Feline Leukemie Vaccin: Kosten, Schema &Bijwerkingen

Kitten wordt gevaccineerd

Kattenleukemie is ook bekend als kattenleukemie, waarbij “leukemie” in sommige delen van de wereld wordt gespeld als “leukemie”. Dit is een ernstige en levensbedreigende virusziekte en met name het vaccineren van jonge katten is een verstandige manier om kwetsbare dieren te beschermen tegen infecties.

Wat is kattenleukemie?

Kattenleukemie is een van de meest voorkomende infectieziekten van katten ter wereld. De ziekte wordt veroorzaakt door het Feline Leukemie Virus (FeLV).

Het virus heeft een diepgaand effect op het immuunsysteem, het beenmerg en de bloedcellen van de kat, en er zijn maximaal zes stadia van infectie: geïnfecteerde katten kunnen jarenlang asymptomatische dragers zijn, maar de klinische symptomen en de langetermijnprognose zijn variabel, afhankelijk van een aantal factoren.

Klinische symptomen kunnen gewichtsverlies, gingivitis (ontstoken tandvlees), stomatitis (ontsteking van het slijmvlies van de mondholte) en een reeks andere mogelijkheden omvatten. Terwijl sommige katten een gezond leven kunnen leiden, met een normale levensduur, kunnen andere katten een sterftecijfer hebben van ongeveer 50% in 2 jaar en 80% in 3 jaar.

Hoe verspreidt kattenleukemie zich van kat naar kat?

Foto van een groep katten met potentieel voor overdracht van kattenleukemie

Kattenleukemie wordt overgedragen van kat op kat tijdens nauw sociaal contact.

FeLV-overdracht vindt over het algemeen plaats tijdens nauw sociaal contact tussen geïnfecteerde en niet-geïnfecteerde, niet-gevaccineerde katten. Het virus wordt voornamelijk in speeksel afgeworpen, maar het is ook aanwezig in bloed, urine, ontlasting, tranen en nasale afscheidingen, evenals in de melk van geïnfecteerde moeders.

Het virus wordt voornamelijk doorgegeven door orale of nasale blootstelling aan virale deeltjes, maar het kan ook worden verspreid via bijtwonden. Veel voorkomende overdrachtsmethoden zijn voedsel- en waterschalen, gedeelde kattenbakken en wederzijdse verzorging tussen katten die aanhankelijk zijn voor elkaar.

Wat is het kattenleukemievaccin?

Feline Leukemie (FeLV) vaccins zijn gelicentieerd om de immuniteit tegen FeLV bij katten te stimuleren. Er zijn verschillende formuleringen beschikbaar, waaronder geïnactiveerde, hele virusvaccins, recombinante subunitvaccins; en genetisch gemanipuleerde, subunit recombinante vaccins die verband houden met een kanariepokkenvectorvirus.

Moet uw kat het kattenleukemievaccin krijgen?

Feline Leukemie vaccin is geclassificeerd als een niet-kernvaccin onder de World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) en American Association of Feline Practitioners feline vaccinatierichtlijnen, wat betekent dat de noodzaak van vaccinatie wordt bepaald door geografische locatie, levensstijl en blootstellingsrisico.

Binnenkatten die nooit andere katten tegenkomen, mogen geen risico lopen om kattenleukemie op te pikken, dus vaccinatie is mogelijk niet nodig. Katten die buiten rondlopen en in contact komen met andere katten, lopen waarschijnlijk risico, dus vaccinatie kan worden aanbevolen. Elke katteneigenaar moet dit onderwerp met zijn eigen dierenarts bespreken en een beslissing nemen op basis van het individuele risico van de kat.

Lees ook: Moet je je katten buiten laten?

Het is belangrijk om FeLV te onderscheiden van een andere retrovirusinfectie, Feline Immunodeficiency Virus (FIV), en van Feline Infectious Peritonitis (FIP), een type coronavirusinfectie. Deze ziektenamen klinken misschien vergelijkbaar met een katteneigenaar, maar het zijn totaal verschillende ziekten en zullen in verschillende artikelen worden besproken.

Wanneer moet uw kat een kattenleukemievaccin krijgen?

Wanneer moeten kittens het kattenleukemievaccin krijgen?

Kittens moeten een eerste vaccin krijgen op de leeftijd van 8 – 12 weken en de tweede dosis wordt normaal gesproken 3-4 weken later gegeven. Jaarlijkse boostervaccinaties worden aanbevolen, maar niet voor elke kat nodig.

Kittens moeten een eerste vaccin krijgen op de leeftijd van 8 – 12 weken, afhankelijk van het specifieke vaccinproduct; en een tweede dosis wordt normaal gesproken 3-4 weken later gegeven. Een jaarlijkse boostervaccinatie wordt over het algemeen aanbevolen, maar moet jaarlijks met uw dierenarts worden besproken.

Lees ook: Kattenvaccinatieschema

Deze vaccinaties worden vaak gecombineerd met routinematige kattenvaccins die bekend staan als FVRCP tegen de veel voorkomende luchtweginfecties die vaak “kattengriep” (feline virale rhinotracheitis en feline calicivirus) en feline panleukopenia (kattenziekte) worden genoemd.

Het vaccin beschermt katten die al besmet zijn met FeLV niet, dus FeLV-testen (meestal met behulp van een interne elisa-bloedtest of een IFA-test) voorafgaand aan de toediening van het vaccin wordt aanbevolen.

Alleen gezonde katten en FeLV-negatieve katten moeten worden gevaccineerd.

Hoeveel kost het kattenleukemievaccin?

De kosten zijn afhankelijk van uw locatie en uw keuze van DVM dierenarts: u moet rondbellen in uw omgeving om het bereik van de prijzen op de markt te ontdekken. Over het algemeen vertegenwoordigt de vergoeding een combinatie van een veterinair klinisch onderzoek van uw huisdier (om ervoor te zorgen dat ze gezond genoeg zijn om te vaccineren) en de kosten van het vaccin zelf.

Cat Leukemie Vaccin Bijwerkingen

Feline Leukemie Vaccin Bijwerkingen Header Image

Bij sommige katten is een kattenleukemievaccin geassocieerd met kleine bijwerkingen.

Bijwerkingen van FeLV-vaccinatie zijn zeldzaam en meestal zeer gering, zoals voorbijgaande episodes van saaiheid, met milde pyrexie. Af en toe kan er sprake zijn van lichte zwelling en ongemak op de injectieplaats.

Historisch gezien was sarcoom op de injectieplaats (een vorm van kanker) gekoppeld aan FeLV-vaccinatie, maar recentere studies hebben aangetoond dat adjuvansbevattende (gedode) rabiës- en FeLV-vaccins een tien keer hoger risico op tumorvorming hebben in vergelijking met meer recent ontwikkelde recombinante rabiës en FeLV-vaccins.

Het is belangrijk op te merken dat alle recombinante en gemodificeerde levende virusvaccins die nu in de VS en Canada worden verkocht, adjuvansvrij zijn.

Zoals bij elk geïnjecteerd product, uitzonderlijk zelden, kan een ernstige anafylactische allergische reactie optreden na FeLV-vaccinatie. Als dierenarts die al meer dan dertig jaar gekwalificeerd is, heb ik dit nog nooit meegemaakt na een kattenvaccinatie.

Veelgestelde vragen

Is het kattenleukemievaccin nodig?

Feline leukemievirusinfectie (FeLV-infectie) kan niet indirect op dezelfde manier worden doorgegeven als andere virussen: nauw contact met andere katten is nodig voor virale overdracht. Om deze reden wordt FeLV beschouwd als een niet-kernvaccin door autoriteiten zoals WSAVA en de American Association of Feline Practitioners. Om veilig te zijn, wordt FeLV-vaccinatie echter ten zeerste aanbevolen voor alle kittens in de Verenigde Staten onder de AAFP-vaccinatierichtlijnen, terwijl boosterinentingen alleen worden aanbevolen bij volwassen katten die worden beschouwd als katten met een hoog risico op blootstelling, zoals buitenkatten, of een nieuwe kat die een kattenhuishouden binnengaat dat FeLV-positieve katten omvat.

Hoe vaak moeten katten worden gevaccineerd tegen kattenleukemie?

De duur van de immuniteit is afhankelijk van het precieze vaccin dat wordt gebruikt en de immuunrespons van uw kat: dit kan variëren van 12 maanden tot twee of drie jaar. Hervaccinatie (met behulp van een enkele dosis van het vaccin) hangt ook af van andere factoren, zoals het risico van uw kat op blootstelling aan het virus. Het onderwerp moet worden besproken met uw eigen dierenarts tijdens de jaarlijkse veterinaire controle van uw kat als onderdeel van hun routinematige gezondheidszorg.

Kan een kat kattenleukemie krijgen nadat hij is gevaccineerd?

Hoewel het als effectief wordt beschouwd, beschermt FeLV-vaccinatie niet 100% van de katten tegen besmetting. De enige zekere manier om katten tegen FeLV te beschermen, is door hun blootstelling aan felv-geïnfecteerde katten te voorkomen. Dit betekent dat katten binnen moeten worden gehouden, of in een buitenverblijf, en het betekent dat alle katten moeten worden getest op FeLV-infectie voordat ze in een huis worden geïntroduceerd