Cat Bite Infectie: Oorzaken, Symptomen & Behandeling

Cat bite infectie uitgelichte afbeelding

Het is onwaarschijnlijk dat je knuffelige kat ooit van plan zou zijn om schade aan te richten. Maar soms gebeuren kattenbeten per ongeluk, bijvoorbeeld tijdens het spelen of tijdens het proberen een kat medicatie te geven.

Helaas zijn kattenbeten gevoelig voor infecties, die snel ernstig kunnen worden.

Hier behandelen we kattenbeetinfecties, wat te doen als je wordt gebeten, hoe kattenbeten worden behandeld en hoe je beten kunt voorkomen.

Waarom kattenbetwonden geïnfecteerd raken?

Kattenbeten komen veel minder vaak voor dan hondenbeten. Maar kattenbeten hebben meer kans om besmet te raken.

Dit is grotendeels te wijten aan de vorm van de tanden van een kat, met name de hoektanden die op naalden lijken.

In tegenstelling tot de verpletterende bijtwonden van een hond, creëren kattenbeten smalle maar diepe prikwonden – met een puntige opening op het huidoppervlak en een dieper gat eronder.

Met andere woorden, het kleine gaatje dat je op het huidoppervlak ziet, is slechts het “topje van de ijsberg” met prikwonden van kattenbeten.

De vorm van de wond maakt niet alleen het reinigen moeilijker, maar vangt ook bacteriën onder de huid op, omdat de smalle opening van de wond vaak sluit en de bacteriën “afdicht” voordat de wond de tijd heeft gehad om te draineren.

Iedereen – mensen, honden en katten – hebben bacteriën die in hun mond leven. De mond van katten bevat echter waarschijnlijk bacteriën zoals Pasteurella multocida |, die vervelende infecties kunnen veroorzaken.

Tijdens een beet kan de tand van een kat ook ziekteverwekkers overbrengen die vaak op de menselijke huid worden aangetroffen (Staphylococcus en Streptococcus) in onderliggende weefsels, waardoor een “cocktail” van bacteriële besmetting ontstaat.

Eenmaal gevangen onder de huid, verspreiden deze bacteriën zich en vermenigvuldigen zich, waardoor infectie en ontsteking (cellulitis) van de omliggende zachte weefsels ontstaat.

Veel voorkomende tekenen van een kattenbeetinfectie zijn roodheid, warmte, zwelling en pijn in de buurt van de beet. Heldere of met pus gevulde afscheiding kan al dan niet aanwezig zijn.

Zijn kattenbeten gevaarlijk?

Witte kat die ligt en speelt met iemands hand

Kattenbeten kunnen gevaarlijk zijn, waarbij het risiconiveau afhankelijk is van hoe diep de wond was, samen met andere factoren.

Kleine krassen of oppervlakkige beten die niet in de huid doordringen, zijn vaak geen reden tot bezorgdheid (hoewel het nooit pijn doet om voorzichtig te zijn en uw arts te raadplegen).

Beten die de huid doorboren, rechtvaardigen echter ALTIJD een doktersbezoek.

Dat komt omdat het hierboven beschreven infectieproces zeer ernstig kan worden.

Infecties van botten (osteomyelitis) en gewrichten kunnen bijvoorbeeld optreden, vooral als de beet op de hand of vinger plaatsvond – een veel voorkomende plek voor kattenbeten.

Ook kan de infectie zich verspreiden naar het bloed en vervolgens naar andere delen van het lichaam, wat resulteert in een ernstige ziekte die ziekenhuisopname vereist.

Symptomen van een meer ernstige infectie kunnen zijn …

 • Verlies van gevoel of mobiliteit naar de aangedane hand/vingers.
 • Rode strepen die zich uitstrekken van het bijtgebied.
 • Koorts en griepachtige symptomen.
 • Gezwollen klieren/lymfeklieren.

Deze symptomen na een kattenbeet rechtvaardigen een bezoek aan de eerste hulp.

Personen met een onderdrukt immuunsysteem, kinderen en ouderen lopen een hoger risico, maar ernstige infecties kunnen iedereen overkomen.

Lees ook: Waarom bijt mijn kat mij? En hoe het te laten stoppen

Wat te doen als je wordt gebeten door een kat

Was de wond onmiddellijk als je kunt, met zeep en stromend water.

Als de wond bloedt, kunt u druk en een lichte wikkel of verband uitoefenen om het bloeden te stoppen.

Ga dan zo snel mogelijk naar een arts, binnen 24 uur of minder.

Sla een doktersbezoek niet over, zelfs niet als de wond er goed uitziet. Vergeet niet dat een infectie nog steeds onder de huid kan etteren.

Plaats nooit een zalf zoals Neosporin over een kattenbeetpunctie – deze stoffen kunnen drainage voorkomen en een infectie verergeren.

Hoe een kattenbeetinfectie te behandelen

Kat zittend met een fles pillen

Behandeling van een kattenbeetinfectie omvat meestal antibiotica.

Volg voor eerste hulp het bovenstaande advies. Ga dan zo snel mogelijk naar een arts.

De meeste artsen zullen uit voorzorg antibiotica voorschrijven, omdat kattenbeten snel geïnfecteerd kunnen raken (en de infectie zich kan verspreiden).

Vaak is poliklinische behandeling met een kuur met orale antibiotica alles wat nodig is.

In andere gevallen zijn aanvullende medische behandelingen vereist. Dit kan omvatten …

 • Diepgewonden cleaNing.
 • Steken.
 • Chirurgie.
 • Ziekenhuisopname met IV antibiotica-injecties.
 • Een tetanusbooster of preventieve rabiësbehandelingen, indien geïndiceerd.

Het maakt niet uit welke behandelingen u krijgt, houd de wond nauwlettend in de gaten en neem contact op met uw arts zoals aanbevolen.

Om te bepalen of er een risico is op rabiësinfectie, zal de arts vragen naar de omstandigheden van de beet (of deze werd uitgelokt of niet), evenals de vaccinatiegeschiedenis van de kat dat bit.

Afhankelijk van de lokale wetgeving kan het melden van dierenbeten aan de lokale gezondheidsautoriteiten vereist zijn. Dit is een goede reden om je kat op de hoogte te houden van hun rabiësvaccin!

Kattenbeten voorkomen

In de meeste gevallen willen katten geen schade aanrichten. Ze hebben hun eigen redenen om te bijten, die voor ons mensen misschien niet duidelijk zijn.

Veel voorkomende oorzaken van beten zijn angst, overstimulatie (tijdens het spelen of aaien) of omgeleide agressie (je wordt bijvoorbeeld gebeten als je een kattengevecht opbreekt).

Hier zijn enkele manieren om kattenbeten te voorkomen …

 • Benader of behandel zwerfkatten niet.
 • Let op de lichaamstaal van een kat voor tekenen van angst of irritatie (hurken lager, oren naar achteren, staart naar beneden en mogelijk grommen of sissen).
 • Leer kinderen geschikte manieren om een kat te aaien en ermee om te gaan.
 • Gebruik nooit handen of voeten om met katten te spelen. Gebruik altijd speelgoed en geef je kat de tijd om te kalmeren als ze te opgewonden raken tijdens het spelen.
 • Dwing je kat niet om vastgehouden of geaaid te worden als hij dat niet wil.
 • Wees voorzichtig met uw kat in tijden van stress, bijvoorbeeld tijdens vuurwerk, wanneer gasten over zijn, nadat u een andere kat in huis hebt gehaald, enz.
 • Neem contact op met uw dierenarts als u moeite heeft met het geven van medicijnen aan uw kat, om ze in de reismand te krijgen, enz.

Neem ook contact op met uw dierenarts als uw kat bijt wanneer hij wordt behandeld / opgehaald als hij dit nog nooit eerder heeft gedaan, omdat dit kan wijzen op een onderliggende ziekte of pijn. Omdat katten niet kunnen praten, kan een beet hun manier zijn om zichzelf te beschermen als ze zich niet goed voelen.

Lees ook: Hoe train je je kat om niet te bijten?

Conclusie

Kattenbeten, hoewel ze klein lijken, kunnen leiden tot ernstige infecties. De wonden moeten onmiddellijk worden gewassen met zeep en stromend water, gevolgd door een dringend doktersbezoek.

Vergeet niet dat katten meestal niet de bedoeling hebben om iemand pijn te doen. Laat angst voor een kattenbeet dus geen invloed hebben op je relatie met je kat.

Geef jezelf in plaats daarvan kennis over hoe je beten kunt voorkomen en vergeet niet om een overvloed aan voorzichtigheid te betrachten en medische hulp te zoeken als er ooit een beet zou optreden.

Veelgestelde vragen

Hoe lang na een kattenbeet treedt de infectie op?

Het begin van de infectie kan snel zijn, in minder dan 24 uur. Zonder behandeling kan een ernstige infectie zich binnen 24-48 uur ontwikkelen, of het kan een paar dagen duren.

Hoe weet je of een kattenbeet besmet is?

Veel voorkomende symptomen zijn roodheid, zwelling, warmte en pijn in de buurt van de beet, met of zonder afscheiding of drainage. Koorts, griepachtige symptomen, gezwollen klieren en verlies van gevoel of mobiliteit in de buurt van de beet kunnen wijzen op een ernstiger infectie. Het is altijd het beste om zo snel mogelijk een behandeling te zoeken, zelfs voordat er symptomen verschijnen.

Hoe behandel je een geïnfecteerde kattenbeet?

Was de wond meteen met water en zeep. Zoek dan medische hulp. Gebruik geen actuele antibiotische crèmes zoals Neosporin, omdat ze een infectie onder de huid kunnen vangen en de dingen erger kunnen maken.

Moet ik naar de dokter voor een kattenbeet?

Ja. Sommige kattenbeten kunnen vanzelf genezen, maar anderen kunnen zeer snel ernstig geïnfecteerd raken, wat leidt tot operaties, ernstige ziekte of ziekenhuisopnames – en hoe langer u wacht om behandeling te zoeken, hoe meer medische interventie nodig zal zijn. Daarom is het altijd het beste om proactief te zijn en meteen medische behandeling te zoeken met een kattenbeet.