Je kunt hier meer lezen over diarree bij katten.

Veelvoorkomende redenen waarom de kont van uw kat vies kan zijn, zijn:

  • Lang haar vangen poep bij rassen zoals Perzen
  • Rassen met een korte neus die moeite hebben om te verzorgen
  • Obesitas die uw kat ervan weerhoudt zijn bodem te bereiken
  • Ziekten of voedselallergieën die maagklachten veroorzaken
  • Ouderdom als gevolg van seniliteit of artritis
  • Kittens met wormen of andere darmparasieten
  • Stress die dunne ontlasting veroorzaakt of anale zakjes leegmaakt
  • Letsel veroorzaakt pijn bij het verzorgen
  • Problemen met de kattenbak van uw kat. Lees meer.

Welke producten kan ik gebruiken om de kont van mijn kat schoon te maken?

Warm water is prima te gebruiken, maar als er veel rommel is, moet je de vacht mogelijk grondiger schoonmaken. Producten die chloorhexidine bevatten die geschikt zijn voor lokaal gebruik bij huisdieren zijn over het algemeen een veilige gok. Deze hebben antibacteriële eigenschappen en hebben niet de neiging om irritatie te veroorzaken.

Huisdierenshampoo die zacht of verzachtend kan ook goed zijn, maar zorg ervoor dat u geen producten gebruikt die de huid van uw huisdier steken. Vermijd producten met sterke geuren, omdat dit onnodige stress bij uw kat kan veroorzaken. Idealiter moeten alle producten na gebruik worden weggespoeld met warm water op een wattenschijfje.

Als een product is ontworpen om op de huid te worden achtergelaten, moet dit worden beschreven in de toepassingsinstructies. Babydoekjes of reinigingsdoekjes voor huisdieren kunnen worden gebruikt, maar smaken mogelijk niet lekker als uw huisdier daarna probeert te verzorgen.

Als de anus van uw kat erg pijnlijk is van scooting of verzorging, of als ze gevoelig zijn voor een gevoelige huid, moet uw dierenarts u kunnen adviseren over wat u moet gebruiken. Sommige katten hebben ook een kleine hoeveelheid verzachtende barrièrecrème nodig om na het reinigen aan te brengen, maar breng geen crèmes aan op hun huid zonder dit eerst met uw dierenarts te bespreken.

Hoe vaak moet ik mijn kat beneden schoonmaken?

Over het algemeen zullen katten fantastisch werk leveren om zichzelf schoon te houden en het is niet nodig om hun verzorgingsroutine te verstoren. Houd echter goed in de gaten voor eventuele problemen hieronder. Als er fecale resten op de huid of vacht van uw kat zitten, kan dit vliegen aantrekken die eieren leggen.

Deze eieren zullen uitkomen in larven als ze niet snel worden gevangen, wat kan leiden tot de zeer ernstige toestand van vliegenaanval. Als u denkt dat uw kat een vliegenstaking heeft, zoek dan dringend veterinaire aandacht. Een andere mogelijke complicatie van een vuile kont zijn urineweginfecties, vooral bij vrouwelijke katten. Als uw kat niet sprankelend schoon houdt, moet u helpen.

Elke keer dat de billen van uw kat er vies uitzien, is het raadzaam om deze schoon te maken. Regelmatige reiniging is echter alleen echt nodig bij huisdieren die niet in staat zijn om zichzelf op lange termijn te verzorgen. En als dit niet te maken heeft met een conformatiekenmerk dat specifiek is voor uw kat, is het belangrijk dat u met uw dierenarts spreekt. Zelfs obesitas kan effectiever worden aangepakt met de steun van uw dierenartsteam.

Wees voorbereid en krijg hulp indien nodig!

Katten zijn gevoelig en verzorging is erg belangrijk voor hen, dus hoe eerder u uw kat kunt leren om u te laten helpen wanneer dat nodig is, hoe beter. Zelfs behendige, kortharige katten kunnen in de toekomst problemen hebben, en nu voorbereid zijn zal veel overstuur verderop in de rij besparen.

En als al het andere faalt, wees dan nooit bang om hulp te vragen; er is altijd een oplossing. Waarom probeer je een aantal van deze tips vandaag niet uit met je kat? Je toekomstige zelf (en je mooie kat) kan je er misschien voor bedanken.