Feline Obesitas – Oorzaken, Symptomen & Behandeling

zwaarlijvige kat

Kattenobesitas is een groot probleem (woordspeling zeker bedoeld). Het is zo groot dat 30-45% van de katten in de Verenigde Staten zwaarlijvig is, gedefinieerd als 20% boven het ideale lichaamsgewicht.

Als voedingsziekte heeft obesitas ernstige gevolgen voor de gezondheid als het onbehandeld blijft.

Dit artikel leert je over kattenobesitas en wat je kunt doen om het te behandelen.

Snel overzicht: Kattenobesitas

Wat is kattenobesitas?

Laten we eerst de basisprincipes van kattenobesitas bespreken:

 • De wetenschap van obesitas
 • Oorzaken van obesitas
 • Obesitas symptomen
 • Obesitas diagnose
 • Risicofactoren voor obesitas
 • De gevolgen voor de gezondheid van obesitas

De wetenschap

Obesitas wordt gekenmerkt door overmatige vetophoping. Katten worden geboren met alle vetcellen die ze zullen hebben. Deze cellen worden groter of kleiner, maar verdwijnen niet.

Bij obesitas worden deze vetcellen groter. Er werd ooit gedacht dat vet inactief was. Nu weten we dat vet biologisch actief is en schade kan aanrichten aan het lichaam van een zwaarlijvige kat. Vet kan ontstekingshormonen afgeven die het lichaam in een staat van chronische ontsteking brengen, wat kan leiden tot tal van gezondheidsproblemen.

Oorzaken

In de meeste gevallen van kattenobesitas is de calorie-inname van een kat veel hoger dan de calorieën die worden verbrand. Katten eten wat we ze voeren, dus kattenouders spelen een belangrijke rol bij kattenobesitas.

Er zijn ook medische oorzaken van kattenobesitas, waaronder hypothyreoïdie (onderactieve schildklier), hyperadrenocorticisme (overactieve bijnier) en insulinoom (insulineafscheiding tumor).

Risicofactoren

De onderstaande factoren verhogen het risico van een kat om zwaarlijvig te worden:

 • Vrouwelijk
 • Gecastreerd
 • Binnenkat
 • Gewichtstoename in een vroeg stadium

Symptomen

Hoe ziet kattenobesitas er eigenlijk uit? Als uw kat bijzonder rond is en zijn buik over de vloer sleept, passen ze in het profiel voor obesitas. Zwaarlijvige katten zijn ook minder fysiek actief dan katten met een ideaal gewicht.

Diagnose

Dierenartsen hebben twee manieren om kattenobesitas te diagnosticeren: gewicht en lichaamsconditie. Als het gewicht van een kat 20% boven zijn ideale lichaamsgewicht ligt, is de kat zwaarlijvig.

De lichaamsconditie wordt geëvalueerd met behulp van een body condition score (BCS) grafiek. BCS wordt meestal gescoord van 1-9, waarbij 1 duidt op vermagering en 8,5-9 op obesitas. De gebieden van het lichaam die worden geëvalueerd zijn de ribben, staart, hoofd en buik.

BCS-grafiek voor katten

Feline Body Condition Grafiek

Een lichaamsconditieshort zoals deze zal u helpen te begrijpen of uw kat te dun, te zwaar of op het juiste gewicht is.

U kunt de BCS van uw kat thuis inschatten. Kijk eerst naar je kat van boven naar beneden. Als de buik van uw kat eruitziet als een brede ovaal zonder zichtbare taille, is uw kat waarschijnlijk zwaarlijvig.

Laat vervolgens je handen langs de zijkanten van je kat lopen. Als alles wat je voelt dik is en geen ribben, is je kat waarschijnlijk zwaarlijvig. Bespreek uw bevindingen met uw dierenarts.

Gevolgen voor de gezondheid

Zwaarlijvige katten worden geconfronteerd met tal van gezondheidsuitdagingen, hieronder vermeld:

 • Diabetes mellitus |
 • Hoge bloeddruk
 • Sommige soorten kanker
 • Hart- en leverziekte
 • Verminderde immuunfunctie
 • Verminderde ademhalingscapaciteit
 • Mogelijke neurologische problemen
 • Urinewegproblemen (bijv. blaasstenen)
 • Orthopedische problemen (bijv. artrose)

Kattenobesitas vermindert ook de levensduur. Zwaarlijvige katten hebben een sterftecijfer dat bijna 3 keer hoger is dan dat van katten met een ideaal gewicht.

Behandeling van kattenobesitas

Zwaarlijvige katten moeten afvallen om gezond te worden en een goede kwaliteit van leven te hebben. Specifieke voordelen van gewichtsverlies zijn onder meer verminderde stress op gewrichten, verbeterde gezondheid van het hart en verbeterde fysieke fitheid.

Het gewichtsverlies moet gradua gebeurenlly: slechts 1-2% van het lichaamsgewicht per week. Je kunt het proces niet overhaasten. Snel gewichtsverlies kan leiden tot een ernstige leveraandoening genaamd leverlipose (leververvetting).

Plan eerst een afspraak met uw dierenarts. Zorg voor een grondige voedingsgeschiedenis, inclusief type en hoeveelheid voedsel, voedingsregime (vrije keuze of maaltijden) en snacks. Uw dierenarts zal een lichamelijk onderzoek en andere diagnostische tests uitvoeren om medische oorzaken van de obesitas van uw kat te identificeren of uit te sluiten.

Uw dierenarts zal dan het ideale gewicht van uw kat bepalen en enkele calorieberekeningen maken: ‘onderhoudscalorieën’ (calorieën die nodig zijn om het ideale gewicht te behouden) en ‘calorieën voor gewichtsverlies’ (70% van de onderhoudscalorieën).

Ten tweede, werk samen met uw dierenarts om een dieet- en oefenplan voor uw kat te formuleren.

Veranderingen in het dieet

Gewichtsverlies Dieet

Het simpelweg verminderen van de hoeveelheid van het huidige dieet van uw kat kan leiden tot ondervoeding. Geef uw kat in plaats daarvan een speciaal samengesteld dieet voor gewichtsverlies voor katten. Deze diëten bevatten minder calorieën, maar zijn voedzaam en voldoen aan de voedingsbehoeften van een kat.

Gewichtsverlies diëten voor katten zijn laag in vet en rijk aan voedingseiwitten en vezels. Eiwit helpt uw kat zich vol te voelen, terwijl vezels het spijsverteringsstelsel van uw kat soepel laten werken. Uw dierenarts kan een ideaal kattendieet voor gewichtsverlies aanbevelen en u instrueren hoeveel ervan u moet voeden.

Lees ook: Beste kattenvoer voor katten met overgewicht

Snacks

vet kat-gecomprimeerd (1)

Snacks zijn niet verboden terrein, maar je moet er wel streng voor zijn. Aanbevolen snacks voor katten zijn stukjes gekookt mager vlees, een paar stukjes brokjes of gedroogde lever. Vergeet niet dat snacks calorieën toevoegen.

Uw dierenarts kan berekenen hoeveel van het dagelijkse aantal calorieën van uw kat afkomstig kan zijn van snacks. Houd je aan dat aantal calorieën.

Voedingsregime

Het is niet alleen wat je voedt, het is hoe je het voedt. Voer uw kat 2-3 kleine maaltijden per dag. Geen vrije keuze voeding, wat bijdraagt aan overeten. Ook moet alle voeding, inclusief snacks, plaatsvinden in de kom van uw kat.

Plaats de kom van je kat uit de keuken, zodat je kat tijdens de maaltijd niet in de buurt van ander voedsel is. Om meer fysieke activiteit aan te moedigen, plaatst u de kom op de plek waar uw kat een beetje verder moet lopen om te eten.

Als u meerdere katten heeft, voer uw zwaarlijvige kat dan apart om te voorkomen dat voedsel wordt gedeeld.

Je kat zal waarschijnlijk om meer voedsel smeken omdat hij minder eet. Reageer op bedelen met genegenheid of een korte periode van speeltijd.

Veranderingen in de oefening

Naast het consumeren van minder calorieën, zal uw kat meer calorieën moeten verbranden door middel van lichaamsbeweging.

Streef naar 15 minuten lichaamsbeweging, tweemaal daags. Maak je geen zorgen als je kat er nog niet is. Begin klein, met sessies van 5-10 minuten speeltijd. Verhoog geleidelijk de duur naarmate uw kat fysiek fitter wordt.

Maak speeltijd interactief. Laser en chase zijn geweldige speeltijdideeën.

Normale wegingen

Het 2-3 keer per maand wegen van uw kat zal helpen om ervoor te zorgen dat hij of zij op het juiste spoor blijft en niet opnieuw aankomt.

U moet het gewichtsverlies van uw kat bijhouden. Net als bij mensen kunnen katten afvallen, vervolgens een plateau bereiken of zelfs aankomen. Het bijhouden van het gewichtsverlies van uw kat zal u helpen problemen snel te herkennen en aanpassingen aan te brengen in het plan voor gewichtsverlies.

Weeg je kat 2-3 keer per maand. Weeg eerst jezelf op een weegschaal en weeg jezelf vervolgens terwijl je je kat vasthoudt. Trek het tweede gewicht af van het eerste gewicht om het gewicht van uw kat te krijgen. Als u bijvoorbeeld 130 pond weegt zonder uw kat en 145 pond met uw kat, dan weegt uw kat 15 pond.

Als alternatief kunt u uw kat wegen op een babyweegschaal.

Rapporteer de voortgang van uw kat aan uw dierenarts.

Behoud het gewichtsverlies

Het handhaven van gewichtsverlies kan net zo moeilijk zijn als het bereiken ervan. Geef uw kat de hoeveelheid ‘onderhoudscalorieën’ en ga verder met tweemaal daags sporten. Weeg uw kat regelmatig en waarschuw uw dierenarts als de kilo’s beginnen terug te komen.

Samenbrengen

Kattenobesitas is een groot probleem, maar geen onoplosbaar probleem. Als uw kat zwaarlijvig is, wees dan proactief in samenwerking met uw dierenarts om een plan voor gewichtsverlies te ontwikkelen om uw kat te helpen zijn ideale gewicht te bereiken en te behouden.