Waarom knipperen katten met hun ogen?

groene kattenogen wijd open

De ogen van een kat zijn het venster op hun gezondheid en ziel die een breed scala aan emoties signaleren.

Je zult gefascineerd zijn om erachter te komen dat katten niet zo vaak met hun ogen knipperen als mensen, hoewel hun ogen praktisch net zo groot zijn als de onze.

Laten we het kattenoog, de rol van oogvernauwingsbeweging bij katten onderzoeken en interpreteren wat de ogen van uw kat u proberen te vertellen?

Over The Feline Eye

Oogstructuur

Het oog van de kat is vergelijkbaar met het oog van een mens; het heeft echter veel variaties waardoor de kat ’s nachts een deskundige jager kon worden in alle soorten lichtniveaus. De basisstructuur van het kattenoog is vergelijkbaar met mensen die dezelfde componenten vasthouden: hoornvlies, lens, iris, pupil, netvlies, oogzenuw, baan, sclera en bindvlies.

Binoculair zicht

De ogen van de kat zijn naar voren gericht met beide ogen die samenwerken en zich richten op hetzelfde visuele doel met dieptewaarneming die helpt bij jachtprecisie bij het bespringen van prooien.

Katten hebben een verminderd vermogen om objecten in de buurt van hun gezicht te zien, alleen in staat om een duidelijk beeld te krijgen van een object op ongeveer 25-30 cm afstand, maar bekwaam om zich te concentreren op items tussen twee en zes meter van hen vandaan.

Gezichtsveld

De ogen van een kat zijn erg groot in vergelijking met zijn lichaamsgrootte, bijna even groot als onze eigen ogen; cat eye diameter is 22mm, terwijl het menselijk oog 25mm is.

De grote omvang van de ogen met het hoornvlies dat iets uit de schedel puilt, geeft katten een breed binoculair gezichtsveld van ongeveer 90-100 °, samen geven de verrekijker plus laterale gezichtsvelden de kat een compleet gezichtsveld van 200 ° gelijk aan 180 ° bij mensen, wat katachtigen helpt prooien in hun omgeving te zien.

Diagram met het gezichtsveld van een kat door iCatCare©

Leerlingen

De pupillen van een kat kunnen ongelooflijk wijd opengaan, ongeveer 3 keer de dimensie van een menselijke volledig verwijde pupillen. De aanzienlijke grootte van het oog met de vergrote pupil helpt katachtigen te zien in het donker en in lage heldere niveaus zoals schemering en zonsopgang, waardoor het op prooien kan jagen die ’s nachts actief zijn.

Evenzo heeft de pupil van een kat het vermogen om te worden beperkt tot een heel klein formaat door een verticale spleet van slechts 1 mm breed wanneer deze volledig is samengetrokken, dit is om het gevoelige netvlies af te schermen en overstimulatie bij hoge lichtniveaus te voorkomen.

Katachtigen kunnen hun ogen gedeeltelijk sluiten in levendig licht om de hoeveelheid licht die hun ogen binnenkomt te beperken.

Tapetum Lucidum

Extra aanpassing om onze katten te helpen bij weinig licht te zien, is een laag reflecterende cellen direct aan de achterkant van het netvlies, de tapetum lucidum |.

Dit type tapetum bij katten, honden en andere carnivoren creëert de ‘oogglans’ die bij katten wordt gezien wanneer er in het donker een licht op hen wordt gegooid. Geschat wordt dat het tapetum de efficiëntie van de lichtabsorptie met 40% verhoogt.

Bewegingsdetectie

Kattenogen zijn extreem gevoelig voor de kleinste beweging, in staat om snelle associaties te maken als reactie op bewegende objecten in hun omgeving. Opmerkelijk is dat moggies niet bijzonder goed lijken te zijn in het detecteren van langzame bewegingen in tegenstelling tot mensen.

Hoe vaak knipperen katten met hun ogen?

Katten knipperen niet regelmatig met hun ogen zoals wij. Een mens knippert tussen de 15-20 keer per minuut om zijn ogen gesmeerd en gezond te houden en ze te beschermen tegen stof / puin in vergelijking met een katachtige die urenlang kan gaan zonder dat hun bovenste en onderste oogleden elkaar ontmoeten.

Katten hebben een derde ooglid

In feite heeft een kat een derde ooglid dat bekend staat als nictitating-membraan in de ooghoek dat diagonaal over de oogbol sluit wanneer een kat knippert. Het derde ooglid biedt bescherming aan de oogbol terwijl het helpt de traanfilm over het oog te herstellen en schoon te houden.

Ontblote ogen

Katten zijn zowel prooien als roofdieren; ze moeten waakzaam blijven voor hun omgeving, alleen in geval van bedreigingen of voor predatie. Het losmaken van ogen is een voordeel bij het beoordelen van hun omgeving en het jagen op prooien, te vaak knipperen of het sluiten van hun ogen is schadelijk voor hun overleving.

Oogvernauwing Beweging

Ten slotte worden de ogen van de kat omsloten door een oversized cirkelvormige spier die bij samentrekking vernauwing van het oog veroorzaakt, zoals een halve knipper waarbij de bovenste en onderste oogleden niet tegen elkaar drukken.

Wat knipperen met de kat betekent

Maynards ogen gloeien in het donker

Katten die langzaam of snel knipperen zijn vaak tekenen van het ervaren van positieve of negatieve emoties door veranderingen in de sub-neocorticale gebieden van de hersenen

Katten ervaren positieve en negatieve emoties door veranderingen in de sub-neocorticale gebieden van de hersenen door een stimulus te voelen en erop te reageren met het vertoonde gedrag gekoppeld aan een specifieke emotie.

Langzaam knipperen

Veel kattenouders vragen zich vaak af waarom knipperen katten langzaam met hun ogen? Een recente studie getiteld ‘The role of cat eye narrowing movements in cat-human communication’, gepubliceerd in het Journal Wetenschappelijke rapporten bleek dat het langzame knipperen gerelateerd is aan een positieve emotionele toestand.

Langzame knippersequenties bestaan meestal uit een reeks halve knipperingen gevolgd door een langdurige oogsmalheid of een oogsluiting (Humphrey, T., Proops, L., Forman, J. et al.2020). Het langzame knipperen verschilt van een gewone knipper en een versnelde, overdreven knippering door zowel de frequentie waarmee het knipperen optreedt als ook de contexten waarin het gebeurt.

Soms lijkt het ene oog meer te sluiten dan het andere, het staat bij sommige mensen bekend als “knipogen”. Beide tests toonden aan dat langzaam knipperen een vorm van positieve communicatie is tussen mensen en katten. U kunt uw kat helpen ontspannen door langzaam in zijn richting te knipperen om uw kat zich meer op zijn gemak te laten voelen.

Snel knipperen

Snel knipperen kan een teken zijn van een negatieve of angstige emotionele toestand. Tijdens snel knipperen sluiten de ogen snel en worden de oogleden gesloten, waardoor de huid op het gezicht van de kat kreukt.

Meestal zal een kat direct oogcontact vermijden in potentiële conflictsituaties en wanneer hij doodsbang is, zal de knippersnelheid toenemen vanwege verhoogde opwinding. Als de kat geïntimideerd is door uw aanwezigheid, ga dan weg en kijk hoe hun knippergedrag verandert.

Conclusie

Vergeet niet om je kat te verslinden met subtiele langzame knipperingen (kattenkusjes), die ze op hun beurt ontspannen houden en je band tussen mens en dier versterken.

Veelgestelde vragen

Hoe lang kunnen katten hun ogen openhouden?

Wanneer katten niet dutten, kunnen ze hun ogen enkele uren openhouden zonder met hun ogen te knipperen.

Waarom knippert mijn kat nooit met zijn ogen?

Een kat die nooit knippert, kan een medische aandoening ervaren zoals het syndroom van Horner, dysautonomie, hoge bloeddruk of cognitieve disfunctie bij katten die allemaal veterinair onderzoek vereisen.

Moet ik terug knipperen naar mijn kat?

Zeker! Door langzaam terug te knipperen naar je kat, communiceer je vertrouwen bovendien ben je geen bedreiging. Knipper zachtjes, maar leid je blik naar één kant om te voorkomen dat je intimiderend lijkt.

Knipperen kattenogen?

Net als bij menselijke katten knipperen ze met hun ogen, maar niet op regelmatige basis. Een langzame knipper met direct oogcontact is meestal een vriendelijk teken, als het gepaard gaat met een kalme lichaamshouding inclusief spinnen, kan dit geluk en ontspanning signaleren.

Wat betekent het als een kat met zijn ogen knippert?

Langzaam knipperen is een vorm van positieve communicatie tussen mens en kat. U kunt uw kat helpen ontspannen door langzaam in zijn richting te knipperen om uw kat zich meer op zijn gemak te laten voelen

Bronnen weergeven

Atkinson, T. (2018). Praktisch kattengedrag. Oxfordshire: CAB International pagina 28. Geraadpleegd op 09 oktober 2021

Care, I. C. (2020, 15 september). Advanced Feline Behaviour for Vet Professionals, Module 4 Wat voel ik Deel 5.3 Het angst-angst emotionele systeem (ISFM, Compiler) UK. Geraadpleegd op 18 oktober 2021

Care, I. C. (2020, 01 september). Module 2: Zintuigen en communicatie – visie en visuele communicatie en hoe wordt visie gebruikt in communicatie. Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 20 oktober 2021